چکید ه
سابقه و هدف
با توجه به اینکه مهم ترین هدف سازمان انتقال خون تهیه خون و فرآوردههای خونی سالم و کافی میباشد، انتخاب اهداکنندگان از بین جمعیتهای کمخطر حائز اهمیت است. از آنجاییکه احتمال میرود جمعیت زنان از لحاظ داشتن رفتارهای پرخطر در زمینه عفونتهای قابل انتقال از راه خون نسبت به جمعیت مردان ، کمخطرتر باشند و از طرفی اقدام به اهدا نیز در این گروه نسبت به مردان کمتر میباشد ، در این پژوهش علل اقدام کمتر خانمها برای اهدا خون نسبت به آقایان بررسی ش ده است.
مواد وروشها
پژوهش حاضر یک مطالعه مقطعی (Cross–sectional) میباشد که بر روی 12121 زن در محدوده سنی
65-17 سال در 8 استان کشور انجام شده است. اطلاعات مورد نیاز به کمک پرسشنامه جمعآوری گردید. شیوه نمونهگیری خوشهای چند مرحلهای بوده و در نهایت از نرمافزار کامپیوتری SPSS11 جهت تجزیه و تحلیل نهایی استفاده گردید.
یافته ها
میانگین سنی زنان تحت مطالعه 1/12 ± 6/32 سال بود. اکثر زنان تحت مطالعه متأهل، دیپلم و خانهدار بودند. 1/24% از زنان تحت مطالعه سابقه اهدا خون داشته در حالی که 4/75% سابقه هیچ گونه اهدای خونی در طول زندگی نداشتند. میزان تحصیلات ودرصد اشتغال زنان بدون سابقه اهدای خون ب ه طور معنی داری کمتر از زنان با سابقه اهدای خون بود ( P<0.001 ). شایع ترین علت عدم تمایل به اهدا خون در زنان تحت مطالعه ، ترس از ابتلا به بیماری های عفونی و خونی بوده است. در مجموع 2/75% از زنان تحت مطالعه نسبت به اهدای خون نگرش منفی و تنها 8/24% آنان دارای نگرش مثبت بودند.
نتیجهگیری
از آنجایی که ترس از ابتلا به بیماری های عفونی و خونی ناشی از اهدای خون به نوعی ناشی از عدم آگاهی جامعه از طب انتقال خون میباشد، در نهایت مهم ترین علت عدم اهدای خون را میتوان عدم شناخت زنان نسبت به طب انتقال خون دانست.(بر اساس این پژوهش پیشنهاد میگردد آموزش در خصوص اهمیت اهدا خون و شرایط اهدا خون زنان از طریق رادیو و تلویزیون در سطح وسیع صورت گیرد).
کلمات کلیدی: اهدا خون، سازمان انتقال خون ایران، زنان، نگرش
بازنشر اطلاعات | |
![]() |
این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است. |