جستجو در مقالات منتشر شده


۲۱ نتیجه برای هاشمی

دکتر مریمالسادات هاشمی پور، دکتر مریم راد، دکتر سمیه ابراهیمی میمند،
جلد ۵، شماره ۳ - ( پاييز ۱۳۸۷ )
چکیده

  چکید ه

  سابقه و هدف

  بتا تالاسمی ماژور به عنوان شایع‌ترین بیماری ژنتیکی در ایران گزارش شده که همراه با مشکلات دهانی ـ فکی و صورتی( Oromaxillofacial ) می‌باشد. این پژوهش به منظور بررسی شیوع تظاهرات دهانی ـ فکی و صورتی در بیماران مبتلا به تالاسمی ماژور مراجعه کننده به مرکز بیماری‌های خاص استان کرمان در سال ۱۳۸۶ اجرا گردید.

  مواد وروش‌ها

  مطالعه انجام شده از نوع مقطعی و توصیفی بود. روش نمونه‌گیری تصادفی بود. در این مطالعه تعداد ۲۰۸ نفر بیمار مبتلا به بتا تالاسمی ماژور مورد بررسی قرار گرفتند. بعد از معاینه دهانی و تکمیل فرم‌های مربوطه، نتایج با استفاده از آزمون X۲ ، t-test و نرم‌افزار ۵/۱۳ SPSS تجزیه و تحلیل شد.

  یافته‌ها

  از بین ۲۰۸ بیمار مبتلا به تالاسمی ماژور مورد بررسی، تعداد ۱۰۳ نفر مذکر و ۱۰۵ نفر مؤنث بودند. میانگین سنی بیماران ۴۸/۱۲ سال(با انحراف معیار ۰۹/۶) و طیف سنی بیماران از ۱ تا ۲۶ سال بود. شایع‌ترین تظاهرات صورتی رنگ پریدگی چهره(۳/۴۷ درصد با فاصله اطمینان ۹۵ درصد) و کمترین تظاهر جلوزدگی فک پایین بود. در این بررسی، ۶/۴۶ درصد(با فاصله اطمینان ۹۵ درصد) بیماران دارای بیرون‌زدگی فک بالا بودند. نتایج حاصل از این مطالعه نشان داد که شایع‌ترین محل پیگمانتاسیون داخل دهانی در لثه لبیال و کمترین میزان مربوط به قسمت‌های طرفی زبان، کام نرم و کف دهان می‌باشد.

  نتیجه گیری

  این مطالعه نشان داد که ۱۷۵ نفر( ۲/۸۴ درصد) از بیماران از تغییرات ناحیه استخوان‌های فک و صورت شامل جلوزدگی فک بالا و پایین، بینی زینی شکل، فضا بین دندان‌های قدامی، بیرون زدگی دندان‌های قدامی، مال اکلوژن خلفی و برجستگی پیشانی رنج می‌بردند. هم چنین مطالعه حاضر نشان داد که هر چه سن دریافت خون کمتر باشد و به عبارتی بیمار در سن پایین‌تر خون دریافت کرده باشد، میزان شیوع تظاهرات فکی ـ دهانی و صورتی کمتر می‌باشد.


دکتر حسن ابوالقاسمی، مریم امانی، علیرضا جباری، رضا رنجبران، محمد حسین محمدی، دکتر مهریار حبیبی رودکنار، اکرم علی بالازاده، اکبر هاشمی طیر، دکتر ناصر امیری‌زاده، دکتر پیمان عشقی،
جلد ۶، شماره ۳ - ( پاييز ۱۳۸۸ )
چکیده

  چکید ه

  سابقه و هدف

  چسب فیبرینی فرآورده بیولوژیک مشتق از پلاسما است که به طور گسترده‌ای جهت متوقف نمودن خونریزی در حین و بعد از جراحی استفاده می‌شود و نوع اتولوگ و تهیه شده در بانک خون آن، خطر انتقال عوامل عفونی را ندارد. هدف این مطالعه تهیه ترومبین و فیبرینوژن از پلاسمای تازه منجمد شده و مطالعه خصوصیات آزمایشگاهی آن‌ها به منظور تهیه چسب فیبرینی بود.

