۳ نتیجه برای کلمات کلیدی: گلبولهای قرمز
فاطمه اخوان تفتی، دکتر نقی تقوایی، دکتر هایده جوادزاده شهشهانی، دکتر آمنه شریعت،
جلد ۱۸، شماره ۴ - ( ۱۰-۱۴۰۰ )
چکیده
چکیده
سابقه و هدف
درخواست غیر منطقی خون قبل از اعمال جراحی و انجام کراسمچهای غیرضروری منجر به هدر رفتن کیسههای خون میگردد. هدف از مطالعه، بررسی درخواست و مصرف خون در بیمارستانهای منتخب شهر یزد و مقایسه درخواست خون در اعمال جراحی با حداکثر درخواست خون بود.
مواد و روشها
جامعه مورد مطالعه توصیفی حاضر ۷۹۳ بیمار بستری شده در سال ۱۳۹۶ و ۱۳۹۷ بود. اطلاعات دموگرافیک و مرتبط با نوع عمل جراحی، تعداد درخواست خون و انجام کراسمچ، در پرسشنامه ثبت و با استفاده از نرمافزار ۱۸ SPSS تحلیل شد. مطابقت خون درخواستی برای اعمال جراحی مختلف و مقایسه آن با مقادیر استاندارد ذکر شده در جدول حداکثر درخواست خون، بررسی شد.
یافتهها
در مجموع از ۶۱۵ بیمار تحت عمل جراحی، درخواست رزرو خون ۲۶۴ (۹۲/۴۲%) بیمار با جدول استاندارد مطابقت داشت. عملهای جراحی سزارین(۸۳ واحد)، فتق(۵۲ واحد)، کورتاژ(۴۸ واحد)، آپاندیس(۲۸ واحد) و تعویض مفصل(۲۴ واحد) به ترتیب بیشترین درخواست خون را داشتند و درصد انطباق درخواست خون توسط پزشک معالج با جدول حداکثر درخواست خون در این جراحیها به ترتیب ۱%، ۸۳%، ۱۵%، ۷۱%، ۲۹% بود. بیشترین نسبت تزریق به درخواست به ترتیب مرتبط با بخشهای انکولوژی(۹۲/۰)، جراحی قلب (۷۹/۰) و NICU (۷۵/۰) و کمترین آن در بخشهای اورولوژی(۰۴/۰)، ENT (۰۹/۰) و ارتوپدی(۲۲/۰) بود. نسبت C/T در بخشهای اورولوژی و زنان از همه بخشها بالاتر بود.
نتیجه گیری
بر اساس نتایج، درخواست خون برای اعمال جراحی با جدول MSBOS مطابقت ندارد و علیرغم کاهش نسبت C/T در بیمارستانهای مورد بررسی نسبت به سال ۱۳۹۲، هنوز با میزان استاندارد فاصله زیادی دارد.
دکتر شهربانو کیهانیان، دکتر سعیده مصطفیزاده،
جلد ۱۹، شماره ۱ - ( ۱-۱۴۰۱ )
چکیده
چکیده
سابقه و هدف
فرآوردههای خونی برای بسیاری از بیماران حیاتی هستند. به دلیل درخواست بیش از حد خون که باعث اتلاف آن و افزایش هزینههای درمان و حجم کاری بانک خون میشود، ضروری است که درخواست و مصرف فرآوردههای خونی تا رسیدن به سطح مطلوب همواره مورد بررسی قرار گیرد.
مواد و روشها
در این مطالعه توصیفی، فرمهای درخواست خون برای بیماران بالای ۱۸ سال مراجعهکننده به بیمارستان امام سجاد رامسر، از دی ۹۷ تا دی ۹۸ مورد بررسی قرار گرفت. دادهها توسط نرمافزار SPSS نسخه ۲۵ و آزمون کایدو بررسی شد و شاخصهای آمار توصیفی(فراوانی، درصد، میانگین) و شاخصهای تزریق خون شامل نسبت خون کراسمچ شده به تزریق شده(C/T)، شاخص تزریق خون(TI) و احتمال تزریق خون(T%) محاسبه گردید.
یافتهها
۳۱۱۱ فرم درخواست خون مورد بررسی قرار گرفت. از ۷۶۴۰ واحد خون درخواست شده، ۵۰۵۱ واحد (۱۱/۶۶%) از آنها به بیماران تزریق شد. در بین بخشها، بخش زنان با ۵۸ واحد(۱/۱%) کمترین فراوانی مصرف گلبول قرمز فشرده را داشته است. در کل بیمارستان، نسبت ۵۶/۱ : C/T ، ۲۲/۱ : TI و ۸۲/۶۵% = درصد T محاسبه شد.
نتیجه گیری
این مطالعه نشان داد که نسبت شاخصهای تزریق خون برای تمام بخشهای بیمارستان امام سجاد(ع) رامسر، به جز زنان مناسب بود. با توجه به بالا بودن درخواست خون نسبت به مصرف، میتوان با بررسی صحیح بیماران و به کارگیری اصول درخواست خون، از درخواستهای غیر ضروری به میزان قابل توجهی کاست.
پویا علوی، دکتر آزیتا چگینی، شهرام سمیعی، دکتر مستانه علایی،
جلد ۲۰، شماره ۲ - ( ۴-۱۴۰۲ )
چکیده
چکیده
سابقه و هدف
وجود میتوکندریالDNA در فرآوردههای خونی میتواند باعث تغییرات فیزیولوژیک سلولها و در نهایت بروز عوارض در بیماران گردد. هدف از این مطالعه، ارزیابی تأثیر مدت زمان ذخیرهسازی بر روی تعداد نسخه میتوکندریالDNA آزاد در فرآوردههای گلبول قرمز متراکم و گلبولهای قرمز کم لکوسیت بود.
مواد و روشها
در یک مطالعه توصیفی مقطعی، تعداد ۱۵ واحد گلبول قرمز متراکم تهیه شده از خون کامل و ۱۵ عدد گلبول قرمز کم لکوسیت وارد مطالعه شدند. پس از ارزیابی پارامترهای هماتولوژیک در هر کیسه با استفاده از روش RT-PCR تعداد نسخه میتوکندریالDNA آزاد، در فرآوردههای خون در روزهای ۰ ، ۵ و ۳۵ انجام گردید. پس از جمعآوری دادهها، آزمایش شاپیرو و منویتنی انجام و تجزیه و تحلیل با نرمافزار ۲۰۰۹ REST صورت گرفت.
یافتهها
میانگین هموگلوبین در کیسههای خون gr/dL ۳/۴ ± ۶/۱۷ بود. میانگین پلاکت در کیسههای گلبول قرمز نیز ۶۰/۵۰ ± ۰۲/۱۳۲ هزار در میلیمتر مکعب خون، همچنین میانگین شمارش گلبولهای قرمز نیز ۱۴/۰ ± ۰۷/۶ میلیون در هر میکرولیتر خون و میانگین شمارش گلبولهای سفید در کیسه خون نیز ۳/۲ ± ۹۸/۴ در میکرولیتر بود. تعداد نسخه میتوکندریالDNA آزاد در فرآورده گلبول قرمز متراکم در مقایسه با فرآورده گلبول قرمز کم لکوسیت در روزهای ۵ و ۳۵ بیشتر بود.
نتیجه گیری
تعداد نسخه میتوکندریالDNA آزاد در فرآوردههای گلبول قرمز متراکم بیشتر از گلبول قرمز کم لکوسیت بود و ارتباط مستقیمی بین میزان WBC و تعداد نسخه میتوکندریالDNA آزاد وجود دارد.