جستجو در مقالات منتشر شده


۲ نتیجه برای اریتروسیت‌ها

سید مرتضی طیبی ، دکتر حمید آقا علی‌نژاد، دکتر کامبیز کیادلیری، فاطمه قربانعلی‌زاده قاضیانی،
جلد ۷، شماره ۴ - ( ۱۱-۱۳۸۹ )
چکیده

  چکید ه

  سابقه و هدف

  خون شناسی ورزشی، شاخه جدیدی از فیزیولوژی ورزشی است که قدمت آن به بیش از ۳۰ سال اخیر نیز نمی‌رسد. اما پیشینه مطالعه‌های سازمان نیافته این شاخه در ایران بسیار کوتاه می‌باشد. هدف از تحقیق حاضر، مروری کوتاه اما دقیق و کاربردی بر مطالعه‌های گذشته شاخص‌های شمارش کامل سلول‌های خون یا CBC در ورزش است تا راه‌کارهایی برای استفاده مربیان، ورزشکاران و حتی پزشکان مرتبط با این قشر ارایه گردد.

  مواد و روش‌ها

  به روش کتابخانه‌ای و بازبینی منابع چاپی و آنلاین، مروری کوتاه بر۸۱ مقاله انجام شد و از بین این مقاله‌ها به منابع روز معتبر داخلی(۲ کتاب و ۱ ۶ مقاله) و خارجی(۱۰ متن دایره‌المعارف پزشکی الکترونیکی و ۳۸ مقاله) رجوع شد و اطلاعات این مقاله‌ها مورد بررسی قرار گرفت.

  یافته‌ها

  نتایج نشان می‌دهد که ورزش حاد سبب افزایش تخریب سلول‌های قرمز خون و آنمی زودگذر ورزشی از طریق همولیز ناشی از ضربات مکانیکی، فشار اکسیداتیو و حتی هماچوری می‌شود. هم چنین افزایشی در شاخص‌های لکوسیتی و ترومبوسیتی متعاقب یک جلسه تمرین بدنی از طریق تغییرات هورمونی و افزایش جریان خون، رهایی از طحال و مغز استخوان و شش‌ها مشاهده می‌شود. اما در سازگاری با فعالیت‌های بدنی مداوم ممکن است تغییری حاصل نگردد یا تغییرات حاصل، ناشی از تغییرات حجم پلاسمایی باشد که در تفسیر باید بدان توجه ویژه‌ای نمود.

  نتیجه گیری

  فعالیت‌های بدنی و ورزش به طور حاد می‌تواند سبب تغییراتی در شاخص‌های CBC خون گردد. اما این تغییرات با یک بازیافت مناسب و در نتیجه تمرین‌های مجدد و ایجاد یک سازگاری با آن، می‌تواند کم رنگ گردد. با این حال تحقیقات مجدد ضروری به نظر می‌رسد.

  کلمات کلیدی : اریتروسیت‌ها، لکوسیت‌ها، ترومبوسیت‌ها، شمارش کامل سلول‌های خون، فعالیت بدنی، ورزش‌

 


افشین دلیر، دکتر فرناز سیفی اسگ شهر، دکتر رقیه افرونده، انسیه یزدخواستی،
جلد ۱۸، شماره ۱ - ( ۱-۱۴۰۰ )
چکیده

چکیده
سابقه و هدف
فعالیت طناب‌زنی باعث بهبود آمادگی قلبی- تنفسی و جسمانی افراد شده و شاید با شدت بالا به علت ضربات مکرر پا، باعث تغییر برخی شاخص­های هماتولوژیکی و همولیز ورزشی شود. هدف پژوهش، بررسی تاثیر سابقه فعالیت ورزشی بر هموگلوبین، فریتین و گلبول‌های قرمز خون متعاقب یک جلسه طناب‌زنی شدید بود.
مواد و روش‌ها
در این مطالعه نیمه تجربی، ۱۰ مرد ورزشکار استقامتی(۳۴/۲ ± ۸۰/۲۰ سال؛ وزن ۰۲/۳ ± ۳۰/۶۸ کیلوگرم و درصد چربی بدن ۰۲/۲ ± ۱۰/۱۰ درصد) و ۱۰ مرد غیر ورزشکار(۷۱/۱ ± ۵۰/۲۱ سال؛ وزن ۵۸/۶ ± ۴۰/۷۴ کیلوگرم و درصد چربی بدن ۸۵/۲ ± ۸۰/۱۹ درصد) از افراد داوطلب به صورت تصادفی انتخاب شدند. فعالیت ورزشی به صورت یک جلسه طناب‌زنی شامل ۱۰ دقیقه با ۵۵% ضربان قلب هدف و سپس ۳۰ دقیقه با ۸۵% بود. اندازه­گیری قبل و بعد هموگلوبین، درصد هماتوکریت، فریتین سرم و شمارش گلبول قرمز خون انجام شد. از آزمون‌های t ، آمار توصیفی و ۲۰ SPSS  برای تحلیل استفاده شد.
یافته‌ها
یافته‌ها نشان داد فقط در مردان غیر ورزشکار، افزایش میزان هموگلوبین به gr/dL ۶۱۴/۰ ± ۷۸/۱۴ (۰۰۱/۰ p<) و درصد هماتوکریت به۸۷۰/۱ ± ۲۵/۴۴ (۰۰۳/۰ p=) و شمارش گلبول­های قرمز خون به ۲۴۹/۰ ± ۲۶/۵ (۰۰۵/۰ p=) در مردان غیر ورزشکار معنا­دار بود. مقادیر فریتین دو گروه تغییر معناداری نکرد.
نتیجه گیری
به نظر می‌رسد تفاوت پاسخ دو گروه به یک جلسه طناب‌زنی شدید، مربوط به سازگاری‌های قبلی ورزشکاران استقامتی با فعالیت ورزشی باشد. احتمال می­رود کاربرد فعالیت طناب‌زنی با این شدت، انتخاب مناسب برای افراد با سبک زندگی فعال باشد. 


صفحه ۱ از ۱     

کلیه حقوق این وب سایت متعلق به فصلنامه پژوهشی خون می باشد.

طراحی و برنامه نویسی : یکتاوب افزار شرق

© 2025 CC BY-NC 4.0 | Scientific Journal of Iran Blood Transfus Organ

Designed & Developed by : Yektaweb