چکیده
سابقه و هدف
بهترین روش دسترسی به سازگارترین خون جهت تزریق به بیمار، خون اتولوگ میباشد. این مطالعه به بررسی آگاهی و نگرش پزشکان به اهدای خون اتولوگ به روش قبل از عمل جراحی و نقش آموزش برآن پرداخته است.
مواد و روشها
مطالعه توصیفی از نوع مداخلهای روی 212 پزشک عمومی و متخصص همدان طی سالهای 1388 تا 1390 انجام شد. ابتدا پرسشنامه سنجش آگاهی و نگرش، توسط گروه هدف پاسخ داده شد. سپس آموزش چهره به چهره و کتابچه آموزشی ارایه گردید و یک ماه بعد دوباره پرسشنامه پاسخ داده شد که در این مرحله 191 پرسشنامه جمعآوری شدند. یافتهها توسط آزمونهای کایدو، فیشر و t-test و نرمافزار 15 SPSS تجزیه و تحلیل شدند.
یافتهها
اشتیاق متخصصین در مطالعه کتابچه از پزشکان عمومی بیشتر بود(8/80%در مقایسه با 65%). میانگین نمره دانش پزشکان عمومی از 63/1 ± 74/4 قبل از مداخله به 1/2 ± 07/9 پس از مداخله و پزشکان متخصص از97/1 ± 3/5 به 64/1 ± 65/9 افزایش داشت که این افزایش در هر دو گروه از لحاظ آماری معنادار بود(001/0 p<)؛ در هر دو مرحله نمره متخصصین به طور معناداری از پزشکان عمومی بالاتر بود و نمره سؤالات نگرشی قبل و بعد از مداخله تفاوت معناداری نداشت .
نتیجه گیری
آگاهی و نگرش جامعه مورد بررسی به اهدای خون اتولوگ در مرحله اول بسیار پایین بود و آموزش ، به وضوح در بالابردن دانش گروه هدف مؤثر واقع شد؛ اما تغییر نگرش صرفاً در افرادی که علاوه بر آموزش حضوری، بسته آموزشی را نیز مطالعه کرده بودند، به دست آمد.
بازنشر اطلاعات | |
![]() |
این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است. |