دانشیار مرکز تحقیقات انتقال خون ـ مؤسسه عالی آموزشی و پژوهشی طب انتقال خون و پایگاه منطقهای آموزشی انتقال خون شیرا
چکیده: (9055 مشاهده)
چکید ه
سابقه و هدف
با توجه به خطرات عفونی و غیر عفونی تزریق خون همولوگ، اقداماتی به منظور کاهش عوارض آن صورت گرفته است. از جمله این اقدامات تزریق خون اتولوگ است. هدف از این مطالعه، بررسی میزان آگاهی و نگرش پزشکان در زمینه خون اتولوگ و بررسی تاثیر آموزش بر آن بود.
مواد و روشها
در یک مطالعه مقطعی که بر روی پزشکان عمومی و متخصصین درخواستکننده خون شاغل در بیمارستانهای شیراز در سال 1389 انجام گرفت، پرسشنامهای که شامل خصوصیات دموگرافیک، آگاهی و نگرش در مورد خون اتولوگ، فواید و روشهای تهیه آن بود در اختیار آنها قرار گرفت. سپس به پزشکان در زمینه تهیه خون اتولوگ آموزش داده شد. میزان درخواست خون اتولوگ قبل و بعد از انجام آموزش مقایسه شد. از آزمونهای آماری مجذور کا، فیشر و t جهت تجزیه و تحلیل دادهها استفاده شد.
یافتهها
میانگین نمره آگاهی 519 پزشک شرکتکننده در مطالعه در زمینه خون اتولوگ 32/3 ± 41/14 (20-86/2) بود. میانگین آگاهی متخصصین(99/2 ± 95/15) بیشتر از پزشکان عمومی(43/2 ± 04/14) بود(05/0 p< ). بیشترین دلیل استفاده از خون اتولوگ، اطمینان از سلامت خون بود. بیشترین علت عدم استفاده از خون اتولوگ، عدم آگاهی از شرایط تهیه و درخواست خون اتولوگ بود. میزان آگاهی و استفاده پزشکان در مورد روش جمعآوری خون قبل از عمل جراحی بیشتر از سایر روشهای تهیه خون اتولوگ بود(05/0 p< ).
نتیجه گیری
میزان آگاهی پزشکان از روشهای تهیه خون اتولوگ پایین بود. علیرغم تمایل پزشکان به استفاده از خون اتولوگ، میزان استفاده از آن پایین بود و با وجود آموزش افزایش قابل ملاحظهای نیافت.
Kasraian L, Tavasooli A. Physicians’ knowledge about and their attitude toward autologus blood donation and the effect of education. Sci J Iran Blood Transfus Organ 2013; 10 (2) :122-128 URL: http://bloodjournal.ir/article-1-766-fa.html
کسراییان لیلا، توسلی علیرضا. آگاهی و نگرش پزشکان در رابطه با خون اتولوگ و تاثیر آموزش بر آن. فصلنامه پژوهشی خون. 1392; 10 (2) :122-128