داریوش حیدری، دکتر سید حمید غفاری، بهرام چهاردولی، دکتر احمد قرهباغیان، دکتر کامران علیمقدم، دکتر اردشیر قوامزاده،
جلد ۱۱، شماره ۴ - ( ۱۱-۱۳۹۳ )
چکید ه
سابقه و هدف
تکثیر لکوسهای STR (توالیهای تکرار شونده کوتاه، (Short Tandem Repeats به عنوان یک روش مفید در تعیین هویت انسان به کار میرود. در حال حاضر آنالیز پلیمورفیسمهای STR نه تنها در پزشکی قانونی و تعیین ابوت بلکه در زمینههای مختلف تشخیص پزشکی شامل ارزیابی وضعیت کایمریسم و بررسی بیماران پس از پیوند آلوژنیک مغز استخوان (BMT) نیز معرفی میگردد.
مواد و روشها
در این مطالعه توصیفی، نمونههای خون از ۱۰۰ نفر از جمعیت ایرانی به صورت تصادفی به دست آمد. به منظور گسترش سیستمهای مولتی پلکس STR ، ارزیابی فراوانی از نظر نحوه ترکیب و تکثیر لکوسها انجام گرفت و ۳ سیستم تریپلکس STR بدون همپوشانی به دست آمد. تریپلکس DDT شامل لکوسهای TH۰۱ ، D۴S۲۳۶۶ ، D۱۶S۵۳۹ ؛تریپلکس VFF حاوی لکوسهای F۱۳A۰۱ ، FES/FPS و VWA و تریپلکس DTC حاوی لکوسهای CSF۱PO ، Tpox و D۱۳S۳۱۷ میباشند.
یافتهها
از اطلاعات آماری رایج، در تعیین ابوت و پزشکی قانونی از قبیل هتروزیگوسیتی( H )، احتمال تشابه دو فرد در یک نمونه جمعیتی( PM )، قدرت تمایز بین افراد یک جمعیت( PD )، قدرت حذف( PE ) و اندیکس ابوت( PI ) و نیز فراوانی آللی برای جمعیت ایرانی با استفاده از هر ۳ سیستم مولتیپلکس و لکوسهای نمایندهشان تعیین شد. برای تمام لکوسها هیچ انحرافی از معادله هاردی ـ وینبرگ دیده نشد.
نتیجه گیری
گسترش این سیستمهای مولتی پلکس STR ، باعث ایجاد درجه بالایی از قدرت تمایز (۹۹۹۹۹۹۹۹۹۷/۰ (PD= و احتمال تشابه دو فرد در یک نمونه جمعیتی( = PM ۱ در ۱۰۹ * ۶/۳) میگردد که بر کاربردی بودن این سیستمها در پزشکی قانونی و تعیین هویت انسان تاکید مینماید.