چکیده
سابقه و هدف
یکی از نیازهای مهم بخش بالینی، خون سالم میباشد. علاوه بر این، اهدای خون فواید بسیاری برای اهداکنندگان به همراه دارد. این پژوهش با هدف، بررسی سازههای تئوری رفتار برنامهریزی شده در رفتار اهدای خون کارمندان انجام شد.
مواد و روشها
در این مطالعه توصیفی، 280 نفر از کارمندان اداری شهرستان اراک به روش نمونهگیری تصادفی در سال 1393 انتخاب شدند. اطلاعات مورد نیاز پیرامون مشخصات دموگرافیک و سازههای تئوری رفتار برنامهریزی شده به وسیله پرسشنامه جمعآوری گردید. سپس این اطلاعات بین دو گروه اهداکنندگان و غیر اهداکنندگان خون مقایسه شد. برای تجزیه و تحلیل دادهها از نرمافزار 20 SPSS و آزمونهای آماری تی مستقل و مربعکای استفاده شد.
یافتهها
حدود 56% از شرکتکنندگان در این مطالعه سابقه اهدای خون داشتند. گروه اهداکننده خون به طور معناداری دارای سن، سابقه خدمت و نمایه توده بدنی بیشتری نسبت به گروه غیر اهداکننده بودند. هم چنین مردان بیشتر از زنان خون اهدا کرده بودند(001/0 p<). اما از نظر تحصیلات و وضعیت تاهل، دو گروه با هم تفاوت معناداری نداشتند. میانگین آگاهی، نگرش، کنترل رفتاری درک شده و قصد در گروه اهداکننده خون به طور معناداری بیشتر از گروه دیگر بود(001/0 p<).
نتیجه گیری
این تحقیق نشان داد که سطح آگاهی، نگرش و کنترل رفتاری درک شده در گروه اهداکنندگان خون به طور معناداری بیش از سایر افراد است، لذا طراحی برنامه آموزشی با تاکید بر این سازهها به خصوص در افراد جوان و زنان کارمند ضروری به نظر میرسد.
|