جستجو در مقالات منتشر شده


۱۱ نتیجه برای کاظمی

مهدی اله‌بخشیان، محمدحسین محمدی، دکتر قاسم رستگار لاری، دکتر احمد کاظمی، دکتر فریدون علا، شیرین روانبد، عاطفه اله‌بخشیان،
جلد ۵، شماره ۲ - ( تابستان ۱۳۸۷ )
چکیده

  چکید ه

  سابقه و هدف

  هموفیلی B لیدن یک بیماری خونریزی دهنده ارثی است که با بیان تغییر یافته فاکتور IX شرح داده می شود. این شکل از هموفیلی در ارتباط با موتاسیون‌های نقطه‌ای متنوع در محدوده‌ای ۴۰ نوکلئوتیدی از ناحیه پروموتوری ژن فاکتور IX رخ می‌دهد. بیماران کلاسیک هموفیلی B لیدن دارای سطح فاکتور IX پلاسمایی Units/ml ۱/۰(کمتر از ۱۵%) در دوران قبل از بلوغ هستند اما متعاقب بلوغ، سطح فاکتور IX در گردش آن‌ها افزایش می‌یابد و در اواسط زندگی به ۶۰% سطح نرمال می‌رسد. این مطالعه برای اولین بار به ارزیابی شیوع موارد هموفیلی B لیدن در بین بیماران مبتلابه هموفیلی B در ایران پرداخته است.

  مواد وروش‌ها

  مطالعه انجام شده از نوع توصیفی گذشته نگر بود. تعداد ۴۳ بیمار هموفیلی B که به درمانگاه جامع کودکان هموفیل ایران مراجعه کرده بودند مورد ارزیابی قرار گرفتند. استخراج DNA با استفاده از روش پروتئیناز K انجام شد. سپس اگزون شماره ۱ فاکتور IX انعقادی در همه بیماران به وسیله روش PCR تکثیر شد و بعد از آن محصول برای جداسازی موارد دارای موتاسیون در این ناحیه با استفاده از روش CSGE مورد مطالعه قرار گرفت.

  یافته‌ها

  از بین بیماران دو نفر الگوی هترودوبلکس مرتبط با جهش را روی ژل CSGE از خود نشان دادند. برای تعیین نوع دقیق موتاسیون در این بیماران، DNA این نمونه ها تعیین توالی( sequencing ) شد و دو بیمار هموفیل B لیدن شناسایی شدند.

  نتیجه گیری

  نتایج فوق نشان می دهد که شیوع بیماری هموفیلی B لیدن در بیماران هموفیل B بررسی شده حدوداً ۶/۴ % است و شیوع بالاتر این بیماری را در ایران در مقایسه با سایر مناطق جغرافیایی گزارش شده مطرح می سازد.

  کلمات کلیدی : هموفیلی B لیدن، فاکتور IX ،‍ ناحیه پروموتوری

 


پریسا راثی قائمی، احمد کاظمی، فریدون علا، محمد جاذبی، فرناز رزمخواه،
جلد ۷، شماره ۱ - ( بهار ۱۳۸۹ )
چکیده

  چکید ه

  سابقه و هدف

  تعدادی از نقص‌های ژنتیکی شناخته شده، منجر به افزایش خطر ترومبوز می‌شوند. نتایج مطالعه‌های پیشین نشان داده‌اند که FXII در پاتوژنز بیماری‌های ترومبوتیک درگیر است. فعالیت پلاسمایی FXII ، قویاً توسط پلی‌مرفیسم C۴۶T در ژن این فاکتور تعیین می‌شود. در این مطالعه، خطر ابتلا به بیماری‌های ترومبوتیک در همراهی با این پلی‌مرفیسم بررسی شد.

  مواد و روش‌ها

  مطالعه انجام شده از نوع مورد ـ شاهدی بود. ۱۶۰ نفر شامل ۱۲۰ بیمار ترومبوتیک و ۴۰ فرد کنترل که از نظر سن و جنس با گروه بیماران تطابق داشتند، مورد مطالعه قرار گرفتند. میزان فعالیت FXII ، با روش اندازه‌گیری زمان انعقاد توسط پلاسمای فاقد FXII و پلی‌مرفیسم C۴۶T با استفاده از روش RFLP در هر دو گروه بررسی شدند.

