[صفحه اصلی ]   [Archive] [ English ]  
:: صفحه اصلي :: درباره نشريه :: آخرين شماره :: آرشيو مقالات :: جستجو :: ثبت نام :: ارسال مقاله :: تماس با ما ::
بخش‌های اصلی
مؤسسه عالی آموزشی و پژوهشی طب انتقال خون::
اطلاعات نشریه::
آرشیو مقالات::
برای نویسندگان::
برای داوران::
ثبت نام و اشتراک::
اخبار و رویدادها::
تماس با ما::
تسهیلات تارنما::
فرم تعهد نامه (الزامی)::
اخلاق و مجوزها::
::
جستجو درتارنما

جستجوی پیشرفته
..
دریافت اطلاعات تارنما
نشانی پست الکترونیک خود را برای دریافت اطلاعات و اخبار پایگاه، در کادر زیر وارد کنید.
..
بانک تخصصی مقالات پزشکی

AWT IMAGE

..
نمایه ها
https://vlibrary.emro.who.int/journals_search/?skeyword=the+scientific+journal+of+iranian+blood+transfusion+organization&country=&subject=&indexing_status=&country_group=&so
..
:: جلد 11، شماره 3 - ( پاييز 1393 ) ::
جلد 11 شماره 3 صفحات 256-252 برگشت به فهرست نسخه ها
گزارش یک مورد بیمار Hb-Hamadan در استان هرمزگان
هانیه سلیمانی ، کیانوش ملک‌زاده ، محمد شکاری ، فریده پران ، مریم بزمجو ، الهام نامجو ، معصومه جعفری
بندرعباس ـ ایران ـ صندوق پستی: 86848-79197
واژه‌های کلیدی: کلمات کلیدی : بتا تالاسمی، هموگلوبین، تشخیص قبل از تولد
متن کامل [PDF 228 kb]   (2081 دریافت)     |   چکیده (HTML)  (6516 مشاهده)
نوع مطالعه: گزارش مورد | موضوع مقاله: ژنتيك
انتشار: 1393/7/7
متن کامل:   (3728 مشاهده)
گزارش یک مورد بیمار Hb-Hamadan در استان هرمزگان
 
هانیه سلیمانی1، کیانوش ملک‌زاده2، محمد شکاری3، فریده پران4، مریم بزمجو5، الهام نامجو6، معصومه جعفری7
 
 
چکیده
سابقه و هدف
بتا تالاسمی شایع‌ترین اختلال تک ژنی اتوزومال مغلوب در سرتاسر جهان است. با شناخت افراد ناقل و با آزمایش‌های پره‌ناتال، می‌توان از تولد بیمار جدید پیشگیری نمود.
مورد
زوج جوانی ساکن بندرعباس همراه پسرشان با آزمایش‌های هماتولوژی که نشانگر تالاسمی مینور بود و به هموگلوبین ناشناخته‌ای برای پدر اشاره داشت به آزمایشگاه ژنتیک مراجعه نمودند. بر اساس بررسی‌های ژنتیکی، هموگلوبین ناشناخته در اثر جهش نادر CD56(GGC>CGC) بود که منجر به تولید Hb-Hamdan می‌گردید.
نتیجه گیری
با توجه به مورد بررسی شده و نیز معدود گزارش‌هایی که از این هموگلوبین در سرتاسر جهان وجود دارد، به نظر نمی‌رسد که یک هموگلوبین پاتولوژیک باشد. این امر در تصمیم‌گیری درخصوص غربالگری پیش از تولد در برنامه پیشگیری از بروز موارد جدید تالاسمی حائز اهمیت است.
کلمات کلیدی: بتا تالاسمی، هموگلوبین، تشخیص قبل از تولد
 
               
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
تاریخ دریافت : 17/9 /92
تاریخ پذیرش : 20/12/92
 

1- کارشناس ارشد فیزیولوژی مولکولی ـ آزمایشگاه ژنتیک و تشخیص پیش از تولد دانشگاه علوم پزشکی هرمزگان ـ بندرعباس ـ ایران
2- مؤلف مسؤول: دکترای بیوتکنولوژی پزشکی ـ استادیار مرکز تحقیقات پزشکی مولکولی دانشگاه علوم پزشکی هرمزگان ـ بندرعباس ـ ایران ـ صندوق پستی: 86848-79197
3- دکترای ژنتیک مولکولی انسانی ـ استادیار مرکز تحقیقات پزشکی مولکولی دانشگاه علوم پزشکی هرمزگان ـ بندرعباس ـ ایران
4- کارشناس علوم آزمایشگاهی ـ آزمایشگاه ژنتیک و تشخیص پیش از تولد دانشگاه علوم پزشکی هرمزگان ـ بندر عباس ـ ایران
5- کارشناس بیولوژی سلولی مولکولی ـ آزمایشگاه ژنتیک و تشخیص پیش از تولد دانشگاه علوم پزشکی هرمزگان ـ بندر عباس ـ ایران
6- کارشناس ژنتیک ـ آزمایشگاه ژنتیک و تشخیص پیش از تولد دانشگاه علوم پزشکی هرمزگان ـ بندر عباس ـ ایران
7- دیپلم ـ آزمایشگاه ژنتیک و تشخیص پیش از تولد دانشگاه علوم پزشکی هرمزگان ـ بندر عباس ـ ایران


