فعال شدن پلاکتها سبب کاهش توانایی عملکرد آنها میگردد و از این رو در بانک نگهداری فرآوردهها تلاش بر این است که آمادهسازی و نگهداری پلاکتها سبب فعال شدن آنها نشود. دراین مطالعه با استفاده از فلوسیتومتری مارکرهای غشایی فعال شدن پلاکتی، CD63 ، CD62P را در فرآوردههای پلاکتی که برای 3 روز تحت شرایط استاندارد بانک خون تهیه شده بودند، مورد ارزیابی قرار دادیم.
مواد وروشها
مطالعه انجام شده توصیفی بود و جمعآوری نمونهها بهصورت تصادفی صورت گرفت. 24 واحد پلاکت بهصورت پلاسمای غنی از پلاکت تهیه شد و فرآوردههای پلاکتی از نظر میزان اسیدیته و مارکرهای CD63 ، CD62P مورد بررسی قرار گرفت. بهوسیله روشهای آماری t - زوج (Paired t-test) و (t-test) t ، آنالیز آماری یافتهها انجام شد.
یافتهها
در طی مدت 3 روز اختلاف معنیداری در میزان اسیدیته و شمارش پلاکتی دیده نشد. میزان مارکرهای CD63 ، CD62P در طی مدت 3 روز افزایش معنیداری نسبت به روز صفر نشان دادند (05/0p< ).
نتیجه گیری
مدت نگهداری از عوامل مهم در فعال شدن پلاکتی محسوب میگردد. همچنین میتوان از دو مارکر فوق بهعنوان ابزاری حساس در جهت کنترل کیفی فرآوردههای پلاکتی استفاده نمود.
Solaimany Ferizhandy A, Aghaeipour M, Pourfathollah A. Evaluation of platelet activation in platelet concentrates during storage in the Quality Control Laboratory of Iranian Blood Transfusion Organization in 2004. Sci J Iran Blood Transfus Organ 2005; 2 (5) :163-169 URL: http://bloodjournal.ir/article-1-41-fa.html
علی سلیمانی فریزهندی ، دکتر مهناز آقایی پور ، دکتر علیاکبر پورفتحاله . ارزیابی فعال شدن پلاکتی طی نگهداری در فرآوردههای کنسانتره پلاکتیدر آزمایشگاه کنترل کیفی سازمان انتقال خون ایران، سال 1383 . فصلنامه پژوهشی خون. 1384; 2 (5) :163-169