  یافته‌ها

  در این مطالعه، مشاهده‌های قبلی که نشان‌دهنده تفاوت در سطح فعالیت FXII در افراد با ژنوتیپ‌های مختلف FXII بود، تایید شد. مهم‌تر این که سطوح فعالیت FXII کمتر از ۶۸% با خطر افزایش یافته برای ترومبوز همراه بود(۱/۲۱- ۰۷/۱ = ۹۵% CI و ۷۵/۴ OR= ). در مورد ژنوتیپ‌های CT و TT به ترتیب OR برای بیماران ترومبوتیک در مقایسه با کنترل، (۹۴/۳-۸۳/۰ = ۹۵% CI ) ۸۱/۱ و (۷/۱۰-۴۵/۰ = ۹۵% CI ) ۱۷/۲ بود.

  نتیجه گیری

  در این مطالعه نشان داده شد که پلی‌مرفیسم C۴۶T یک تعیین‌کننده قوی سطوح پلاسمایی FXII است. علی‌رغم اهمیت این پلی‌مرفیسم در سطوح FXII ، هیچ ارتباطی بین آلل موتاسیون یافته T با خطر افزایش یافته بیمارهای ترومبوتیک مورد مطالعه پیدا نشد. بنابراین استنباط می‌شود که سطوح پایین فعالیت FXII دلیل ترومبوز نمی‌باشد بلکه نتیجه آن است.

  کلمات کلیدی : ترومبوز، پلی‌مرفیسم(ژنتیک)، نسبت شانس


عبدالوهاب مرادی، وحیده کاظمی‌نژاد، علی‌اصغر مولانا، مسعود بازوری،
جلد ۷، شماره ۱ - ( بهار ۱۳۸۹ )
چکیده

  چکید ه

  سابقه و هدف

  حدود ۵% جمعیت دنیا به ویروس هپاتیت B آلوده هستند. عفونت با این ویروس، موجب آسیب‌های گسترده کبدی می‌شود و یکی از مشکلات بهداشتی در دنیا است. تاکنون ۸ ژنوتیپ ویروس هپاتیت B شناخته شده است. هدف این مطالعه، بررسی پراکندگی ژنوتیپ‌های ویروس هپاتیت B در استان گلستان به روش PCR بود.

  مواد و روش‌ها

  مطالعه انجام شده از نوع توصیفی ـ تحلیلی بود. در این مطالعه، ۱۲۶ نفر از افراد HBsAg مثبت با نمونه‌گیری سرشماری مورد بررسی قرار گرفتند. نمونه‌ها به آزمایشگاه میکروبیولوژی دانشکده پزشکی منتقل و تا زمان آزمایش در º C ۲۰- نگهداری شدند. DNA به روش فنل کلروفرم، از تمام نمونه‌ها استخراج و به همراه نمونه کنترل مثبت و کنترل منفی با به کارگیری آغازگرهای اختصاصی ویروس هپاتیت B ، PCR شد. نتیجه در مورد هر نمونه در پرسشنامه مربوط به آن ثبت گردید.

  یافته‌ها

  از ۱۲۶ نمونه سرم HBsAg مثبت، در ۱۱۷ نمونه مقدار DNA استخراج شده در الکتروفورز روی ژل و PCR با آغازگر بتاگلوبین مثبت و برای ادامه PCR به منظور تعیین ژنوتیپ مناسب بود. از ۱۱۷ نمونه، ۹۳ مورد(۵/۷۹%، ۴/۸۶%-۷۱% = ۹۵% CI ) ژنوتیپ D تشخیص داده شدند و بقیه با هیچ کدام از آغازگرهای اختصاصی جواب ندادند.

  نتیجه گیری

  نتیجه این بررسی نشان داد، تنها ژنوتیپ شایع در ایران، ژنوتیپ D ویروس هپاتیت B است که معمولاً باعث بیماری خفیف کبدی می‌شود. بنابراین واکسیناسیون مناسب،‌ برنامه‌های آموزشی و درمان با لامی‌ وودین راه‌کارهای مؤثری در کنترل عفونت HBV در منطقه ما می‌باشد.

