جلد 5، شماره 2 - ( تابستان 1387 )                   جلد 5 شماره 2 صفحات 131-125 | برگشت به فهرست نسخه ها

XML English Abstract Print


Download citation:
BibTeX | RIS | EndNote | Medlars | ProCite | Reference Manager | RefWorks
Send citation to:

Deyhim M, Razjou F, Maghsudlu M, Aghaie B, Attarchi Z, Sharifi S. Comparative evaluation of hemoglobin measurement by automated cell blood counter and by hemoglobin strip in female blood donors . Sci J Iran Blood Transfus Organ 2008; 5 (2) :125-131
URL: http://bloodjournal.ir/article-1-240-fa.html
دیهیم محمدرضا، رازجو فرهاد، مقصودلو مهتاب، آقایی بدرالسادات، عطارچی زهره، شریفی شهین. بررسی مقایسه‌ای هموگلوبین با استفاده از دستگاه شمارشگر سلولی و تست نواری هموگلوبین در خانم‌های اهداکننده خون. فصلنامه پژوهشی خون. 1387; 5 (2) :125-131

URL: http://bloodjournal.ir/article-1-240-fa.html


چکیده:   (19577 مشاهده)

  چکید ه

  سابقه و هدف

  آزمایش اندازه‌گیری هموگلوبین در اهداکنندگان خون جهت کنارگذاشتن افراد کم خون و یا آن‌هایی که ممکن است بعد از اهدای خون دچار کم خونی شوند مهم می‌باشد. روش غربالگری هموگلوبین می‌بایست از دقت و صحت مناسب برخوردار باشد تا بتوان اهداکنندگان مناسب را جهت اهدای خون انتخاب نمود. در این مطالعه هدف مقایسه هموگلوبین اندازه‌گیری شده در اهداکنندگان با استفاده از تست نواری و روش دستگاهی(استاندارد) می‌باشد.

  مواد وروش‌ها

  مطالعه انجام شده از نوع توصیفی بود. از 144 خانم اهداکننده خون با میانگین سنی 11 ± 33 سال که توسط آزمایش نواری هموگلوبین( Hb color scale ) میزان هموگلوبین آن‌ها قبل از اهدای خون اندازه‌گیری شده و واجد شرایط اهدای خون بودند، به طور هم‌‌زمان نمونه خون دیگری نیز جهت اندازه‌گیری هموگلوبین با استفاده از دستگاه شمارشگر سلولی( Sysmex K-800 ) به آزمایشگاه ارسال گردید. نمونه‌برداری در مدت 5 ماه انجام شد و نتایج حاصل از میزان هموگلوبین به دو روش، با استفاده از نرم‌افزار SPSS نگاره 5/11 و استفاده از آزمون ویل کوکسون( Wilcoxon ) و ضریب همبستگی اسپیرمن( Spearman ) مورد تجزیه و تحلیل آماری قرار گرفت.

  یافته‌ها

  در این مطالعه با توجه به بررسی‌های آماری انجام شده اختلاف معنی‌داری بین نتایج به دست آمده از میزان هموگلوبین به دو روش وجود داشت(001/0 p< )(میانگین هموگلوبین با استفاده از آزمایش نواری gr/dl 2/13 و با استفاده از شمارشگر سلولی gr/dl 78/12 بود ومیانه هموگلوبین با روش نواری gr/dl 14 و با شمارشگر سلولی gr/dl 8/12 بود). در بررسی ضریب همبستگی پیرسون، ارتباط معنی‌داری بین دو روش اندازه‌گیری وجود نداشت.

  نتیجه گیری

  طبق نتایج به دست آمده، اختلاف معنی‌داری بین نتایج به دست آمده از میزان هموگلوبین در اهداکنندگان توسط دو روش اندازه‌گیری وجود داشت. به همین علت زمانی که از روش(نواری) جهت انتخاب اهداکننده مناسب استفاده می شود ممکن است اهداکنندگانی که دچار کم خونی بوده و یا بر اثر اهدای خون به سمت کم خونی پیش روند، وارد زمره اهداکنندگان شوند. به همین علت پیشنهاد می‌شود اهداکنندگانی که هموگلوبین آن‌ها توسط روش نواری کمتر از gr/dl 13 است، حتماًَ مجدداًَ با استفاده از روش‌های دقیق‌تر و حساس‌تر نظیر استفاده از Hemo Cue و یا شمارشگر سلولی بررسی شوند.

  کلمات کلیدی : هموگلوبین، کم خونی، اهداکنندگان خون

 

متن کامل [PDF 226 kb]   (4794 دریافت)    
نوع مطالعه: پژوهشي | موضوع مقاله: هماتولوژي
انتشار: 1393/5/26

ارسال نظر درباره این مقاله : نام کاربری یا پست الکترونیک شما:
CAPTCHA

ارسال پیام به نویسنده مسئول


بازنشر اطلاعات
Creative Commons License این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است.

کلیه حقوق این وب سایت متعلق به فصلنامه پژوهشی خون می باشد.

طراحی و برنامه نویسی : یکتاوب افزار شرق

© 2025 CC BY-NC 4.0 | Scientific Journal of Iran Blood Transfus Organ

Designed & Developed by : Yektaweb