جستجو در مقالات منتشر شده


۱۱۷ نتیجه برای انتقال

دکتر مرسده خدیر، دکتر مهتاب مقصودلو، دکتر احمد قره‌باغیان، الهه داننده، هایده فقیه، دکتر ویدا وفاییان، دکتر سهیلا ناسی‌زاده، نسرین هنرکاران، مهدی تبریزی نمینی،
جلد ۱، شماره ۱ - ( ۹-۱۳۸۳ )
چکیده

  چکید ه

  سابقه و هدف

  با توجه به اینکه مهم ترین هدف سازمان انتقال خون تهیه خون و فرآورده‌های خونی سالم و کافی می‌باشد، انتخاب اهداکنندگان از بین جمعیت‌های کم‌خطر حائز اهمیت است. از آنجایی‌که احتمال می‌رود جمعیت زنان از لحاظ داشتن رفتارهای پرخطر در زمینه عفونت‌های قابل انتقال از راه خون نسبت به جمعیت مردان ، کم‌خطرتر ‌باشند و از طرفی اقدام به اهدا نیز در این گروه نسبت به مردان کمتر می‌باشد ، در این پژوهش علل اقدام کمتر خانم‌ها برای اهدا خون نسبت به آقایان بررسی ش ده است.

  مواد وروش‌ها

  پژوهش حاضر یک مطالعه مقطعی (Cross–sectional) می‌باشد که بر روی ۱۲۱۲۱ زن در محدوده سنی
۶۵-۱۷ سال در ۸ استان کشور انجام شده است. اطلاعات مورد نیاز به کمک پرسشنامه‌ جمع‌آوری گردید. شیوه نمونه‌گیری خوشه‌ای چند مرحله‌ای بوده و در نهایت از نرم‌افزار کامپیوتری
SPSS۱۱ جهت تجزیه و تحلیل نهایی استفاده گردید.

  یافته ها

  میانگین سنی زنان تحت مطالعه ۱/۱۲ ± ۶/۳۲ سال بود. اکثر زنان تحت مطالعه متأهل، دیپلم و خانه‌دار بودند. ۱/۲۴% از زنان تحت مطالعه سابقه اهدا خون داشته در حالی که ۴/۷۵% سابقه هیچ گونه اهدای خونی در طول زندگی نداشتند. میزان تحصیلات ودرصد اشتغال زنان بدون سابقه اهدای خون ب ه‌ طور معنی داری کمتر از زنان با سابقه اهدای خون بود ( P<۰,۰۰۱ ). شایع ترین علت عدم تمایل به اهدا خون در زنان تحت مطالعه ، ترس از ابتلا به بیماری های عفونی و خونی بوده است. در مجموع ۲/۷۵% از زنان تحت مطالعه نسبت به اهدای خون نگرش منفی و تنها ۸/۲۴% آنان دارای نگرش مثبت بودند.

  نتیجه‌گیری

  از آنجایی که ترس از ابتلا به بیماری های عفونی و خونی ناشی از اهدای خون به نوعی ناشی از عدم آگاهی جامعه از طب انتقال خون می‌باشد، در نهایت مهم ترین علت عدم اهدای خون را می‌توان عدم شناخت زنان نسبت به طب انتقال خون دانست.(بر اساس این پژوهش پیشنهاد می‌گردد آموزش در خصوص اهمیت اهدا خون و شرایط اهدا خون زنان از طریق رادیو و تلویزیون در سطح وسیع صورت گیرد).

  کلمات کلیدی: اهدا خون، سازمان انتقال خون ایران، زنان، نگرش


دکتر صدیقه امینی‌کافی‌آباد، دکتر علی طالبیان، دکتر علی‌اکبر پورفتح‌اله،
جلد ۱، شماره ۱ - ( ۹-۱۳۸۳ )
چکیده

  چکید ه

  سابقه و هدف

  هپاتیت پس از انتقال خون در صورتی رخ می دهد که اهداکنندگان خون در هنگام اهدا در مرحله قبل از تغییرات سرمی، مرحله آغاز بهبودی و ابتلا به عفونت مزمن هپاتیت B ، دارای سطح بسیار پایین HBsAg در خون باشند.

  مورد

  در دی ماه ۱۳۸۲، یک مورد تغییرات سرمی هپاتیت B در یک دریافت کننده خون، به سازمان انتقال خون ایران( IBTO ) گزارش شد، بیمار دو واحد گلبول قرمز متراکم دریافت کرده بود.برنامه ردیابی اهداکننده (Trace back) جهت یافتن اهداکنندگانی که در انتقال عفونت ویروسی می توانستند دخیل باشند اجرا شد.

  نتیجه گیری

  اهداکنندگان وبیمار از نظر HBsAg و Anti-HBc IgM مثبت نبودند .بنابراین عفونت در زمان فوق یا عفونت با ویروس هپاتیت B در ۶ ماه اخیر برای آنان نمی توانست مطرح باشد.این گزارش شرحی از یک ردیابی‌موفق اهداکننده و مستندات دقیق و مناسب است.

  کلم ات کلیدی : ردیابی اهداکننده، انتقال خون، هپاتیت B


دکتر شهرام حبیب زاده، دکتر بهنام داورنیا، دکتر امین بزاز عطایی، دکتر سعید باقرزاده، دکتر غلامرضا حمید خلق،
جلد ۱، شماره ۲ - ( ۱۱-۱۳۸۳ )
چکیده

  چکید ه

  سابقه و هدف

  بیماری‌های قابل انتقال از طریق خون به دلیل مرگ ومیر و از کارافتادگی بالا دارای اهمیت به‌سزایی هستند که در این میان عوامل عفونی از قبیل هپاتیت B ، هپاتیت C و HIV نقش مهمی دارند.

  مواد وروش‌ها

  نوع مطالعه مقطعی است و به‌منظور شیوع عوامل عفونی از نظر HBsAg ، HCV Ab و HIV Ab و نیز بررسی انگیزه اهدای خون در اهداکنندگان، پرسش‌نامه‌ای شامل ۵۱ سؤال تنظیم و توسط ۴۴۱ نفر از اهداکنندگان خون به روش سرشماری تکمیل گردید. نتایج توسط نرم‌افزار آماری SPSS مورد تحلیل قرار گرفت.

  یافته‌ها

  در این میان شیوع کلی میزان HBsAg و HCV Ab مثبت به‌ترتیب ۴/۱ درصد و ۲/۰ درصد به‌دست آمد و موردی از HIV Ab گزارش نشد. اکثریت اهداکنندگان (۹۲ درصد) انگیزه مذهبی داشتند اما اقلیتی از افراد اهداکننده (۷ درصد) سابقه‌ قمه‌زنی در گذشته داشته‌اند که در این میان یک نفر از آنان HBsAg مثبت و یک نفر HCV Ab مثبت بودند. ۸۳ درصد افرادی که HBsAg مثبت بودند سابقه اهدای خون داشته‌اند.

  نتیجه گیری

  مطابق بررسی‌های انجام شده، تاکنون تحقیق جامعی جهت بررسی شیوع واقعی عوامل عفونی قابل انتقال از طریق خون انجام نشده است. در این مطالعه شیوع این عوامل در بین اهداکنندگان روزهای تاسوعا و عاشورا از نظر هپاتیت B ، ۴/۱ درصد به‌دست آمد که کمتر از میزان شیوع این عامل در تحقیقات قبلی (۷/۱ درصد تا ۸/۱ درصد) در بین جمعیت شهری و روستایی می‌باشد. اما عدد به‌دست آمده از میزان شیوع HBsAg در بین اهداکنندگان روزهای معمولی سال در اردبیل، که ۹۳ درصد می‌باشد، بیشتر است و این نشان‌دهنده لزوم انجام اقدامات لازم جهت توسعه فرهنگی و هم‌چنین اهمیت مشاوره و غربالگری بهینه بیش از پیش می‌باشد.

کلمات کلیدی : بیماری‌های قابل انتقال از طریق انتقال خون، هپاتیت B ، هپاتیت C ، HIV
دکتر احمد قره‌باغیان، دکتر مجید جلیل زاده خویی، نسرین هنرکاران، دکتر فرنوش داودی،
جلد ۱، شماره ۲ - ( ۱۱-۱۳۸۳ )
چکیده

  چکید ه

  سابقه و هدف

  برآورد هزینه های تولید خون و فرآورده های آن ضرورتی برای بهینه سازی مصرف منابع وکاهش هزینه های تولید در انتقال خون محسوب می شود.