  کلمات کلیدی : ویروس هپاتیت B ، ژنوتیپ، ایران

 


غلامحسین تمدن، دکتر احمد کاظمی، دکتر قاسم رستگاری، دکتر فریدون علاء، شبنم حجازی،
جلد ۸، شماره ۴ - ( زمستان ۱۳۹۰ )
چکیده

  چکید ه

  سابقه و هدف

  فاکتور۱۳ انعقادی، آخرین آنزیم آبشار انعقادی است و ژن زیر واحد A روی کروموزم شش قرار گرفته است. کمبود ارثی فاکتور ۱۳، در حدود ۲۰۰۰۰۰۰/۱ نفر جمعیت رخ می‌دهد. این تحقیق با هدف شناسایی جهش‌ها در ژن زیر واحد A بیماران و روش غربالگری مناسب ناقلین انجام گرفت.

  مواد و روش‌ها

  در یک مطالعه کاربردی، پس از تکمیل فرم رضایت‌نامه، نمونه خون از ۲۱ بیمار مبتلا به کمبود فاکتور ۱۳ و خانواده آن‌ها گرفته شد. ابتدا هر اگزون از ژن تکثیر داده و سپس با روش الکتروفورز ژل حساس بررسی شد. چنانچه هر اگزون بر روی ژل دارای هترودوبلکس بود، جهت سکانس انتخاب می‌شد. پس از تعیین موتاسیون، غربالگری ناقلین هر خانواده با روش RFLP صورت گرفت.

  یافته‌ها

  جهش‌های شناسایی شده شامل دوازده بیمار در اگزون ۴ به علت جایگزینی T به جای C ، یک بیمار دخول سه تایی G در اگزون ۷، دو بیمار با جهش جایگزینی T به جای C در اگزون ۹، سه بیمار جایگزینی G به جای A در اگزون۱۰ و سه بیمار به علت جایگزینی G به جای A در اگزون ۱۵ بود.

  نتیجه گیری

  نتایج تحقیق نشان داد که ناحیه مرکزی آنزیم نسبت به تغییرات بار الکتریکی و دنباله اسیدهای آمینه بسیار حساس می‌باشد، به همین علت جهش‌های مؤثر بر این ناحیه موجب تغییر شدید فعالیت آنزیم شده است. از طرفی حوزه‌های مرتبط با کلسیم این پروتئین، در ایجاد ساختار چهار زنجیره‌ای نیز به تغییرات نوع اسید آمینه به علت جهش در ژن بسیار حساس می‌باشند که می‌تواند در غربالگری ناقلین بسیار مفید باشد.

 

 


عبدالباسط مولوی، دکتر احمد کاظمی، دکتر محمد نجفی، دکتر محمد مهدی پیغمبری،
جلد ۹، شماره ۱ - ( بهار ۱۳۹۱ )
چکیده

  چکید ه

  سابقه و هدف

  چندین چند شکلی ژنی در رابطه با گلیکوپروتئین‌های پلاکتی به عنوان فاکتور خطر برای بیماری‌های قلبی ـ عروقی شناسایی شده است. در این مطالعه نقش چند شکلی ژنی -۵T/C سکانس کوزاک ژن GPlb α ، به عنوان یک فاکتور خطر در سکته قلبی زودرس در بخشی از جمعیت ایرانی مورد مطالعه قرار گرفت.

  مواد و روش‌ها

  در یک مطالعه توصیفی مقطعی در سال ۱۳۸۹، ۱۰۰ بیمار سکته قلبی و ۱۰۰ فرد سالم که با آنژیوگرافی، گرفتگی عروق در آن‌ها رد شده بود، بررسی شدند. دو گروه از نظر سن همسان بودند و متعاقب ارزیابی‌های بالینی به وسیله پزشک متخصص انتخاب شدند. توزیع ژنوتیپ افراد مورد مطالعه به وسیله روش PCR-RFLP و با استفاده از DNA استخراج شده ازگلبول‌های سفید انجام گرفت. یافته‌ها توسط نرم‌افزار ۱۳ SPSS و آزمون کای‌دو تجزیه و تحلیل شدند.

  یافته‌ها

  بین دو گروه از نظر سن، ابتلا به دیابت و افزایش فشار خون اختلاف معناداری وجود نداشت، ولی تفاوت از نظر جنس، سابقه خانوادگی، استعمال سیگار و افزایش چربی خون، معنادار بود. فراوانی آلل موتانت C و آلل T در جمعیت مورد مطالعه به ترتیب ۱۳/۰ و ۸۷/۰ به دست آمد. بررسی ژنوتیپی و فاکتور خطر در افراد مورد مطالعه، نشان‌دهنده تاثیر هموزیگوت CC در بروز سکته قلبی زودرس بود(۵۶/۰ p= ، ۰۶/۳ OR= و ۹۴/۲۹-۳۱/۰ = ۹۵% CI ).

