چکید ه
سابقه و هدف
بیماران بتا تالاسمی و هموفیلی بهدلیل نیاز به تزریق خون، در معرض تماس با خون هزاران اهداکننده قرار گرفته و مستعد ابتلا به بیماریهای منتقله از راه خون میباشند. در مناطق مختلف دنیا و ایران آمار متفاوتی از شیوع آلودگی HIV و هپاتیتهای B و C در بیماران تالاسمی و هموفیلی گزارش شده است. بررسی فعلی با هدف تعیین شیوع هپاتیتهای B ، C و عفونت HIV در بیماران هموفیلی و تالاسمی استان یزد انجام شد.
مواد وروشها
مطالعه انجام شده توصیفی بود. در سال 1382، 85 بیمار تالاسمی ماژور و 74 بیمار هموفیلی به روش سرشماری وارد مطالعه شدند. اطلاعات لازم از بیماران جمعآوری و نمونه خون آنها از نظر Anti-HIV ، Anti-HCV و HBsAg به روش الیزا بررسی گردید و نتایج مثبت بهترتیب به روش وسترن بلات، ریبا (RIBA) و نوترالیزیشن تأیید شد. مجذور کا (Chi-square) ، دقیق فیشر (Fisher's exact test) و Anova برای تجزیه و تحلیل دادهها، استفاده شد.
یافتهها
HBsAg و Anti-HIV بیمـاران تالاسمی منفی بود و شیوع Anti-HCV مثبت 4/9% بود. شیوع Anti-HIV و HBsAg در بیماران هموفیلی 4/1% و شیوع Anti-HCV 6/48% بود. شیوع Anti-HCV مثبت در افرادیکه بعد از آغاز برنامههای غربالگری خونهای اهدایی، فرآوردههای خونی دریافت کرده بودند کمتر بود (02/0= p ، 0001/0 p< ). شیوع هپاتیت C در بیماران تالاسمی و هموفیلی از شیوع هپاتیت B و عفونت HIV بیشتر بود(0001/0 p< ).
نتیجه گیری
هپاتیت C مشکل اصلی این بیماران بهخصوص بیماران هموفیلی میباشد.غربالگری خونهای اهدایی بهطور مؤثری شیوع هپاتیت C را کاهش دادهاست. برای پیشگیری از بروز موارد جدید آلودگی از راه فرآوردههای خونی، استفاده از روشهای حساستر برای تعیین آلودگی خونهای اهدایی از نظر HCV و در مورد بیماران هموفیلی، استفاده از فرآوردههای پلاسمایی قرنطینه شده و فاکتورهای انعقادی ویروس زدایی شده یا نوترکیب باید مورد توجه قرار گیرد.
بازنشر اطلاعات | |
![]() |
این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است. |