جستجو در مقالات منتشر شده


۱۱ نتیجه برای دانش

فرشته محمودی زاده، دکتر یوسف مرتضوی،
جلد ۵، شماره ۳ - ( ۷-۱۳۸۷ )
چکیده

 

  چکید ه

  سابقه و هدف

  ورود اهداکنندگان ناآگاه و پرخطر به چرخه اهدای خون، سلامت خون‌های اهدایی را به خطر می‌اندازد. لذا اهمیت آموزش اهداکنندگان به عنوان منابع خون سالم، می‌تواند از اهداف اساسی سازمان انتقال خون باشد. از این رو مطالعه‌ حاضر جهت تعیین میزان آگاهی دانشجویان از شرایط اهدای خون سالم و میزان مشارکت آن‌ها در امر اهدای خون انجام شد.

  مواد وروش‌ها

  در این مطالعه توصیفی، ۶۰۰ نفر از دانشجویان دانشگاه‌های علوم پزشکی زنجان، دانشگاه زنجان و دانشگاه آزاد زنجان به روش نمونه‌گیری تصادفی انتخاب شده و اطلاعات به وسیله پرسشنامه جمع‌آوری گردید. تحلیل داده‌ها در نرم‌افزار ۵/۱۱ SPSS و با آزمون کای‌دو صورت گرفت.

  یافته‌ها

  از ۶۰۰ نفر دانشجو شرکت کننده در این طرح، ۲۲۱ نفر از دانشجویان رشته‌های علوم پزشکی و ۳۷۹ نفر از دانشجویان رشته‌های غیر پزشکی بودند. از این تعداد ۳۷۹ نفر(۲/۶۳%) مؤنث و ۲۲۱ نفر(۸/۳۶%) مذکر بودند. میانگین سنی دانشجویان ۳۴/۲ ± ۴۳/۲۱ سال بود. ۵/۸۳% از دانشجویان تا به حال خون اهدا نکرده بودند. ۳/۱۰% یک بار خون اهدا کرده بودند و ۲/۶% از دانشجویان از اهداکنندگان مستمر(سابقه اهدای خون بیشتر از ۲ بار در سال) بودند. ۸/۳۰% از دانشجویان گروه علوم پزشکی آگاهی خیلی ضعیف، ۱/۲۸% آگاهی ضعیف، ۶/۲۷% آگاهی متوسط و ۶/۱۳% آگاهی خوبی از شرایط اهدای خون سالم داشتند. هم چنین ۶/۳۵% از دانشجویان گروه غیر پزشکی آگاهی خیلی ضعیف، ۲/۳۷% آگاهی ضعیف، ۶/۲۱% آگاهی متوسط و ۵/۵% هم آگاهی خوبی نسبت به شرایط اهدای خون سالم داشتند. اختلاف آماری معنی‌داری بین آگاهی دانشجویان با خصوصیات دموگرافیک و مقاطع تحصیلی مشاهده نشد.

  نتیجه گیری

  با توجه به این که تعداد قابل توجهی از دانشجویان، کم خونی و ترس از سوزن، عدم اطلاع از شرایط اهدای خون، عدم موافقت والدین و عدم دسترسی به مراکز اهدای خون را جزو دلایل عدم اهدای خون دانسته‌اند، آموزش و اطلاع‌رسانی مناسب و هم چنین فرهنگ‌سازی صحیح پیرامون اهدای خون سالم در میان مردم جامعه و گنجانیدن مباحث مربوط به اهدای خون سالم در کتب درسی در مقاطع مختلف تحصیلی پیشنهاد می‌شود. هم چنین می‌توان با ایجاد پایگاه‌های سیار انتقال خون در سطح شهر، دسترسی افراد به مراکز اهدای خون را تسهیل و موجبات آسان‌تر نمودن اهدای خون افراد را فراهم نمود.


