در خلال تزریق خونهای متعدد، آنتیبادیهای ضد آنتیژنهای گروههای خونی که از طریق تزریق خون القا میشوند، میتوانند بهطور جدی سلامت بیمار را تهدید کنند و عمر گلبولهای تزریق شده را کاهش دهند. در این گزارش یک مورد آلوایمونیزاسیون بیمار با آنتیژن M گروه خونی شرح داده شده است. تولید آنتیبادی M (از نوع IgG ) اهمیت بالینی داشته و منجر به عوارض انتقال خون میشود.
مورد
بیمار مورد نظر کودک یک سال و سه ماههای مبتلا به تومور نوروبلاستوما و تحت شیمی درمانی بود. نوروبلاستوما یکی از رایجترین تومورهای جامد در دوران کودکی میباشد، که در قسمت مرکزی غده آدرنال یا مناطق دیگر بافت عصبی سمپاتیک دیده میشود، نواحی نزدیک به غده آدرنال بیشتردرگیرمیشوند اما میتواند به نقاط دیگر بدن نیز دستاندازی کند. این کودک، حدود یکسال قبل در سن 3 ماهگی سابقه تزریق خون داشته و بهمنظور بررسی آلوایمونیزاسیون و تهیه خون سازگار به این مرکز معرفی شد. آزمایشهای انجامشده برای بیمار شامل تعیین گروه خون، غربالگری آنتیبادی، Auto control ، Panel test و کراسمچ بود.
نتیجه گیری
آزمون غربالگری آنتیبادی (Ab screening) ضد گروههای فرعی خون و Panel test نشان داد که این بیمار دارای آنتی M میباشد.
این گزارش اهمیت آگاهی از حضور آنتیبادیهای ضد آنتیژنهای غیر شایع گلبولهای قرمز را نشان میدهد. آنتی M در اکثر موارد از نوع IgM بوده و فاقد اهمیت بالینی است ولی موارد نادری، مثل بیمار مورد بحث، که جزیی از IgG را هم داشته باشد اهمیت بالینی دارد و باید در انتقال خون مورد توجه قرار گیرد.
کلمات کلیدی: آلوایمونیزاسیون، نورو بلاستوما، آنتیبادی M
Selseleh M., Esmaili J.. A case study of anti-M with IgG type and clinical significance . Sci J Iran Blood Transfus Organ 2006; 3 (1) :73-78 URL: http://bloodjournal.ir/article-1-70-fa.html
منور سلسله ، جمشید اسماعیلی . گزارش یک مورد آنتی M از نوع IgG با اهمیت بالینی. فصلنامه پژوهشی خون. 1385; 3 (1) :73-78