استاد مرکز تحقیقات انتقال خون ـ موسسه عالی آموزشی و پژوهشی طب انتقال خون
چکیده: (1208 مشاهده)
چکیده
سابقه و هدف
در دهه 80 میلادی نخستین بار از سلولهای بنیادی خون بند ناف برای درمان بیماری در انسان استفاده شد که بر خلاف نظر مخالفان استفاده از این منبع سلولی نوین، نتیجه رضایتبخش بود و از آن زمان تاکنون خون بند ناف منبع مهمی برای سلول درمانی در انسان بوده است. نظر به رویکرد غالب به افزایش استفاده بالینی از این منبع و گسترش مطالعههای تجربی و پژوهشی در این زمینه، مقاله مروری حاضر ضمن بررسی بیولوژی سلولهای بنیادی خون بند ناف، به بحث پیرامون کاربردهای فعلی و چشم اندازهای آینده پرداخته است.
مواد و روشها
برای انجام این مطالعه مروری، واژههای کلیدی "Cell bank, umbilical cord blood, wharton’s jelly, stem cell, mesenchymal stem cell" در پایگاههای اطلاعاتی PubMed و Google scholar در بازه زمانی 1990 تا 2022 جستجو شد.
یافتهها
سلولهای خون بند ناف دارای تفاوتهای بیولوژیک قابلتوجهی در قیاس با دیگر منابع (مغز استخوان و خون محیطی) هستند. شمارش مطلق لنفوسیتها در خون بند ناف بالاتر از خون محیطی و تعداد نسبی سلولهای کشنده طبیعی در خون بند ناف بیشتر است. هم چنین سلولهای مشتق از خون بند ناف دارای تلومرهای بلندتر و ظرفیت خودنوسازی بیشتری نسبت به خون محیطی و مغز استخوان هستند که این امر آنها را بسیار توانمند ساخته است.
نتیجه گیری
این منبع نه تنها به دلیل داشتن ویژگی تعدیل ایمنی بالا در درمان امراض التهابی، خود ایمنی و سیستمی مورد توجه است، بلکه به دلیل خواص ضد التهابی، توانایی تمایزی بالا و ظرفیت تکثیری بالا، به عنوان گزینهای ایدهآل برای سلول درمانی در بیماریهای مختلف علاوه بر اختلالات هماتولوژیک مطرح است. علاوه براین، تهیه، فرآوری، نگهداری و ذخیرهسازی سلولهای مشتق از خون بند ناف آسان و کم هزینه است که نکته مهمی برای سیستمهای درمانی است.
نوع مطالعه:
مروري |
موضوع مقاله:
هماتولوژي انتشار: 1402/10/10