چکید ه
سابقه و هدف
اختلالات ارثی عملکرد پلاکتی در دنیا معمول میباشند اما در ایران به دلیل محدودیت امکانات تشخیصی، به جز موارد شدید بیماری، این اختلالات به طور دقیق بررسی نشدهاند. در این تحقیق، طی دو سال اخیر در آزمایشگاه مرجع انعقاد سازمان انتقال خون ایران، به کمک دستگاه لومی اگریگومتر، اقدام به بررسی آزمونهای عملکرد پلاکتی در بیماران مشکوک به اختلالات مذکور شده است.
مواد و روشها
در یک مطالعه توصیفی گذشتهنگر، پرونده 195 مراجعهکننده به آزمایشگاه یاد شده، طی مدت هفت ماه در فاصله آبان 1390 تا اردیبهشت 1391، توسط آزمون تجمع پلاکتی بررسی شدند و در بیماران مشکوک به اختلال ترشح پلاکتی، بررسی آزادسازی ATP نیز انجام گرفت. از آگونیستهای ADP ، کلاژن، اسید آراشیدونیک و ریستوستین و ماده لومینسانس برای بررسی تجمع و ترشح پلاکتی استفاده گردید. یافتههای حاصل با استفاده از 16 SPSS مورد تجزیه و تحلیل آماری قرار گرفتند.
یافتهها
از میان 195 مراجعهکننده، 90 مورد(1/46%) دارای اختلال پلاکتی بودند. این افراد شامل بیماران مبتلا به ترومبوسیتوپنی با عملکرد طبیعی(2/8%)، اختلال ترشحی(7/6%)، ترومباستنی گلانزمن(6/4%)، سندروم برنارد سولیر(2%)، اختلال اکتسابی پلاکتی(5/1%)، آفیبرینوژنمی(5/0%) و اختلال عملکردی دستهبندی نشده (6/22%) بودند. 105 مورد باقیمانده(8/53%)، هیچ نقص کمی و کیفی پلاکتی نداشتند.
نتیجه گیری
تحقیق حاضر حاصل نخستین مطالعه بررسی همزمان اختلالات عملکرد و ترشح پلاکتی در ایران است. برای پی بردن به شیوع دقیق این بیماریها، بررسیهای بیشتر و دارای حجم بالاتر بیماران، استفاده از پانل آگونیستی متنوعتر و نیز بررسی ترشح پلاکتی در تمامی بیماران دارای اختلالات تجمع پلاکتی در مطالعههای آتی توصیه میشود.
بازنشر اطلاعات | |
![]() |
این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است. |