دکتر مرضیه فدایی، دکتر اسماعیل صانعی مقدم، دکتر سهیلا خسروی،
جلد ۷، شماره ۳ - ( ۶-۱۳۸۹ )
چکیده

  چکید ه

  سابقه و هدف

  بیماری ایدز پاندمی است که تمام جوامع دنیا را تهدید می‌کند. انتقال این بیماری در ایران ابتدا به دنبال مصرف داروهای مشتق از پلاسمای انسانی وارداتی بود ولی به تدریج از سایر راه‌ها نیز گسترش یافت. با توجه به تغییر الگوی انتقال آلودگی، آموزش در سطح جامعه و به خصوص افراد در معرض خطر می‌تواند در پیشگیری از بیماری مؤثر باشد. این مطالعه با هدف تعیین سطح آگاهی دانش‌آموزان دبیرستان‌های شهر چابهار در مورد بیماری ایدز طراحی شد.

  مواد و روش‌ها

  مطالعه یک بررسی مقطعی بود که بر روی ۵۰۰ دانش‌آموز دبیرستانی شهر چابهار انجام شد. دانش‌آموزان به پرسش‌نامه‌های بدون نام پاسخ دادند. دانش و نگرش امتیازبندی شد. تحلیل داده‌ها توسط آزمون‌های آماری کای‌دو، t و نرم افزار ۱۷ SPSS انجام شد.

  یافته‌ها

  از مجموع شرکت‌کنندگان، ۶/۵۱% (۲۵۸ نفر) پسر و ۴/۴۸% (۲۴۲ نفر) دختر بودند. ۶/۴۷% از دانش آموزان دارای آگاهی خوب و ۶/۳۹% آگاهی متوسط داشتند. سطح آگاهی دختران با اختلاف معنی‌داری از پسرها بیشتر بود(۰۰۳/۰ p< ). ۴۸% دانش آموزان نگرش ضعیف و ۱۹% نگرش خوب داشتند. نگرش و عملکرد رابطه مستقیمی با آگاهی داشت.

  نتیجه گیری

  سطح آگاهی دانش‌آموزان خوب به نظر می‌رسید، اما تصورات نادرستی در مورد راه‌های انتقال نیز وجود داشت و نگرش منفی از جمله عدم پذیرش فرد HIV مثبت در میان دانش‌آموزان دیده می‌شد. پیشنهاد می‌شود که راه‌کارهایی برای کاهش خطر انتقال ایدز در دبیرستان‌ها و در میان برنامه‌های آموزشی مدارس، در نظر گرفته شود.

  کلمات کلیدی : آگاهی‌، نگرش، ایدز، دانش‌آموزان

 


دکتر اسماعیل صانعی مقدم، دکتر سهیلا خسروی، آفاق آبیز، نجمه مرعشی، مجید نهرکارون، ایمان سرحدی،
جلد ۷، شماره ۴ - ( ۱۱-۱۳۸۹ )
چکیده

  چکید ه

  سابقه و هدف

  با توجه به گسترش موارد آلودگی به ویروس HIV در کشور و کشورهای هم‌جوار و به ویژه در جوانان، ضروری است میزان آگاهی و نگرش جوانان از جمله دانشجویان را به عنوان قشر جوان تعیین نماییم تا بتوان به میزان توانایی آن‌ها در مقابله با این بیماری پی برد و نیاز به برنامه‌های آموزشی را مشخص نمود.

  مواد و روش‌ها

  مطالعه مقطعی به روش نمونه‌گیری سرشماری روی ۹۵۱ نفر از دانشجویان دانشگاه آزاد اسلامی واحد زاهدان در سال تحصیلی ۸۷-۸۶ انجام شد. اطلاعات با یک پرسشنامه چهار قسمتی جمع‌آوری گردید. یافته‌ها پس از جمع‌آوری با استفاده از نرم‌افزار ۱۶ SPSS و آزمون‌های کای‌دو و t مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت.

