دانشیار مرکز تحقیقات انتقال خون ـ مؤسسه عالی آموزشی و پژوهشی طب انتقال خون
چکیده: (13821 مشاهده)
چکید ه
سابقه و هدف
بیش از پنج دهه است که پیوند سلولهای بنیادی خونساز برای درمان بیماران مبتلا به بدخیمیهای خونی, اختلالات متابولیکی و نقایص ایمنی مقدور است. پیوند سلولهای بنیادی از گیرنده با HLA مشابه ارجح است و معمولاً اولین انتخاب، خواهر و برادر بیمار میباشند. در صورت عدم وجود اهداکننده خویشاوند, اهداکننده غیرخویشاوند قابل لحاظ است.
مواد و روشها
مقاله مروری حاضر با استفاده از 29 منبع مختلف به بررسی اهمیت مراکز پذیرهنویسی از اهداکنندگان غیر خویشاوند ( Unrelated Donor Registries )؛ و بیان برخی قوانین مربوطه پرداخته و پیشینه پیوند سلولهای بنیادی خونساز( (HSCT و تشکیلات مرتبط؛ اهمیت و ضرورت شباهت HLA بین دهنده و گیرنده به منظور جلوگیری از بروز بیماری پیوند علیه میزبان؛ برخی معیارهای انتخاب اهداکننده و ضرورت تاسیس مراکز پذیرش اهداکنندگان در جهان و ایران را به منظور معرفی این مراکز به علاقمندان به موضوع مطرح میسازد.
یافتهها
مراکز پذیرهنویسی از اهداکنندگان غیر خویشاوند بر احساسات مثبت اهداکنندگان در اهدای نوع دوستانه جهت نجات جان بیماران متکی هستند. مراکز کشورهای مختلف به یکدیگر پیوسته و گروهها و مجامع جهانی و بینالمللی را به منظور تسهیل یافتن اهداکننده مناسب و ارتقای نتایج پیوند از غیر خویشاوند تشکیل دادهاند.
نتیجهگیری
از اولین پیوند سلولهای بنیادی خونساز تاکنون، پیشرفتهای شگرفی برای نجات جان بیماران انجام شده که مرهون پیشگامان این علم, همکاریهای گروهی و تبادل سلولهای بنیادی تحت فعالیت تشکیلات بینالمللی است که پیرو استانداردهای خاصی میباشند.
Shaiegan M, Zolgaghari Anaraki S. Unrelated stem cell donor registries in the world and Iran. Sci J Iran Blood Transfus Organ 2014; 11 (2) :164-176 URL: http://bloodjournal.ir/article-1-786-fa.html
شایگان مژگان، ذوالفقاری انارکی سیما. مراکز پذیره نویسی اهداکنندگان بزرگسال سلولهای بنیادی خونساز به غیر خویشاوند: در جهان و ایران. فصلنامه پژوهشی خون. 1393; 11 (2) :164-176