جستجو در مقالات منتشر شده


۱۱ نتیجه برای پلاکت‌های خون

دکتر ثمین علوی، دکتر فاطمه ملک، دکتر عزیز اقبالی، دکتر محمد تقی ارزانیان، دکتر شهین شمسیان، دکتر اذن‌اله آذرگشب،
جلد ۶، شماره ۳ - ( ۸-۱۳۸۸ )
چکیده

  چکید ه

  سابقه و هدف

  ایدیوپاتیک ترومبوسیتوپنیک پورپورا( ITP )، یکی از علل شایع ترومبوسیتوپنی در اطفال می‌باشد. هدف از این مطالعه بررسی خصوصیات دموگرافیک، تظاهرات بالینی، عوامل مستعدکننده به مزمن شدن بیماری و وضعیت کمی مگاکاریوسیت‌های مغز استخوان کودکان مبتلا به ITP بود.

  مواد و روش‌ها

  این مطالعه به صورت گذشته‌نگر وتوصیفی در بیمارستان کودکان مفید تهران و با بررسی پرونده بیماران مبتلا به ITP که در فاصله سال‌های ۱۳۸۷ - ۱۳۸۲ بستری گردیده‌ بودند، انجام شد. اطلاعات بیماران از پرونده‌ها استخراج و در فرم جمع‌آوری داده‌ها درج شد. لام حاصل از آسپیراسیون مغز استخوان بیماران از فایل‌های موجود استخراج و توسط مجری اول بازبینی شد و سپس داده‌ها وارد برنامه نرم‌افزاری ۵/۱۱ SPSS گردید و توسط آزمون‌های t و کای‌دو آنالیز شد.

  یافته‌ها

  از ۱۵۳ بیمار، ۸۱ نفر(۹/۵۲%) مذکر و ۷۲ نفر(۱/۴۷%) مونث بودند. میانگین سنی ۹/۳ ± ۴۲/۴ سال بود. ۸/۷۰% بیماران مبتلا به ITP حاد و ۲/۲۹% بیماران مبتلا به ITP مزمن بودند. ۹/۵۴% بیماران دارای پتشی سرو گردن، ۷/۳۲% بیماران دارای پتشی قفسه سینه و ۵/۸۹% بیماران دارای پتشی اندام‌ها بودند. از ۱۵۳ بیمار، ۱۴۷ نفر تحت آسپیراسیون مغز استخوان قرار گرفته بودند که در ۲/۶۱% مگاکاریوسیت‌های مغز استخوان افزایش یافته، در ۳۲% تعداد مگاکاریوسیت‌ها نرمال و در ۸/۶% تعداد مگاکاریوسیت‌های مغز استخوان کاهش یافته بود.

  نتیجه گیری

  در مطالعه حاضر، تفاوتی بین حاد و مزمن بودن بیماری و تعداد مگاکاریوسیت‌های مغز استخوان یافت نشد، هم چنین بین پاسخ به درمان اولیه و ازمان بیماری همراهی دیده نشد. در بیمارانی که شروع بیماری‌ به صورت بی سر و صدا بود، شانس مزمن شدن بیشتر بود.

  کلمات کلیدی : ایمیون ترومبوسیتوپنیک پورپورا، کودک، مغز استخوان، پلاکت‌های خون

 


زهرا بخشنده، مهشید محمدی‌پور، راحله حلبیان، پژمان حامدی اصل، ویدا هاشمی، محمد محمدزاده، دکتر عباس علی ایمانی فولادی، دکتر ناصر امیری‌زاده، دکتر صالح نصیری، دکتر مهریار حبیبی رودکنار،
جلد ۹، شماره ۲ - ( ۳-۱۳۹۱ )
چکیده

