جستجو در مقالات منتشر شده


۴ نتیجه برای فرآورده‌های خونی

دکتر حسین تیموری نقده، دکتر فرساد ایمانی، دکتر مهتاب مقصودلو، کامبیز کیا دلیری،
جلد ۳، شماره ۳ - ( ۷-۱۳۸۵ )
چکیده

  چکید ه

  سابقه و هدف

  با توجه به مصرف انبوه خون در مراکز بیمارستانی، یکی از موارد مهم در تزریق خون، به کارگیری اصول صحیح تزریق برای ارتقای سلامتی خون می‌باشد. از جمله این موارد می‌توان به استفاده از سرسوزن‌هایی با قطر مناسب، گرم کردن خون و تزریق خون با فشار نام برد.

  مواد وروش‌ها

  مطالعه انجام شده از نوع توصیفی بود. و ۲۷۱۳ بیمار بستری در ۱۱ بیمارستان که تحت تزریق خون و فرآورده‌های خونی قرار گرفته بودند به روش سرشماری انتخاب شدند. در این بررسی اصول تزریق خون از نظر گرم کردن خون، تزریق خون با فشار و شماره سر سوزن تزریقی مورد ارزیابی قرار گرفت. نتایج به کمک آزمون‌های آماری کای دو(‍ Chi-square ) و t ( t-test ) و نرم افزار SPSS مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفتند.

  یافته‌ها

  از ۲۷۱۳ بیماری که تحت تزریق خون و فرآورده‌های آن قرار گرفتند، ۲۳۸۶(۸۸%) بیمار، خون گرم نشده و ۲۳۰(۵/۸%) بیمار خون گرم شده دریافت کردند و در ۹۷(۵/۳%) مورد پاسخی داده نشد. در ۶۵(۳/۲%) مورد برای افزایش سرعت تزریق، خون با فشار تزریق شد. در ۱۸۰۴(۴/۶۶%) بیمار تزریق خون با سر سوزن گاژ ۱۸، در ۴۶۴(۱/۱۷%) مورد با سر سوزن گاژ ۲۰، در ۱۱۹(۳/۴%) بیمار با سر سوزن گاژ ۲۲، در ۱۲۲(۴/۴%) بیمار گاژ ۱۶ و در درصد کمی از بیماران(۸/۷%) از سر سوزن‌هایی با شماره‌های مختلف دیگر استفاده گردید.

  نتیجه گیری

  با توجه به یافته‌های به دست آمده می‌توان نتیجه گرفت که اصول صحیح تزریق خون در مورد شماره سرسوزن‌های تزریقی منطقی بوده و در مورد روش گرم کردن و اندیکاسیون تزریق خون با فشار، غیر اصولی می‌باشد. برای ارتقای سلامتی خون، نیاز به آموزش پرسنل دست‌اندرکار تزریق خون می‌باشد.

کلمات کلیدی : نحوه تزریق خون، قطر سر سوزن تزریقی ، فرآورده‌های خونی
دکتر شهرام کرمی، ناهید پورخسروی، دکتر اسماعیل صانعی مقدم، دکتر سهیلا خسروی،
جلد ۵، شماره ۴ - ( ۱۱-۱۳۸۷ )
چکیده

  چکید ه

  سابقه و هدف

  درخواست بیش از حد خون ضمن این که هزینه زیادی را بر مراکز انتقال خون تحمیل می‌کند، باعث کاهش ذخیره بانک خون، کاهش کیفیت واحد خون و افزایش ضایعات ناشی از آن می‌گردد، این مطالعه به منظور بررسی وضعیت مصرف خون، تعیین شایع‌ترین علل درخواست خون و میزان مصرف آن در بیمارستان‌های آموزشی زاهدان انجام شد تا بتوانیم الگوی مناسبی جهت مصرف خون در استان بیابیم.

  مواد وروش‌ها

  مطالعه به صورت توصیفی روی ۲۰۹۴ فرم درخواست خون از بانک خون بیمارستان‌های آموزشی زاهدان انجام شد. اطلاعات توسط پرسشنامه به مدت سه ماه از ابتدای تیر ماه ۸۶ تا ابتدای مهر ماه ۸۶، بر روی تمام فرم‌های درخواست خون از بانک خون بیمارستان‌های آموزشی زاهدان جمع‌آوری گردید و با برنامه آماری ۱۴ SPSS و توسط آزمون‌های کای‌دو و t ، تجزیه و تحلیل شد.

  یافته‌ها

  از ۲۰۹۴ فرم درخواست خون، ۹/۵۷% موارد بررسی شده مرد و متوسط سن بیماران ۱/۲۷ سال بود. متوسط تعداد فرآورده‌های درخواستی برای هر بیمار ۸۹/۱ ± ۳۶/۲ واحد و متوسط تعداد فرآورده‌های تزریق شده به بیمار ۵۷/۱ ± ۹۷/۱ واحد بود. (۲/۴۰-۱/۳۶= ۹۵% CI: ) ۳/۳۸% درخواست‌های خون تزریق نشدند. بیشترین درخواست‌های خون مربوط به بخش فوریت‌های جراحی(۲/۱۴%)، ICU (۳/۱۰%)، جراحی عمومی(۳/۹%)، اطفال(۶/۸%)، ارتوپدی(۸%) و زنان و زایمان(۷/۶%) بود. بیشترین فرآورده درخواست شده گلبول قرمز متراکم(۴/۷۳%) بود. از مجموع ۱۵۳۶ واحد PC درخواستی، (۴۴%) ۶۷۷ واحد مصرف نشد.

