زهرا عامری، سعیده غیاثی، دکتر علیرضا فارسی نژاد، محسن احسان، ساناز آقاجانی، نوشین پوریزدانپناه، شیما کاظم زاده، دکتر احمد فاطمی،
جلد ۱۴، شماره ۳ - ( ۶-۱۳۹۶ )
چکیده
چکیده
سابقه و هدف
تلومراز در اکثر سرطانهای انسانی و میلوم مالتیپل بیان میشود و با توجه به عدم بیان آن در سلولهای سوماتیک، هدف قرار دادن آن یک رویکرد درمانی مؤثر برای درمان سرطان میباشد. هدف از مطالعه ،بررسی تاثیر مهارکننده تلومراز MST-۳۱۲ ،بر آپوپتوز سلول میلومی U۲۶۶ بود.
مواد و روشها
در یک مطالعه تجربی، سلولهای U۲۶۶ با دوزهای مختلف MST-۳۱۲ در زمانهای مختلف تیمار شدند، سپس زنده مانی سلولی با آزمون دفع رنگ تریپانبلو، فعالیت متابولیک سلول با روش رنگ سنجی MTT و آپوپتوز سلولی به روش فلوسایتومتری با استفاده از اتصال به آنکسین-V /۷AAD بررسی گردید. آپوپتوز در سطح ژن نیز با بررسی بیان ژنهای BAX و BCL۲ بعد از تیمار سلولها با دارو و استخراج RNA با Real time PCR انجام گرفت.
یافتهها
بیش از ۵۰% کاهش در زندهمانی سلولهای تیمار شده در غلظت ۸ میکرومولار به مدت ۴۸ ساعت مشاهده شد. فعالیت متابولیک سلول بعد از تیمار ۴۸ ساعته با دوز های ۲، ۴ و ۸ میکرومولار MST-۳۱۲ به ترتیب ۲۵%، ۴۶% و ۶۲% کاهش یافت. تقریباً۳۰ % افزایش آپوپتوز در سلولهای U۲۶۶ بعد از مواجهه ۴۸ ساعته با ۲ میکرومولار MST-۳۱۲ مشاهده شد. تیمار سلولهای میلومی با غلظت ۲ میکرومولارMST-۳۱۲ به مدت ۴۸ ساعت، باعث افزایش بیان ژن BAX و کاهش بیان ژن BCL۲ گردید.
نتیجه گیری
تیمار کوتاه مدت سلولهای سرطانی میلومی با MST-۳۱۲ باعث کاهش زندهمانی و فعالیت متابولیک و افزایش آپوپتوز سلولی میشود. این دارو با مهار تلومراز و القای آپوپتوز در سلولهای میلومی میتواند به عنوان کاندیدی جهت درمان میلوم مالتیپل پیشنهاد شود.