معصومه نوری، دکتر مرضیه ابراهیمی، امیر حسین باغ شیخی، علی اخلاقی، منیره محمد، سلاله صمیمی، دکتر مرتضی ضرابی،
جلد ۱۲، شماره ۱ - ( ۱-۱۳۹۴ )
چکید ه
سابقه و هدف
بررسی تعداد، توانایی بالقوه و قابلیتهای عملکردی سلولهای بنیادی خون بند ناف پس از ذخیرهسازی طولانی مدت برای استفاده آنها در درمان بیماریهای بدخیم خونی و غیرخونی ضروری است. لذا هدف این مطالعه، بررسی کیفیت واحدهای خونی ذخیره شده در بانک خون بند ناف عمومی رویان قبل و بعد از انجماد بود.
مواد و روشها
در این مطالعه تجربی، به منظور بررسی کیفیت نمونههای خون بند ناف طی فرآیند انجماد، تعداد کل سلولها، درصد زندهمانی، قابلیت تشکیل کلونی، تعداد سلولهای CD۳۴+ قبل و بعد از پردازش و پس از انجمادزدایی بر روی ۵۰ نمونه مورد بررسی قرار گرفت.
یافتهها
نتایج این مطالعه نشان داد که میانگین تعداد سلولهای هستهدار در ۵۰ واحد مورد آزمایش، ۱۰۸ * ۱۲/۱ ± ۱۰۸ * ۶/۷ بود. تعداد و درصد زندهمانی سلولهای تک هستهای هم چنین قابلیت کلونیزایی آنها به صورت معناداری متاثر از فرآیند انجماد، کاهش پیدا میکند در حالی که تعداد مطلق سلولهای CD۳۴+ ۱۲ ماه پس از انجماد، تغییر معناداری را نشان نداد. بین تعداد سلولهای هستهدار و تعداد سلولهای CD۳۴+ رابطه معناداری یافت نشد.
نتیجه گیری
افزایش زمان ذخیرهسازی به صورت معناداری سبب کاهش تعداد سلولهای هستهدار و نیز پتانسیل تکثیر و تمایز آنها میگردد. در حالی که در تعداد مطلق سلولهای CD۳۴+ تغییری ایجاد نمینماید. با این وجود بهبود روشهای نگهداری برای حفظ عملکرد سلولهای ذخیره شده ضروری میباشد.