  یافته‌ها

  نتایج مطالعه نشان داد که وضعیت آگاهی درباره ایدز در ۲/۵۰% دانشجویان خوب، ۴۴% متوسط و ۸/۵% ضعیف بود. هم چنین ۱/۱۷% نگرش مثبت، ۹/۵۶% نگرش خنثی و ۹/۲۵% نگرش منفی داشتند. ۱/۱۲% تصورات غلطی از راه‌های انتقال داشتند به طوری که ۹/۳۱% نیش پشه، ۱۱% استخر شنای مشترک، ۵/۳% توالت مشترک، ۹/۱۱% سرفه و عطسه، ۲/۹% بوسیدن و ۴/۳% دست دادن را از راه‌های انتقال بیماری می‌دانستند. بین سن، درآمـد ماهانه خانـواده و وضعیت آگاهی ارتباط معنی‌داری وجود داشت(به ترتیب ۰۰۵/۰ p< ، ۰۰۱/۰ p< و ۰۰۱/۰ p< ).

  نتیجه گیری

  اگر چه به نظر می‌رسد که آگاهی راجع به بیماری ایدز در حد متوسط به بالا باشد، ولی تصورات غلطی درباره بیماری هنوز وجود دارد. این تصورات غلط و نگرش‌های نامطلوب باید اصلاح گردد تا بتوانیم از انتقال آن پیشگیری کنیم.

  کلمات کلیدی : ایدز، دانشجویان، آگاهی، نگرش

 


دکتر علیرضا رمضانی، منصوره محمدیون،
جلد ۹، شماره ۴ - ( ۱۱-۱۳۹۱ )
چکیده

 

  چکید ه

  سابقه و هدف

  کم خونی علل مختلفی دارد ولی قریب به ۵۰ درصد از کم خونی‌ها، ناشی از کمبود آهن است. شواهد قابل توجهی در رابطه با اثر منفی کمبود آهن بر عملکرد استقامتی وجود دارد. با توجه به نتایج متناقض در این حیطه، هدف مطالعه حاضر بررسی اثر مصرف مکمل آهن بر توان هوازی بود.

  مواد و روش‌ها

  دریک کارآزمایی نیمه تجربی، ۳۷ دانش‌آموز دختر ۱۷-۱۴ساله از طریق غربالگری انتخاب و بر اساس سطح فریتین، ذخایرآهن، اشباع ترانسفرین و TIBC در سه گروه پیش نهفتگی، نهفتگی با دو سطح متفاوت کمبود آهن و گروه کنترل قرار گرفتند. از آزمودنی‌ها قبل از دریافت مکمل آهن آزمایش توان هوازی بیشینه بروس به عمل آمد، سپس دو گروه پیش نهفتگی و نهفتگی روزانه ۲ قرص۵۰ میلی‌گرمی فروس سولفات دریافت نموده و پس از ۴۵ روز دوباره آزمون‌های فوق انجام شد.

  یافته‌ها

  میانگین توان هوازی در گروه کنترل از ۴۵/۶ ± ۵۹/۳۱ به ۴۹/۵ ± ۲۸/۳۶ , در گروه پیش نهفتگی از ۷۶/۷ ± ۷۵/۲۲ به ۵۸/۴ ± ۸۲/۳۲ و در گروه نهفتگی از ۶۷/۷ ± ۱۶/۲۴ به ۵۷/۴ ± ۲۳/۳۴ رسید. میانگین آهن سرم در گروه کنترل از ۸۹/۲۵ ± ۵۰/۱۱۹ به ۱۰/۳۰ ± ۸۳/۹۷, در گروه پیش نهفتگی از ۷۵/۱۵ ± ۲۵/۸۴ به۱۰/۵۱ ± ۴۱/۱۱۰و در گروه نهفتگی از ۸۳/۱۶ ± ۹۲/۴۰ به۸۰/۴۹ ± ۳۸/۹۳ رسید و اختلاف میانگین‌های قبل و بعد از مداخله بین گروه نهفتگی و کنترل معنادار بود (۰۵/۰ p ).

  نتیجه گیری

  افرادی که کمبود آهن دارند، با مصرف مکمل، آهن سرم آن‌ها به حد طبیعی رسیده ولی توان هوازی آن‌ها در مقایسه با گروه کنترل، تفاوت معناداری نداشته است.

