جستجو در مقالات منتشر شده


۴ نتیجه برای عوامل خطر

دکتر بهروز عطایی، دکتر محمدرضا خادمی، دکتر امیر میر محمد صادقی، زری نخودیان، نازیلا کساییان،
جلد ۲، شماره ۵ - ( ۷-۱۳۸۴ )
چکیده

  چکید ه

  سابقه و هدف

  هپاتیت B از بیماری‌های خطرناک ومسری عفونی بامیزان مرگ ومیر و ازکارافتادگی بالا محسوب می‌شود. آمار آن درمناطق مختلف بسته به وفور رفتارهای پرخطر وسطح آگاهی مردم متفاوت است. لذا این مطالعه باهدف شناسایی دقیق عوامل خطرهپاتیت B با استفاده از گروه شاهد در اهداکنندگان خون اصفهان انجام گردید.

  مواد و روش‌‌ها

  در یک مطالعه تحلیلی، ۳۰۰ اهداکننده شامل ۳۹ فرد HBsAg مثبت و۲۶۱ فرد HBsAg منفی به روش نمونه‌گیری غیراحتمالی آسان از بین مراجعه‌کنندگان به مرکز انتقال خون اصفهان جهت اهدای خون در تابستان ۱۳۸۳ وارد مطالعه شدند. جهت تعیین افراد HBsAg مثبت از روش الیزا استفاده گردید. سپس از طریق تکمیل پرسشنامه استاندارد شده از نظر روایی و پایایی عوامل خطر بیماری در مورد تمامی نمونه‌ها و تعیین فراوانی نسبی هر یک از عوامل خطر در دو گروه مورد و شاهد با استفاده از نرم‌افزار ۱۰ SPSS و تست آماری کای‌دو (Chi-square) مقایسه انجام شد و ۰۵/۰ p< معنی دار تلقی شد.

  یافته‌‌‌ها

  فراوانی سابقه عمل جراحی (۰۰۳/۰ p= و ۶۱%)، سابقه استفاده از تیغ مشترک (۰۴۹/۰ p= و ۸%)، سابقه زردی مادر (۰۰۱/۰ p= و ۱۰%)، وجود فرد HBsAg مثبت (۰۰۱/۰ p= و ۳۱%) و معتاد تزریقی در خانواده (۰۱۱/۰ p= و ۱۰%) بین دو گروه اختلاف معنی‌داری را نشان داد. در دو گروه هیچ اهداکننده‌ای با سابقه دیالیز، سابقه قمه زدن، سابقه فرورفتن اتفاقی سرنگ آلوده به بدن و سابقه مصرف مواد مخدر تزریقی وجود نداشت.

  نتیجه گیری

  با توجه به این که فراوانی نسبی سابقه عمل جراحی در دو گروه مورد و شاهد از نظر آماری معنی‌دار بود، توجه به بهداشت بیمارستان‌ها و اتاق‌های عمل ضروری به‌نظر می‌رسد. وجود فرد HBsAg مثبت و معتاد تزریقی در خانواده بین دو گروه اختلاف معنی‌داری داشت، آموزش و واکسیناسیون در گروه‌های پرخطر شامل خانواده فرد مبتلا و خانواده افراد معتاد در کاهش شیوع بیماری می‌تواند مفید واقع شود. فراوانی نسبی سابقه استفاده ازتیغ مشترک و زردی مادرکه معمولاً درکشورهای با شیوع بالا ازعوامل خطر عمده محسوب می‌گردد، در این دو گروه از نظر آماری معنی‌دار بود که بر توجه مسؤولین به آموزش جامعه از راه‌های سرایت بیماری و غربالگری خانم‌های باردار تأکید دارد.

