چکید ه
سابقه و هدف
ریشه خشک شده گیاه بایکالین، اثرات ضد ویروسی و ضد سرطانی دارد. این مطالعه جهت آشکارسازی اثر عصاره این گیاه بر روند تمایز سلولهای بنیادی خونساز CD133+ به رده اریتروئیدی انجام شد.
مواد و روشها
در یک مطالعه تجربی، جهت تعیین اثر لیگاندهای PPARγ (بایکالین و تروگلیتازون) بر روند تمایز سلولهای بنیادی در حین اریتروپوئز، سلولهای CD133+ از خون بند ناف جدا شدند و پس از مجاورت با غلظتهای مختلف بایکالین، تروگلیتازون، سیتوکاینهای اریتروپویتین (EPO) و استم سل فاکتور (SCF) ، در انکوباتور کشت سلولی قرار داده شدند. پس از 9 روز بررسی تغییرات مورفولوژی توسط رنگآمیزی رایت گیمسا، تغییرات درصد سلولهای بیانکننده مارکرهای سطحی با فلوسیتومتری و ارزیابی کلنیهای تشکیل شده در محیط نیمه جامد متیل سلولز انجام شد.
یافتهها
بررسی میکروسکوپی سلولهای رنگآمیزی شده با رنگ رایت گیمسا، نمایانگر بلوغ اریتروئیدی سلولهای بنیادی CD133+ در حضور سیتوکاینهای SCF و EPO بود. بررسی فلوسیتومتری سلولها نشانگر کاهش درصد سلولهای بیانکننده مارکرهای اریتروئیدی گیرنده ترانسفرین (TfR) و گلیکوفورین A (GPA) در مجاورت تروگلیتازون و بایکالین بود(03/0 p< ). اثر بازدارنده بر اریترپوئز تروگلیتازون بیشتر از بایکالین بود. آزمایش سنجش کلنی نیز کاهش چشمگیر کلنیها را در مجاورت تروگلیتازون و بایکالین نشان میدهد(02/0 p< ).
نتیجه گیری
نتایج حاصل از این مطالعه نشان میدهد که آگونیستهای PPARγ ، تعدیلکننده روند تمایز سلولهای بنیادی CD133+ به رده اریتروئیدی بوده و نقش مهمی در تنظیم روند اریتروپوئز نرمال به عهده دارند. لذا با توجه به استفاده این عصاره گیاهی جهت درمان برخی بیماریها، باید اثر بازدارندگی آن بر اریتروپوئز طبیعی مورد توجه قرار گیرد.
بازنشر اطلاعات | |
![]() |
این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است. |