 


فهیمه‌السادات حسینی، دکتر حسن جولایی، دکتر لیلا ولیزاده، اکرم طبقچی اهری، میر ولایت‌الدین هاشمی، ژاله ورمزیار،
جلد ۱۰، شماره ۴ - ( ۱۱-۱۳۹۲ )
چکیده

  چکید ه

  سابقه و هدف

  هموفیلی یک اختلال انعقادی ارثی توام با عوارض متعدد می‌باشد. نوجوانان جمعیت وسیعی از این بیماران هستند. کنترل مناسب یک بیماری مزمن به معنی دانش کافی از عوارض بیماری و رفتارهای پیشگیرانه است. هدف مطالعه جاری، بررسی دانش پیشگیری از عوارض بیماری در نوجوانان مبتلا به هموفیلی در کشور بود.

  مواد و روش‌ها

  در این مطالعه توصیفی، نوجوانان مبتلا به هموفیلی به صورت نمونه‌گیری در دسترس از ۱۱ کانون هموفیلی کشور در یک مطقطع زمانی ۹ ماهه بین سال‌های ۹۰ تا ۹۱ انتخاب گردیدند. اطلاعات با استفاده از پرسشنامه محقق ساخته و با روش خود گزارشی جمع‌آوری شد. تجزیه و تحلیل داده‌ها با آمار توصیفی(میانگین، انحراف معیار و درصد فراوانی) و نرم‌افزار ۱۳ SPSS صورت پذیرفت.

  یافته‌ها

  از ۱۰۸ نوجوان شرکت‌کننده در مطالعه، ۳/۳۵% از عوارض بیماری هموفیلی و ۷/۴۳% و ۴۷% نوجوانان به ترتیب از راه‌کارهای پیشگیری از عوارض هموفیلی و علت ایجاد عوارض مطلع نبودند. ۵/۶۹% نوجوانان، آموزش درخصوص پیشگیری از عوارض هموفیلی را دریافت نکرده بودند. در بررسی دانش نوجوانان از عوارض بیماری، ۶/۶۷% نوجوانان در زمینه عفونت‌های ویروسی، ۱/۵۶% از خونریزی‌های تهدیدکننده، ۶/۶۰% از عوارض اقدامات دندانپزشکی، ۲/۶۸% از داروهای مخاطره‌آمیز و ۴/۲۲% نوجوانان از ورزش‌های مخاطره‌آمیز هیچ گونه اطلاعاتی نداشتند.

  نتیجه گیری

  نیاز به ارتقای دانش پیشگیری از عوارض در نوجوانان مبتلا به بیماری هموفیلی، در بسیاری از حیطه‌ها وجود دارد. در هنگام محدودیت منابع، آموزش دارای اولین درجه اهمیت در امر سازماندهی خدمات بیماران هموفیلی در کشورهای در حال توسعه می‌باشد.

 


زهرا آموزشی، سیدمصطفی محسنی‌زاده، داود شرافتی‌فر، دکتر احمد نصیری فورگ، امیر پارسا نصری،
جلد ۱۱، شماره ۴ - ( ۱۱-۱۳۹۳ )
چکیده

  چکید ه

  سابقه و هدف

  مهم‌ترین هدف از انتقال خون، فراهم نمودن محصولات خونی کافی و کم خطر به منظور رسیدن به بهترین پیامد بالینی است. به همین منظور داشتن دانش و اطلاعات کافی در ارتباط با نگه­داری، آماده­سازی و مصرف فرآورده­های خونی ضروری می­باشد. لذا این مطالعه با هدف تعیین میزان آگاهی دانشجویان دانشگاه علوم پزشکی بیرجند در مورد جنبه­های مختلف انتقال خون در سال ۱۳۹۲ انجام شد.

  مواد و روش‌ها

  در این مطالعه توصیفی- مقطعی، ۱۷۰ نفر از دانشجویان علوم پزشکی انتخاب شدند و پس از جلب همکاری و رضایت آنان، پرسشنامه­ی پژوهشگر ساخته تکمیل گردید. این پرسشنامه، مشتمل بر ۱۳ سؤال دموگرافیک و ۳۹ سؤال آگاهی در مورد اقدامات قبل، حین و بعد از انتقال خون و عوارض، خطرات انتقال خون و آزمایش‌ها بود. داده­ها پس از جمع‌آوری، با استفاده از نرم‌افزار ۱۶ SPSS و آمار توصیفی و تحلیلی مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت.

