استادیار دانشکده پیراپزشکی دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی ـ گروه هماتولوژی
چکیده: (5015 مشاهده)
چکیده
سابقه و هدف
اختلال در مسیر PI3K در لوسمی لنفوبلاستیک حاد(ALL) همراه با نقش مهم آن در ایجاد مقاومت به داروهای شیمی درمانی، باعث شده است که استفاده از مهارگران PI3K در درمان ALL اهمیت به سزایی پیدا کند. بر این اساس، بر آن شدیم تا اثر مهارگر اختصاصی ایزوفرم p110δ (GS-1101) را در سلولهای لوسمی لنفوبلاستیک حاد Nalm-6 بررسی کنیم.
مواد و روشها
در یک مطالعه تجربی، به منظور بررسی اثرات سایتوتوکسیک و آنتیپرولیفراتیو GS-1101، پس از تیمار سلولهای Nalm-6 با غلظتهای مختلف این مهارکننده، فعالیت متابولیک، تعداد و توزیع سلولها در چرخه سلولی توسط آزمونهای MTT، تریپانبلو و فلوسایتومتری بررسی گردید. در نهایت، جهت ارزیابی میزان تغییر در بیان ژنهای کنترل کننده چرخه سلولی، پروآپوپتوتیک و آنتیآپوپتوتیک، آزمایش Rq-PCR انجام شد.
یافتهها
نتایج نشان دادند که GS-1101 نه تنها میتواند تعداد سلولهای Nalm-6 را کاهش دهد(از 105 * 24 عدد سلول در گروه کنترل در زمان 48 ساعت به 103 * 986 عدد در گروه تیمار شده با دوز 50 میکرومولار از مهارکننده)؛ بلکه قادر است فعالیت متابولیک این سلولها را نیز مهار نماید. هم چنین احتمالاً این دارو از طریق افزایش بیان mRNA ژن p21 ، از پیشرفت چرخه سلولی در مرحله G1 جلوگیری مینماید. از سوی دیگر، افزایش بیان ژن پروآپوپتوتیک Bax و تجمع سلولها در مرحله sub-G1 متعاقب تیمار با این دارو، نشانگر القای آپوپتوز در سلولهای Nalm-6 میباشد.
نتیجه گیری
GS-1101 دارای اثرات آپوپتوتیک و آنتیپرولیفراتیو در سلولهای Nalm-6 است و این اثرات به واسطه توقف چرخه سلولی، افزایش بیان ژنهای p21 و پروآپوپتوتیک اعمال میشود.
Sadreazami P, Safar-Oughlou Azar A, Bashash D. Evaluation of the effect of selective p110δ inhibitor on acute lymphoblastic leukemia cells. Sci J Iran Blood Transfus Organ 2017; 14 (1) :43-52 URL: http://bloodjournal.ir/article-1-1090-fa.html