کلمات کلیدی: هپاتیت B ، عوامل خطر، اهداکنندگان خون، اصفهان
علی‌اکبر عبداللهی، دکتر مصطفی قربانی، حمید آسایش، مهدی نوروزی، مرتضی منصوریان،
جلد ۸، شماره ۴ - ( ۱۱-۱۳۹۰ )
چکیده

  چکید ه

  سابقه و هدف

  بیماری‌های عروق کرونر، یکی از علل مرگ و میر در سراسر جهان می‌باشند و عوامل متعددی به عنوان عوامل خطر این بیماری به شمار می‌آیند. این مطالعه با هدف بررسی ارتباط احتمالی بین گروه‌های خونی ABO و عوامل خطر اصلی بیماری‌های قلبی ـ عروقی طرح‌ریزی شد.

  مواد و روش‌ها

  این مطالعه به صورت مقطعی و با نمونه‌گیری تصادفی، بر روی ۲۹۲۰ فرد سالم استان گلستان در سال ۱۳۸۴ انجام شد. شرکت‌کنندگان به وسیله پرسشنامه‌ای که شامل سن، جنس، فعالیت فیزیکی، سیگار کشیدن، نوع گروه خونی، قد، وزن، فشار خون و سابقه بیماری قلبی در خانواده بود، تحت مطالعه قرار گرفتند. داده‌ها با استفاده از نرم‌افزار ۱۳ SPSS و با آزمون‌های کای‌دو و آنالیز واریانس، تجزیه و تحلیل شدند.

  یافته‌ها

  از کل ۲۹۲۰ نفر، ۴/۵۷% مرد، ۷۰% فاقد تحرک، ۱۴% سیگاری، ۲۵% فشارخونی، ۲۳% چاق و ۲۱% دارای سابقه خانوادگی بیماری‌های قلبی بودند. متوسط سن شرکت‌کنندگان ۳۱/۱۲ ± ۵۲/۴۱ سال بود. فراوانی گروه خونی O ۹/۳۲%، A ۱/۳۰%، B ۳/۲۳% و AB ۷/۱۳% بود. در میان تمام عوامل خطر بیماری‌های قلبی- عروقی، تنها فراوانی سابقه خانوادگی بیماری‌های قلبی در افراد با گروه‌های خونی مختلف متفاوت بود و افراد با گروه خونی A ، سابقه خانوادگی بیماری قلبی بیشتری نسبت به گروه‌های خونی دیگر داشتند.

  نتیجه گیری

  نتایج این مطالعه نشان داد که در بین افراد تحت مطالعه، گروه خونی O دارای بیشترین فراوانی بوده و افراد گروه خونی A ، سابقه خانوادگی بیماری قلبی بیشتری نسبت به گروه‌های خونی دیگر داشتند.

 


دکتر مستانه علایی، دکتر مریم زادسر، عباس آقایی، دکتر اسماعیل پوریانی،
جلد ۱۶، شماره ۴ - ( ۱۰-۱۳۹۸ )
چکیده

چکیده
سابقه و هدف
ویروس هپاتیتB  از عوامل مهم بیماری‌های منتقله از راه خون و از مسائل مهم درسلامت خون و بهداشت جامعه است. فراوانیHBsAg  مثبت در میان اهداکنندگان مناطق مختلف ایران متفاوت است. این مطالعه به منظور تعیین فراوانی اهداکنندگان HBsAg مثبت و فاکتورهای خطر احتمالی در اهداکنندگان استان مازندران  در سال ۱۳۹۳ انجام شد.
مواد و روش‌ها
در یک مطالعه توصیفی و مقطعی، اطلاعات دموگرافیک، سوابق اهدا و نتیجه آزمایش‌های سرولوژیک اهداکنندگان خون کامل استان مازندران در سال ۱۳۹۳ از نرم افزار " نگاره" گردآوری؛ ثبت و در ۱۶SPSS  وارد شد. اهداکنندگان HBsAg مثبت فراخوان شده و مورد مشاوره بعد از آزمایش تاییدی قرار گرفتند. عوامل خطر احتمالی ابتلا به هپاتیتB  ارزیابی شد. آزمون‌های۲χ و T مستقل برای تحلیل داده‌ها استفاده شد.
یافته‌ها
از ۱۳۱۹۵۰ اهداکننده خون کامل، ۱۷۴ مورد HBsAg مثبت به دست آمد. میزان معافیت از اهدا ۶/۱۶% بود. بیشترین تعداد موارد مثبت در بابل و کمترین تعداد در گلوگاه یافت شد. ۹۵% موارد مثبت در اهداکنندگان بار اول(۰۰۰۱/۰ p<) و هم چنین نزدیک به ۹۵% موارد مثبت در مردان مشاهده شد. عوامل خطر شامل اهدای بار اول، سن بالاتر و سطح تحصیلات پایین‌تر بودند. وضعیت تاهل و جنسیت تفاوت معنادار نداشت. در مشاوره پس از اهدا، بیشترین عوامل خطر احتمالی شامل سابقه دندانپزشکی غیر ایمن و به دنبال آن تماس جنسی غیر ایمن بود.
نتیجه گیری
میزان HBsAg مثبت در اهداکنندگان مازندران مشابه آمار کل کشور است(۱۳/۰%). عوامل دموگرافیک مرتبط نیز به جز تاهل و جنسیت مشابه سایر مطالعه‌ها بود.