  مواد وروش‌ها

  در این مطالعه گذشته نگر توصیفی، میانگین هزینه یک واحد خون و یک واحد فرآورده بر حسب استفاده از اعتبارات استانی ، اعتبارات ابلاغی و استانی با و بدون احتساب فصل اول، در ۲۸ پایگاه منطقه ای انتقال خون در سال ۸۱ محاسبه و بایکدیگر مقایسه شد. در برآورد هزینه ها ، هزینه کیت و کیسه نیز محاسبه شد . به علاوه جهت هرکدام ازمحصولات نیز باتوجه به ویژگی های روش های تهیه آنها ، ضرایبی درنظر گرفته شد. برای محاسبه هزینه ها از روش حسابداری صنعتی استفاده نشد. داده‌های مطالعه با استفاده ازنرم‌افزارهای ۵/۱۱ SPSS و Excel مورد تجزیه و تحلیل قرارگرفت. شاخص‌های فراوانی میانگین و میانه برای داده‌ها گزارش شد.

  یافته‌ها

  میانگین هزینه یک واحد خون در کل کشور برحسب استفاده از انواع اعتبارات بین ۶۱۰۰۰ تا ۱۱۸۰۰۰ ریال و میانگین هزینه یک واحد فرآورده در کل کشور برحسب استفاده از انواع اعتبارات بین ۱۴۰۰۰ تا ۲۶۰۰۰ ریال است. در ۷۱ درصد از پایگاه‌ها هزینه تولید یک واحد خون از محل اعتبارات استانی (با و بدون فصل اول ) و اعتبارات استانی و ابلاغی، بیش از میانگین کشوری است. این هزینه در ۷۵ درصد از پایگاه‌ها با استفاده از اعتبارات استانی و ابلاغی بدون فصل اول بیشتر از میانگین کشوری است.

  هزینه صرف شده توسط ۷۱ درصد از پایگاه ها برای تولید یک واحد فرآورده از محل اعتبارات استانی و ابلاغی ، با و بدون فصل اول و نیز با استفاده از اعتبارات استانی بالاتر از میانگین کشوری بوده است.

  نتیجه گیری

  هزینه تولید یک واحد کیسه خون و یا هر واحد فرآورده در اغلب مراکز انتقال خون کشور بیش از میانگین کشوری برآورد شده می‌باشد. این امر بیانگر نیاز جدی به بازنگری نحوه مدیریت منابع در مراکز انتقال خون کشور است.

کلمات کلیدی: کیسه خون ، فرآورده خونی ، هزینه ، انتقال خون
محمودرضا پورکریم، غلامرضا خمیسی پور، دکتر غلامرضا حاجیانی، رحیم طهماسبی، نوشین اردشیر دوانی،
جلد ۲، شماره ۴ - ( ۴-۱۳۸۴ )
چکیده

چکیده

سابقه و هدف

ویروس HTLV یکی از اعضا خانواده رتروویریده است و تیپ I این ویروس به‌عنوان عامل سرطان لنفوسیتی خون در بزرگسالان می‌باشد. ازآنجایی که دراکثر نقاط کشور ازجمله استان بوشهر غربالگری خون‌های اهدایی به‌منظور بررسی این عفونت صورت نمی‌گیرد، افراد دریافت‌کننده مکرر خون ممکن است در معرض خطر باشند. لذا طی این طرح تحقیقاتی بر آن شدیم که شیوع سرمی این عفونت را در این افراد در استان بوشهر بررسی کنیم.

 مواد و روش‌‌ها

در این مطالعه که از نوع توصیفی بود نمونه‌گیری ازکل جامعه دریافت کننده مکرر خون استان بوشهر بر اساس پراکندگی بخش‌های تالاسمی و همودیالیز بیمارستان‌های بوشهر انجام گرفت. سپس نمونه‌های خون برای یافتن مارکر‌های عفونت با HTLV I/II با روش الیزا و نتایج مثبت الیزا به منظور تأیید توسط تست وسترن بلات بررسی شدند. نتایج توسط نرم افزار SPSS  و به کمک آزمون کای‌دو (Chi-square) آنالیز شدند.

یافته‌‌‌ها

از جمع ۶۴۲ نفر دریافت کننده مکرر خون استان بوشهر شامل ۴۵۵ نفر (۷۸/۷۰%) تالاسمی، ۸۶ نفر(۳/۱۳%) هموفیل و ۱۰۱ نفر (۷/۱۵%) همودیالیز، ۴۱ مورد الیزا مثبت مشاهده شد که همگی این افراد تالاسمیک بودند. از این افراد ۲۲ نفر (۷/۵۳%) مرد و ۱۹ نفر (۳/۴۶%) زن بودند. عفونت ۱۴ نفر (۱/۴۳%) از افراد الیزا مثبت توسط تست وسترن بلات تأیید شد (۷۷/۰p=). هیچ اختلاف معنی داری از نظر توزیع نتایج تست وسترن بلات در دو جنس مختلف مشاهده نشد. همچنین اختلاف معنی داری بین نتایج تست وسترن بلات در گروه‌های سنی مختلف دیده نشد. نکته بااهمیت و قابل توجه وجود یک بیمار تالاسمی واجد عفونت تأیید شده با هر دو تیپ I وII ویروس HTLV در میان بیماران تالاسمی بود.

 نتیجه گیری

وجود آلودگی HTLV در جمعیت دریافت کننده مکرر خون می تواند بیانگر وجود چنین عفونتی در جمعیت اهدا کنندگان خون پایگاه انتقال خون بوشهر باشد.

کلمات کلیدی:  انتقال خون، عفونت HTLV I/II، تالاسمی، هموفیلی
مینا مقتدایی، دکتر غلامحسین ادریسیان، دکتر صدیقه امینی کافی‌آباد، شهرام سمیعی، دکتر حسین کشاورز، دکتر مهدی ناطق‌پور،
جلد ۲، شماره ۴ - ( ۴-۱۳۸۴ )
چکیده

  چکید ه

  سابقه و هدف

  مالاریا پس از هپاتیت ویروسی و ایدز یکی از عوارض شایع ناشی از انتقال خون درمناطق مالاریاخیز است. پیشگیری از مالاریای ناشی از انتقال خون بستگی به غربالگری اهداکنندگان خون وحذف نمونه‌های آلوده دارد. به‌منظور غربالگری نمونه‌های خون از روش‌های انگل‌شناسی، سرولوژی ومولکولی استفاده شده است.

  مواد و روش‌ها

  مطالعه انجام شده از نوع تحلیلی بود. در این مطالعه از۱۲۰ اهداکننده خون شهرستان ایرانشهر دراستان سیستان وبلوچستان خون‌گیری به‌عمل آمد. نمونه‌ها از نظر آزمایش گسترش‌های نازک و ضخیم خون محیطی، آزمایش ایمونوفلوئورسانس غیرمستقیم و تکنیک PCR مورد بررسی قرار گرفتند.

  یافته‌ها

 

  ۱

  ۳۲۰

  ۱

  ۲۰

نتایج آزمایش میکروسکوپی گسترش نازک و ضخیم خون محیطی از نظر وجود انگل مالاریا در تمام موارد منفی بود. آزمایش IFA با استفاده از آنتی‌ژن پلاسمودیوم ویواکس در ۳۸ نفر و با آنتی‌ژن پلاسمودیوم فالسیپاروم در ۶ نفر از اهداکنندگان، عیار ± تا آنتی‌بادی را نشان داد (۱۷ نفر از گروه اول و ۴ نفر از گروه دوم، سابقه ابتلا به مالاریا در گذشته داشتند). آزمایش PCR با استفاده از روش سیلیکا در تخلیص DNA و آغازگرهای اختصاصی پلاسمودیوم‌های ویواکس و فالسیپاروم و میزان حساسیت ۲ تا۳ انگل در هر میکرولیتر خون برای همه افراد مورد مطالعه نتیجه منفی داشت .

