چکیده
سابقه و هدف
آلودگی باکتریایی در پلاکتهای کنسانتره، از عوارض شایع و خطرناک انتقال خون در جهان است. هدف از مطالعه حاضر، بررسی آلودگی باکتریایی فرآوردههای پلاکتی تهیه شده در پایگاه انتقال خون کرمان با روش کشت بود.
مواد و روشها
در یک مطالعه توصیفی- مقطعی به صورت تصادفی، ۶۳۰ نمونه فرآورده پلاکتی در دو گروه (۳۶۰ نمونه با استفاده از کیسه جانبی بدون کیسه نمونهگیری و ۲۷۰ نمونه با استفاده از کیسه جانبی همراه با کیسه نمونهگیری) وارد مطالعه گردید. این نمونهها در محیطهای ائوزین متیلن بلو و بلادآگار کشت و پس از ۴۸ ساعت انکوباسیون در ۳۷ درجه سانتیگراد، بررسی شدند. تحلیل دادهها با استفاده از نرمافزار ۱۹ SPSS و آزمونهای آمار توصیفی انجام شد.
یافتهها
از مجموع ۶۳۰ نمونه کشت داده شده، تعداد ۵ مورد(۳۹/۱%) آلوده تشخیص داده شد که همگی مربوط به نمونههای پلاکت تهیه شده از کیسههای جانبی، بدون کیسه نمونهگیری بود. باکتریهای استافیلوکوکوس اپیدرمیدیس(۳ مورد) و استافیلوکوکوس ساپروفیتیکوس(۲ مورد) از نمونهها جدا شدند.
نتیجهگیری
با توجه به پیشرفتهایی که در زمینه جمعآوری، تهیه و ذخیره پلاکتهای کنسانتره به وجود آمده است، عفونت باکتریایی ناشی از انتقال پلاکتهای آلوده به طور چشمگیری کاهش یافته که ارتقاء فرآیندها و استقرار GMP ، نقش عمدهای در این کاهش داشته است.