  یافته‌ها

  میانگین نمره آگاهی کل دانشجویان در زمینه انتقال خون ۷۴/۵ ± ۹/۱۳ (از ۳۹ نمره) بود که نشان می­دهد آگاهی اکثر آن‌ها در زمینه انتقال خون پایین می­باشد. ارتباط آماری معنا­داری بین متغیرهای دموگرافیک و آگاهی دانشجویان از انتقال خون مشاهده نشد.

  نتیجه گیری

  در کل، این بررسی نشان‌دهنده بسیار پایین بودن سطح آگاهی دانشجویان گروه‌های مختلف تحصیلی در مورد ابعاد مختلف انتقال خون بود. بنابراین جهت بهبود این روند پیشنهاد می­گردد، مبحث انتقال خون به عنوان واحدی جداگانه برای دانشجویان با توجه به استانداردهای لازم و به روز ارایه گردد.

   


دکتر زهرا طاهری ازبرمی، صغری رفیعی پاپکیاده، مهشید میرزایی تکلیمی، دکتر احسان کاظم نژادلیلی،
جلد ۱۷، شماره ۳ - ( ۷-۱۳۹۹ )
چکیده

چکیده
سابقه و هدف
در حیطه مراقبتی کودکان، شرایط بالینی نیازمند به تزریق خون بسیار اورژانسی بوده و تزریق به موقع در بیشترمواقع منجر به بهبود پیامدهای بالینی می‌گردد، لذا جهت اطمینان از کفایت شایستگی‌های بالینی دانشجویان پرستاری در این حوزه، ارزیابی میزان دانش و تصمیم‌گیری بالینی دانشجویان انجام گردید.
مواد و روش‌ها
این مطالعه توصیفی- مقطعی در سال ۱۳۹۸ بر روی ۱۱۰ دانشجوی پرستاری دانشگاه علوم پزشکی گیلان، به صورت در دسترس انجام گردید. داده‌ها از طریق پرسشنامه طراحی شده توسط محقق در سه بعد مشخصات فردی، دانش و تصمیم‌گیری بالینی دانشجویان در خصوص کاربرد طب انتقال خون در پرستاری کودکان پس از تایید روایی و پایایی جمع‌آوری گردید. برای تحلیل داده‌ها از آمارهای توصیفی و استنباطی پارامتریک و غیر پارامتریک با نرم‌افزار آماری ۱۶ SPSS استفاده شد(۰۵/۰ p<).
یافته‌ها
میانگین به درصد نمرات دانش دانشجویان ۰۶/۲۳ ± ۵۷/۵۰ و تصمیم‌گیری بالینی دانشجویان ۱۸/۲۰ ±  ۳۳/۳۱ بود. ارتباط مثبت مستقیم معناداری بین نمرات دانش و نمره تصمیم‌گیری بالینی وجود داشت(۴۹/۰ r = ، ۰۰۱/۰ p<). بین تجربه کار دانشجویی، سابقه دریافت خون در خویشاوندان و تجربه مراقبت از بیمار دریافت‌کننده خون در کارآموزی با نمرات دانش و تصمیم‌گیری بالینی ارتباط معناداری وجود داشت.
نتیجه گیری
با توجه به سطح متوسط دانش و سطح پایین تصمیم‌گیری بالینی دانشجویان، جهت ارتقای ایمنی بیماران، بهتر است دست‌اندرکاران آموزش قبل از فارغ‌التحصیلی دانشجویان با برگزاری دوره‌های تکمیلی و کاربرد روش‌های آموزشی مبتنی بر شایستگی بالینی، از فرصت‌های یادگیری بالینی در حوزه طب انتقال خون استفاده نمایند.
 