  چکید ه

  سابقه و هدف

  آلودگی باکتریایی فرآورده­­های خونی، خطر عفونی عمده پایدار در طب انتقال خون نوین است. این مشکل به ویژه در مورد فرآورده­های پلاکتی که شرایط مطلوب برای رشد باکتری­ها را فراهم می­سازند، نگران‌کننده است. لیپوکالین- ۲، یک پروتئین احتباس‌کننده آهن در پاسخ ایمنی ذاتی است که به سیدروفور باکتری­ها متصل شده و از جذب آهن توسط آن­ها جلوگیری می­کند. این مطالعه برای نشان دادن اثرات آنتی­باکتریایی لیپوکالین- ۲ به عنوان یک عامل باکتریواستاتیک در جلوگیری از آلودگی باکتریایی پلاکت­ها طراحی شده است.

  مواد و روش‌ها

  در یک مطالعه تجربی، ابتدا حداقل غلظت مهارکننده لیپوکالین- ۲ نوترکیب بعد از ۲۴ ساعت انکوباسیون در دمای اتاق( º C ۲ ± ۲۲) تعیین شد. سپس اثر آنتی­باکتریایی لیپوکالین- ۲ در محیط پلاکتی هم‌زمان با تلقیح باکتری­های آلوده کننده پلاکتی و نگهداری در دمای اتاق( º C ۲ ± ۲۲) بررسی شد.

  یافته‌ها

  نتایج حاصل از کشت فرآورده پلاکتی حاوی لیپوکالین-۲ و رقت­های مختلف باکتری­ها نشان داد که لیپوکالین-۲ در غلظت ng/mL ۴۰ توانست باعث مهار رشد mL / CFU ۱۰۴ × ۵/۱ استافیلوکوک اپیدرمیدیس، سودوموناس آئروژینوزا، اشریشیا کلی، کلبسیلا پنومونیه و انتروکوکوس فکالیس شود. هم چنین لیپوکالین-۲ در همین غلظت توانست باعث مهار رشد CFU/mL ۱۰۳×۵/۱ استافیلوکوک اورئوس و پروتئوس میرابیلیس گردد.

  نتیجه گیری

  لیپوکالین-۲ نوترکیب بر روی طیف وسیعی از باکتری­های آلوده کننده پلاکتی اثر مهاری دارد و در صورت استفاده در فرآورده­های پلاکتی، می­تواند آلودگی باکتریایی این فرآورده و عوارض عفونی ناشی از انتقال پلاکت آلوده را در گیرنده کاهش دهد. ولی برای استفاده از آن، مطالعه‌های بیشتر و تکمیلی مورد نیاز است.

 


ابوالفضل دبیر مقدم، دکتر فرهاد رازجو، اسماعیل کوکب سیار،
جلد ۹، شماره ۴ - ( ۱۱-۱۳۹۱ )
چکیده

  چکید ه

  سابقه و هدف

  آلودگی باکتریایی واحدهای پلاکتی ، عامل مهمی در مرگ و میر ناشی از تزریق پلاکت می‌باشد . در این تحقیق کارآیی یک سیستم کشت خون نیمه خودکار به منظور شناسایی عوامل باکتریایی در هنگام به کارگیری کمترین مقدار عوامل مؤثر در تشخیص آلودگی باکتریایی واحدهای پلاکتی، مورد ارزیابی قرار گرفت.

  مواد و روش‌ها

  مطالعه انجام شده از نوع توصیفی بود. در این مطالعه از باکتری اشریشیاکلی( E.coli ) و استافیلوکوکوس اپیدرمیدیس، رقت CFU/mL ١٠ تهیه و به واحدهای پلاکتی تلقیح شد. سپس در زمان‌های صفر، ۶، ۲۴ و ۴۸ ساعت ‏‏به میزان ۵/٠، ١ و ٢ میلی‌لیتر نمونه‌ برداشته و به ویال‌های کشت پلاکت تزریق گردید. نمایش آلودگی باکتری‌ها توسط سیستم کشت خون نیمه خودکار Bact/Alert بررسی شد.

