جلد 3، شماره 2 - ( تابستان 1385 )                   جلد 3 شماره 2 صفحات 100-93 | برگشت به فهرست نسخه ها

XML English Abstract Print


Download citation:
BibTeX | RIS | EndNote | Medlars | ProCite | Reference Manager | RefWorks
Send citation to:

Rahmdani F, Mesbah-Namin S, Tarihi T. Non-invasive fetal RhD genotyping by hemi-nested PCR of maternal serum in RhD-negative pregnancies. Sci J Iran Blood Transfus Organ 2006; 3 (2) :93-100
URL: http://bloodjournal.ir/article-1-71-fa.html
فرزانه رهمدانی ، دکتر سید علیرضا مصباح ، دکتر تقی طریحی . تشخیص غیر تهاجمی ژنوتایپ RhD جنین انسان از نمونه سرم مادران RhD- منفی با استفاده از Hemi-nested PCR. فصلنامه پژوهشی خون. 1385; 3 (2) :93-100

URL: http://bloodjournal.ir/article-1-71-fa.html


چکیده:   (24949 مشاهده)

  چکید ه

  سابقه و هدف

  آنتی‌ژن RhD در ایجاد بیماری‌های همولیتیک نوزادان نقش مهمی دارد و از آن‌جایی که تعیین RhD جنین با استفاده از روش‌های تهاجمی مانند آمنیوسنتز، خطراتی را برای مادر و جنین به دنبال خواهد داشت، در این پژوهش تلاش گردید تا ژنوتایپ RhD جنین از DNA آزاد جنینی موجود در سرم مادران باردار، به صورت غیر تهاجمی و با استفاده از روش Hemi-nested PCR تعیین گردد.

  مواد وروش‌ها

  مطالعه انجام شده از نوع تجربی (experimental) بود. نمونه‌های خون 45 مادر باردار RhD - منفی که همسر RhD - مثبت داشتند جمع‌آوری شد و DNA آزاد سرم آن‌ها با روش فنل کلروفرم استخراج گردید. با استفاده از آغازگرهای اختصاصی و در دو دور PCR ، قطعه‌ای از اگزون 10 ژن RhD تکثیر شد. برای تایید نتایج منفی حاصله بر روی نمونه‌های مادران باردار حامل جنین RhD - منفی، با استفاده از آغازگرهای اختصاصی قطعه‌ای از ژن دیگری به نام RhCE تکثیرگردید.

  یافته‌ها

  پس از تولد، پیگیری انجام شده در ردیابی نتایج سرولوژیکی بند ناف نوزادان و ارزیابی نتایج حاصل از این پژوهش مشخص نمود که در 37 مورد از 41 نمونه قابل پیگیری، RhD جنین به میزان 45/95% به درستی تعیین شده ‌است. نتایج مربوط به 4 نمونه باقیمانده شامل یک مورد منفی کاذب و سه مورد مثبت کاذب بوده‌ است.

  نتیجه گیری

  این پژوهش نشان داد که برای تشخیص پیش از تولد گروه خونی RhD جنین به روش غیر تهاجمی و با کمترین احتمال خطر برای نوزاد، نمونه‌های سرمی مادران بسیار مناسب است. در این ارتباط استفاده از روش‌های جدید و حساس مولکولی مانند روش Hemi-nested PCR و به دست‌آوردن درصد بالایی از میزان تشخیص ژنوتایپ RhD این امیدواری را به ارمغان می‌آورد که با حذف تمام عوامل مداخله‌گر و تکمیل این روش، می‌توان این تشخیص را با اطمینان بالایی در کلینیک به کار برد.

کلمات کلیدی : بارداری، سرم ، RhD ، RhCE ، PCR
واژه‌های کلیدی: بارداری، سرم، RhD، RhCE، PCR
متن کامل [PDF 203 kb]   (3250 دریافت)    
نوع مطالعه: پژوهشي | موضوع مقاله: عمومى
انتشار: 1393/5/27

ارسال نظر درباره این مقاله : نام کاربری یا پست الکترونیک شما:
CAPTCHA

ارسال پیام به نویسنده مسئول


بازنشر اطلاعات
Creative Commons License این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است.

کلیه حقوق این وب سایت متعلق به فصلنامه پژوهشی خون می باشد.

طراحی و برنامه نویسی : یکتاوب افزار شرق

© 2025 CC BY-NC 4.0 | Scientific Journal of Iran Blood Transfus Organ

Designed & Developed by : Yektaweb