  مواد و روش‌ها

  فیبرینوژن با استفاده از سولفات پروتامین از کرایو استحصال و غلظت آن با روش الایزا و روش انعقادی کلاوس تعیین شد. ترومبین با دو روش دستی و دستگاهی تهیه و فعالیت آن با روش اسپکتروفتومتری تعیین گردید. زمان تشکیل لخته با ترکیب ترومبین و فیبرینوژن استحصالی اندازه‌گیری شد. قدرت کشش و قدرت چسبندگی لخته حاصل با دستگاه Tensiometry تعیین شد. بررسی زمان لیز لخته با حلال پذیری در اوره ۵ مولار انجام شد.

  یافته‌ها

  غلظت فیبرینوژن رسوب داده شده با سولفات پروتامین mg/ml ۸ ± ۷۳ تعیین شد. بازیافت فیبرینوژن از رسوب کرایو در دمای ˚C ۲۴، ۹۳% بود. زمان تشکیل لخته فیبرینوژن با ترومبین کمتر از ۵ ثانیه بود. قدرت کشش لخته و قدرت چسبندگی به ترتیب g/cm۲ ۹/۸ ± ۶۰ و g ۹ ± ۵۵ بود. میانگین فعالیت ترومبین دستی تولید شده NIH ۲/۶ ± ۶/۵۹ بود اضافه نمودن عامل آنتی‌فیبرینولیتیک به کنسانتره فیبرینوژن، تاثیری در زمان لخته شدن و قدرت کشسانی نداشت.

  نتیجه گیری

  فیبرینوژن و ترومبین تهیه شده در این تحقیق از لحاظ غلظت، فعالیت، قدرت تشکیل لخته و استحکام لخته ایجاد شده، ماهیت مناسبی برای تولید چسب فیبرینی دارند.

  کلمات کلیدی : چسب فیبرینی، فیبرینوژن، ترومبین، پلاسما

 


مائده شریفی‌زاده ، دکتر مهرداد هاشمی، مجید مؤمنی، دکتر کامران علی مقدم، دکتر اردشیر قوام‌زاده ، دکتر حمیداله غفاری،
جلد ۷، شماره ۳ - ( پاييز ۱۳۸۹ )
چکیده

  چکید ه

  سابقه و هدف

  لوکمی پرومیلوسیتیکی حاد( APL )، بدخیم‌ترین نوع لوکمیای حاد است که در عرض چند هفته باعث مرگ می­شود و حدود ۱۵-۱۰ درصد انواع لوکمی‌های میلوسیتیکی حاد را شامل می­شود. آرسنیک تری‌اکسید به عنوان یک عامل درمانی منفرد، درمان برگزیده برای APL شناخته شده است که عمده اثر آن القای مرگ سلولی از طریق آپوپتوز است، اما مکانیسمی که با آن باعث القای آپوپتوز می­شود و عمیقاً بیان ژن‌ها را تحت تاثیر قرار می‌دهد، هنوز به درستی شناسایی نشده است. از این رو بررسی تاثیر آن بر بیان ژن­های درگیر در سرطان ضروری می­باشد.

  مواد و روش‌ها

  مطالعه انجام شده از نوع تحلیلی بود. برای فهم مکانیسم‌های درگیر در القای مرگ سلولی توسط آرسنیک، رده سلولی NB۴ با غلظت‌های μM ۵/٠، μM ١ و μM ٢ آرسنیک تری‌اکسید تیمار شدند و به ترتیب پس از زما‌ن‌های ۱۲، ۲۴، ۴۸ و٧٢ ساعت، RNA ­ آن‌ها استخراج شد. پس از سنتز cDNA ، میزان بیان ژن‌های آپوپتوزی در مسیر میتوکندریایی شامل کاسپاز۳ ، Mcl-۱ و Bcl-۲ با روش Real-Time PCR مورد مطالعه قرار گرفت. از آزمون t ، نرم‌افزار Excel و آنالیز واریانس برای تحلیل داده‌ها استفاده شد.

  یافته‌ها

  یافته­های ما نشان داد که القای مرگ توسط آرسنیک، با کاهش بیان mRNA آنتی آپوپتوتیک Bcl-۲ همراه است اما بیان ژن‌های کاسپاز۳ و Mcl-۱ پس از تیمار با آرسنیک تغییری نمی­کند.

  نتیجه گیری

  این نتایج نشان می­دهد که تغییر در بیان ژن Bcl-۲ می­تواند یکی از مکانیسم‌های عمل آرسنیک از طریق القای آپوپتوز باشد در حالی که ژن‌های کاسپاز۳ و Mcl-۱ نقشی در آن ندارند.

