چکید ه
سابقه و هدف
سلولهای بنیادی مزانشیمی، سلولهای شبه فیبروبلاستی با توان تکثیر، کلنیزایی و تبدیل به سلولهای ردههای مزانشیمی هستند، که در سلول درمانی کاربرد گستردهای پیدا کردهاند. این سلولها در بعضی بافتهای بالغ و جنینی حضور داشته و منبع اصلی دسترسی به آنها مغز استخوان است. در این مطالعه جهت دسترسی آسانتر و کم خطرتر به سلولهای مذکور، به بررسی و تثبیت روش جداسازی این سلولها از بافت جفت پرداخته و سپس خصوصیات آنها را مورد بررسی قرار دادیم.
مواد و روشها
مطالعه انجام شده از نوع تجربی بود و بر روی سه نمونه جفت پس از زایمان، از مادرانی که رضایتنامه کتبی دادند، انجام شد. سلولها پس از جداسازی از بافت جفت، کشت داده شدند و در پاساژهای 3 و7 خصوصیات آنها از نظر میزان تکثیر، توان کلنیزایی، ایمونوفنوتایپ و تمایز سلولی بررسی شد.
یافتهها
نتایج به دست آمده حکایت از توان بالای تکثیر و کلنیزایی سلولهای مزانشیمی جدا شده از جفت داشت. بررسی ایمونوفنوتایپ سلولی، علاوه بر تایید خلوص بیش از 95% ، نشان داد که سلولهای مذکور با بیان شاخصهای سطحی اختصاصی، شبیه به سلولهای بنیادی مزانشیمی مغز استخوان هستند. همچنین پتانسیل تمایز به سلولهای استئوسیتی و آدیپوسیتی را نیز دارند.
نتیجه گیری
در این مطالعه سلولهای بنیادی مزانشیمی از بافت جفت جدا شده و در محیط کشت اختصاصی تکثیر شدند، بدون این که تغییری در خصوصیات کلنیزایی و تمایزی آنها رخ دهد. به این ترتیب میتوان از این منبع سلولی در مصارف مختلف سلول درمانی استفاده کرد.
بازنشر اطلاعات | |
![]() |
این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است. |