  نتیجه گیری

  طبق گزارش‌های موجود، آزمایش میکروسکوپی گسترش‌های خون، علی‌رغم سادگی و ارزان بودن، پرزحمت و وقت‌گیر است و برای شناسایی و یافتن مقادیر کم انگل در اهداکنندگان بی‌علامت خون و غربالگری گروه بزرگی ازاین افراد، روشی غیرحساس می‌باشد ، آزمایش IFA نیز حضور واقعی عفونت را همیشه نشان نمی‌دهد . ثابت شده است که روش‌های مولکولی و از جمله PCR حساس‌تر و اختصاصی‌تر از آزمایش‌های قراردادی میکروسکوپی بوده و مزیت بزرگ آن‌ها قابلیت شناسایی عفونت در بیماران با میزان پایین انگل می‌باشد. در این بررسی شاید به‌علت کم بودن تعداد افراد تحت مطالعه و یا محدود بودن طول دوره بررسی با روش PCR ، مورد مثبتی مشاهده نشده و یا احتمال دارد، میزان انگل در افراد بررسی شده از۲ تا۳ انگل درهر میکرولیتر خون کم‌تربوده باشد.

  کلمات کلیدی: مالاریا، انتقال خون، PCR ، IFA ، اهداکنندگان

چکیده

سابقه و هدف

مالاریا پس از هپاتیت ویروسی و ایدز یکی از عوارض شایع ناشی از انتقال خون درمناطق مالاریاخیز است. پیشگیری از مالاریای ناشی از انتقال خون بستگی به غربالگری اهداکنندگان خون وحذف نمونه‌های آلوده دارد. به‌منظور غربالگری نمونه‌های خون از روش‌های انگل‌شناسی، سرولوژی ومولکولی استفاده شده است.

 مواد و روش‌ها

مطالعه انجام شده از نوع تحلیلی بود. در این مطالعه از۱۲۰ اهداکننده خون شهرستان ایرانشهر دراستان سیستان وبلوچستان خون‌گیری به‌عمل آمد. نمونه‌ها از نظر آزمایش گسترش‌های نازک و ضخیم خون محیطی، آزمایش ایمونوفلوئورسانس غیرمستقیم و تکنیک PCR مورد بررسی قرار گرفتند.

یافته‌ها

    ۱

۳۲۰

۱

۲۰

نتایج آزمایش میکروسکوپی گسترش نازک و ضخیم خون محیطی از نظر وجود انگل مالاریا در تمام موارد منفی بود. آزمایش IFA با استفاده از آنتی‌ژن پلاسمودیوم ویواکس در ۳۸ نفر و با آنتی‌ژن پلاسمودیوم فالسیپاروم در ۶ نفر از اهداکنندگان، عیار       ± تا        آنتی‌بادی را نشان داد (۱۷ نفر از گروه اول و ۴ نفر از گروه دوم، سابقه ابتلا به مالاریا در گذشته داشتند). آزمایش PCR با استفاده از روش سیلیکا در تخلیص DNA و آغازگرهای اختصاصی پلاسمودیوم‌های ویواکس و فالسیپاروم و میزان حساسیت ۲ تا۳ انگل در هر میکرولیتر خون برای همه افراد مورد مطالعه نتیجه منفی داشت.

نتیجه گیری

طبق گزارش‌های موجود، آزمایش میکروسکوپی گسترش‌های خون، علی‌رغم سادگی و ارزان بودن، پرزحمت و وقت‌گیر است و برای شناسایی و یافتن مقادیر کم انگل در اهداکنندگان بی‌علامت خون و غربالگری گروه بزرگی ازاین افراد، روشی غیرحساس می‌باشد، آزمایش IFA نیز حضور واقعی عفونت را همیشه نشان نمی‌دهد. ثابت شده است که روش‌های مولکولی و از جمله PCR حساس‌تر و اختصاصی‌تر از آزمایش‌های قراردادی میکروسکوپی بوده و مزیت بزرگ آن‌ها قابلیت شناسایی عفونت در بیماران با میزان پایین انگل می‌باشد. در این بررسی شاید به‌علت کم بودن تعداد افراد تحت مطالعه و یا محدود بودن طول دوره بررسی با روش PCR، مورد مثبتی مشاهده نشده و یا احتمال دارد، میزان انگل در افراد بررسی شده از۲ تا۳ انگل درهر میکرولیتر خون کم‌تربوده باشد.

کلمات کلیدی:  مالاریا، انتقال خون، PCR، IFA، اهداکنندگان


دکتر بهمن مالک، دکتر مریم وثوقیان، دکتر فاطمه اصفهانی، دکتر علی دباغ، دکتر سمیرا رجایی،
جلد ۲، شماره ۵ - ( ۷-۱۳۸۴ )
چکیده

  چکید ه

  سابقه و هدف

  در طی سال‌های اخیر، یکی از شایع‌ترین علل مرگ و میر در اثر خطاهای ناشی از انتقال خون، واکنش‌های همولیتیک انتقال خون بوده است. افزایش دقت در انتقال خون و کاربرد فن‌آوری‌های جدید، می‌تواند در کاهش این دسته خطاها بسیار مفید واقع گردد.

  مورد

  مرد ۱۹ ساله‌ای دچار تصادف و شکستگی استخوان‌های پا گردید و در اتاق عمل تحت بیهوشی، عمل جراحی و تزریق خون قرار گرفت. در طی دوره پس از عمل در بخش مراقبت‌های ویژه بستری و دچار درجاتی از اختلالات تنفسی و همودینامیک شد و در نهایت، با انجام درمان‌های حمایتی بهبود پیدا کرد. در بررسی‌های بعدی، مشخص گردید که به بیمار فوق، خون با گروه غیرمتجانس تزریق شده بود.

  نتیجه گیری

  خطاهای ناشی از انتقال خون همچنان به‌عنوان یک مورد مهم در نظام سلامت کشور ما ضایعاتی ایجاد می‌کند که اتخاذ رویکردهای سیستماتیک در خصوص آن (همانند فعال کردن کمیته‌های انتقال خون بیمارستانی) می‌تواند به طرز مؤثری باعث کاهش عوارض گردد.

کلمات کلیدی: عوارض انتقال خون ، همولیتیک، انتقال خون، خطاهای پزشکی
دکتر جهانگیر احمدی، حمیدرضا قلی زاده، ربابه فارسه، دکتر شهین شریفی،
جلد ۲، شماره ۶ - ( ۱۱-۱۳۸۴ )
چکیده

  چکید ه

  سابقه و هدف

  علی‌رغم پیشرفت‌هایی که در زمینه جمع‌آوری، تهیه و ذخیره پلاکت‌های کنسانتره به‌وجود آمده است، عفونت باکتریایی ناشی از انتقال پلاکت‌های آلوده هنوز هم به‌عنوان یک مشکل جدی در طب انتقال خون مطرح می‌باشد. در این مطالعه آلودگی باکتریایی پلاکت‌های متراکم تهیه شده در مرکز انتقال خون تهران به‌وسیله کشت میکروبی بررسی شده است.

  مواد وروش‌ها

  مطالعه انجام شده توصیفی بود. تعداد ۷۷۰۰ نمونه پلاکتی، در محیط‌های بلادآگار و ائوزین متیلن‌بلو کشت و پس از ۴۸ ساعت، در ۳۷ درجه سانتی‌گراد بررسی شدند. در صورت رشد کلونی، نوع باکتری با استفاده از آزمون‌‌های افتراقی مشخص گردید. همچنین نمونه‌ها هم‌زمان به محیط تیوگلیکولات منتقل و در طول ۷ روز از لحاظ کدورت و تغییر رنگ بررسی شدند. در صورت ایجاد تغییر، به محیط‌های بلادآگار و ائوزین متیلن‌بلو انتقال یافتند و در نهایت میزان آلودگی و نسبت باکتری‌های آلوده‌کننده تعیین شد. از۷۷۰۰ نمونه، سه‌چهارم (۵۷۷۵ نمونه) فقط از کورد کیسه و یک چهارم (۱۹۲۵ نمونه) از کیسه و کورد آن برداشته شد.