  نتیجه گیری

  نتایج این مطالعه نشان داد که میزان مصرف نشدن خون درخواستی در این بررسی بسیار بالا است و جهت کاهش این نسبت باید یک راهنمای محلی برای درخواست‌های خون تهیه گردد و یک بازنگری در نحوه سیستم سفارش‌دهی و مصرف خون صورت گیرد.

  کلمات کلیدی : خون، تزریق فرآورده‌های خونی، بیمارستان‌ها


فاطمه سبزه کار، مریم یععقوبی، رضا پاکزاد، انعام الحق چرخت گرگیچ ، کیانوش شیرزایی، حمید صالحی‌نیا،
جلد ۱۱، شماره ۴ - ( ۱۱-۱۳۹۳ )
چکیده

  چکید ه

  سابقه و هدف

  فرآیند انتقال خون از مهم‌ترین اقدامات درمانی است و زمانی مؤثر است که پرسنل درمانی آگاهی لازم را در این ارتباط کسب کنند، لذا این مطالعه با هدف تاثیر آموزش بر آگاهی پرسنل درمانی از فرآورده‌های خونی، نحوه مصرف و عوارض ناشی از انتقال آن صورت گرفت.

  مواد و روش‌ها

  در این مطالعه مداخله‌ای(به صورت قبل و بعد) در سال ۱۳۹۱، به طور تصادفی ۱۳۳ نفر از پرسنل بیمارستان انتخاب شدند و یک برنامه آموزشی بر روی آن‌ها اجرا گردید. اطلاعات با استفاده از پرسشنامه‌ای که روایی و پایایی آن مورد بررسی قرار گرفته بود، جمع‌آوری و در برنامه ۱۸ SPSS وارد و با استفاده از آمار توصیفی و آزمون تی زوجی تجزیه و تحلیل شد.

  یافته‌ها

  در شروع مطالعه سطح آگاهی پرسنل درمانی در زمینه انتقال خون نامناسب بود، به طوری که سطح آگاهی ۱/۳۶% از افراد ضعیف و ۹/۶۳% متوسط گزارش گردید. نتایج مطالعه نشان داد آموزش تاثیر معناداری بر نمره آگاهی پرسنل دارد، به طوری که متوسط نمره آگاهی قبل و بعد از مداخله به ترتیب برابر ۵۷/۲ ± ۶۵/۱۰ و ۲۳/۲ ± ۵۹/۱۳ بود که این اختلاف معنادار بود(۰۰۰۱/۰ p < ) .

  نتیجه گیری

  نتایج حاکی از تاثیر آموزش بر سطح آگاهی پرسنل درمانی در زمینه انتقال خون است. لذا تدوین برنامه‌های آموزشی به صورت ادواری و انتشار جزوه‌های آموزشی در این زمینه پیشنهاد می‌شود.

   


دکتر مریم زادسر، دکتر آزیتا چگینی، دکتر فهیمه رنجبرکرمانی،
جلد ۲۱، شماره ۲ - ( ۴-۱۴۰۳ )
چکیده

چکیده
سابقه و هدف
در ژانویه ۲۰۲۰، به دلیل کووید ۱۹ توسط سازمان جهانی بهداشت یک وضعیت اضطراری اعلام شد. ترس، قرنطینه وتعطیلی، وضعیتی غیرقابل پیش‌بینی برای خدمات بهداشتی و درمانی و انتقال خون‌های سطح جهان ایجاد کرد. هدف این مقاله، ارزیابی وضعیت اهدای خون، میزان توزیع و تقاضای خون و مقایسه آن با سال قبل از شیوع و تأثیر همه‌گیری کووید ۱۹ بود.  
مواد و روش‌ها
در یک مطالعه مقطعی، اطلاعات مربوط به درخواست، توزیع و ضایعات فرآورده‌های خون در کل کشور در دو مقطع زمانی دو ماهه قبل از پاندمی (اسفند ۹۷ و فروردین ۹۸) و زمان پاندمی (اسفند ۹۸ و فروردین ۹۹) با یکدیگر بررسی شدند. مقایسه با آزمون نسبت‌ها و رگرسیون پوآسون بود.
یافته‌ها
درخواست گلبول قرمز متراکم قبل از پاندمی ۹۲۰۵۹۱ واحد و زمان پاندمی به دلیل لغو اعمال جراحی و قرنطینه عمومی، با ۱۸% کاهش به میزان ۷۵۴۰۵۲ واحد و توزیع گلبول قرمز متراکم ۳/۱۷% کاهش یافت. ضایعات گلبول قرمز متراکم از ۲۵۸۷۸ به ۱۲۸۳۷ واحد (۳/۵۰%) کاهش داشت (۰۳/۰ p=). درخواست فرآورده گلبول قرمز کم لکوسیت ۸/۱۰% ، توزیع آن ۶/۵% و ضایعات آن ۸/۸% در زمان پاندمی افزایش یافت. درخواست پلاسما ۹/۴% و توزیع آن ۲/۷% کاهش و ضایعات پلاسما ۸/۶% افزایش یافت. درخواست و توزیع کرایو در زمان پاندمی بیشتر از نصف کاهش داشت. درخواست پلاکت ۱۹% و توزیع آن ۶/۱۵% در زمان پاندمی کاهش یافت. ضایعات پلاکت نیز ۳/۳۲% کاهش یافت (۰۶/۰ p=).
نتیجه گیری
در زمان پاندمی کووید ضایعات فرآورده گلبول قرمز متراکم و پلاکت کاهش و نسبت توزیع به درخواست تغییر چندانی نداشت.


 


صفحه ۱ از ۱     

کلیه حقوق این وب سایت متعلق به فصلنامه پژوهشی خون می باشد.

طراحی و برنامه نویسی : یکتاوب افزار شرق

© 2025 CC BY-NC 4.0 | Scientific Journal of Iran Blood Transfus Organ

Designed & Developed by : Yektaweb