  یافته‌ها

  باکتری E.coli در ١٠٠% نمونه‌ها هنگامی که ۵/۰، ١ و ٢ میلی‌لیتر از نمونه‌ها در زمان‌های صفر، ۶، ۲۴ و ۴۸ ساعت از واحدهای آلوده گرفته شده بودند، مثبت شدند. در مورد استافیلوکوکوس اپیدرمیدیس، در ٣/٨٣% از این واحدها هنگامی که ۵/۰ یا ١ میلی‌لیتر در زمان صفر نمونه‌برداری شده و در ۶/۹۱% که در زمان صفر به میزان ٢ میلی‌لیتر نمونه‌برداری شده بودند مثبت شدند. هم چنین استاف اپیدرمیدیس در ١٠٠% واحدهای آلوده هنگامی که ۵/۰، ١ و ٢ میلی‌لیتر از آن‌ها در زمان‌های ۶ ، ۲۴ و ۴۸ ساعت نمونه‌برداری شده بودند، مثبت شدند.

  نتیجه گیری

  این مطالعه نشان می‌دهد که زمان نمونه‌برداری صفر و شش ساعت از واحدهای پلاکتی آلوده شده به میزان ۵ /۰ میلی‌لیتر به ترتیب جهت اطمینان از نمایش آلودگی باکتری‌های E.coli و استافیلوکوکوس اپیدرمیدیس با استفاده از این سیستم مناسب می‌باشد.

 


دکتر پروا نمیرانیان، دکتر بهناز تیراندازی، علی سلیمانی فریزهندی، دکتر سحر حسین بیگی، دکتر صدیقه امینی کافی آباد،
جلد ۱۲، شماره ۲ - ( ۴-۱۳۹۴ )
چکیده

  چکید ه

  سابقه و هدف

  تجمع ذرات در کیسه‌های خون به صورت نادر در برخی موارد گزارش شده اما مکانیسم تشکیل آن هنوز ناشناخته است، هر چند تعداد زیادی پلاکت، چربی‌های خون و غیره می‌توانند منجر به تشکیل ذرات مذکور گردند.

  مورد

  یک واحد کیسه خون mL ۴۵۰ حاوی ۶۳ میلی‌لیتر ماده ضد انعقاد CPDA۱ که حاوی ذرات متعدد سفید رنگ بود از پایگاه جهت ارزیابی به کنترل کیفی ستاد مرکزی سازمان انتقال خون ارجاع داده شد. طی بررسی‌ها‏، کلیه آزمایش‌های خون اهداکننده شامل گلبول قرمز‏، گلبول سفید، پلاکت، هموگلوبولین، هماتوکریت، پروتئین سرم، تری گلیسیرید و کلسترول در محدوده مرجع بوده و اهداکننده سابقه مصرف هیچ گونه دارویی را قبل از اهدا ذکر نمی‌کرد. هم چنین کشت میکروبی از ذرات منفی بود.

  نتیجه گیری

  توصیه می‌شود با توجه به این که ارتباط بین تجمع ذرات سفید رنگ و واکنش‌های ناشی از تزریق خون واضحاً رد نشده است، در صورت مشاهده واحدهایی با مشکل مشابه، به بیمار تزریق نشود و کلیه واحدها قرنطینه شده و مورد بررسی قرار گیرند. هم چنین کنترل ظاهری کیسه خون پیش از تزریق نیز اهمیت بسیار زیادی دارد.

   


دکتر مریم زادسر، دکتر مژگان ناصرانی‌پور، دکتر آزیتا چگینی، دکتر امیرحسین لطفی، دکتر مازیار مجتبوی نایینی،
جلد ۱۲، شماره ۲ - ( ۴-۱۳۹۴ )
چکیده

 

  چکید ه

  سابقه و هدف

  ترومبوسیتوپنی از عوارض شایع بیماران بستری در ICU است که سبب خونریزی, طولانی شدن زمان بستری و حتی مرگ بیماران می‌شود. تزریق پلاکت برای درمان یا پیشگیری از خونریزی در این بیماران مورد استفاده قرار می‌گیرد. با توجه به اهمیت این فرآورده، وضعیت موجود در مصرف پلاکت در ICU دو بیمارستان تهران مورد بررسی قرار گرفت.