  کلمات کلیدی : لوکمیای پرومیلوسیتیکی حاد، آرسنیک تری‌اکسید، آپوپتوز، کاسپاز ۳، ژن‌های bcl-۲

 


فائزه رحیمی‌نژاد، راحله علی‌محمدی، پانتی فولادی، سمیرا فروغی، مرضیه فیض‌پور، رقیه وحیدی، مریم هاشمی، فائزه ملازاده، معصومه حیدری، مهدی دیلم صالحی، دکتر سیروس زینلی،
جلد ۷، شماره ۴ - ( زمستان ۱۳۸۹ )
چکیده

  چکید ه

  سابقه و هدف

  بتا تالاسمی یکی از شایع‌ترین بیماری‌های تک ژنی در دنیاست. اکثر موتاسیون‌های عامل بتا تالاسمی، از نوع نقطه‌ای هستند ولی در بعضی از موارد، موتاسیون‌ها سبب حذف بزرگ در کلاستر ژن بتا گلوبین می‌شوند. هدف از این مطالعه، تشخیص و بررسی دو حذف ژنی معروف به هندی ـ آسیایی و لپور به شیوه دوپلکس می‌باشد که سبب پاسخگویی سریع‌تر به مراجعین و بیماران می‌‌شود.

  مواد و روش‌ها

  مطالعه انجام شده از نوع تجربی بود. تحقیق بر روی ۳ نمونه حذف هندی ـ آسیایی و ۱۰ نمونه لپور انجام شد. در این تحقیق، بعد از اطمینان از وجود حذف لپور و هندی ـ آسیایی در نمونه‌های مورد مطالعه، سعی در تنظیم کردن Gap-PCR مربوط به شناسایی این دو حذف به صورت دوگانه( duplex ) شد. PCR با استفاده از ۸ عدد آغازگر در دمای آنیلینگ ۶۸ درجه سانتی‌گراد با غلظت مورد نظر تنظیم شد و با شرایط ایجاد شده، به خوبی این دو حذف در یک واکنش قابل تشخیص بود.

  یافته‌ها

  با توجه به بررسی‌های انجام شده با روش Gap PCR ، نتایج ژل‌ها به صورت مولتی‌پلکس نشان داد که این دو حذف و باندهای اختصاصی مربوط به هر حذف، در یک PCR مولتی‌پلکس قابل ردیابی است.

  نتیجه گیری

  با توجه به اهمیـت بررسی به روش مولتی‌پلکس، بررسی حذف‌های ژنی زنجیره بتا برای دو حذف لپور و هندی ـ آسیایی به صورت هم‌ زمان، سریع، مطمئن و به راحتی قابل انجام است. این روش با توجه به صرفه‌جویی در وقت و مواد مصرفی به صرفه‌تر می‌باشد.

  کلمات کلیدی : بتا تالاسمی،‌ بتا گلوبین‌ها،‌ حذف ژنی

 


فیض‌اله هاشمی گرجی، دکتر محمد حمید، آیدا عرب، اعظم امیریان، دکتر سیروس زینلی، دکتر مرتضی کریمی‌پور،
جلد ۸، شماره ۳ - ( پاييز ۱۳۹۰ )
چکیده

  چکید ه

  سابقه و هدف

  سطح بالای هموگلوبین جنینی (HbF) تأثیر عمده‌ای بر تالاسمی بتا دارد به طوری که افزایش تولید HbF ، شدت بیماری را کاهش می‌دهد. سه لوکوس HBS۱L–MYB در کروموزوم ۶q۲۳ ، BCL۱۱A در کروموزوم ۲p۱۶ و ژن گاماگلوبین با افزایش سطح HbF در بیماران مبتلا به تالاسمی در ارتباط می‌باشند . در مطالعه کنونی، ارتباط برخی پلی‌مورفیسم‌های افزایش‌دهنده سطح HbF در بیماران مبتلا به تالاسمی و افراد سالم ارزیابی شد.

  مواد و روش‌ها

  مطالعه انجام شده از نوع مورد ـ شاهدی بود. در این مطالعه سه پلی‌مورفیسم شایع rs۴۸۹۵۴۴۱ ، rs۱۱۸۸۶۸۶۸ و rs۲۸۳۸۴۵۱۳ با استفاده از روش PCR - RFLP در میان ۵۰ بیمار مبتلا به تالاسمی بتا با HbF افزایش یافته و ۴۷ فرد سالم با HbF نرمال تعیین ژنوتیپ شدند. هضم آنزیمی به ترتیب با Rsa I ، Mbo II و BstX I انجام شد و پس از تعیین ژنوتیپ نمونه‌ها، فرکانس آللی SNPs HbF در دو گروه با آزمون کای‌دو توسط نرم‌افزار ۱۶ SPSS به همراه SNP analyzer ۲ صورت گرفت.

