جلد 20، شماره 2 - ( تابستان 1402 )                   جلد 20 شماره 2 صفحات 154-143 | برگشت به فهرست نسخه ها

XML English Abstract Print


Download citation:
BibTeX | RIS | EndNote | Medlars | ProCite | Reference Manager | RefWorks
Send citation to:

Hedayati S, Rahimi A, Aghaei F, Mohsenzadeh M. Reviewing the effect of exercise on hematopoietic stem cell mobilization. Sci J Iran Blood Transfus Organ 2023; 20 (2) :143-154
URL: http://bloodjournal.ir/article-1-1479-fa.html
هدایتی ثمینه، رحیمی علیرضا، آقایی فریبا، محسن زاده مهسا. بررسی مروری تأثیر ورزش بر موبیلیزاسیون سلول های بنیادی خونساز. فصلنامه پژوهشی خون. 1402; 20 (2) :143-154

URL: http://bloodjournal.ir/article-1-1479-fa.html


دانشیار گروه فیزیولوژی ورزشی، واحد کرج، دانشگاه آزاد اسلامی،
چکیده:   (973 مشاهده)
چکیده
سابقه و هدف
پیوند سلول‏های بنیادی خونساز یا HSCT، یک درمان امیدوارکننده برای بیماری هماتولوژیک است. اگرچه مغز استخوان منبع اصلی HSCs می‌باشد، اما بخش کوچکی از این سلول‌ها در خون محیطی وجود دارد. موبیلیزاسیون، فرآیند آزادسازی‏HSCها به خون محیطی است که توسط چندین فاکتور فیزیولوژیکی و دارویی القا می‏شود. فاکتور محرک کلونی گرانولوسیتی یا G-CSF، داروی برون‏زاد اصلی برای القای موبیلیزاسیون است. ورزش یک رویکرد غیرتهاجمی برای تحریک موبیلیزاسیون می‌باشد.
مواد و روش‌ها
در این مقاله مروری، کلید واژه‌های پیوند سلول‌های بنیادی خونساز، موبیلیزاسیون و ورزش را در پایگاه‌های اطلاعاتی معتبر از جمله Google Scholar، PubMed و Scopus جستجو کردیم. از بین 98 مقاله انتخاب شده، تعداد 81 مقاله معیارهای لازم را داشتند و مورد بررسی قرار گرفتند.
یافته‌ها
ورزش در بیماران تحت HSCT ایمن و امکان‏پذیر است و می‏تواند باعث افزایش 4-2 برابری در مقدار HSCهای خون محیطی شود. با این حال، این تاثیر گذرا است و مدت کوتاهی پس از تمرین به حالت اولیه باز می‏گردد. مطالعه‌ها نشان می‏دهند که موبیلیزاسیون ناشی از ورزش وابسته به شدت است و ورزش با شدت بالاتر نسبت به شدت پایین‏تر به طور مؤثرتری باعث موبیلیزاسیون می‏شود.
نتیجه گیری
از آن جایی که اثر ورزش در مقایسه با G-CSF گذرا و ناکافی است، نمی‏تواند به طور کامل جایگزین درمان با G-CSF در بالین شود. با این حال، می‏توان آن را همراه با G-CSF به عنوان یک درمان کمکی برای کمک به کاهش دفعات و مدت آفرزیس، کاهش دوز G-CSF و عوارض جانبی مرتبط با آن و جلوگیری از مداخلات دارویی اضافی استفاده کرد.
 
متن کامل [PDF 549 kb]   (710 دریافت) |   |   متن کامل (HTML)  (1500 مشاهده)  
نوع مطالعه: مروري | موضوع مقاله: هماتولوژي
انتشار: 1402/4/10

ارسال نظر درباره این مقاله : نام کاربری یا پست الکترونیک شما:
CAPTCHA

ارسال پیام به نویسنده مسئول


بازنشر اطلاعات
Creative Commons License این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است.

کلیه حقوق این وب سایت متعلق به فصلنامه پژوهشی خون می باشد.

طراحی و برنامه نویسی : یکتاوب افزار شرق

© 2025 CC BY-NC 4.0 | Scientific Journal of Iran Blood Transfus Organ

Designed & Developed by : Yektaweb