  مواد و روش‌ها

  در این مطالعه توصیفی، ۳۸۰ بیمار بزرگسال ترومبوسیتوپنیک بستری در ICU از لحاظ اندیکاسیون تزریق پلاکت, تعداد واحدها و نوع فرآورده مصرفی، پاسخ به درمان بر اساس CCI و نوع تزریق بررسی شدند. نتایج توسط آزمون‌های t ، کای‌دو و نرم‌افزار ۱۶ SPSS تجزیه و تحلیل شدند.

  یافته‌ها

  از کل ۳۸۰ بیمار، ۱۲۴ نفر(۲/۳۲%) مورد تزریق پلاکت قرار گرفتند. به ۶۰ بیمار(۴/۴۸%) پلاکت به صورت درمانی و به ۶۴ بیمار(۶/۵۱%) به صورت پیشگیرانه تزریق شد. ۳۰ بیمار(۲/۲۴%) از پلاکت آفرزیس و ۹۴ مورد (۸/۷۵%) از پلاکت همولوگ RDP استفاده کردند. اختلاف تریگر تزریق پیشگیرانه پلاکتی /L ۱۰۹ * ۴ ± ۳۳ و تریگر تزریق درمانی /L ۱۰۹ * ۸ ± ۵۸ معنادار بود(۰۴/۰ p = ). تریگر تزریق در گروه آفرزیس ( /L ۱۰۹ * ۱۹) به طور معناداری کمتر از گروه همولوگ( /L ۱۰۹ * ۵۵) بود(۰۱/۰ p= ).

  نتیجه گیری

  برای بیماران بستری در ICU اغلب تزریق پلاکتی برای پیشگیری استفاده می‌شود و نه برای درمان. بیش از نیمی از بیماران بستری در ICU که تزریق پلاکت داشته‌اند، از ایجاد افزایش شمارش پلاکتی به دنبال تزریق پلاکت، ناتوان هستند.

   


رضا یعقوبی، دکتر کریم شمس اسنجان، دکتر غریب کریمی، دکتر مریم زادسر،
جلد ۱۴، شماره ۴ - ( ۱۰-۱۳۹۶ )
چکیده

 چکیده
سابقه و هدف
نحوه نگهداری فرآورده­های پلاکتی بر روی اثر بخشی فرآورده پلاکتی تزریقی تاثیری به سزا دارد. نحوه نگهداری فرآورده پلاکت در مراکز انتقال خون مطابق دستورالعمل­های سازمان می­باشد ولی اطلاع روشنی از وضعیت نگهداری آن در مراکز درمانی و میزانPSL ( platelet storage lesion) ناشی از آن در دست نیست. لذا در این تحقیق قصد داریم تا این مهم را تا روز پنجم نگهداری در شرایط پایگاه و مرکز درمانی بررسی و مقایسه نمائیم.
مواد و روش‌ها
در این مطالعه توصیفی، ۳۰ فرآورده پلاکتی به صورت تصادفی طی ۳ ماه از اردیبهشت تا مرداد ۱۳۹۴ انتخاب و در شرایط نگهداری پایگاه و مرکز درمانی قرار گرفتند. آزمایش‌های شمارش پلاکتی و گلبول­های سفید، MPV، pH، آلودگی باکتریایی، بیان گلیکوپروتئین­های CD۶۲P و CD۶۳ در روزهای ۱، ۳، ۵ انجام گردید. نتایج ابتدا با روش کولوگروف اسمیرنوف و سپس با استفاده از روش‌های آماری paired t-test و t-test مورد ارزیابی قرار گرفتند.
یافته‌ها
فرآورده­های پلاکتی پایگاه در روز اول تولید، با استانداردهای ملی مطابق بودند. لیکن طی نگهداری کاهش معناداری در شمارش پلاکتی، لکوسیتی و  pHو افزایش معنا­داری درMPV و بیان مارکرهای CD۶۲P و CD۶۳ در هردو مرکز دیده شد(۰۰۱/۰p<). تفاوت بین مرکز درمانی و مرکز انتقال خون معنادار نبود.
نتیجه گیری
مطالعه حاضر نشان داد کیفیت فرآورده­های پلاکتی تولیدی تا روز سوم در محدوده استاندارد قرار داشت، لیکن در روز پنجم، از لحاظ شمارش پلاکتی در محدوده پائین­تر از استاندارد قرار گرفت. تفاوت معنا­داری بین کیفیت فرآورده­های پلاکتی پایگاه و مرکز درمانی یافت نشد.
 


