چکید ه
سابقه و هدف
رایجترین مارکر مورد استفاده جهت تشخیص عفونت HBV در اهداکنندگان خون، غربالگری HBsAg است که عدم شناسایی آن، به عللی مانند دوره پنجره، موتاسیون در ژن S و یا کاهش ساخت این Ag ، ممکن است در گیرندگان این فرآوردهها ایجاد بیماری نماید. از آن جایی که شیوع anti-HBc در جمعیتها با شیوع HBsAg متناسب است، بنابراین لازم است در مناطقی با شیوع بالای HBV ، مطالعههایی در زمینه ارزیابی شیوع anti-HBc در اهداکنندگان خون، انجام شود. هدف از این مطالعه بررسی شیوع مارکرهای anti-HBc و anti-HBs در اهداکنندگان خون در سیستان و بلوچستان بود.
مواد و روشها
مطالعه انجام شده از نوع مقطعی بود. 1500 نمونه HBsAg منفی از پایگاه انتقال خون سیستان و بلوچستان جمعآوری و بر روی آنها، آزمایش anti-HBc و بر روی نمونههای anti-HBc مثبت، آزمایش anti-HBs با روش الایزا انجام شد. دادهها با روش آماری کایدو و نرمافزار 16 SPSS ، تجزیه و تحلیل شدند.
یافتهها
از 1500 اهداکننده HBsAg منفی، 144 مورد یعنی 6/9% ، anti-HBc مثبت بودند که 107 نفر(3/74%) از آنها، تیتر ایمنی از anti-HBs داشتند.
نتیجه گیری
در این مطالعه شیوع anti-HBc در اهداکنندگان خون در سیستان و بلوچستان بالا بود. با توجه به این که درصد بالایی از اهداکنندگان با سابقه، حاوی تیتر ایمن بودند و هم چنین نقش anti-HBc میتواند جهت حذف موارد آلوده HBV و ارتقای سلامت خون به تشخیص HBV-DNA و عدم حضور anti-HBs مرتبط باشد، حذف خونهای anti-HBc مثبت میتواند باعث محروم شدن آنها جهت اهدای خون شود و ذخایر خونی را محدود نماید.
بازنشر اطلاعات | |
![]() |
این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است. |