 

دکتر احسان یزدان دوست، دکتر صدیقه امینی کافی آباد،
جلد ۲۱، شماره ۱ - ( ۱-۱۴۰۳ )
چکیده

چکیده
سابقه و هدف
بیماری پیوند علیه میزبان ناشی از انتقال خون (TA-GVHD) یکی از عوارض نادر و کشنده ناشی از انتقال خون می‌باشد که در این عارضه لنفوسیت‌های فرآورده خونی اهدا شده به بافت‌های میزبان حمله می‌کنند. در این مقاله مروری به تاریخچه، شیوع، پاتوژنز، علایم بالینی، فاکتورهای خطر، روش‌های تشخیصی، راه‌کارهای کاهش رخداد، پیش آگهی، مدیریت بیماری و ویژگی‌های آزمایشگاهی این عارضه پرداخته شده است.
مواد و روش‌ها
در این مقاله مروری، با استفاده از پژوهش‌های معتبر منتتشر شده و پایگاه‌های اطلاعاتیGoogle scholar ، PubMed و MEDLINE جستجو صورت گرفت و یافته‌های بیش از ۷۰ مقاله مورد استناد قرار گرفت.
یافته‌ها
مطالعه پیش رو نشان داد که در رخداد این عارضه، لنفوسیت‌های T زنده فرآورده خونی اهدایی و طوفان سیتوکاینی منتج از آن نقش دارد. علایم این بیماری به صورت راش پوستی، پان‌سیتوپنی و تب بروز می‌نماید و تشخیص آن نیز بر اساس علایم بالینی و یافته‌های آزمایشگاهی بیوپسی پوست، افزایش آنزیم‌های کبدی، تأیید کایمریسم لنفوسیتی از طریق روش STR-PCR ، تعیین فنوتیپ HLA لنفوسیت‌ها و روش FISH می‌باشد. این عارضه در جمعیت‌های با تشابه ژنتیکی بالا و یا افراد دارای نقایص ایمنی شیوع بالاتری داشته با این حال در سایر افراد که این شرایط را نداشته و یا سازگاری نسبی HLA اهداکننده-گیرنده دارند، نیز رخ می‌دهد.
نتیجه گیری
این عارضه یکی از عوارض کشنده ناشی از انتقال خون بوده که در طی ۲ تا ۳۰ روز بعد از تزریق خون رخ می‌دهد که موارد معمول آن با مرگ و میر بیش از ۹۰ درصدی همراه بوده و موارد خفیف و غیر معمول آن با بقای بیشتر و پیش‌آگهی بهتری همراه است که ممکن است شناسایی نشده و یا به صورت خود به خودی درمان شود.

 


صفحه ۱ از ۱     

کلیه حقوق این وب سایت متعلق به فصلنامه پژوهشی خون می باشد.

طراحی و برنامه نویسی : یکتاوب افزار شرق

© 2025 CC BY-NC 4.0 | Scientific Journal of Iran Blood Transfus Organ

Designed & Developed by : Yektaweb