مقدمه
    بتا تالاسمی، شایع‌ترین اختلال تک ژنی اتوزومال مغلوب در سرتاسر جهان محسوب می‌شود و ناشی از موتاسیون در ژن بتاگلوبین می‌باشد. بتا تالاسمی در سطح مولکولی بسیار هتروژن است به طوری که تاکنون بیش از 200 جهش از آن شناسایی شده است(1). پراکندگی آلل‌های بتا تالاسمی در جهان تصادفی نیست و هر جمعیت و قومی، آلل‌ها و پراکندگی جهش‌های ویژه خود را دارند که تعداد کمی از جهش‌های شایع با درصد زیاد و تعداد زیادی جهش نادر با درصد کمتری از کل جهش‌های هر جمعیت را شامل می‌شوند(2). ایران با داشتن حدود 25000 بیمار تالاسمی و سه میلیون ناقل از جمله مناطقی است که بتا تالاسمی به طور غیر معمول در آن شایع است. فراوانی جهش در ژن بتا تالاسمی در مناطق مختلف ایران متفاوت گزارش شده است به طوری که در استان‌های مجاور خلیج فارس و دریای مازندران، فراوانی آن از 10% نیز بیشتر است(3).
 
مورد
    زوج جوانی به هماتولوژیست مراجعه نموده، با انجام آزمایش‌های قبل از ازدواج، متوجه شدند که خانم مشکوک به تالاسمی مینور است اما گزارش شد که آقا سالم بوده و این زوج برای ازدواج و بچه‌دار شدن از نظر خونی هیچ مشکلی نخواهند داشت. پس از این که این زوج صاحب فرزندی شدند، به طور کاملاً اتفاقی متوجه شدند که آزمایش‌های پسر 3 ساله آن‌ها نرمال نیست از این رو بررسی‌های هماتولوژیک و آزمایش الکتروفورز برای پدر و مادر ضروری دانسته شد و نتایج آن نشان‌دهنده کم خونی و تالاسمی مینور بود که مشاوره با هماتولوژیست، بررسی‌های ژنتیکی را برای این خانواده ضروری دانست. کودک که فرزند اول بود، به همراه پدر و مادر خود به آزمایشگاه ژنتیک و تشخیص پیش از تولد بندرعباس ارجاع گردید. در شرح حال کودک، فرزند اول یک مادر 30 ساله و پدر 34 ساله است، در کودک هیچ گونه علایم بالینی و کم خونی شدید مشاهده نشد، مادر؛ 30 ساله، متولد اصفهان و پدر؛ 34 ساله، متولد تهران بود و نسبت آن‌ها دختر دایی و پسر عمه بود. والدین پدر متولد رشـت، مادر خانم متولد شیراز و پدرایشان نیز، متولد رشت بودند. بررسی‌های هماتولوژیک در جدول 1 و الکتروفورز هموگلوبین کودک و والدین در جدول 2 آمده است. در این مطالعه سعی در یافتن جهشی در زنجیره بتای این خانواده بودیم که باعث ایجاد کم خونی در فرزندشان گردیده بود.
 
جدول 1: اطلاعات هماتولوژیک کودک و والدین
 
  مادر پدر کودک
گلبول سفید(WBC) L 103 8 3/11 7/10
گلبول قرمز(RBC) L 106 57/5 45/5 53/5
هموگلوبین(Hb) gr/dL 5/11 8/15 11
حجم متوسط گویچه fL (MCV) 8/66 4/79 64
حجم متوسط هموگلوبین pg (MCH) 6/20 29 9/19
متوسط غلظت هموگلوبین هر گلبول g/dL (MCHC) 9/30 5/36 1/31
پلاکت (PLt) /µL 103 320 228 535
 
جدول 2: اطلاعات الکتروفورز کودک و والدین در زمان مراجعه به آزمایشگاه
 
  مادر پدر کودک
درصد هموگلوبین A 8/93 5/50 7/82
درصد هموگلوبین A2 8/5 8/2 1/5
درصد هموگلوبین F 4/0 - 2/12
Hb unknown - 7/46 -
 