  یافته‌ها

  از ۷۷۰۰ نمونه پلاکتی کشت داده شده، ۱۴ نمونه (۱۸/۰%) آلوده تشخیص داده شد. بنابراین میزان آلودگی ۱ در ۵۵۰ پلاکت آزمایش شده به‌دست آمد. با توجه به این که در موارد وجود آلودگی در کیسه، کورد مربوط به آن نیز آلوده بوده است، لذا تفاوتی در نمونه‌گیری از کورد یا کیسه مشاهده نمی‌شود. باکتری‌های استافیلوکوکوس اپیدرمیدیس (۴ مورد)، استافیلوکوکوس ساپروفیتیکوس (۲مورد)، آسینه‌توباکتر (۵ مورد) و باسیلوس (۳ مورد) از نمونه‌ها جدا شدند.

  نتیجه گیری

  نتایج نشان دادند که انجام آزمایش غربالگری در مراکز انتقال خون و یا بیمارستان‌ها برای تشخیص آلودگی میکروبی در پلاکت‌های کنسانتره، قبل از مصرف ضروری است.

کلمات کلیدی: انتقال خون، کنسانتره پلاکتی، آلودگی باکتریا یی
کامبیز کیادلیری، دکتر بابک جاهد، آسیه مشایخ، مسلم پاشا زانوسی،
جلد ۲، شماره ۶ - ( ۱۱-۱۳۸۴ )
چکیده

  چکید ه

  سابقه و هدف

  دارندگان فنوتیپ بمبئـی (oh) ، فاقد آنتی‌ژن H برغشای گلبول‌های قرمز خود و دارای آنتی‌بادی قدرتمند H که غالباً همولیتیک و از کلاس IgM است، می‌باشند. این افراد در زمان نیاز به دریافت خون فقط باید از خون خود یا خون Oh استفاده نمایند و استفاده از خون آن‌ها نیز به‌عنوان گروه خونی O می‌تواند منجر به عارضه همولیتیک حاد انتقال خون در فرد گیرنده شود. لذا شناسایی این افراد از اهمیت زیادی برخوردار است.

  مورد

  مرد ۴۶ ساله ساکن بوشهر به‌عنوان گروه خون O با RhD مثبت شناسایی شده بود وسابقه اهدای خون نیز داشت. تشخیص اولیه در گروه‌بندی سرمی با غربالگری آنتی‌بادی داده شد. در بررسی سرولوژیک سرم اهداکننده حاوی مقادیر بالایی آنتی‌بادی H ، A و B بود ولی کومبس مستقیم (DAT) منفی و آنتی‌ژن H با به‌کارگیری لکتین (آنتی H ) شناسایی نشد، در بررسی‌های تکمیلی آنتی‌ژن kell نیز منفی و ژنوتیپ Rh به‌صورت CDe/cde بود.

  نتیجه گیری

  باکشف این مورد تعداد دارندگان فنوتیپ بمبئی شناسایی شده در جهان به ۱۳۱ مورد و در ایران به۱۱ مورد می‌رسدکه به‌نظرمی‌رسد شیوع فنوتیپ بمبئی در ایران بیشتر از آمار رسمی اعلام شده باشد. لذا به‌دلیل احتمال عارضه حاد همولیتیک داخل عروقی که انتقال خون برای این افراد وگیرندگان خون آن‌ها ایجادمی‌کند، غربالگری آنتی‌بادی در گروه‌بندی سرمی اهداکنندگان باید مورد توجه قرار گیرد.

  کلمات کلیدی: فنوتیپ، بمبئی، اهداکنندگان خون، سیستم گروه خونی Hh ، آنتی‌بادی H ، انتقال خون اتولوگ


دکتر مهتاب مقصودلو، دکتر مرجان مکی‌پور، دکتر سهیلا ناسی‌زاده،
جلد ۳، شماره ۱ - ( ۱-۱۳۸۵ )
چکیده

  چکید ه

  سابقه و هدف

  انتخاب نامناسب اهداکننده منجر به ایجاد عوارض برای داوطلب اهدای خون و یا بیمار گیرنده خون خواهد شد. در این مطالعه فراوانی هر یک از موارد معافیت از اهدای خون در ۷ استان کشور که جمعاً حدود نیمی از خونگیری کشور را به عهده دارند، تعیین گردید.

  مواد و روش‌ها

  تحقیق حاضر یک مطالعه توصیفی از نوع مقطعی بود که در مراکز انتقال خون استان تهران ، فارس ، اصفهان ، خراسان ، آذربایجان شرقی و غربی و اردبیل بر روی ۱۸ ۵ ۸ ۵ نفر داوطلب اهدای خون که از ابتدای زمستان ۱۳۸۱ تا پایان بهار ۱۳۸۳ جهت اهدای خون به پایگاه های انتقال خون استان ‌ها ی مذکور مراجعه و در بررسی پزشکی به هر علتی از اهدای خون معاف شد ه بودند ، انجام شد. روش نمونه ‌‌ گیری تصادفی سیستماتیک بود. برای افراد تحت مطالعه پرسش نامه ای شامل خصوصیات دموگرافیک فرد، نوع اهدای خون، سابقه اهدای خون، علت معافیت و نوع معافیت از اهدای خون، تکمیل گردید. اطلاعات جمع آوری شده با استفاده از آزمون های آماری کای دو (Chi-square) ، t-test و دقیق فیشر (Fisher's exact test) مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفتند .

  یافته‌ها

  میانگین سنی افراد معاف شده از اهدای خون ۳/۱۱ ± ۳/۳۲ سال بود. ۸/۸۲% مرد و ۸/۱۷% زن بودند. ۴۳% از افراد معاف شده در این مطالعه مجرد، ۵/۵۶% متاهل و ۵/۰% بیوه یا مطلقه بودند. از نظر تحصیلات ۹/۳% بی‌سواد، ۵/۳۸% زیردیپلم، ۳/۳۸% دیپلم و ۴/۱۹% دارای تحصیلات دانشگاهی بودند,۳۸% سابقه هیچ‌گونه اهدای خون قبلی نداشتند، ۳/۳۱% اهدا کننده با سابقه قبلی اهدای خون و ۲/۲۹% اهدا کننده مستمر بودند. شایع‌ترین علت معافیت از اهدای خون ، تماس‌های جنسی نامطمئن اخیر (۸/۱۷%) و پس از آن به ترتیب ، مصرف دارو (۳/۱۲%)، هپیوتانسیون (۹/۸%)، حجامت (۸%) و پلی سیتمی (۷/۵%) بود.

  نتیجه گیری

  در مطالعه حاضر ، شایع‌ترین علت معافیت از اهدای خون، تماس جنسی نامطمئن اخیر می‌باشد که در مقایسه با مطالعه مشابه در گذشته ، نشان دهنده افزایش روند این رفتار پر خطر در داوطلبان اهدای خون است و از آن‌جا ی ی که معافیت از اهدای خون تابعی از شیوع بیماری‌ها و رفتارها ی پرخطر در جامعه است ، افزایش میزان معافیت ، بیانگر افزایش روند رفتار پرخطر در جامعه می‌باشد.

کلمات کلیدی: اهد ای خون ، انتخاب اهداکننده، انتقال خون، ایران
دکتر ناهید رئیسی، دکتر رویا حبیبیان، دکتر خدامراد زندیان،
جلد ۳، شماره ۳ - ( ۷-۱۳۸۵ )
چکیده

  چکید ه

  سابقه و هدف

  ویروس هپاتیت B یکی از عوامل ایجاد کننده هپاتیت، سیروز کبدی و کارسینوم هپاتوسلولار است که در حال حاضر تنها راه مطمئن پیشگیری از آن، واکسیناسیون می‌باشد. با توجه به این که یکی از مهم‌ترین راه‌های انتقال این ویروس دریافت خون و فرآورده‌های خونی است، دریافت‌کنندگان این فرآورده‌ها همواره در معرض ابتلا به این ویروس می‌باشند. با توجه به اهمیت موضوع واکسیناسیون در بیماران دریافت‌کننده فرآورده‌های خونی، پژوهشی در مورد ارزیابی سطح و دوام ایمنی این بیماران انجام و موارد نیازمند به تجدید واکسیناسیون مشخص شد.

