چکید ه
سابقه و هدف
ریز محیط مغز استخوان حاوی دو قسمت سلولی و غیر سلولی است که بخش سلولی حاوی سلولهای بنیادی هماتوپویتیک، سلولهای بنیادی مزانشیمی و برخی دیگر از سلولهای استرومایی آنها میباشد در حالی که بخش غیر سلولی مشتمل بر داربستهای پروتئینی مشهور به ماتریکس خارج سلولی است. سلولهای بنیادی هماتوپویتیک ساکن مغز استخوان، با ریز محیط مغز استخوان که نیچ گفته میشود تماس برقرار میکنند. سلولهای بنیادی هماتوپویتیک قادر به تولید انواع مختلفی از سلولهای خونی میباشند و ریز محیط مغز استخوان در این فرآیند نقش حمایتی را برای این سلولها ایفا میکند. مطالعههای اخیر در مدلهای آزمایشگاهی نقش اساسی سلولهای استرومایی را در خونسازی نشان دادهاند و این دیدگاه که تماس سلول با سلول در ریز محیط مغز استخوان برای عملکرد طبیعی و تمایز سلولهای بنیادی خونساز حیاتی است را شکل دادهاند. تماس مستقیم سلول با سلول و نیز سیتوکاینهای مترشحه از سلولهای بنیادی مزانشیمی، در هم کشتی سلولهای بنیادی هماتوپویتیک و سلولهای بنیادی مزانشیمی در فرآیند خونسازی نقش اساسی دارد و تعیین کننده سرنوشت سلولهای بنیادی هماتوپویتیک میباشد. مطالعههای مختلفی اثر سلولهای بنیادی مزانشیمی را بر روی خودنوسازی، گسترش، تکثیر و تمایز سلولهای بنیادی هماتوپویتیک در شرایط آزمایشگاهی بررسی کردهاند که منجر به نتایج مختلف و گاهاً متضاد است. در این مقاله به بررسی اثر سلولهای بنیادی مزانشیمی بر روی تمایز سلولهای بنیادی هماتوپویتیک در شرایط آزمایشگاهی پرداختیم.
مواد و روشها
این مقاله مروری با بررسی مقالات زیادی در زمینه اثر سلولهای بنیادی در تمایز ارایه شده است.
یافتهها
بررسی مقالههای مختلف نشان داد که لازم است اثر سلولهای بنیادی مزانشیمی بر روی تمایز ردههای مختلف به عنوان یک الگوی آزمایشگاهی بررسی شود.
نتیجه گیری
تماس مستقیم سلول با سلول بین سلولهای بنیادی مزانشیمی و سلولهای بنیادی هماتوپویتیک و مسیرهای انتقال پیام در این تماس سلولی، قادر به تکثیر و گسترش سلولهای بنیادی هماتوپویتیک در حالت تمایز نیافته میباشد.
بازنشر اطلاعات | |
![]() |
این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است. |