چکیده
سابقه و هدف
سیستم خود حذفی محرمانه از سال 1382 به منظور ارتقای سلامت خون در سازمان انتقال خون ایران اجرا شد. با توجه به اهمیت سلامت اهداکنندگان در تامین خون سالم و شیوع بیماریهای منتقله از راه خون، بر آن شدیم به بررسی روند خود حذفی محرمانه در سلامت خونهای اهدایی در انتقال خون استان کهگیلویه و بویر احمد بپردازیم.
مواد و روشها
در این مطالعه توصیفی، اطلاعات مربوط به 167341 اهداکننده خون در طی سالهای 1385 تا 1393 توسط نرمافزار اطلاعات اهداکنندگان استخراج و بررسی شد. تجزیه و تحلیل دادهها توسط نرمافزار 16 SPSS و آزمون آماری کایدو انجام شد.
یافتهها
اطلاعات اهداکنندگان به سه گروه سه سالانه طبقهبندی گردید و مشاهده شد که فرآیند خود حذفی در گروههای تحت مطالعه سیر صعودی داشته است. کمترین تعداد خود حذفی مربوط به سه ساله 1387-1385 (310 نفر) و بیشترین آن مربوط به سه ساله 1393-1391 (805 نفر) بود(0001/0 p<). فراوانی نسبی هپاتیت B و هپاتیت C در گروه خود حذفی از غیر خود حذفی به نحو معناداری بیشتر بود و در گروه خود حذفی HIV مثبت گزارش نشده بود(0001/0 p<).
نتیجه گیری
اگر چه به کارگیری سیستم خود حذفی منجر به از دست دادن تعدادی از اهداکنندگان شده است اما در ارتقای سلامت خون در استان مؤثر است. پس در کشور ایران که از نظر شاخصهای انتقال خون در منطقه خاورمیانه از جایگاه مناسبی برخوردار است و با توجه به فرهنگسازیهای انجام شده در زمینه اهدای خون میتوان از این فرآیند جهت ارتقای بیشتر سلامت خون استفاده کرد.
بازنشر اطلاعات | |
![]() |
این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است. |