فاطمه اخوان تفتی، دکتر هایده جوادزاده شهشهانی،
جلد ۱۷، شماره ۴ - ( ۱۰-۱۳۹۹ )
چکیده

چکیده
سابقه و هدف
یکی از اهداف مراکز انتقال خون برای تأَمین ذخایر خونی سالم و کافی، ایجاد انگیزه و تشویق جوانان از بین جمعیت‌های کم خطر برای اهدای داوطلبانه و مستمر خون است. از آن جا که در شهر یزد مطالعه‌ای در مورد  دانشجویان انجام نشده است، این مطالعه با هدف تعیین آگاهی، نگرش و عملکرد دانشجویان شهر یزد در مورد اهدای خون طراحی شد.
مواد و روش‌ها
مطالعه از نوع مقطعی بود و اطلاعات مورد نیاز از طریق پرسشنامه به دست آمد. روش نمونه‌گیری به صورت تصادفی بوده و از آمار توصیفی و آزمون‌های مجذور کا، T  و ANOVA برای تجزیه و تحلیل نتایج استفاده شد.
یافته‌ها
در مجموع ۱۳۲۹ پرسشنامه تکمیل شد و میانگین سن افراد ۴/۴ ± ۷/۲۲ سال بود. آگاهی دانشجویان در ۶۹۴ (۲/۵۲%) نفر ضعیف، ۴۴۹ (۸/۳۳%) نفر متوسط و ۱۸۶ (۱۴%) نفر خوب بود. نگرش نسبت به فواید و مضرات اهدای داوطلبانه خون در ۴۲۲ (۸/۳۱%) نفر ضعیف، ۶۹۳ (۱/۵۲%) نفر متوسط و ۲۱۴ (۱/۱۶%) نفر خوب بود. در مجموع ۷۷  نفر از دانشجویان آگاهی و نگرش خوبی نسبت به انتقال خون و اهدای خون داشتند. از نظر بررسی عملکرد نسبت به اهدای خون، در مجموع ۲۲۶ (۱۷%) نفر از دانشجویان مورد مطالعه که ۸۳ (۱۲%) نفر از خانم‌ها و ۱۴۳ (۲۴%) نفر از آقایان بودند و ۴۰۹ (۷/۳۰%) نفر از دانشجویان، یکی از افراد خانواده‌شان حداقل یک بار خون اهدا کرده بودند.
نتیجه گیری
بر طبق نتایج این مطالعه، آگاهی، نگرش و عملکرد دانشجویان نسبت به اهدای خون مطلوب نیست و نیاز به بهبود دارد.
اله شهرویی، دکتر مریم عمیدی مظاهری، دکتر محمد جواد طراحی،
جلد ۲۰، شماره ۱ - ( ۱-۱۴۰۲ )
چکیده

چکیده
سابقه و هدف
با توجه به مشارکت پایینتر از حد انتظار زنان در اهدای خون ترغیب آنان به این امر ضروری است. در همین راستا تدارک آموزش‌های مناسب و اثرگذار نیازمند شناسایی عوامل مؤثر در اهدای خون زنان است. این مطالعه ارتباط سازه‌های نظریه رفتار برنامه‌ریزی شده و اضطراب تزریق با قصد رفتار اهدای خون در دختران دانشجو دانشگاه علوم پزشکی اصفهان را مورد بررسی قرار داده است.
مواد و روش‌ها
این مطالعه توصیفی- تحلیلی با مشارکت دانشجویان دختر دانشگاه علوم پزشکی اصفهان در نیمسال اول ۱۴۰۱ انجام شد. با روش نمونه‌گیری طبقه‌ای چند مرحله‌ای سهمیهای، تعداد ۶۲۳ نفر از دانشجویان انتخاب شدند و داده‌های مرتبط از طریق پرسشنامه الکترونیکی جمع‌آوری و با نرم‌افزار ۲۰ SPSS وآزمون های ضریب همبستگی پیرسون و رگرسیون خطی تحلیل شد.
یافته‌ها
نتایج نشان داد که تنها ۱۱۴ نفر(۳/۱۸%) از دختران دانشجو، سابقه اهدای خون داشتند. بین سازه‌های کنترل رفتاری درک شده، هنجارهای ذهنی و نگرش با قصد رفتار اهدای خون رابطه مستقیم و بین اضطراب تزریق با قصد رفتار  اهدای خون رابطه معکوس وجود داشت( ۰۰۱/۰  p).
نتیجه گیری
نظریه رفتار برنامه‌ریزی شده می‌تواند الگویی مناسب برای انجام مداخلات در جهت ترغیب بانوان به امر اهدای خون باشد، از طرفی استفاده از برنامه‌های آموزشی مختلف جهت کاهش اضطراب تزریق و هم‌چنین درمان کم خونی زنان به جهت افزایش اهدای خون امری ضروری به نظر می‌رسد.
 