  یافته‌ها

  فرکانس برای آلل موتانت در rs۴۸۹۵۴۴۱ ، rs۱۱۸۸۶۸۶۸ و rs۲۸۳۸۴۵۱۳ به ترتیب ۲۴۵/۰ ، ۵۲۱/۰ و ۳۰۹/۰ در گروه سالم و ۳۰۰/۰ ، ۵۲۰/۰ و ۲۸/۰ در گروه بیمار بود. ارتباط معنی‌داری بین سه پلی‌مورفیسم مورد بررسی در افراد سالم و افزایش میزان HbF در بیماران مبتلا مشاهده نشد .

  نتیجه گیری

  درحالی که در مطالعه‌های قبلی این پلی‌مورفیسم‌ها در BCL۱۱A و HBS۱L - MYB loci با افزایش سطح HbF در ارتباط بودند، در این مطالعه ممکن است پلی‌مورفیسم‌های دیگری برای افزایش HbF در جمعیت ما نقش داشته باشند.


اکرم صفایی، دکتر فرهاد ذاکر، حیدر شرفی، دکتر مهرداد هاشمی، دکتر پریچهره یغمایی، مریم عبداله زاده،
جلد ۸، شماره ۳ - ( پاييز ۱۳۹۰ )
چکیده

  چکید ه

  سابقه و هدف

  بسیاری از مطالعه‌ها ثابت کرده‌اند که پلی‌مورفیسم ژن NQO۱ ، باعث افزایش خطر ابتلا به لوسمی میلوئیدی حاد می‌شود. هدف از این مطالعه، ارزیابی میزان شیوع پلی‌مورفیسم‌های C۴۶۵T و NQO۱ C۶۰۹T در ایران و بررسی نقش این پلی‌مورفیسم‌ها در افزایش خطر ابتلا به لوسمی میلوئیدی حاد بود.

  مواد و روش‌ها

  مطالعه انجام شده از نوع مورد ـ شاهدی بود. با استفاده از روش PCR-RFLP ، به صورت تصادفی برای پلی‌مورفیسم C۶۰۹T ، ۱۴۰ بیمار مبتلا به لوسمی میلوئیدی حاد در برابر ۸۰ نفر شاهد و برای پلی‌مورفیسم C۴۶۵T ، ۱۲۴ (از ۱۴۰ بیمار) بیمار مبتلا به لوسمی میلوئیدی حاد در برابر ۸۰ نفر گروه شاهد، مورد بررسی قرار گرفتند. جهت تحلیل آماری از آزمون مجذور کا و نرم‌افزار ۱۶ SPSS استفاده شد.

  یافته‌ها

  ارتباط معنا‌داری بین پلی‌مورفیسم‌های C۶۰۹T و C۴۶۵T NQO۱ و افزایش خطر ابتلا به لوسمی میلوئیدی حاد یافت نشد. در پلی‌مورفیسم C۶۰۹T ، نسبت شانس برای ژنوتیپ TT در مقابل ژنوتیپ CC ، ۲۱/۰(۱۳/۱-۰۴/۰ = ۹۵% CI ) و برای ژنوتیپ CT در مقابل ژنوتیپ CC ، ۰۶/۱(۹۵/۱- ۵۷/۰= ۹۵% CI ) بود. در پلی‌مورفیسم C۴۶۵T نسبت شانس برای ژنوتیپ TT در مقابل ژنوتیپ CC ، صفر و برای ژنوتیپ CT در مقابل ژنوتیپ CC ، ۰۱/۳(۳۲/۱۴-۶۳/۰= ۹۵% CI ) بود.

  نتیجه گیری

  نتایج مطالعه نشان می‌دهد که واریانت‌های ژن C۶۰۹T و NQO۱ C۴۶۵T ، فاکتور مهمی برای ابتلا به لوسمی میلوئیدی حاد نیستند.