    بعد از استخراج DNA  توسط روش  Salting-out، ابتدا آزمایش‌هایی برای جهش‌های شایع بتا تالاسمی برای پدر و مادر  با روشARMS-PCR  (آغازگرهای 3 الی 7 در جدول3) و توالی یابی(sequencing) انجام شد (آغازگرهای 1 الی 3 در جدول3) و مشخص گردید که مادر و کودک هر دو حامل جهشIVSII-I(G:C) به صورت هتروزیگوت می‌باشند(4)(شکل 1). با فرض امکان گزارش اشتباهCBC &   Hb - electrophoresis (کـه از اشتباهـات رایـج اسـت)  
جدول 3: آغازگرهای استفاده شده در PCR
 
آغازگرها 5' 3'
توالی آغازگرها
1 Seq-F AACTCCTAAGCCAGTGCCAGAAGA
2 Seq-R CACTGACCTCCCACATTCCCTTTT
توالی برای ARMS
3 ARMS IC-F GAGTCAAGGCTGAGAGATGCAGGA
4 ARMS IC-R CAATGTATCATGCCTCTTTGCACC
5 ARMS-General ACCTCACCCTGTGGAGCCAC
6 ARMS-M AAGAAAACATCAAGGGTCCCATAGACTGAT
7 ARMS-N AAGAAAACATCAAGGGTCCCATAGACTGAC
IC: Internal Control;     F: forward     R: reverse;      Seq: Sequencing    M:mutation    N:Normal       ComD: Common -D which is used as internal primer for sequencing
 
  

 
شکل1: محصول آزمایش PCR  روی ژل 5/1% آگاروز. باند 1 نمونه مادر، باند2 نمونه پدر، باند 3 کودک، باند 4 کنترل مثبت
 
جدول 4: نتیجه آنالیز ژن بتاگلوبین
 
آنالیز ژنتیکی مادر پدر کودک
آنالیز مستقیم1 IVSII-1 (G:C) - IVSII-1 (G:C)
توالی‌یابی2 IVSII-1 (G:C) CD56 (GGC>CGC) IVSII-1 (G:C)
1- Direct analysis by ARMS-PCR ، 2-Sequencing
 
و نیـز بـه علـت بـالا بودن HbF  کودک حذف‌های متداول برای  تالاسمی δβ0، لپور، HPFH حذفی توسط multiplex GAP-PCR و نیز انجام MLPA در کل خوشه ژنی بتا گلوبین(کیتMRC ، هلند) برای کودک نیز انجام گرفت ولیکن جواب منفی مشاهده گردید که دال بر عدم وجود حذف یا اضافه بود. هم زمان نتیجه توالی‌یابی ژن بتاگلوبین پدر و کودک نیز آنالیز گردید، وجود جهش CD56 (GGC>CGC) که سبب ایجاد نوعی هموگلوبین کمیاب معروف به Hb-Hamadan ، فقط در پدر شناسایی گردید(جدول4). گزارش‌های فوق حاکی از آن است که این نوع جهش نادر دارای هیچ گونه علایم بالینی از قبیل فقر آهن نبوده و تا قبل از مراجعه بیمار به آزمایشگاه ژنتیک و انجام آزمایش‌های مربوط به حذف در خوشه ژنی بتا، این جهش ناشناخته باقی می‌ماند.
 
