برآورد هزینه های تولید خون و فرآورده های آن ضرورتی برای بهینه سازی مصرف منابع وکاهش هزینه های تولید در انتقال خون محسوب می شود.
مواد وروشها
در این مطالعه گذشته نگر توصیفی، میانگین هزینه یک واحد خون و یک واحد فرآورده بر حسب استفاده از اعتبارات استانی ، اعتبارات ابلاغی و استانی با و بدون احتساب فصل اول، در 28 پایگاه منطقه ای انتقال خون در سال 81 محاسبه و بایکدیگر مقایسه شد. در برآورد هزینه ها ، هزینه کیت و کیسه نیز محاسبه شد . به علاوه جهت هرکدام ازمحصولات نیز باتوجه به ویژگی های روش های تهیه آنها ، ضرایبی درنظر گرفته شد. برای محاسبه هزینه ها از روش حسابداری صنعتی استفاده نشد. دادههای مطالعه با استفاده ازنرمافزارهای 5/11 SPSS و Excel مورد تجزیه و تحلیل قرارگرفت. شاخصهای فراوانی میانگین و میانه برای دادهها گزارش شد.
یافتهها
میانگین هزینه یک واحد خون در کل کشور برحسب استفاده از انواع اعتبارات بین 61000 تا 118000 ریال و میانگین هزینه یک واحد فرآورده در کل کشور برحسب استفاده از انواع اعتبارات بین 14000 تا 26000 ریال است. در 71 درصد از پایگاهها هزینه تولید یک واحد خون از محل اعتبارات استانی (با و بدون فصل اول ) و اعتبارات استانی و ابلاغی، بیش از میانگین کشوری است. این هزینه در 75 درصد از پایگاهها با استفاده از اعتبارات استانی و ابلاغی بدون فصل اول بیشتر از میانگین کشوری است.
هزینه صرف شده توسط 71 درصد از پایگاه ها برای تولید یک واحد فرآورده از محل اعتبارات استانی و ابلاغی ، با و بدون فصل اول و نیز با استفاده از اعتبارات استانی بالاتر از میانگین کشوری بوده است.
نتیجه گیری
هزینه تولید یک واحد کیسه خون و یا هر واحد فرآورده در اغلب مراکز انتقال خون کشور بیش از میانگین کشوری برآورد شده میباشد. این امر بیانگر نیاز جدی به بازنگری نحوه مدیریت منابع در مراکز انتقال خون کشور است.
Gharehbaghian A, Jalilzadeh Khoei M, Honarkaran N, Davoodi F. Estimsation and comparison of the production cost of blood and blood products in 28 IBTO centers in 2002. Sci J Iran Blood Transfus Organ 2005; 1 (2) :61-70 URL: http://bloodjournal.ir/article-1-17-fa.html
دکتر احمد قرهباغیان ، دکتر مجید جلیل زاده خویی ، نسرین هنرکاران ، دکتر فرنوش داودی . برآورد و مقایسه هزینه تولید هر واحد کیسه خون و فرآورده در28 استان کشور در سال 81. فصلنامه پژوهشی خون. 1383; 1 (2) :61-70