دکتر فرزاد فیروزی جهانتیغ، بهاره فنودی، دکتر سهیلا خسروی،
جلد ۱۴، شماره ۴ - ( ۱۰-۱۳۹۶ )
چکیده

چکیده
سابقه و هدف
یکی از مباحث عمده در سیستم­های بهداشت و درمان جهانی، مسئله بهبود عملکرد زنجیره تامین و عدم قطعیت موجود در تقاضا می­­باشد. هدف مطالعه حاضر، پیش بینی میزان تقاضای پلاکت خون با مدل­های شبکه عصبی مصنوعی و آریما، در زنجیره تامین سازمان انتقال خون استان سیستان و بلوچستان بود.
مواد و روش‌ها
در این مطالعه کاربردی، داده­های مربوط به تقاضا برای ۸ نوع پلاکت خون در بازه زمانی سال‌های ۱۳۹۰ لغایت ۱۳۹۴ از مرکز انتقال خون زاهدان جمع‌آوری گردید. سپس با بهره‌گیری از مدل­های شبکه عصبی مصنوعی و آریما، پیش‌بینی تقاضای روزانه انجام پذیرفت. در انتها با توجه به معیار ارزیابی کارآیی MSE ، نتایج به دست آمده از روش­های مذکور با هم مقایسه شدند. تحلیل داده­ها با نرم‌افزارهای MatlabR۲۰۱۶b وEviews ۶  انجام شد.
یافته‌ها
نتایج این مطالعه حاکی از دقت بالای مدل­های شبکه عصبی و سپس آریما نسبت به روند فعلی سازمان بود. دقت میانگین با توجه به MSE دو مدل مذکور برای انواع پلاکت عبارتند از: (۰۰۴۸/۰ ± ۰۱۳۲/۰)O+  ، (۰۰۴۱/۰ ± ۰۱۱۵/۰) O- ، (۰۰۴۳/۰ ± ۰۲۰۵/۰) A+ ، (۰۰۳۳/۰ ± ۰۱۰۸۵/۰) A- ،(۰۰۸۶/۰ ± ۰۲۲۱/۰)B+ ، (۰۰۰۹/۰ ± ۰۰۴۵/۰) B- ، (۰۰۳۱/۰ ± ۰۱۳۶/۰) AB+ و (۰۰۰۵/۰ ± ۰۰۳۴/۰) AB- که به ترتیب بیانگر میانگین و انحراف معیار خطا می­باشد.
نتیجه گیری
نتایج این مطالعه نشانگر دقت بالای مدل­های شبکه عصبی مصنوعی و سپس آریما در پیش‌بینی تقاضای پلاکت خون است. لذا استفاده از مدل­های شبکه عصبی مصنوعی جهت پیش‌بینی تقاضا به جای روش­های پیش‌بینی آماری رایج در مراکز انتقال خون قابل توصیه می‌باشد.