زهرا بخشنده، مهشید محمدی‌پور، راحله حلبیان، پژمان حامدی اصل، ویدا هاشمی، محمد محمدزاده، دکتر عباس علی ایمانی فولادی، دکتر ناصر امیری‌زاده، دکتر صالح نصیری، دکتر مهریار حبیبی رودکنار،
جلد ۹، شماره ۲ - ( تابستان ۱۳۹۱ )
چکیده

  چکید ه

  سابقه و هدف

  آلودگی باکتریایی فرآورده­­های خونی، خطر عفونی عمده پایدار در طب انتقال خون نوین است. این مشکل به ویژه در مورد فرآورده­های پلاکتی که شرایط مطلوب برای رشد باکتری­ها را فراهم می­سازند، نگران‌کننده است. لیپوکالین- ۲، یک پروتئین احتباس‌کننده آهن در پاسخ ایمنی ذاتی است که به سیدروفور باکتری­ها متصل شده و از جذب آهن توسط آن­ها جلوگیری می­کند. این مطالعه برای نشان دادن اثرات آنتی­باکتریایی لیپوکالین- ۲ به عنوان یک عامل باکتریواستاتیک در جلوگیری از آلودگی باکتریایی پلاکت­ها طراحی شده است.

  مواد و روش‌ها

  در یک مطالعه تجربی، ابتدا حداقل غلظت مهارکننده لیپوکالین- ۲ نوترکیب بعد از ۲۴ ساعت انکوباسیون در دمای اتاق( º C ۲ ± ۲۲) تعیین شد. سپس اثر آنتی­باکتریایی لیپوکالین- ۲ در محیط پلاکتی هم‌زمان با تلقیح باکتری­های آلوده کننده پلاکتی و نگهداری در دمای اتاق( º C ۲ ± ۲۲) بررسی شد.

  یافته‌ها

  نتایج حاصل از کشت فرآورده پلاکتی حاوی لیپوکالین-۲ و رقت­های مختلف باکتری­ها نشان داد که لیپوکالین-۲ در غلظت ng/mL ۴۰ توانست باعث مهار رشد mL / CFU ۱۰۴ × ۵/۱ استافیلوکوک اپیدرمیدیس، سودوموناس آئروژینوزا، اشریشیا کلی، کلبسیلا پنومونیه و انتروکوکوس فکالیس شود. هم چنین لیپوکالین-۲ در همین غلظت توانست باعث مهار رشد CFU/mL ۱۰۳×۵/۱ استافیلوکوک اورئوس و پروتئوس میرابیلیس گردد.

  نتیجه گیری

  لیپوکالین-۲ نوترکیب بر روی طیف وسیعی از باکتری­های آلوده کننده پلاکتی اثر مهاری دارد و در صورت استفاده در فرآورده­های پلاکتی، می­تواند آلودگی باکتریایی این فرآورده و عوارض عفونی ناشی از انتقال پلاکت آلوده را در گیرنده کاهش دهد. ولی برای استفاده از آن، مطالعه‌های بیشتر و تکمیلی مورد نیاز است.

 


زهراالسادات هاشمی، دکتر مهدی فروزنده مقدم، دکتر مسعود سلیمانی، دکتر غلامرضا خمیسی‌پور، مجید مصاحبی محمدی،
جلد ۹، شماره ۳ - ( ويژه‌نامه سلول‌هاي بنيادي پاييز ۱۳۹۱ )
چکیده

  چکید ه

  سابقه و هدف

  خون بند ناف( UCB ) در پیوند مغز استخوان، به علت دوز پایین سلول ­ های CD۳۴+ دارای محدودیت­هایی است که می­بایست این سلول­ها تکثیر شوند. بنابراین هدف از این تحقیق، تکثیر سلول‌های CD۳۴+ با کمترین دست‌ورزی می‌باشد.

  مواد و روش‌ها

  در یک مطالعه تجربی، سلول­های بنیادی سوماتیک غیر محدود شده( USSC ) جفت انسانی جداسازی و از نظر مورفولوژیکی و ایمونولوژیکی شناسایی و تایید شدند. سپس روی داربست آلوگرافت استخوانی معدنی شده( MBA ) و نیز کف پلیت، به عنوان لایه مغذی( Feeder ) پوشانده شدند. سلول­های CD۳۴+ (با روش (MACS از جفت انسانی تخلیص و به مدت سه هفته در شرایط دو و سه­ بعدی تکثیر شدند. در آخر شمارش سلولی، فلوسیتومتری، سنجش کلنی و نیز آزمایش LTC-IC انجام شد.