  نتیجه گیری

  با مقایسه آلل موتانت C در دو گروه بیمار و کنترل، ارتباط معناداری بین این آلل و بروز سکته قلبی مشاهده نشد ولی ژنوتیپ CC ممکن است با بروز سکته قلبی زودرس ارتباط داشته باشد.

 


نجم‌الدین ساکی، دکتر علی‌اکبر پورفتح‌اله، علی دهقانی‌فرد، سید هادی موسوی، دکتر محمد کاظمی عرب آبادی، امید کیانی قلعه‌سردی،
جلد ۹، شماره ۴ - ( زمستان ۱۳۹۱ )
چکیده

 

  چکید ه

  سابقه و هدف

  هپاتیت B یکی از خطرناک‌ترین عوامل ایجاد عفونت کبدی در جهان و اولین عامل شناخته شده مسؤول عفونت‌های پس از انتقال خون می‌باشد و بر این اساس تمام واحدهای اهدایی و فرآورده‌های خونی از نظر آلودگی با این ویروس مورد بررسی قرار می‌گیرند. ژنوتیپ‌های HBV ، به هشت گروه تقسیم می‌شوند که ژنوتیپ D نوع غالب در ایران است. عفونت مخفی هپاتیت B ، در سراسر جهان شایع است و احتمال انتقال عفونت هپاتیت B از این طریق، یکی از نگرانی‌های مراکز انتقال خون می‌باشد.

  مواد و روش‌ها

  در این مقاله تلاش شده است با مرور مقاله‌های منتشر شده در ارتباط با هپاتیت B و انتقال خون در ایران، تصویری از وضعیت هپاتیت B در ایران در مقایسه با جهان ارایه دهیم.

  یافته‌ها

  مطالعه‌هایی که در ایران صورت گرفته است، آمار متغیری از ابتلا به عفونت هپاتیت B را نشان می‌دهد. در بیماران تالاسمی، همودیالیزی و معتادان تزریقی به ترتیب؛ ۵/۱%، ۱/۵% و ۸/۵% از نظر HBsAg مثبت هستند. میزان عفونت مخفی هپاتیت B نیز از ۱۵/۰ تا ۵/۱ درصد متغیر است. از بین اهدا کنندگان خون، میزان HBsAg در گزارش‌های مختلفی به میزان ۴۷/۰%، ۴۱/۰%، ۲۳/۰% ، ۴/۰% و ۰۸/۱% عنوان شده است. این در حالی است که میزان شیوع عفونت در اهداکنندگان مستمر بسیار پایین می‌باشد.

  نتیجه‌گیری

  با توجه به اهمیت غربالگری ویروس هپاتیت B در اهداکنندگان خون، استفاده از آزمون‌های تشخیصی حساس به ویژه آزمون‌های مولکولی جهت کاهش زمان پنجره آزمایشگاهی بسیار حایز اهمیت می‌باشد.

 


دکتر طیبه چهکندی، دکتر طوبی کاظمی، دکتر علی جلیلی، دکتر فرشته قادری،
جلد ۱۰، شماره ۱ - ( بهار ۱۳۹۲ )
چکیده

  چکید ه

  سابقه و هدف

  عوارض قلبی، مهم‌ترین و شایع‌ترین علت مرگ در بیماران مبتلا به بتا تالاسمی ماژور می‌باشد. هدف این مطالعه، تعیین عملکرد قلبی در بیماران مبتلا به تالاسمی ماژور در شهر بیرجند بود.

  مواد و روش‌ها

  این مطالعه توصیفی - تحلیلی بر روی ۳۵ بیمار تالاسمی ماژور مراجعه‌کننده به بیمارستان ولی عصر(عج) بیرجند صورت گرفت. متغیرهای مورد مطالعه شامل سن، جنس، دفعات تزریق خون، میزان فریتین سرم و میزان هموگلوبین بود. برای تمام بیماران بعد از معاینه بالینی کامل، الکتروکاردیوگرافی، رادیوگرافی قفسه سینه و اکوکاردیوگرافی انجام شد. سپس اطلاعات کدبندی شده و در نرم افزار ۵/۱۵ SPSS ، با استفاده از آزمون آماری t و سطح معناداری ۰۵/۰ α < ، مورد تحلیل قرار گرفت.