 


زهرا ولاشجردی، دکتر محمد رضا دیهیم، دکتر فرهاد رازجو، دکتر اکرم عیدی،
جلد ۱۵، شماره ۱ - ( ۱-۱۳۹۷ )
چکیده

چکیده
سابقه و هدف
کنسانتره پلاکتی، یکی از مهم‌ترین فرآورده‌های درمانی مشتق از خون می‌باشد. دمای نگهداری پلاکت‌ها (۲ ± ۲۲ درجه سانتی‌گراد) باعث شده که پلاکت‌ها بیشتر از سایر فرآورده‌های خونی در معرض خطر آلودگی باکتریال قرار گیرند. در این مطالعه برای اولین بار تاثیر ال‌‌‌-‌کارنیتین در کاهش آلودگی باکتریایی پلاکت و متابولیسم پلاکت‌ها بررسی شد.
مواد و روش‌ها
در این مطالعه تجربی، ۱۰ عدد کنسانتره پلاکتی تهیه شده در مرکز نوآوری انتقال خون، به روش تصادفی ساده انتخاب گردید. سپس اثر آنتی‌باکتریایی ال‌‌‌ـ‌کارنیتین در پلاکت‌های کنسانتره با تلقیح باکتری‌ گرم‌ مثبت استافیلوکوکوس اپیدرمیدیس بررسی شد و هم‌زمان نیز به تاثیر ال‌‌‌ـ‌کارنیتین بر پارامترهای متابولیکی پلاکت در طول مدت نگهداری تا ۵ روز پرداخته شد.
یافته‌ها
ال‌-‌کارنیتین در غلظت‌۵۰ میلی‌مولار سبب کاهش رشد CFU/mL ۱۰۶  ×۵/۱ باکتری استافیلوکوکوس اپیدرمیدیس نسبت به گروه کنترل خود گردید(۰۰۱/۰ p<). فعالیت آنزیم لاکتات دهیدروژناز(LDH) در پلاکت‌های تیمار با ال‌‌‌ـ‌کارنیتین افزایش کمتری را نسبت به پلاکت‌های گروه کنترل در طول مدت نگهداری نشان ‌داد(۰۰۲/۰ = p روز پنجم ، ۰۰۳/۰ p= روز سوم)، هم چنین توانست سبب حفظ غلظت اسید لاکتیک (۰۰۸/۰ p= روز پنجم) و pH محیط در پلاکت‌ها گردد. شمارش پلاکت نیز در پلاکت‌های تیمار شده با ال-کارنیتین نسبت به کنترل کاهش کمتری در روز پنجم نگهداری نشان ‌داد(۰۰۷/۰ p= روز پنجم).
نتیجه گیری
ال– کارنیتین به ‌عنوان ماده‌ افزودنی سبب بهبود متابولیسم و کیفیت پلاکت در طول مدت زمان نگهداری همراه باکاهش رشد باکتری‌ گرم مثبت استافیلوکوکوس اپیدرمیدیس در پلاکت‌ها گردید.

 

دکتر سهیلا خسروی، دکتر ملیحه متانت، ناهید پورخسروی، دکتر خاطره کاظمی،
جلد ۱۷، شماره ۲ - ( ۴-۱۳۹۹ )
چکیده

