جلد 21، شماره 1 - ( بهار 1403 )                   جلد 21 شماره 1 صفحات 95-82 | برگشت به فهرست نسخه ها

XML English Abstract Print


Download citation:
BibTeX | RIS | EndNote | Medlars | ProCite | Reference Manager | RefWorks
Send citation to:

Yazdandoust E, Amini-Kafiabad S. Transfusion-associated graft-versus-host disease: pathophysiology, complications, prevention. Sci J Iran Blood Transfus Organ 2024; 21 (1) :82-95
URL: http://bloodjournal.ir/article-1-1526-fa.html
یزدان دوست احسان، امینی کافی آباد صدیقه. GVHD ناشی از انتقال خون: پاتوفیزیولوژی، عوارض، پیشگیری. فصلنامه پژوهشی خون. 1403; 21 (1) :82-95

URL: http://bloodjournal.ir/article-1-1526-fa.html


استاد مرکز تحقیقات انتقال خون ـ مؤسسه عالی آموزشی و پژوهشی طب انتقال خون
چکیده:   (1412 مشاهده)
چکیده
سابقه و هدف
بیماری پیوند علیه میزبان ناشی از انتقال خون (TA-GVHD) یکی از عوارض نادر و کشنده ناشی از انتقال خون می‌باشد که در این عارضه لنفوسیت‌های فرآورده خونی اهدا شده به بافت‌های میزبان حمله می‌کنند. در این مقاله مروری به تاریخچه، شیوع، پاتوژنز، علایم بالینی، فاکتورهای خطر، روش‌های تشخیصی، راه‌کارهای کاهش رخداد، پیش آگهی، مدیریت بیماری و ویژگی‌های آزمایشگاهی این عارضه پرداخته شده است.
مواد و روش‌ها
در این مقاله مروری، با استفاده از پژوهش‌های معتبر منتتشر شده و پایگاه‌های اطلاعاتیGoogle scholar ، PubMed و MEDLINE جستجو صورت گرفت و یافته‌های بیش از 70 مقاله مورد استناد قرار گرفت.
یافته‌ها
مطالعه پیش رو نشان داد که در رخداد این عارضه، لنفوسیت‌های T زنده فرآورده خونی اهدایی و طوفان سیتوکاینی منتج از آن نقش دارد. علایم این بیماری به صورت راش پوستی، پان‌سیتوپنی و تب بروز می‌نماید و تشخیص آن نیز بر اساس علایم بالینی و یافته‌های آزمایشگاهی بیوپسی پوست، افزایش آنزیم‌های کبدی، تأیید کایمریسم لنفوسیتی از طریق روش STR-PCR ، تعیین فنوتیپ HLA لنفوسیت‌ها و روش FISH می‌باشد. این عارضه در جمعیت‌های با تشابه ژنتیکی بالا و یا افراد دارای نقایص ایمنی شیوع بالاتری داشته با این حال در سایر افراد که این شرایط را نداشته و یا سازگاری نسبی HLA اهداکننده-گیرنده دارند، نیز رخ می‌دهد.
نتیجه گیری
این عارضه یکی از عوارض کشنده ناشی از انتقال خون بوده که در طی 2 تا 30 روز بعد از تزریق خون رخ می‌دهد که موارد معمول آن با مرگ و میر بیش از 90 درصدی همراه بوده و موارد خفیف و غیر معمول آن با بقای بیشتر و پیش‌آگهی بهتری همراه است که ممکن است شناسایی نشده و یا به صورت خود به خودی درمان شود.

 
متن کامل [PDF 738 kb]   (771 دریافت) |   |   متن کامل (HTML)  (3593 مشاهده)  
نوع مطالعه: مروري | موضوع مقاله: ايمونوهماتولوژي
انتشار: 1403/1/10

ارسال نظر درباره این مقاله : نام کاربری یا پست الکترونیک شما:
CAPTCHA

ارسال پیام به نویسنده مسئول


بازنشر اطلاعات
Creative Commons License این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است.

کلیه حقوق این وب سایت متعلق به فصلنامه پژوهشی خون می باشد.

طراحی و برنامه نویسی : یکتاوب افزار شرق

© 2025 CC BY-NC 4.0 | Scientific Journal of Iran Blood Transfus Organ

Designed & Developed by : Yektaweb