  یافته‌ها

  میانگین سنی بیماران ۳۳/۴ ± ۰۶/۹ سال بود. میانگین هموگلوبین بیماران gr/dL ۲/۹ و میانگین فریتین آن‌ها ng/mL ۶/۲۱۲۱ بود. معاینات بالینی قلبی در ۹/۶۲% بیماران نرمال بود. الکتروکاردیوگرافی و رادیوگرافی قفسه سینه به ترتیب در ۶/۷۱% و ۱/۵۷% از بیماران طبیعی بود. اکوکاردیوگرافی در ۸/۷۷% از بیماران غیر طبیعی بود. شایع‌ترین یافته غیر طبیعی در اکوکاردیوگرافی بیماران، اختلال عملکرد دیاستولیک با طرح Restrictive بود. در این مطالعه ارتباط معناداری بین یافته‌های غیر طبیعی در اکوکاردیوگرافی با فریتین و تعداد دفعات دریافت خون به دست نیامد. بین اختلال عملکرد دیاستولی بطن چپ و میانگین هموگلوبین ارتباط معنادار مشاهده شد.

  نتیجه گیری

  اختلال عملکرد دیاستولیک بطن چپ در اکوکاردیوگرافی بیماران، شایع‌ترین یافته بود. بنابراین اکوکاردیوگرافی دوره‌ای جهت تعیین خطر درگیری قلبی بیماران توصیه می‌شود.

 


دکتر بی بی شهین شمسیان، دکتر نوید زوار، دکتر فرزانه احمدی خطیری، دکتر محمدتقی ارزانیان، دکتر احمدرضا شمشیری، دکتر محمد کاظمیان،
جلد ۱۴، شماره ۳ - ( پاییز ۱۳۹۶ )
چکیده

چکیده
سابقه و هدف
مدیریت بهینه ITP مزمن در گروه سنی کودکان به لحاظ عوارض دراز مدت درمان خصوصاً سپیس، همیشه مد نظر محققان بوده است. هدف این پژوهش، شناسایی نتایج درمانی اسپلنکتومی و ریتوکسیماب در این بیماران بود.
مواد و روش‌ها
در یک مطالعه توصیفی، پرونده بیماران با تشخیص اولیه ITP مزمن از سال ۱۳۸۰ الی ۱۳۹۱ انتخاب شدند. متغیرها شامل جنسیت، سن در زمان دریافت ریتوکسیماب یا اسپلنکتومی، پاسخ به ریتوکسیماب یا اسپلنکتومی، عوارض درمان، واکسیناسیون قبل از اسپلنکتومی و آنتی‌بیوتیک پروفیلاکتیک بودند. اطلاعات استخراج شده توسط نرم‌افزار EXCEL و۵/۱۱ SPSS تحلیل شدند.
یافته‌ها
بیماران  ITP مزمن ۳۹ مورد، ۱۸ مونث و ۲۱ مذکر بودند. ۱۷(۵/۴۳%) بیمار داروی ریتوکسیماب با دوز mg/m۲ ۳۷۵ و mg/m۲ ۱۰۰ در ۱ تا ۹ نوبت دریافت کرده بودند. ۳(۶/۱۷%) بیمار از گروه اول پاسخ کامل (پلاکت  بالای ۱۰۰۰۰۰) داشتند. تب و پان‌سیتوپنی در دو بیمار مشاهده شد. بیماراول با درمان حمایتی تب، درمان را ادامه داد. بیمار دیگر پس از دریافت نوبت دوم ریتوکسیماب، دچار پان‌سیتوپنی شدید شد ولی پس از ۷ ماه بهبود یافت. ۶ بیمار(۱۵%) طحال‌برداری شدند و ۴ (۷/۶۶%) مورد پاسخ کامل دادند. ۵ مورد (۸۵%) واکسیناسیون کامل قبل از طحال‌برداری داشتند. هیچ موردی از سپسیس و ترومبوز وجود نداشت.
نتیجه گیری
شاید تعداد کم بیماران طحال‌برداری شده در این مطالعه ناشی از توانایی درمان‌های دارویی اعم از ریتوکسیماب برای اجتناب از اسپلنکتومی باشد و ریتوکسیماب می‌تواند در شرایطی که در دسترس باشد، حتی جایگزین موارد طحال‌برداری شود. مطالعه‌های آینده‌نگر با تعداد بیشتر بیماران و چند مرکزی جهت نتیجه‌گیری نهایی توصیه می‌شود.
 