چکیده
سابقه و هدف
تب هموراژیک کریمه کنگو، یک عفونت ویروسی خونریزی‌دهنده با میزان مرگ و میر بالا می‌باشد. به دلیل فقدان درمان اختصاصی، مدیریت بیماری به کمک حمایت درمانی و داروهای ضد ویروسی انجام می‌شود. در مطالعه حاضر میزان مصرف فرآورده‌های خون در طغیان بیماری در بهار ۱۳۹۶ در زاهدان بررسی شد.
مواد و روش‌ها
در یک مطالعه مقطعی، تمامی بیماران بستری شده در طغیان کریمه کنگو، که در بهار ۹۶ در بخش عفونی  بیمارستان بوعلی زاهدان بستری شدند، وارد مطالعه شده و اطلاعات بیماران شامل سن و جنس و نیز میزان و نوع فرآورده‌های خون مصرفی آنان ثبت گردید. علاوه بر این، شغل، علت احتمالی ابتلا به بیماری و پاسخ به درمان نیز بررسی شد. تشخیص قطعی بیماری بر اساس آزمایش سرولوژیک الایزا و نسخه‌برداری معکوس واکنش زنجیره‌ای پلیمراز(RT-PCR)داده شد. یافته‌ها توسط آزمون‌های آماری توصیفی و نرم‌افزار ۱۶ SPSS تحلیل شدند.
یافته‌ها
در مدت مطالعه، ۱۸ بیمار با تشخیص قطعی تب کریمه کنگو و میانگین سنی ۹/۶ ± ۵/۲۷ سال در بیمارستان بوعلی بستری شدند. تمام بیماران مرد و اغلب کارگر کشتارگاه(۵/۴۴%) بودند. علت اصلی آلودگی به تب کریمه کنگو، تماس با گوشت و دام آلوده بود. از میان ۱۸ بیمار، ۱۱ نفر(۶۱%) نیاز به تزریق فرآورده‌های خون پیدا کردند و کنسانتره پلاکت پرکاربردترین فرآورده مصرفی در بین بیماران بود(۲/۸۳%). در مجموع ۱۹۱ واحد فرآورده خون شامل ۱۵۹ واحد(۲/۸۳%) کنسانتره پلاکت مصرف شده و هیچ یک از بیماران در اثر این بیماری فوت نکردند.
نتیجه گیری
جهت مدیریت بیماری تب کریمه کنگو، اغلب نیاز به تزریق میزان بالای خون و فرآورده‌های خون است. از این میان کنسانتره پلاکت پرمصرف ترین فرآورده می‌باشد.

مرضیه شفیعی دارافشانی، دکتر کهین شاهانی پور، ریحانه شمس‌فر، حسن جمشیدیان،
جلد ۲۱، شماره ۱ - ( ۱-۱۴۰۳ )
چکیده

چکیده
سابقه و هدف
عوامل متعددی از جمله آلودگی باکتریایی و ضایعه ذخیره پلاکت، مدت زمان ذخیره و ماندگاری پلاکت‌های جمع‌آوری شده را به ۳ تا ۵ روز محدود می‌کند. مواد آنتی‌اکسیدان اثر چشمگیری در بهبود شرایط ذخیره‌سازی و عملکرد پلاکت‌ها دارند. هدف این مطالعه، بررسی تاثیر ترکیبات آنتی‌اکسیدانی ال-کارنیتین، رسوراترول و ویتامینC   بر مدت زمان نگهداری پلاکت‌ها بود.
مواد و روش‌ها
در این مطالعه تجربی، ۶ کیسه کنسانتره پلاکت تهیه شده در سازمان انتقال خون استان اصفهان انتخاب گردید. هر کیسه بـه دو گروه کنترل و گروه آزمایش تقسـیم شد و اثر آنتی‌اکسیدانی ترکیبات فوق‌الذکر در دو غلظت ۵۰ و ۱۰۰ میلی‌مولار بر میزان مالون دی‌آلدئید(MDA) ، فعالیت آنزیم لاکتات دهیدروژناز (LDH)، میزان هیدروژن پراکسید (H۲O۲) و تغییرات  pHدر روزهای ۰، ۳ و ۵ بررسی شد. برای تجزیه و تحلیل داده‌ها از نرم‌افزار GraphPad Prism نسخه ۸ و آزمون‌های واریانس یک‌طرفه استفاده شد.
یافته‌ها
غلظت ۱۰۰ میلی‌مولار نسبت به غلظت ۵۰ میلی‌مولار ترکیبات آنتی‌اکسیدانی، اثر محافظتی بیشتری داشت. هم‌چنین این اثرات در روز پنجم معنادار بود و کاهش میزان مالون دی‌آلدئید و لاکتات دهیدروژناز تحت تاثیر این غلظت از آنتی‌اکسیدان‌ها در جهت بهبود کیفیت پلاکت‌ها بود.
نتیجه گیری
اثر آنتی‌اکسیدان‌های فوق‌الذکر نشان داد که این ترکیبات آنتی‌اکسیدانی، با مکانیسم بیوشیمیایی خاص می‌توانند بر شرایط اکسیداتیو ایجاد شده پس از گذشت حتی ۵ روز اثر گذارند و تخریب پلاکت‌ها را در این بازه زمانی کاهش دهند.
 