  مواد وروش‌ها

  در این مطالعه که از نوع مقطعی بود، ۹۳ بیمار دریافت کننده فرآورده‌های خونی شامل ۸۳ بیمار تالاسمی، ۵ بیمار هموفیلی و ۵ بیمار مبتلا به کم خونی فانکونی به صورت نمونه‌گیری آسان انتخاب و نمونه خون آن‌ها از نظر آنتی‌ژن سطحی هپاتیت (HBsAg)B ، آنتی‌بادی علیه آنتی‌ژن سطحی (HBsAb) و آنتی‌بادی علیه قسمت مرکزی (Core) هپاتیت (HBcAb)B مورد آزمایش قرار گرفت. نهایتاً بر اساس تیتر HBsAb بیماران را به سه گروه ایمن، با ایمنی نسبی و غیر ایمن تقسیم‌بندی شدند و موارد با ایمنی نسبی و فاقد ایمنی جهت انجام واکسیناسیون مجدد معرفی گردیدند. در بیمارانی که واکسینه شده بودند زمان آخرین تزریق واکسن ثبت شد و ارتباط این زمان با سطح ایمنی بیماران از طریق آزمون کای‌دو (Chi-square) و با استفاده از نرم افزار SPSS مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت.

  یافته‌ها

  از بیماران مورد بررسی، ۵ بیمار سابقه دریافت واکسن هپاتیت B نداشتند و یا واکسیناسیون ناقص داشتند که از مطالعه حذف و ۸۸ مورد واکسیناسیون کامل شده بودند که از این بیماران ۲۵ بیمار (۵/۲۸ درصد) غیر ایمن، ۱۱ بیمار(۵/۱۲ درصد) ایمن نسبی بودند و ۵۲ نفر(۵۹ درصد) ایمنی کامل داشتند. در بیماران واکسینه شده، بین سطح ایمنی با مدت زمان سپری شده از آخرین نوبت واکسن ارتباط معنی‌داری به دست آمد به این صورت که در ۸۲ درصد افراد واکسینه شده با گذشت ۵ سال یا کمتر از آخرین نوبت واکسن، ایمنی کامل وجود داشت(۰۵/۰ p< ). در حالی‌که این رقم در افراد با سابقه واکسیناسیون بیش از ۵ سال به ۷/۳۵ درصد رسیده بود.

  نتیجه گیری

  با توجه به این‌که ابتلا به هپاتیت B در دریافت‌کنندگان فرآورده‌های خونی مشکلی به مشکلات بیماران اضافه می‌نماید، مشخص شدن وضعیت ایمنی این بیماران و ایمن‌سازی آن‌ها از اهمیت خاصی برخوردار بوده و به دلیل ارتباط معنی‌دار بین گذشت زمان و کاهش سطح آنتی‌بادی محافظ، واکسیناسیون مجدد پس از ۵ سال از دریافت آخرین نوبت واکسن در این افراد توصیه می‌گردد.

  کلمات کلیدی : هموفیلی، تالاسمی، واکسیناسیون، انتقال خون


محمدعلی جلالی‌فر، دکتر طاهره زندیه، دکتر سید جلال امام، دکتر حمید گله‌داری، دکتر علی‌اکبر پورفتح‌اله، مهناز بابا احمدی،
جلد ۳، شماره ۵ - ( ۱۱-۱۳۸۵ )
چکیده

  چکید ه

  سابقه و هدف

  بروز عوامل عفونی جدید احتمال انتقال عفونت از طریق خون را افزایش داده و بالا بردن ایمنی خون را تهدید می‌نماید. علیرغم وجود روش‌های جدید تشخیص هپاتیت، هنوز برخی از موارد هپاتیت ناشناخته است. در سال ۱۹۹۷ ویروس DNA دار جدیـدی از فـرد مبتلا به هپاتیت پس از انتقال خون( Non-A-G ) جداسازی شد که امروزه به نام ‏ TTV معروف است. این ویروس حلقوی تک رشته‌ای بدون پوشش و مقاوم به فرآیندهای ویروس کشی، اولین سیرکو ویروس انسانی بوده و دارای شیوع جهانی است. ویروس در ایجاد هپاتیت و آنمی آپلاستیک، نقش دارد.

  مطالعه حاضر با هدف تعیین میزان شیوع ویروس TT در اهداکنندگان سالم خون شهر اهواز و راه‌اندازی روش مولکولی PCR - N۲۲ جهت مطالعات بعدی ویروس انجام شد.

  مواد وروش‌ها

  مطالعه انجام شده از نوع توصیفی بود و جامعه مورد مطالعه، اهداکنندگان خون از نظر هپاتیت A-C و HIV در سال ۱۳۸۲ در شهر اهواز بودند. ۲۵۳ اهداکننده خون که آزمون‌های سرولوژیک هپاتیت‌های A-C و HIV-Ab آن‌ها منفی بود، از نظر وجود TTV DNA در پلاسما به روش PCR و با استفاده از آغازگرهای Okamoto مورد مطالعه قرار گرفتند. یافته‌ها توسط آزمون‌های کای‌ دو( Chi- square ) و دقیق فیشر و نرم‌افزار آماری ۵/۱۱ SPSS مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفتند.

  یافته‌ها

  مطابق یافته‌های این تحقیق شیوع TTV در میان اهداکنندگان خون اهواز در سال ۱۳۸۲، ۷/۲۳%(۲۵۳/۶۰) بود و تفاوت معنی‌داری میان شیوع ویروس و متغیرهای زمینه‌ای یافت نشد.

  نتیجه گیری

  نتایج این تحقیق در مقایسه با کشورهای همسایه، شیوع یکسان TTV را نشان می‌دهد ولی در مقایسه با شیوع TTV در بیماران تالاسمی که هم‌زمان با این مطالعه انجام شده، تفاوت معنی‌دار است(۷/۵۶%). این امر اهمیت انتقال خون را در گسترش ویروس نشان می‌دهد.

  کلمات کلیدی : TTV ،‌ اهداکنندگان خون ، ایران، انتقال خون، PCR

 


دکتر محمد کاخکی، حسن امامی، آرزو اودی، دکتر فاطمه رجب‌پور نیکنام، دکتر امیر مجدالدین جوانبخت،
جلد ۳، شماره ۵ - ( ۱۱-۱۳۸۵ )
چکیده

  چکید ه

  سابقه و هدف

  تامین خون کافی و سالم برای نیازمندان به خون و فرآورده‌های خونی وظیفه اصلی سازمان انتقال خون ایران می‌باشد، لذا بررسی میزان رضایتمندی اهداکنندگان از شرایط اهدا، نحوه ارتباط پزشک و پرسنل خون‌گیری با اهداکننده و سهولت دسترسی به مراکز خون‌گیری در جلب اهداکنندگان سالم و مستمر و افزایش تعداد آن‌ها و نهایتاًَ تامین خون سالم و کافی اهمیت به سزایی دارد. تحقیق حاضر به منظور آگاهی علمی و منطقی از میزان رضایتمندی اهداکنندگان جهت استفاده برنامه‌ریزان و مسؤولان واحدهای فنی و آموزش، جذب و حفظ اهداکنندگان سازمان انتقال خون انجام شده است.

  مواد وروش‌ها

  مطالعه‌ انجام شده از نوع توصیفی ـ تحلیلی بود. نمونه‌ها با استفاده از روش نمونه‌گیری طبقه‌ای، فرمول‌های آماری و تعیین شاخص رضایتمندی مشخص شدند. جامعه مورد مطالعه شامل حجم کل اهداکنندگان(۲۵۰۸ نفر) بود و پرسش‌نامه‌ها از طریق مراجعه مستقیم پرسشگران به هر یک از اعضای جامعه مورد مطالعه تکمیل شد. یافته‌ها توسط آزمون‌های آماری کای دو( Chi-square ) و (T-test)t با نرم افزار SPSS تجزیه و تحلیل شدند.

  یافته‌ها

  بین نحوه مواجهه، ارتباط پزشک و پرسنل خونگیری در طی مدت مشاوره و خونگیری و هم چنین مراقبت‌های پس از اهدای خون با میزان رضایتمندی ارتباط مستقیم وجود داشت. بین شرایط فیزیکی محل خونگیری و خدمات ارایه شده پس از اهدای خون، با میزان رضایتمندی ارتباط مستقیم وجود داشت. بین تحصیلات و شاخص کلی رضایت، اختلاف معنی‌داری وجود داشت به این معنی که هر چقدر تحصیلات بالاتر رود، میزان رضایت پایین می‌آید(۰۵/۰ p< ). بین جنس مذکر و مؤنث، اختلاف معنی‌داری مشاهده نگردید. میزان رضایت از مراکز سیار به شکل معنی‌داری بیشتر از مراکز ثابت بود(۰۰۶/۰= p ). در مورد دفعات مراجعه برای اهدای خون، رضایت گروه مراجعه کنندگان مجدد(دو بار بیشتر) بیشتر از گروهی بود که یک بار مراجعه کرده بودند(۰۴/۰= p ).

