چکید ه
سابقه و هدف
غربالگری اهداکنندگان با آزمایشهای سرولوژیک، احتمال ابتلا به عفونتهای پس از انتقال خون، بهویژه هپاتیت C پس از تزریق خون را کاهش داده است. اما احتمال خطر ابتلا به علت وجود دوره قبل از تغییرات سرولوژیک، همچنان وجود دارد. انجام آزمایش HCV RNA (RT-PCR) بر روی خونهای اهدایی، احتمال خطر ابتلا به هپاتیت C پس از تزریق خون را کاهش داده است. در این مطالعه ضمن ارزیابی جامعه کوچکی از اهداکنندگان منفی برای هپاتیت C در تست سرولوژیک با روش مولکولی، سری آزمایشهای غیرقابل قبول با روش غیر اتوماتیک نیز مورد بررسی قرار میگیرد.
مواد وروشها
در این مطالعه مقطعی، نمونه پلاسمای اضافی از 102 6 اهداکننده خون جمعآوری گردید. از 102 6 نمونه، 1000 نمونه در آزمایشهای آنزیم ایمنواسی نسل3، Anti-HCV ، HBsAg ، RPR ، Anti-HIV منفی بودند. هر پنج نمونه در یک مجموعه پلاسمایی مورد آزمایش قرار گرفتند. حساسیت آزمایش برای سنجش HCV-RNA با روش RT-PCR به میزان geq/ml 380 طبق پانلهای سطح کارآیی VQC برآورد گردید. 1000 نمونه در 200 مجموعه پلاسمایی مورد آزمایش قرار گرفت.
یافتهها
نتایج غیرقابل قبول بهعلت جواب ندادن نمونه مثبت، 5/5% و موارد غیرقابل قبول به علت باندهای غیراختصاصی 5/5% بود. 6 درصد از مجموعههای پلاسمایی مثبت کاذب بودند. زمانیکه در اولین مرحله آزمایش مجموعههای پلاسمایی، نتیجه آزمایش مثبت و در تکرار آن، آزمایش به شکل منفرد منفی گزارش شد، بهعنوان مثبت کاذب تلقی گردید. در مجموع کلیه نمونهها برای HCV-RNA با روش RT-PCR منفی گزارش شدند.
نتیجه گیری
نمونهای یافت نشد که در آزمایشهای سرولوژیک منفی ولی در HCV-RNA مثبت گزارش گردد. در این زمینه انجام مطالعات گستردهتری توصیه میگردد.
کلمات کلیدی: غربالگری اهداکنندگان ، اهدای خون، ویروس هپاتیت C ، پلاسما، پولد، PCRبازنشر اطلاعات | |
![]() |
این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است. |