دکتر مهدیه مهرپوری، سمانه مسعودی،
جلد ۲۱، شماره ۲ - ( ۴-۱۴۰۳ )
چکیده

چکیده
سابقه و هدف
ارزیابی نگرش‌ها و باورهای اقشار مختلف جامعه اهمیت زیادی در زمینه جذب اهداکنندگان دارد. هدف این مطالعه، ارزیابی نگرش دانشجویان دانشگاه علوم پزشکی البرز در رابطه با اهدای خون و بررسی موانع موجود در این زمینه بود.
مواد و روش‌ها
پژوهش به ­صورت مقطعی- توصیفی روی ۳۳۰ نفر از دانشجویان رشته‌های مختلف دانشگاه علوم پزشکی البرز در سال ۱۴۰۲ انجام شد. برای جمع‌آوری داده­ها، پرسشنامه­­ای مشتمل بر سؤالات دموگرافیک و سؤالات اصلی تحقیق (۱۲ سؤال جهت ارزیابی علل اهدای خون، ۷ سؤال جهت بررسی علل عدم اهدای مجدد در اهداکنندگان، ۲۰ سؤال جهت ارزیابی فاکتورهای بازدارنده از اهدای خون در غیر اهداکنندگان و ۱۲ سؤال پیرامون نگرش کلی به اهدای خون در اهداکنندگان و غیر اهداکنندگان) استفاده گردید. تجزیه و تحلیل داده‌ها با نرم‌افزار ۲۱ SPSS و آمار توصیفی انجام شد.
یافته‌ها
میانگین سنی شرکت‌کنندگان ۲۶/۰ ± ۸۵/۲۲ سال بود و تنها ۵/۱۱ درصد سابقه اهدای خون داشتند. مهم‌ترین عوامل مشوق شامل دلایل انسان دوستانه(۱۰۰%)، احساس مسئولیت (۹/۹۶%)، تعهد وجدانی و شخصی (۵/۸۷%)، شرکت در فعالیت‌های اجتماعی (۷۵%) و کمک به بیماران (۹/۷۱%) بودند. مهم‌ترین دلایل بازدارنده، ترس از سرگیجه و ضعف متعاقب اهدای خون (به ترتیب ۲/۷۷% و۱/۶۴%)، عدم اطلاع رسانی‌های مناسب (۶۷%) ترس از سوزش دست و هماتوم (۴/۴۲%) و ترس از کم‌خونی (۸/۴۷%) بود.
نتیجه گیری
علی‌رغم نرخ پایین اهدا، اغلب دانشجویان نگرش مثبتی نسبت به اهدای خون داشتند. پیشنهاد می‌شود جهت تشویق آن‌ها به اهدای خون، اطلاع‌رسانی‌های لازم از طریق برگزاری برنامه‌های آموزشی مناسب انجام پذیرد.
 

علیرضا غلامپور نوران، نگین اختیاری اقدم، آیدا اصغرزاده، دکتر یوسف حمیدزاده اربابی،
جلد ۲۲، شماره ۱ - ( ۱-۱۴۰۴ )
چکیده