  نتیجه گیری

  بیشترین سطح رضایت اهداکنندگان از نحوه مواجهه و ارتباط پرسنل بخش خونگیری طی مدت خونگیری با اهداکنندگان می‌باشد و کمترین سطح رضایت اهداکنندگان از فواصل مکانی پایگاه‌های اهدای خون و سهولت دسترسی به پایگاه‌های انتقال خون است و سطح رضایت بالاتر از میزان ۵۰% می‌باشد.

  کلمات کلیدی : اهداکنندگان، رضایتمندی، انتقال خون ، ایران

 


دکتر ساسان حجازی، دکتر افسانه ملاعباس‌زاده، دکتر محمد کرمی‌یار،
جلد ۳، شماره ۵ - ( ۱۱-۱۳۸۵ )
چکیده

  چکید ه

  سابقه و هدف

  آلودگی با ویروس سایتومگال( CMV ) شیوع بالایی دارد. افراد آلوده می‌توانند از طریق اهدای خون خود، ویروس را به دریافت کنندگان سالم انتقال دهند. آلودگی با این ویروس در افراد با ایمنی طبیعی عموماًَ با ایجاد هیچ‌گونه عارضه مضری همراه نیست، حال آن که انتقال آن به افراد دارای نقص ایمنی می‌تواند به بروز عوارض جدی و مرگ و میر منجر گردد. به همین علت مطالعه‌ای به منظور تعیین شیوع آنتی‌بادی‌های ضد سیتومگالو ویروس در بین اهداکنندگان خون در مرکز انتقال خون شهرستان ارومیه طراحی شد.

  مواد وروش‌ها

  در این مطالعه توصیفی ـ مقطعی، شیوع آنتی‌بادی‌های ضد سیتومگالو ویروس( IgM, IgG ) در نمونه‌های سرمی گرفته شده از ۱۸۰ اهداکننده سالم خون در گروه‌های سنی و جنسی مختلف ارومیه به روش الیزا مورد بررسی قرار گرفت. نتایج به دست آمده توسط نرم افزار آماری SPSS و آزمون کای‌دو( Chi-square ) تجزیه و تحلیل شد.

  یافته‌ها

  بر اساس یافته‌های به دست آمده تمامی(۱۰۰%) سرم‌های تحت بررسی صرف نظر از سن و جنس اهداکنندگان برای IgG مثبت بود. در عین حال فقط ۵ نفر(۸/۲%) دارای IgM ضد CMV در سطح قابل اندازه‌گیری بودند که ۴ نفر مذکر و یک نفر مؤنث بود. این افراد ساکن نواحی شهری بوده و در طیف سنی ۲۰ تا ۵۰ سال قرار داشتند.

  نتیجه گیری

  شیوع بالای آزمایش مثبت در اهداکنندگان نشان دهنده‌ آن است که تقریباًَ تمامی خون‌های اهدا شده حداقل برای بیماران دارای نقص ایمنی می‌توانند دارای ماهیت عفونی باشند . یافته‌های این مطالعه به وضوح نشان می‌دهد که زمان آن فرا رسیده است که خون‌های اهدایی حداقل برای گروه گیرندگان دارای نقص ایمنی هم‌چون بیماران بدخیم تحت شیمی درمانی و دریافت‌ کنندگان پیوندهای آلوگرافت از جهت احتمال آلودگی با ویروس CMV تحت غربالگری قرار گیرند یا حداقل ترتیبی اتخاذ شود که این گروه از بیماران نیز هم چون بیماران تالاسمیک از روش‌های محافظتی مثل فیلترهای لکوسیتی جهت انجام ترانسفوزیون بهره‌مند گردند، روشی که استفاده از آن در کشور ما در حال حاضر محدود به بیماران تالاسمیک شده است.

  کلمات کلیدی : سیتومگالوویروس، انتقال خون، اهداکنندگان خون، ایران

 


دکتر بشیر حاجی بیگی، دکتر زهره عطارچی، دکتر سعید بهاءلو هوره، دکتر شروین آثاری، علی عباسیان،
جلد ۴، شماره ۲ - ( ۶-۱۳۸۶ )
چکیده

  چکید ه

  سابقه و هدف

  نظارت بر روند انتقال خون در بیمارستان‌ها بر عهده کمیته‌های انتقال خون بیمارستانی می‌باشد. این کمیته‌ها با پایش فعالیت‌های مربوط به انتقال خون در بیمارستان‌ها می‌توانند با جلوگیری از به هدر رفتن خون، موجب صرفه‌جویی مالی و زمانی شوند. مطالعه حاضر با هدف بررسی عملکرد کمیته‌های انتقال خون بیمارستانی شهر تهران در سال ۱۳۸۴ انجام شد.

 مواد و روش‌‌ها

  در مطالعه گذشته‌نگر حاضر، ۴۶ گزارش از ۱۳ بیمارستان شهر تهران(۹ بیمارستان دولتی و ۴ بیمارستان خصوصی) در سال ۱۳۸۴ که به سازمان انتقال خون تهران ارسال شده بود به صورت سرشماری بررسی شد. تمامی گزارش‌های کمیته‌های انتقال خون بیمارستانی از نظر وظایف تعیین شده توسط آیین‌نامه وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی مورد بررسی قرار گرفتند. این وظایف به صورت زیر دسته‌بندی شد: ۱)گزارش عواض تزریق خون، ۲) گزارش آمار موارد تزریق خون، ۳) گزارش آمار خون‌های درخواست شده از بخش‌های مختلف بیمارستان، ۴) گزارش علل و اندیکاسیون‌های تزریق خون، ۵) گزارش برنامه‌های آموزشی و ۶) بررسی مشکلات پرسنلی و تجهیزات بانک خون. تجزیه و تحلیل آماری یافته‌ها با استفاده از نرم‌افزار SPSS و آزمون آماری کای‌دو( Chi-square ) انجام شد.

  یافته‌‌‌ها

  بیشترین و کمترین گزارش‌دهی به ترتیب مربوط به گزارش عوارض تزریق خون(۷۷%) و گزارش علل و موارد تزریق خون(۲۳%) بود. حداقل و حداکثر فراوانی نسبی انجام وظایف کمیته‌ها برای کل بیمارستان‌ها، بیمارستان‌های دولتی و خصوصی به ترتیب ۷۷%-۲۳%، ۷۸%-۳۳% و ۷۵%-۰% بود. اگر چه گزارش انجام وظایف کمیته‌ها در بیمارستان‌های دولتی در مقایسه با بیمارستان‌های خصوصی مناسب‌تر بود، اما این تفاوت از نظر آماری معنی‌دار نبود . نسبت خون‌های کراس‌مچ شده به خون‌های تزریق شده تنها در یک بیماستان قابل محاسبه بود(۰۵/۳).

 نتیجه گیری

  این مطالعه وضعیت گزارش‌های عملکرد کمیته‌های انتقال خون بیمارستانی تهران در سال ۱۳۸۴ را نامطلوب گزارش می‌کند. این وضعیت در بیمارستان‌های خصوصی در مقایسه با بیمارستان‌های دولتی نامناسب‌تر می‌باشد. توجه بیشتر به گزارش علل و موارد تزریق خون توسط این کمیته‌ها ضروری به نظر می‌رسد. هم چنین با توجه به اهمیت نسبت خون‌های کراس مچ شده به خون‌های تزریق شده در ارزیابی عملکرد بیمارستان‌ها، اختصاص بخشی از گزارش این کمیته‌ها به این نسبت لازم به نظر می‌رسد.

