جلد 5، شماره 4 - ( زمستان 1387 )                   جلد 5 شماره 4 صفحات 286-281 | برگشت به فهرست نسخه ها

XML English Abstract Print


Download citation:
BibTeX | RIS | EndNote | Medlars | ProCite | Reference Manager | RefWorks
Send citation to:

Javadzadeh Shahshahani H, Amiri F. Validity of hemoglobin color scale in blood donor screening based on Standard Operating Procedures of Iranian Blood Transfusion Organization. Sci J Iran Blood Transfus Organ 2009; 5 (4) :281-286
URL: http://bloodjournal.ir/article-1-277-fa.html
جوادزاده شهشهانی هایده، امیری فرحناز. ارزش تشخیصی سنجش هموگلوبین به روش نواری در اهداکنندگان خون بر اساس دستورالعمل‌های استاندارد اجرایی سازمان انتقال خون ایران. فصلنامه پژوهشی خون. 1387; 5 (4) :281-286

URL: http://bloodjournal.ir/article-1-277-fa.html


چکیده:   (16355 مشاهده)

  چکید ه

  سابقه و هدف

  سنجش هموگلوبین به روش نواری به عنوان یک وسیله تشخیصی ساده و کم هزینه‌ برای غربالگری اهداکنندگان از نظر کم خونی استفاده می‌شود. هدف از انجام این مطالعه، تعیین ارزش تشخیصی سنجش هموگلوبین به روش نواری در اهداکنندگان خون بر اساس دو دستورالعمل استاندارد اجرایی سازمان انتقال خون ایران بود.

  مواد وروش‌ها

  در این مطالعه مقطعی، 170 نفر از اهداکنندگان خون به طور تصادفی انتخاب شدند. میزان هموگلوبین خون مویرگی نوک انگشت آن‌ها به وسیله مقیاس رنگی WHO و نمونه خون وریدی آن‌ها به روش دستگاهی، اندازه‌گیری شد و حساسیت، ویژگی و موارد مردودی و قبولی کاذب اهداکنندگان در دو روش اجرایی استاندارد قدیمی که در آن معیار پذیرش اهداکننده بر اساس هموگلوبین بیش از g/dl 12 بود، با روش اجرایی استاندارد جدید که معیار پذیرش اهداکننده بر اساس هموگلوبین g/dl 14 یا بیشتر است، مورد مقایسه قرار گرفتند. یافته‌ها توسط نرم‌افزار آماری 5/13 SPSS و آزمون paired t test تجزیه و تحلیل شدند.

 یافته‌ها

  سنجش هموگلوبین با روش نواری، هموگلوبین فرد را g/dl 65/0 ± 32/0 کمتر از روش دستگاهی نشان داد(42/0-22/0= 95% CI )(001/0 p< ). حساسیت و ویژگی سنجش نواری هموگلوبین بر اساس دستورالعمل قدیمی به ترتیب 5/54 و 92 درصد و موارد مردودی کاذب اهداکنندگان 7 درصد و قبولی کاذب 3 درصد بود. حساسیت و ویژگی این آزمایش براساس دستورالعمل جدید به ترتیب 7/85 و 5/87 درصد بود. موارد مردودی کاذب اهداکنندگان 7% و قبولی کاذب 6/0% بود. هموگلوبین 4/39% اهداکنندگان، بین g/dl 14-12 بود که بر اساس معیار جدید از اهدای خون معاف هستند.

  نتیجه گیری

  به کارگیری دستورالعمل جدید برای سنجش هموگلوبین منجر به افزایش حساسیت آزمایش گردید. با این وجود نزدیک به نیمی از اهداکنندگان باید مجدداًَ از نظر کم خونی بررسی شوند که هم وقت‌گیر بوده و هم برای اهداکننده ناخوشایند است. بنابراین پیشنهاد می‌گردد مطالعه‌های بیشتری برای استفاده از روش مناسب‌تر غربالگری کم خونی در اهداکنندگان انجام شود.

 کلمات کلیدی : هموگلوبین‌ها، اهداکنندگان خون ، اندازه‌گیری هموگلوبین، ارزیابی

متن کامل [PDF 204 kb]   (2973 دریافت)    
نوع مطالعه: پژوهشي | موضوع مقاله: طب انتقال خون
انتشار: 1393/5/26

ارسال نظر درباره این مقاله : نام کاربری یا پست الکترونیک شما:
CAPTCHA

ارسال پیام به نویسنده مسئول


بازنشر اطلاعات
Creative Commons License این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است.

کلیه حقوق این وب سایت متعلق به فصلنامه پژوهشی خون می باشد.

طراحی و برنامه نویسی : یکتاوب افزار شرق

© 2025 CC BY-NC 4.0 | Scientific Journal of Iran Blood Transfus Organ

Designed & Developed by : Yektaweb