جستجو در مقالات منتشر شده


۲ نتیجه برای سلول‌های بنیادی جنینی

ماندانا بیگی بروجنی، مژده صالح‌نیا، مجتبی رضازاده ولوجردی، مهدی فروزنده، سید جواد مولی، ابراهیم حاجی‌زاده،
جلد ۳، شماره ۴ - ( ۱۰-۱۳۸۵ )
چکیده

  چکید ه

  سابقه و هدف

  تمایز سلول‌های بنیادی جنینی در شرایط کشت، سیستم آزمایشی را برای بررسی اثرات فرضی فاکتورهای رشد فراهم می‌کند. امروزه پیدا کردن فاکتورهای رشد و عوامل محیطی مورد نیاز برای خون‌سازی اهمیت دارد. هدف از این مطالعه مشخص کردن اثر دوزهای مختلف EPO و BMP۴ بر تمایز سلول‌های بنیادی جنینی و ارزیابی تعداد و اندازه کل کلنی‌ها و تعداد کلنی‌های اریتروئیدی بود.

  مواد وروش‌ها

  مطالعه انجام شده از نوع تجربی بود. در این مطالعه از سلول‌های اجسام شبه جنینی ۴ روزه با منشا سلول‌های بنیادی جنینی رده CCE استفاده شد. سلول‌ها به وسیله EDTA-Trypsin از هم جدا شدند و در دو گروه آزمایشی حاوی دوزهای مختلف( ng/ml ۸۰، ۴۰، ۲۰، ۱۰، ۵، ۰) BMP۴ و ( ng/ml ۱۶۰، ۸۰، ۴۰، ۲۰، ۱۰، ۰) EPO در محیط نیمه جامد حاوی متیل سلولز کشت داده شدند. پس از گذشت ۱۰ روز، دو گروه از لحاظ اندازه کلنی‌ها، تعداد و درصد کلنی‌های بنزیدین مثبت مورد ارزیابی قرار گرفتند.

  یافته‌ها

  پس از جمع آوری اطلاعات، مشخص شد تمام دوزهای BMP۴ و EPO از لحاظ آماری به طور معنی‌داری باعث افزایش اندازه کلنی‌ها شده بودند. مقایسه دوزهای مختلف BMP۴ نشان داد که با افزایش دوز، تعداد کل کلنی کاهش می‌یابد و با گروه کنترل اختلاف معنی‌داری دارد(۰۵/۰ p< ). گرچه دوز ng/ml ۲۰ از BMP۴ ، کلنی‌های اریتروئیدی بیشتری داشت، اما از نظر درصد و تعداد کلنی‌های بنزیدین مثبت در مقایسه با گروه کنترل تفاوتی نداشت. هم‌چنین مقایسه دوزهای مختلف EPO نشان داد که تعداد و درصد کلنی‌های بنزیدین مثبت در مقایسه با گروه کنترل افزایش داشت و از میان دوزهای به کار گرفته شده، دوز ng/ml ۲۰ نسبت به بقیه دوزها، تعداد کلنی بنزیدین مثبت بیشتری داشت(۰۵/۰ p< ).

  نتیجه گیری

  در مجموع به نظر می‌رسد که از بین دو فاکتور بررسی شده، EPO در تحریک سلول‌های بنیادی جنینی و تمایز آن‌ها به سمت کلنی‌های اریتروئیدی مناسب‌تر است و دوز ng/ml ۲۰ EPO نسبت به بقیه دوزها بهترین تاثیر را دارد.

  کلمات کلیدی : سلول‌های بنیادی جنینی، Bone Morphogenetic Protein ۴ ، اریتروپویتین


محمد قربانی، دکتر مسعود سلیمانی، دکتر سعید کاویانی، امیر آتشی،
جلد ۵، شماره ۲ - ( ۶-۱۳۸۷ )
چکیده

  چکید ه

  سابقه و هدف

  سلول‌های بنیادی جنینی، سلول‌های بالقوه چند ظرفیتی اند که ازتوده سلول داخلی مرحله بلاستوسیت جنینی مشتق می‌شوند. تاکنون تمایز سلول‌های بنیادی جنینی به رده مگاکاریوسیتی، از هم کشتی با سلول‌های استرومایی مغز استخوان بوده است که دارای معایبی چون احتمال انتقال آلودگی از لایه تغذیه کننده به سلول‌های بنیادی وهمچنین ترشح فاکتورهای نامشخص از این لایه در ایجاد تمایز ناخواسته و ایجاد تغییرات ژنتیکی در سلول‌های بنیادی جنینی می‌باشد.در این مطالعه با حذف لایه تغذیه کننده، سلول‌های بنیادی جنینی موش به رده مگاکاریوسیتی تمایز داده شد.

  مواد وروش‌ها

  مطالعه انجام شده از نوع تجربی بود. به روش قطره گذاری آویزان، از سلول‌های بنیادی جنینی موش رده ، اجسام شبه جنینی حاصل شدو سپس اجسام شبه جنینی، در دو گروه آزمون (محیط IMDM حاوی FBS ، ال گلوتامین، اسیدهای آمینه غیرضروری،بتامرکاپتواتانول و فاکتورهای رشد TPO و IL۳ ) وگروه کنترل(همان محیط کشت آزمون و فاقد فاکتورهای رشد) کشت شدند.بعد از گذشت ۴ روز، آزمون سنجش کلونی و پس از ۸ روز رنگ آمیزی ایمونوسیتوشیمی مولکول CD۴۱ وآزمون نسخه برداری از ژن PF۴ توسط RT-PCR برای اثبات تمایز به رده مگاکاریوسیتی انجام گرفت.

  یافته‌ها

  نتایج سنجش کلونی نشان داد که سلول‌های مورد نظر توانایی تشکیل کلونی را دارند. تعداد کل کلونی‌های تشکیل شده ۱/۶ ± ۵۷ و کلونی‌های بنزیدین مثبت ۶/۳ ± ۱۸ بود. از طرفی رنگ آمیزی ایمونوسیتوشیمی و RT-PCR نشان داد که مولکول CD۴۱ و ژن PF۴ در سلول‌های تمایز یافته بیان می‌شوند.

  نتیجه گیری

  نتایج ما نشان داد که سلول‌های بنیادی جنینی موش بدون استفاده از لایه تغذیه کننده به رده سلول‌های مگاکاریوسیتی تمایز می‌یابند و می‌توان از سلول‌های بنیادی جنینی به عنوان منبع نامحدود وجدید برای تولید رده مگاکاریوسیتی وانجام تحقیقات پایه‌ای وبیولوژیکی این رده استفاده نمود.

  کلمات کلیدی : سلول‌های بنیادی جنینی، مگاکاریوسیت، تمایز سلولی

 



صفحه ۱ از ۱     

کلیه حقوق این وب سایت متعلق به فصلنامه پژوهشی خون می باشد.

طراحی و برنامه نویسی : یکتاوب افزار شرق

© 2025 CC BY-NC 4.0 | Scientific Journal of Iran Blood Transfus Organ

Designed & Developed by : Yektaweb