چکیده
سابقه و هدف 
اهدای خون داوطلبانه اقدامی حیاتی برای نجات جان انسان‌ها است که نیازمند سطح بالایی از، آگاهی و نگرش مثبت در میان افراد جامعه می‌باشد. هدف مطالعه مقایسه آگاهی و نگرش دانشجویان گروه‌های پزشکی و غیر پزشکی نسبت به اهدای خون و شناسایی چالش‌های موجود در این زمینه بود.
مواد و روش‌ها
در این مطالعه توصیفی- تحلیلی مقطعی، ۳۵۶ نفر از دانشجویان (۱۷۶ نفر از دانشگاه علوم پزشکی و ۱۸۰ نفر از دانشجویان غیر علوم پزشکی) شهر اردبیل شرکت کردند. نمونه‌گیری از نوع تصادفی طبقه‌ای بود. داده‌ها در خرداد ۱۴۰۳ با استفاده از پرسشنامه محقق ساخته که روایی و پایایی آن به دست آمده بود، جمع‌آوری گردید. داده‌ها با استفاده از شاخص‌های آماری مانند میانگین، انحراف معیار، آزمون‌های کای‌دو و t در ۲۴ SPSS تحلیل شد. 
یافته‌ها
محدوده نمرات آگاهی بین ۰ تا ۳۲ نمره بود، میانگین آگاهی در گروه علوم پزشکی ۷/۰۳±۱۶/۷و گروه غیر پزشکی ۹/۱۱± ۱۳/۴۹ بود و میانگین نمره آگاهی کل دانشجویان برابر ۸/۰۷±۱۴/۹۵ بود. هم‌چنین، در بین دانشجویان علوم پزشکی، میانگین آگاهی در دانشجویان پسر (۶/۳۲±۱۸/۰۱) بیشتر از دانشجویان دختر (۶۸/۳۳±۱۵/۷) بود و این تفاوت به لحاظ آماری معنادار بود (۰,۰۲۹=p). در سطح‌بندی آگاهی نیز مشخص شد که ۳۴/۱% دانشجویان غیر علوم پزشکی، در سطح آگاهی ضعیف قرار داشتند در حالی که فقط ۱۸/۸% دانشجویان علوم پزشکی در سطح آگاهی ضعیف قرار داشتند. دامنه نمرات نگرش بین ۰ تا ۷۲ بود. میانگین نمره نگرش دانشجویان دانشگاه علوم پزشکی راجع به اهدای خون و شرایط آن برابر با ۵۶/۱۱±۴۱/۹ و دانشجویان غیر علوم پزشکی برابر با ۷/۳۶±۴۰/۰۷ بود و این تفاوت در نمره نگرش در دو گروه از دانشجویان به لحاظ آماری معنادار نبود. میانگین نمره نگرش در کل دانشجویان نیز برابر با ۷۸/۲۴±۴۰/۸ بود. سطح نگرش در ۹۶% دانشجویان علوم پزشکی متوسط بود در حالی که فقط ۹۰/۵% نگرش دانشجویان غیر علوم پزشکی متوسط بود. بیشترین موانع اهدای خون از نظر دانشجویان شامل ترس از سوزن (۵۲ %)، کمبـود آگاهـی (۴۹/۲ %)، نگرانـی از بیماری و کم خونی (۴۶/۶ %) بود.
نتیجه گیری            
دانشجویان از سطح آگاهی و نگرش متوسطی نسبت به اهدای خون برخوردار بودند. دانشجویان دانشگاه علوم پزشکی آگاهی بیشتری نسبت به دانشجویان غیر علوم پزشکی داشتند، اما تفاوت معناداری در نگرش بین دو گروه دانشجو، مشاهده نشد. به طور کلی سطح آگاهی و نگرش دانشجویان نسبت به اهدای خون کافی نبود و چالش‌هایی در این زمینه وجود دارد. بنابراین برای رفع چالش‌ها و ارتقاء سطح آگاهی و نگرش دانشجویان درباره شرایط و مزایای اهدای خون، طراحی و اجرای برنامه‌های آموزشی توسط سازمان انتقال خون و دانشگاه‌ها، همراه با کمپین‌های اطلاع‌رسانی در رسانه‌های همگانی ضرورت دارد.
 



صفحه ۱ از ۱     

کلیه حقوق این وب سایت متعلق به فصلنامه پژوهشی خون می باشد.

طراحی و برنامه نویسی : یکتاوب افزار شرق

© 2025 CC BY-NC 4.0 | Scientific Journal of Iran Blood Transfus Organ

Designed & Developed by : Yektaweb