  کلمات کلیدی: بررسی عملکرد، انتقال خون، وظایف، گروه‌بندی و کراس‌مچ خون، ایران

 


دکتر محمدرضا کرامتی، دکتر محمدحسن نظافتی، دکتر محمدهادی صادقیان،
جلد ۵، شماره ۱ - ( ۱-۱۳۸۷ )
چکیده

  چکید ه

  سابقه و هدف

  شیوع مصرف خون در بیماران با جراحی بای‌پس کرونر( CABG ) هم چنان بالا می‌باشد. در سال‌های اخیر این میزان کاهش چشمگیری یافته است. هدف از این مطالعه، مشخص نمودن میزان انتقال خون در این مرکز و تعیین متغیرهای دموگرافیک و بالینی تاثیرگذار بر مصرف خون در طی CABG می‌باشد. مشخص نمودن فاکتورهای مرتبط با انتقال خون در این بیماران می تواند در اتخاذ تدابیر لازم جهت کاهش میزان انتقال خون مفید باشد.

  مواد وروش‌ها

  مطالعه به صورت آینده‌نگر انجام شد. در طی یک دوره ۱۴ ماهه، کلیه بیماران با CABG مراجعه کننده به بیمارستان امام رضا(ع) مشهد تحت بررسی قرار گرفتند. ارتباط متغیرهای سن، جنس، قد، وزن، شاخص توده بدن، سطح بدن، حجم تقریبی خون، هموگلوبین قبل از عمل جراحی و فرد جراح(جراح ۱، ۲ و ۳) با انتقال خون مورد بررسی قرار گرفت و در نهایت متغیرهای پیش‌گویی کننده با استفاده از آنالیز آماری رگرسیون لوجستیک مشخص گردید.

  یافته‌ها

  میزان انتقال خون در بیماران ۶/۷۷% بود. میزان مصرف خون کامل بیشتر از گلبول قرمز متراکم بود. میزان مصرف خون در حدود ۷۰% بیماران بین ۲-۱ واحد بود. متغیرهای پیش‌گویی کننده نیاز به انتقال خون شامل فرد جراح و قد بیماران تشخیص داده شد.

  نتیجه گیری

  با استفاده از نتایج به دست آمده در این مطالعه و راهنماهای علمی معتبر موجود جهت مصرف خون در بیماران با CABG ، با تغییر در نگرش پزشک معالج می‌توان طیف شاخص‌های نیاز به مصرف خون از جمله هموگلوبین را محدودتر کرد و در نهایت منجر به کاهش قابل توجه در میزان مصرف خون گردید.

  کلمات کلیدی : انتقال خون، جراحی قلب، پیوند بای‌پس شریان کرونر، خون

 

 


دکتر آزیتا آذرکیوان، محمدحسین احمدی، دکتر احمد قره‌باغیان، دکتر سیما ذوالفقاری انارکی، دکتر سهیلا ناسی‌زاده، دکتر مهتاب مقصودلو، دکتر عبدالمجید طولابی، پروین لطفی،
جلد ۵، شماره ۲ - ( ۶-۱۳۸۷ )
چکیده

  چکید ه

  سابقه و هدف

  بیماران تالاسمی به علت ماهیت مزمن بیماری به تزریق خون مداوم نیاز دارند. چون در تزریق خون فقط گروه‌های خونی اصلی کنترل می‌شوند، ایجاد آنتی‌بادی علیه سایر گروه‌های خونی(آنتی‌بادی‌های نامنظم یا آلو‌آنتی‌بادی) در این بیماران می‌تواند باعث بروز واکنش‌های خونی(واکنش همولیتیک تاخیری) گردیده و عوارضـی را بـه وجود آورد. در این مطالعه، غربالگری و تایپینگ آنتی‌بادی‌های نامنظم با روش ژل بررسی شده است.

  مواد وروش‌ها

  در یک مطالعه توصیفی، ۴۴۱ بیمار تالاسمی مراجعه کننده به درمانگاه بیماران تالاسمی بزرگسال تهران(ظفر) و مرکز تالاسمی قزوین مورد بررسی قرار گرفتند. فرم‌های اطلاعاتی در مورد وضعیت تزریق خون برای کلیه بیماران تکمیل گردیده و از کلیه بیماران، نمونه خون گرفته شد. قبل از انجام آزمایش‌های غربالگری به روش ژل، برای کلیه بیماران تست کومبس غیر مستقیم به روش لوله‌ای انجام شد و سپس همین تست به روش ژل بر اساس دستورالعمل استاندارد آن صورت گرفته و نتایج حاصله بر اساس فرم‌های تکمیل شده توسط بیماران با استفاده از نرم‌افزار ۵/۱۱ SPSS و آزمون آماری کای‌دو( Chi-square )، با اطمینان ۹۵ درصد مورد بررسی قرار گرفت.

  یافته‌ها

  بیماران مورد بررسی شامل ۲۳۴ مرد(۱/۵۳%) و ۲۰۷ زن(۹/۴۶%) با میانگین سنی ۶/۲۲ (۲۷/۹ ± SD ) سال و از این تعداد، ۳۶۲ بیمار تالاسمی ماژور(۱/۸۲%) و ۷۹ بیمار، تالاسمی اینترمدیا(۹/۱۷%) بودند. از مجموع ۴۴۱ نمونه بررسی شده در غربالگری بیماران، ۳۹۱ بیمار(۷/۸۸%) فاقد آلوآنتی‌بادی و ۵۰ بیمار(۳/۱۱%) دارای آلو‌آنتی‌بادی بودند که در بین آنتی‌بادی‌های شناسایی شده، Anti-Kell در ۲۸ درصد و Anti-D در ۱۶ درصد و آنتی‌بادی بر علیه زیر گروه‌های دیگر Rh شامل E ، e ، C ، c و Cw در ۲۶ درصد بیشترین مقدار را تشکیل می‌دادند. در مقایسه نتایج روش ژل میکروتیوب با روش لوله‌ای، ۲۶ بیمار که با روش ژل به عنوان مورد مثبت شناسایی شده بودند، با روش لوله‌ای که در حال حاضر در ایران انجام می‌شود، نتایج منفی داشتند.

  نتیجه گیری

  با توجه به شیوع آلوایمیونیزاسیون در بیماران تالاسمی که بیشتر از دو سوم آن‌ها مربوط به زیر گروه‌های Rh ، به خصوص c ، C ، E و گروه Kell می‌باشد، امروزه توصیه می‌شود در بیماری که به تازگی تشخیص تالاسمی داده شده، قبل از آغاز تزریق خون، علاوه بر ABO ، گروه‌های Rh ، Kell ، Kidd ، Duffy برای او نیز تعیین شود تا فنوتیپ گروه‌های خونی مهم بیمار را داشته باشیم. در ضمن ثابت شده، اگر در هر بار تزریق خون و آزمون‌های سازگاری(کراس‌مچ)، انتخاب کیسه خون بر اساس گروه‌های Rh و Kell و مطابق با فنوتیپ بیمار صورت پذیرد، می‌توان تا ۹۰% از بروز آلوایمیونیزاسیون کاست.

  کلمات کلیدی : غربالگری، تالاسمی، انتقال خون، ایمیونیزاسیون

 


هایده علاءالدوله‌ای، معصومه کاشی‌زاده، فرحناز صدیقیان،
جلد ۵، شماره ۲ - ( ۶-۱۳۸۷ )
چکیده

  چکید ه

  سابقه و هدف

  خون فرآورده ارزشمندی است بنابراین نگهداری، توزیع و مصرف صحیح آن به نظارت و دقت بسیار زیادی نیاز دارد. درخواست خون بیش از حد نیاز، نه تنها موجب کاهش کیفیت و کهنه شدن خون می‌گردد بلکه بار مالی اضافی به مراکز درمانی و بیماران تحمیل می‌کند. هدف از این مطالعه بررسی میزان درخواست و مصرف خون در بخش‌های مختلف بیمارستان یحیی‌نژاد بابل بود.

  مواد وروش‌ها

  مطالعه انجام شده از نوع توصیفی بود. تعداد درخواست‌های خون برای ۱۰۴۲ بیمار در طی ۳ ماه مورد بررسی قرار گرفتند. اطلاعات لازم از واحد بانک خون این مرکز جمع‌آوری شد. داده‌ها با استفاده از نرم‌افزار ۵/۱۱ SPSS مورد بررسی قرار گرفتند.

