چکید ه
سابقه و هدف
تالاسمی از شایعترین بیماریهای ژنتیکی مزمن است و مسائل روانی اجتماعی حاصل از آن، بر کیفیت زندگی بیماران تأثیر میگذارد. تحقیقات نشان داده که فعالیت فیزیکی منظم و گروهی، باعث افزایش احساس خوب بودن فرد میشود. این پژوهش با هدف مقایسه کیفیت زندگی بیماران مبتلا به تالاسمی ماژور بر اساس شرکت در فعالیتهای گروهی در شهرستان بندرعباس در سال 1390 طراحی گردید.
مواد و روشها
در یک مطالعه توصیفی تحلیلی، 35 بیمار مبتلا به تالاسمی که در فعالیتهای گروهی شرکت میکردند به عنوان گروه مورد و 75 بیمار هم سن که در این فعالیتها شرکت نمیکردند، به عنوان گروه شاهد انتخاب شدند. اطلاعات با استفاده از پرسشنامه کیفیت زندگی 36- SF بررسی و توسط نرمافزار آماری 13 SPSS و آزمونهای منویتنی و کروسکال والیس تحلیل شدند.
یافتهها
تفاوت نمرات کیفیت زندگی دو گروه مورد و شاهد در ابعاد درک کلی از سلامتی، محدودیت نقش فیزیکی، نیرو و انرژی، عملکرد فیزیکی، محدودیت نقش عاطفی، درد بدن، سلامت روان و نمره کلی کیفیت زندگی معنادار بود. میانگین نمره کلی کیفیت زندگی در دو گروه مورد و شاهد به ترتیب 46/3 ± 40/81 و 14/6 ± 35/58 بود. رابطه بین نمره کلی کیفیت زندگی و شرکت در فعالیت گروهی، سن شروع دسفرال و دفعات تزریق دسفرال در ماه در گروه مورد معنادار بود.
نتیجه گیری
با توجه به تاثیر شرکت در فعالیتهای گروهی بر کیفیت زندگی، تاسیس مراکز توانبخشی جهت ارتقای سطح مهارتهای زندگی و تشویق بیماران به شرکت در فعالیتهای گروهی، میتواند سازنده باشد و سبب ایجاد استقلال بیشتر برای بیماران و بهبود کیفیت زندگی آنها گردد.
بازنشر اطلاعات | |
![]() |
این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است. |