دکتر فاطمه محمدعلی، سید محمد صادق پزشکی، دکتر احترام السادات حسینی،
جلد ۲۱، شماره ۳ - ( ۷-۱۴۰۳ )
چکیده

چکیده
سابقه و هدف
جمع‌آوری و نگهداری پلاکت‌ها با چالش‌های متعددی همراه است، تا از یک سو از فعال شدن پلاکت‌ها جلوگیری شود و از سوی دیگر ظرفیت عملکردی آن‌ها در حین تزریق خون حفظ شود. امروزه یکی از مشکلات فرآورده پلاکتی، وجود تجمعات پلاکتی است. اعتقاد بر این است که ذرات معلق در فرآورده پلاکتی حاوی پلاکت هستند که در طول فرآیند آماده‌سازی و جداسازی تجمع می‌یابند. در این مطالعه، عوامل دخیل در ایجاد تجمعات پلاکتی مرور شده تا امکان بهینه‌سازی سیستم‌های تهیه و انتقال خون و فرآورده‌ها فراهم شود. هدف از این مطالعه بررسی متغیرهای مهم در تشکیل تجمعات پلاکتی بود.
مواد و روش‌ها
در این مقاله مروری، ۴۷ مقاله در مورد تجمع پلاکتی موجود در فرآورده پلاکتی از پایگاه‌ اطلاعاتی PubMed با کلمات کلیدی کنسانتره پلاکتی و تجمعات پلاکتی جمع‌آوری گردید.
یافته‌ها
در مطالعه‌های بررسی ‌شده، میزان تجمع پلاکت‌ها در کنسانتره‌های پلاکتی تهیه‌ شده به روش پلاسمای غنی از پلاکت بیشتر از روش بافی‌کوت و آفرزیس بود. فاکتورهای مختلفی هم‌چون دمای نگهداری، زمان و دمای استراحت پلاکتی، pH ، تحریک فیزیکی القایی، نوع کیسه پلاکتی، وجود باکتری و متغیرهای مرتبط با اهداکننده به عنوان عوامل دخیل در تشکیل تجمع پلاکتی در نظر گرفته شدند.
نتیجه گیری
شناخت متغیرهای مهم در تشکیل تجمعات پلاکتی جهت بهبود کیفیت فرآورده پلاکتی و افزایش اثربخشی تزریق این فرآورده امری ضروری است. استفاده از روش بافی‌کوت، استانداردسازی زمان و دما، جلوگیری از بروز آلودگی باکتریایی و در نظر داشتن متغیرهای مرتبط با اهداکننده از جمله راه‌کارهای پیشنهادی جهت کاستن از احتمال بروز تجمعات پلاکتی هستند.



صفحه ۱ از ۱     

کلیه حقوق این وب سایت متعلق به فصلنامه پژوهشی خون می باشد.

طراحی و برنامه نویسی : یکتاوب افزار شرق

© 2025 CC BY-NC 4.0 | Scientific Journal of Iran Blood Transfus Organ

Designed & Developed by : Yektaweb