  یافته‌ها

  از ۱۰۴۲ بیمار مورد بررسی که درخواست خون داشتند، ۵۹۹ نفر مؤنث(۵/۵۷%) و ۲۴۳ نفر مذکر(۵/۴۲%) بودند. از ۷۲۴ بیماری که تزریق خون داشتند، ۳۶۱ نفر مؤنث(۹/۴۹%) و ۳۶۳ نفر مذکر(۱/۵۰) بودند. شاخص کلی C/T و TI به ترتیب ۰۱/۲ و ۸۶/۰ بود که در مقایسه با عدد استاندارد(۵/۲ C/T < و ۵/۰ TI ³ ) از وضعیت مطلوبی برخوردار می‌باشد.

  نتیجه گیری

  از یافته‌های این مطالعه می‌توان نتیجه گرفت رعایت اصول صحیح سفارش خون می‌تواند از میزان درخواست‌های غیر ضروری، کمبود کاذب خون، فشار به مراکز انتقال خون، بالا رفتن مدت زمان نگهداری خون، افزایش ضایعات و انتقال آلودگی به بیماران به میزان فاحشی بکاهد.

  کلمات کلیدی : انتقال خون، بیمارستان، ایران

 


دکتر فرساد ایمانی، دکتر فاطمه حاجی محمدی، دکتر مهدی پناه خواهی، دکتر فرید کوثری،
جلد ۵، شماره ۳ - ( ۷-۱۳۸۷ )
چکیده

  چکید ه

  سابقه و هدف

  در انتقال خون خودی به روش رقیق کردن هم حجم و سریع خون( ANH ) خون بیماری که می‌خواهد مورد عمل جراحی قرار گیرد(بلافاصله قبل یا بعد از القای بیهوشی)گرفته می‌شود و به جای آن حجم مناسب جایگزین می‌گردد. این خون بر حسب نیاز بیمار، حین یا بعد از عمل به او تزریق می‌شود. این روش انتقال خون خودی، فاقد خطرات انتقال خون به روش هومولوگ، به خصوص ابتلا به بیماری‌های عفونی است، اما احتمال ایجاد آلودگی باکتریال وجود دارد. بررسی این موضوع خصوصاًَ در ایران، به بهبود کیفیت این نوع انتقال خون کمک می‌کند. این مطالعه با هدف بررسی میزان آلودگی باکتریال در انتقال خون به روش رقیق کردن، انجام شد.

  مواد وروش‌ها

  در یک مطالعه مقطعی( Cross-sectional )، میزان آلودگی باکتریال با روش اتولوگ در ۹۶ کیسه خون از ۷۱ بیمار در ۲ مرکز درمانی جداگانه در تهران، طی مدت ۲ سال بررسی شد. از هر بیمار ۱ تا ۳ کیسه خون گرفته شد. در طی خونگیری، کیسه‌های خون به شریان بیماران وصل شد. قبل از تزریق مجدد، از هر کیسه ۱۰ میلی‌لیتر خون جدا شد و توسط محیط کشت وجود آلودگی باکتریال سنجیده شد. یافته‌ها توسط آزمون t و نرم‌افزار ۱۱ SPSS تجزیه و تحلیل شدند.

  یافته‌ها

  جمعاًَ ۹۶ کیسه جمع‌آوری شد که تمام نمونه‌های کشت خون منفی بودند. در اثر انتقال خون خودی، در ۹/۷۸% بیماران هیچ خون هومولوگی نیاز نشد(کاهش انتقال خون هومولوگ داشتیم). ۷ بیمار(۸/۹% بیماران) هموگلوبین بعد عمل زیر ۱۰ و میانگین خونریزی حین عمل ۲۴۵۷ میلی‌لیتر داشتند. در حالی که این بیماران با این حجم خونریزی به طور متوسط فقط یک کیسه و یک چهارم کیسه خون هومولوگ دریافت کردند. میانگین هموگلوبین قبل عمل ۵۳/۱۴ گرم درصد و هموگلوبین بعد عمل ۴۴/۱۲ گرم درصد بود.

  نتیجه گیری

  در این مطالعه که در ۲ مرکز جداگانه انجام شد، هنگام انتقال خون خودی به روش رقیق کردن هم حجم و سریع خون، موردی از آلودگی باکتریال دیده نشد که نشان‌دهنده ایمن بودن این روش انتقال خون خودی از نظر آلودگی باکتریال است.


مجید مسلمی، مریم رهبری، مژگان صلواتی، مریم والمحمدی، مهدی عظیمی، مهدیه مهین الغربایی، شهین شریفی، مهنوش مهران،
جلد ۵، شماره ۳ - ( ۷-۱۳۸۷ )
چکیده

اثرات روانشناختی اهدای خون در اهداکنندگان مستمر و اهداکنندگان بار اول پایگاه انتقال خون تهران دکتر مجید مسلمی۱، دکتر مریم رهبری۲، دکتر مژگان صلواتی۳، دکتر شهناز والمحمدی۱، دکتر مهدی عظیمی۱، دکتر مهدیه معین‌الغربایی۴، دکتر شهین شریفی۵، دکتر مهنوش مهران۶ چکیده سابقه و هدف تهیه خون سالم و کافی هدف اصلی سازمان انتقال خون ایران است. جهت تحقق این هدف، یکی از مهم‌ترین راه‌کار‌ها، تبدیل اهداکنندگان غیر مستمر به اهداکنندگان مستمر و حفظ و نگهداری آن‌ها در سیستم اهدای خون است. این مطالعه با هدف بررسی اثرات روانشناختی اهدای خون در اهداکنندگان مستمر و غیر مستمر مراجعه کننده به پایگاه‌های انتقال خون تهران انجام گرفت. مواد وروش‌ها مطالعه انجام شده از نوع تحلیلی ـ مقطعی بود. نمونه‌گیری به روش آسان و سرشماری انجام شد. در این مطالعه از پرسشنامه استاندارد سنجش سلامت روانی GHQ استفاده شد. کلیه اهداکنندگان مراجعه کننده به پایگاه انتقال خون تهران، بین سال‌های ۸۳ تا ۸۴ ، نمونه‌های این مطالعه را تشکیل دادند. یافته‌ها توسط آزمون آماری کای‌دو،t و من‌ویتنی تجزیه و تحلیل شدند. یافته‌ها در این مطالعه ۹۳۵ نفر اهداکننده مستمر و ۷۴۹ نفر اهداکننده غیر مستمر شرکت کردند. اضطراب و افسردگی در اهداکنندگان مستمر نسبت به اهداکنندگان غیر مستمر کمتر گزارش شد. نتیجه گیری اهداکنندگانی که برای بار اول به منظور اهدا مراجعه می‌کنند اضطراب بیشتری نسبت به اهداکنندگان مستمر دارند، بنابراین احتمال مراجعه مجدد جهت اهدای خون در افرادی که سطح اضطرابی بالاتری دارند نسبت به سایرین کمتر است. از طرفی یک انگیزه مهم افراد جهت استمرار اهدای خون، عقاید مذهبی است. این عامل حس مفید بودن برای جامعه ناشی از اهدای مستمر خون را در اهداکنندگان القا می‌کند که جزو عوامل محافظت کننده در برابر افسردگی است. کلمات کلیدی: اهدای خون، آزمون روانشناسی، انتقال خون، ایران تاریخ دریافت : ‌۱۹/۴ /۸۶ تاریخ پذیرش : ۲۷/۶ /۸۷ ۱ـ پزشک عمومی ـ مرکز تحقیقات سازمان انتقال خون ایران و پایگاه منطقه‌ای آموزشی تهران ۲ـ مؤلف مسؤول: پزشک عمومی ـ مرکز تحقیقات سازمان انتقال خون ایران ـ صندوق پستی: ۱۱۵۷-۱۴۶۶۵ ۳- دکترای روانشناسی بالینی ـ استادیار دانشگاه علوم پزشکی تهران ۴- متخصص روانپزشکی ـ استادیار دانشگاه علوم پزشکی تهران ۵ ـ متخصص آسیب‌شناسی ـ مرکز تحقیقات سازمان انتقال خون ایران و پایگاه منطقه‌ای آموزشی تهران ۶ـ پزشک عمومی ـ مرکز تحقیقات سازمان انتقال خون ایران

صفحه ۱ از ۶    
اولین
قبلی
۱
 

کلیه حقوق این وب سایت متعلق به فصلنامه پژوهشی خون می باشد.

طراحی و برنامه نویسی : یکتاوب افزار شرق

© 2025 CC BY-NC 4.0 | Scientific Journal of Iran Blood Transfus Organ

Designed & Developed by : Yektaweb