دانشیار مرکز تحقیقات انتقال خون ـ مؤسسه عالی آموزشی و پژوهشی طب انتقال خون
چکیده: (9799 مشاهده)
چکید ه
سابقه و هدف
طبق استانداردهای ملی کشور، خونهای اهدایی قبل از تهیه فرآوردههای خونی در دمای 2 ± 22 درجه سانتیگراد قرار میگیرند. با توجه به این که تاکنون در ایران، مطالعهای در زمینه تاثیر مدت زمان نگهداری خون کامل در دمای 2 ± 22 درجه سانتیگراد قبل از فرآوری واحدهای گویچههای سرخ بر کیفیت این فرآورده صورت نگرفته است، در این مطالعه به بررسی تاثیر مدت زمان نگهداری (8 و 24 ساعت) در این دما، بر کیفیت واحدهای گویچههای سرخ پرداختیم.
مواد و روشها
در یک مطالعه مقطعی، 12 واحد خون کامل در کیسههای اطفال جمعآوری و در جعبه حاوی صفحه خنککننده قرار داده شدند. پس از گذشت 8 و 24 ساعت، از این کیسهها گویچههای سرخ تهیه و این کیسهها از نظر میزان همولیز، سدیم، لاکتات دهیدروژناز، گلوکز و 2 و 3 دی فسفو گلیسرات مورد بررسی قرار گرفتند.
یافتهها
اگر چه افزایش زمان تا 24 ساعت قبل از تهیه واحدهای گویچههای سرخ، سبب افزایش همولیز و لاکتات دهیدروژناز و کاهش 2 و3 دیفسفوگلیسرات، سدیم و قند خون میشود اما تنها اختلاف میزان 2 و 3 دیفسفوگلیسرات در دو زمان 8 ساعت(12 ± 205) و 24 ساعت(13 ± 113) معنادار میباشد(0001/0 p< ).
نتیجه گیری
اگر چه نگهداری خونهای اهدایی تا 24 ساعت در 2 ± 22 درجه قبل از فرآوری فرآورده، بر کیفیت واحدهای گویچههای سرخ مؤثر میباشد اما مشخصات محصول در نهایت در محدوده مجاز تعریف شده در کنترل کیفی فرآورده قرار میگیرد.
Omidkhoda A, Hedayati B, Amini Kafiabad S. The effect of whole blood storage time on quality of RBCs. Sci J Iran Blood Transfus Organ 2015; 11 (1) :56-63 URL: http://bloodjournal.ir/article-1-857-fa.html
امیدخدا آزاده، هدایتی بتول، امینی کافیآباد صدیقه. تاثیر مدت زمان نگهداری خون کامل بر کیفیت واحدهای گویچههای سرخ. فصلنامه پژوهشی خون. 1393; 11 (1) :56-63