دکتر سهیلا خسروی، دکتر ملیحه متانت، ناهید پورخسروی، دکتر خاطره کاظمی،
جلد ۱۷، شماره ۲ - ( تابستان ۱۳۹۹ )
چکیده

چکیده
سابقه و هدف
تب هموراژیک کریمه کنگو، یک عفونت ویروسی خونریزی‌دهنده با میزان مرگ و میر بالا می‌باشد. به دلیل فقدان درمان اختصاصی، مدیریت بیماری به کمک حمایت درمانی و داروهای ضد ویروسی انجام می‌شود. در مطالعه حاضر میزان مصرف فرآورده‌های خون در طغیان بیماری در بهار ۱۳۹۶ در زاهدان بررسی شد.
مواد و روش‌ها
در یک مطالعه مقطعی، تمامی بیماران بستری شده در طغیان کریمه کنگو، که در بهار ۹۶ در بخش عفونی  بیمارستان بوعلی زاهدان بستری شدند، وارد مطالعه شده و اطلاعات بیماران شامل سن و جنس و نیز میزان و نوع فرآورده‌های خون مصرفی آنان ثبت گردید. علاوه بر این، شغل، علت احتمالی ابتلا به بیماری و پاسخ به درمان نیز بررسی شد. تشخیص قطعی بیماری بر اساس آزمایش سرولوژیک الایزا و نسخه‌برداری معکوس واکنش زنجیره‌ای پلیمراز(RT-PCR)داده شد. یافته‌ها توسط آزمون‌های آماری توصیفی و نرم‌افزار ۱۶ SPSS تحلیل شدند.
یافته‌ها
در مدت مطالعه، ۱۸ بیمار با تشخیص قطعی تب کریمه کنگو و میانگین سنی ۹/۶ ± ۵/۲۷ سال در بیمارستان بوعلی بستری شدند. تمام بیماران مرد و اغلب کارگر کشتارگاه(۵/۴۴%) بودند. علت اصلی آلودگی به تب کریمه کنگو، تماس با گوشت و دام آلوده بود. از میان ۱۸ بیمار، ۱۱ نفر(۶۱%) نیاز به تزریق فرآورده‌های خون پیدا کردند و کنسانتره پلاکت پرکاربردترین فرآورده مصرفی در بین بیماران بود(۲/۸۳%). در مجموع ۱۹۱ واحد فرآورده خون شامل ۱۵۹ واحد(۲/۸۳%) کنسانتره پلاکت مصرف شده و هیچ یک از بیماران در اثر این بیماری فوت نکردند.
نتیجه گیری
جهت مدیریت بیماری تب کریمه کنگو، اغلب نیاز به تزریق میزان بالای خون و فرآورده‌های خون است. از این میان کنسانتره پلاکت پرمصرف ترین فرآورده می‌باشد.

نیلوفر کاظمی بابا احمدی، دکتر مریم خیراندیش،
جلد ۱۹، شماره ۱ - ( بهار ۱۴۰۱ )
چکیده

