چکیده
سابقه و هدف
مسیر PI3K/Akt که در تنظیم رشد سلولی و تکثیر نقش مهمی ایفا میکند، تقریباً در 70%-50% بیماران APL فعالیت بالایی را نشان میدهد. مشخص شده است که در سلولهای لوسمیک این بدخیمی، فعالیت PI3K عمدتاً ناشی از افزایش بیان ایزوفرم p110δ میباشد. در این مطالعه بر آن شدیم تا اثر بخشی داروی Idelalisib را که یکی از مهمترین مهارکنندههای p110δمیباشد، در سلولهای NB4 مشتق از APL بررسی کنیم.
مواد و روشها
در یک مطالعه تجربی، اثرات مهاری دارو بر فعالیت متابولیک و زندهمانی سلولهای NB4 بررسی شد. همچنین از روش فلوسایتومتری جهت بررسی آپوپتوز و از روش Quantitative RT-PCR جهت بررسی تغییر بیان mRNA ژنهای دخیل در آپوپتوز استفاده شد.
یافتهها
نتایج نشان داد که Idelalisib نه تنها باعث کاهش زندهمانی و فعالیت متابولیک سلولهای NB4 به صورت وابسته به دوز و زمان شد، بلکه متوجه شدیم که اثرات سایتوتوکسیک این دارو از طریق فعالکردن مسیر آپوپتوتیک میباشد. هم چنین در بررسی مکانیسم مولکولی دخیل در القای مرگ سلولی مشخص شد که داروی Idelalisib از طریق افزایش بیان ژنهای پروآپوپتوتیک Bax و PUMA و کاهش بیان ژن آنتیآپوپتوتیک Mcl-1 اثر خود را اعمال میکند.
نتیجه گیری
با توجه به فعالبودن p110δ در بیماران APL و هم چنین اثر بخشی داروی Idelalisib در القای اثرات سایتوتوکسیک در سلولهای پرومیلوسیتیک NB4، میتوان چنین پیشنهاد کرد که این دارو میتواند به عنوان یک راهکار درمانی مناسب، چه به صورت منوتراپی و چه به صورت داروی مکمل همراه با داروهای متداول مورد استفاده، در بیماران APL مد نظر گرفته شود.
بازنشر اطلاعات | |
![]() |
این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است. |