چکید ه
سابقه و هدف
فرآوردههای خونی خصوصاًَ پلاکتها، طی فرآیند تهیه و تولید در معرض آلودگی قرار میگیرند. مواردی از سپتی سمی و حتی شـوک و مـرگ ناشی از تزریق فرآوردههای خونی خصوصاًَ پلاکت که شرایط نگهداری در حرارت محیط(2 ± ° C 22) را دارد، دیده شده است. در این تحقیق چهار روش تشخیص میکروبی روی 12 واحد پلاکت که توسط باکتریهای شناخته شده با تعداد معین آلوده شدهاند، با هم مورد مقایسه قرار گرفتند.
�مواد و روشها
مطالعه انجام شده از نوع توصیفی بود. تعداد 12 واحد پلاکت کنسانتره در حداقل فاصله زمانی پس از تولید، تهیه شد. به 10 عدد از کیسههای پلاکت به طور جداگانه باکتریهای استافیلوکوک اپیدرمیدیس واشریشیا کولی با تعداد 150، 15 و 5/1 عدد در هر میلیلیتر تزریق شده و دو کیسه نیز به عنوان شاهد در نظر گرفته شدند. کیسههـای پلاکـت در حـرارت محیـط (2 ± ° C 22) نگهـداری شـده، در فـواصل زمانی 24 ساعت تا 5 روز، از کیسـه در شرایـط استریل نمونهبرداری شد. بـه چهـار روش زیـر نمونههـا بـررسی شـدند: 1- کشـت 2- اندازهگیری pH توسط pH متر الکتریکی 3- اندازهگیری میزان گلوکز 4- تهیه اسمیر و رنگآمیزی گرم.
یافتهها
میانگین میزان pH درکیسههای پلاکت آلوده شده سیر نزولی بسیار منظمی را نشان داد، چنانچه در روز پنجم به طور میانگین به 2/6 رسید. اما در میزان pH کیسههای شاهد تغییرات نزولی بسیار مختصر بود. مقدار گلوکز اولیه کیسههای پلاکت به دلیل استفاده از دکستروز از نظر مقدار، بالاتر از 200 میلیگرم درصد بود. در کیسههایی که توسط باکتری آلوده شده بودند نسبت به کیسههای شاهد مقدار گلوکز سیر تقریباًَ نزولی اما نه چندان منظم را نشان داد. بررسیهای میکروب شناسی نشان داد که واحدهای پلاکتی که توسط اشریشیا کولی و استافیلوکوک اپیدرمیدیس با تعداد 150 عدد در هر میلیلیتر آلوده شده بودند همگی در روز دوم تحقیق کشت مثبت و اسمیر مثبت داشتهاند. در واحدهایی که با تعداد کمتری باکتری آلوده شده بودند، نتایج کشت و اسمیر پس از 3 یا 4 روز مثبت شدند. در مورد کیسههای پلاکت شاهد، تا پایان تحقیق از نظر کشت میکروبی و لام رنگآمیزی، منفی باقی ماندند.
نتیجه گیری
با توجه به بررسیهای به عمل آمده و مقایسه نتایج حاصله، اندازهگیری pH کیسههای حاوی پلاکت تغلیظ شده سریعترین روش برای تشخیص آلودگی میکروبی در فرآوردههای خونی میباشد. البته جهت مقایسه بین مقادیر به دست آمده بایستی میزان میانگین pH پلاکت تغلیظ شده از قبل تعیین شده باشد.
کلمات کلیدی: پلاکت ، گلوکز، روش کشت
بازنشر اطلاعات | |
![]() |
این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است. |