بحث
    با توجه به شیوع بیماری تالاسمی در کشور، برنامه کشوری پیشگیری از بروز موارد جدید تالاسمی از طریق غربالگری در حال انجام است. دراین برنامه زوجین با اندکس های خونی غیر متعارف (MCV<80fl; MCH<27 HbA2>3.4) که مشکوک به تالاسمی مینور باشند مورد مشاوره ژنتیک قرار می گیرند (3). راه عملی جهت کنترل بیماری تالاسمی و جلوگیری از افزایش تعداد موارد آن در جمعیت کشور، شناسایی جهش‌ها و افراد ناقل، مشاوره ژنتیکی و ارایه خدمات تشخیص پیش از تولد به آن‌ها می‌باشد(7-5). در آزمایش Hb الکتروفورز نمونه مورد مطالعه ما، درصد هموگلوبین A از حالت طبیعی بسیار پایین‌تر بوده و هم چنین به میزان بالایی، Hb unknown گزارش شده بود که بررسی‌های ژنتیکی صورت گرفته وجود نوعی موتاسیون نادر به نام Hb Hamadan را در این شخص به اثبات رساند. هموگلوبین همدان  که تا به حال تعداد بسیار معدودی در دنیا گزارش شده است، نخستین بار در سال 1975 در خانواده‌ای ایرانی گزارش شد(8). علاوه بر آن در فرانسوی‌های نژاد قفقاز و در چندین خانواده ژاپنی نیز گزارش شده است(10-8). به نظر می‌رسد این جهش در فهرست هموگلوبینوپاتی‌هایی قرار می‌گیرد که HPLC و مقدار HbA1 را تحت تاثیر خود قرار می‌دهد. همه گزارش‌ها از افراد هتروزیگوت بوده است. تنها یک نمونه از فرم هموزیگوت هموگلوبین همدان در ترکیه یافت شده است که طبق مطالعه‌های انجام شده توسط آکار و همکاران، اولین گزارش از حالت هتروزیگوت این جهش نادر در ترکیه متعلق به مردی بود که هیچ گونه علایم بالینی نداشت. نکته قابل ملاحظه این است که پدر ایشان ترکیبی از جهش‌های  Hb Hamadan و -29 G>A  را داشت که فقط منجر به نوعی کم خونی ضعیف شده بود، به علاوه در این مطالعه ذکر گردیده است که نه حالت هموزیگوت این جهش و نه با ترکیب با موتاسیون‌های خوشه ژنی بتا دارای هیچ گونه علایم بالینی از قبیل کم خونی نبوده که این نکته به خصوص در تشخیص پیش از تولد حایز اهمیت است(11).
 
نتیجه‌گیری
    با توجه به برنامه پیشگیری از بروز موارد جدید تالاسمی از طریق غربالگری پیش از تولد، معرفی مورد فوق بر لزوم گرفتن نمونه CVS در مشاوره ژنتیک حائز اهمیـت می‌باشـد . با توجه به مورد بررسی شده فوق و نیز
معدود گزارشاتی که از این هموگلوبین در سرتاسر جهان وجود دارد، به نظر نمی‌رسد که یک هموگلوبین پاتولوژیک
باشد و تغییراتی چون هموگلوبین
HbD را در CBC و Hb-electrophoresis موجب می‌گردد. این امر در تصمیم‌گیری درخصوص غربالگری پیش از تولد در برنامه پیشگیری از بروز موارد جدید تالاسمی حائز اهمیت است.
    از سوی دیگر همکاران پزشک توجه داشته باشند که تعیین نوع Hb-unknown برای تصمیم‌گیری نهایی درخصوص انجام تشخیص پیش از تولد الزامی است. البته بایستی در نظر گرفت بعضی از انواع هموگلوبین‌ها و یا جهش‌ها توسط روش‌ها و امکانات آزمایشگاهی قابل افتراق نبوده و در اندکس‌های خونی نیز آن‌چنان تاثیر نمی‌گذارند ولی ممکن است در ترکیب با جهش‌های دیگر، کم خونی‌هایی از ملایم تا اینترمدیا را موجب گردد. لذا توصیه می‌گردد که بررسی زنجیره بتا شخصی که زوج ایشان مینور باشد و تعیین نوع هموگلوبین و میزان پاتولوژیک آن در برنامه غربالگری الزامی بوده و نمی‌توان فقط به اندکس‌های خونی گزارش شده در CBC و Hb-electrophoresis اکتفا نمود. 
ارسال پیام به نویسنده مسئول

ارسال نظر درباره این مقاله
نام کاربری یا پست الکترونیک شما:

CAPTCHA


XML   English Abstract   Print


Download citation:
BibTeX | RIS | EndNote | Medlars | ProCite | Reference Manager | RefWorks
Send citation to:

Soleimani H, Malekzadeh K, Shekari M, Paran F, Bazmjou M, Namjou E et al . A case report of Hemoglobin Hamadan in Hormozgan province. Sci J Iran Blood Transfus Organ 2014; 11 (3) :252-256
URL: http://bloodjournal.ir/article-1-816-fa.html

سلیمانی هانیه، ملک‌زاده کیانوش، شکاری محمد، پران فریده، بزمجو مریم، نامجو الهام و همکاران.. گزارش یک مورد بیمار Hb-Hamadan در استان هرمزگان. فصلنامه پژوهشی خون. 1393; 11 (3) :252-256

URL: http://bloodjournal.ir/article-1-816-fa.html



بازنشر اطلاعات
Creative Commons License این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است.
جلد 11، شماره 3 - ( پاييز 1393 ) برگشت به فهرست نسخه ها
فصلنامه پژوهشی خون Scientific Journal of Iran Blood Transfus Organ
The Scientific Journal of Iranian Blood Transfusion Organization - Copyright 2006 by IBTO
Persian site map - English site map - Created in 0.06 seconds with 41 queries by YEKTAWEB 4645