چکید ه
سابقه و هدف
عملکرد پلاکتها در زمان نگهداری، متاثر از آسیبهای دوران نگهداری میباشد که در میان شاخصهای آن، بررسی تغییرات P-Selestin اهمیت به سزایی دارد. لذا برای ارزیابی کارآیی فرآوردههای پلاکتی، بیان و ریزش این مارکر در پلاکتهای فیلتر شده و عادی سنجیده شد.
مواد و روشها
در یک مطالعه تجربی ـ کاربردی، 10 کیسه کنسانتره پلاکتی از پایگاه تهران تهیه و 5 روز نگهداری شدند. نیمی تحت فیلتراسیون کاهش لکوسیتی قرار گرفتند. 5 کیسه خون کامل منبع تهیه پلاکت کنترل بودند. از فلوسایتومتری و الایزا، به ترتیب برای بیان و ریزش مارکر P-Selectin استفاده شد. برای تحلیل دادهها، نرمافزار Graphpad و آزمونهای Anova-one way و Mann-Whitney U test استفاده شد.
یافتهها
بیان P-Selectin فرآوردههای فیلتر شده در روزهای 1، 3 و 5 به ترتیب 8/1% ± 5/13% ، 2/1% ± 2/15% و 5/2% ± 4/27% بود که در روز پنجم نسبت به سوم و اول افزایش معناداری داشت. در فرآوردههای معمولی، بیان P-Selectin در روزهای 1، 3 و 5 به ترتیب 7/1% ± 4/7%، 2% ± 21٪ و 2/2% ± 10٪ بود که روز سوم نسبت به اول افزایش و پنجم نسبت به سوم کاهش معناداری داشت. این کاهش میتواند به دلیل از دست رفتن رسپتورها حین ریزش و یا میکروپارتیکولاسیون متعاقب فعالیت شدید پلاکتی باشد. بررسی ریزش رسپتوری نیز نشان داد میزان P-Sel محلول فرآوردههای فیلتری نسبت به غیر فیلتر در روز سوم به صورت معناداری کمتر بود.
نتیجه گیری
مطالعهها نشان داد با توجه به بیان و ریزش این رسپتور، فیلتراسیون کاهش لکوسیتی میتواند منجر به کاهش آسیبهای دوران نگهداری باشد .
بازنشر اطلاعات | |
![]() |
این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است. |