چکیده
سابقه و هدف
در دسامبر ۲۰۱۹ بیماری کرونا ویروس(COVID-۱۹) که یک عفونت نوظهور دستگاه تنفسی است، توسط ویروس  SARS-COV-۲ ایجاد و در ووهان چین شیوع پیدا کرد. قدرت بالای سرایت این بیماری سبب شد، در مدت کوتاهی افراد زیادی در سراسر جهان به بیماری مبتلا گردند. ابتلا به این عفونت سبب برهم خوردن تعادل سیستم ایمنی به واسطه ترشح فراوان سایتوکاین‌های پیش التهابی مثلTNF-α ، IL-۶ و IL-۱ شده و منجر به بروز طوفان سایتوکاینی می‌گردد. نظر به اهمیت و نقش ویروس‌های نوظهور در سلامت خون و فرآورده‌های آن، در بخش اول این مقاله به مبحث ویروس شناسی، پاسخ‌های ایمنی و ایمونوپاتوژنز این بیماری پرداخته خواهد شد.
مواد و روش‌ها
در این مطالعه مروری واژگان کلیدی در پایگاه‌های Science Direct ، PubMed ،Scopus  و سایت ژورنال‌های Nature Science ، Elsevier ، Cell ، BMJ و Lancet جستجو شده و نهایتاً ۱۴۸ مقاله استفاده گردید.
یافته‌ها
ظهور گونه‌های جدید ویروس SARS-CoV-۲ که به دنبال جهش بالای این ویروس رخ می‌دهد، ضمن افزایش قابلیت فرار از سیستم ایمنی و قدرت سرایت بیشتر آن، سبب ناکارآمدی واکسن‌های تولیدی می‌شود. سیگنال‌ها و پاسخ‌های سیستم ایمنی در پاسخ به SARS-CoV-۲ سبب تولید سونامی سایتوکاینی شده، هم‌زمان با تاثیرات هم‌افزایی آن‌ها سبب القای پانوپتوزیس، نقص چند ارگانی و مرگ می‌گردد.
نتیجه گیری
به علت گسترش و انتشار وسیع ویروس SARS-CoV-۲ و ماهیت بی‌سابقه آن در ایجاد بیماری، پرداختن به آن بسیار با اهمیت است. با این حال به دلیل ماهیت ژنومی ویروس، احتمال وقوع بالای موتاسیون‌های مختلف و ظهور گونه‌های جدید، هنوز اطلاعات دقیق و جامعی از توانمندی‌های ویروس در فرار از سیستم ایمنی و مکانیسم‌های بیماری‌زایی آن در دسترس نیست و در این زمینه تناقضات زیادی وجود دارد. با این همه در این مقاله با مرور بر مقالات و منابع چاپ شده تا زمان تهیه آن، تلاش شده است تا از آخرین مطالب علمی در دسترس و موثق استفاده گردد.  

 

نیلوفر کاظمی بابا احمدی، دکتر مریم خیراندیش،
جلد ۲۰، شماره ۱ - ( بهار ۱۴۰۲ )
چکیده

چکیده
سابقه و هدف
بیماری کرونا ویروس که توسط SARS-COV-۲ ایجاد می‌شود، در مدت کوتاهی اغلب نقاط دنیا را درگیر کرد. در زمان ظهور پاندمی به این گستردگی، بانک خون‌ها نیز تحت تاثیر قرار می‌گیرند. به دلیل شیوع گسترده SARS-COV-۲ دستورالعمل‌های جدیدی در مراکز انتقال خون اتخاذ گردیده است. بررسی اثرات پاندمی SARS-COV-۲ بر مراکز انتقال خون، اهدا و سلامت خون  و استفاده از فرآورده های خونی برای درمان آن از اهداف این مقاله بود.
مواد و روش‌ها
در این مطالعه مروری، واژگان کلیدی در پایگاه‌های Science Direct ، PubMed ، Scopus و ژورنال‌های Science Nature ، Elsevier ، Cell ، BMJ ، Blood ، Transfusion و Lancet جستجو شده و نهایتاً ۹۹ مقاله استفاده گردید.
یافته‌ها
بیماری COVID-۱۹ اثرات منفی بر اهدا و سرویس‌های انتقال خون داشته است. از مسائل مهم این است که انگیزه اهداکنندگان با وجود پاندمی حفظ شود و مراکز درمانی با کمبود فرآورده‌های خونی روبه رو نشوند. SARS-COV-۲ چالش‌هایی در جذب اهداکنندگان و سلامت خون ایجاد کرده زیرا عفونت می‌تواند بدون علامت باشد. با این وجود، تا به امروز موردی از انتقال ویروس به واسطه تزریق فرآورده‌های خونی گزارش نشده است.
نتیجه گیری
COVID-۱۹ اثرات منفی بر اهدا و ذخایر خون داشته است. مراکز خون سیاست‌های جدیدی را برای محافظت از اهداکنندگان و تأمین خون ایجاد کرده‌اند؛ از جمله اضافه کردن پرسش‌های جدید به پرسشنامه غربالگری اهداکنندگان و معافیت‌های جدید برای ابتلا، واکسیناسیون و مدیریت خون بیماران. پلاسمای هیپرایمیون، اگر چه به عنوان یک درمان احتمالی مطرح می‌شود، با این حال در این زمینه تناقضاتی وجود دارد.

 


صفحه ۱ از ۱     

کلیه حقوق این وب سایت متعلق به فصلنامه پژوهشی خون می باشد.

طراحی و برنامه نویسی : یکتاوب افزار شرق

© 2025 CC BY-NC 4.0 | Scientific Journal of Iran Blood Transfus Organ

Designed & Developed by : Yektaweb