  یافته‌ها

  پس از سه هفته تکثیر، تعداد سلول­های UCB-CD۳۴+ در محیط سه ­بعدی، به ۲/۱۳ ± ۲۵۰ رسید. بیشترین کاهش درصد فلوسیتومتری در کشت سه­ بعدی مشاهده شد و بیشترین تعداد کلنی و LTC-IC در روز ۱۴ حاصل شد.

  نتیجه گیری

  سلول­های USSC به همراه ساختار سه ­بعدی MBA ، با تولید بیشتر سیتوکاین­های خونی، ماتریکس خارج سلولی، مولکول­های اتصالی و نیز با ایجاد برهمکنش­های بین سلولی می‌توانند به عنوان لایه مغذی مناسب به کار روند. این ساختار با افزایش نسبت سطح به حجم، تقلیدی از نیچ مغز استخوان در محیط خارج بدن را فراهم می­سازد. این مدل می­تواند محیط مناسب و جایگزینی برای تکثیر HSC باشد.


بابک باجلان، دکتر مهرداد هاشمی، دکتر مهرداد پروین، مجید ذکی دیزجی، دکتر کامران علی‌مقدم، دکتر سید حمیداله غفاری،
جلد ۹، شماره ۳ - ( پاييز ۱۳۹۱ )
چکیده

  چکید ه

  سابقه و هدف

  حدود ۴۰ درصد از مبتلایان به سرطان کلیه حتی پس از خارج نمودن کامل کلیه(رادیکال نفرکتومی) دچار متاستاز می‌شوند. بنابراین یافتن راهی برای تشخیص شروع متاستاز بسیار ارزشمند می‌باشد. در تحقیق حاضر، امکان تشخیص میکرومتاستاز سرطان کلیه با استفاده از نشانگر( (CA۹ مورد بررسی قرار گرفته است.

  مواد و روش‌ها

  در یک مطالعه تجربی، از ۳۰ بیمار مبتلا به سرطان کلیه که به بیمارستان دکتر لبافی‌نژاد مراجعه نموده بودند، به صورت غیر تصادفی در دسترس خونگیری به عمل آمد. اطلاعات مربوط به درجه و مرحله تومور هر یک از بیماران از پاتولوژی دریافت گردید. از رده سلولی سرطان کلیه به نام ACHN به عنوان کنترل مثبت استفاده شد. جهت بررسی ارتباط بین میزان بیان ژن، درجه و مرحله تومور، از روش‌های آماری من‌ویتنی U و کروسکال والیس استفاده گردید. داده‌ها توسط نرم‌افزار ۱۳ SPSS تحلیل شدند.

  یافته‌ها

  از ۳۰ بیمار مورد مطالعه، در ۶ بیمار شاهد افزایش تعداد نسخه‌های ژن CA۹ بودیم. از این ۶ بیمار، ۳ بیمار در Stage I ، ۲ تا در Stage II و ۱ مورد در Stage III قرار داشتند. هم‌چنین پس از گذشت یک سال از نمونه‌گیری، پیگیری بیماران نشان داد که ۴ بیمار دچار متاستاز شده‌اند اما ارتباط معناداری بین تعداد نسخه‌های ژن با متاستاز یافت نگردید.

  نتیجه گیری

  این نتایج نشان می‌دهد ژن CA۹ می‌تواند مارکر مناسبی جهت تشخیص میکرومتاستاز در خون بیماران مبتلا به سرطان سلول کلیه( RCC ) باشد. هم چنین امید است با پیگیری طولانی مدت بیماران مبتلا به سرطان در آینده امکان پیش‌بینی وقوع متاستاز توسط سنجش مارکر CA۹ فراهم گردد.

 


دکتر ابراهیم میری‌مقدم، دکتر پیمان عشقی، دکتر اسماعیل صانعی مقدم، دکتر سید محمد هاشمی،
جلد ۹، شماره ۴ - ( زمستان ۱۳۹۱ )
چکیده

  چکید ه

  سابقه و هدف

  هموگلوبینوپاتی شایع‌ترین اختلال تک ژنی در ایران است. استان سیستان و بلوچستان ، ۲۳۰۰ بیمار هموگلوبینوپاتی وابسته به دریافت خون در جنوب شرق ایران دارد. در این مطالعه فراوانی هموگلوبینوپاتی‌ها در سطح استان مورد ارزیابی قرار گرفت.

  مواد و روش‌ها

  این مطالعه توصیفی ـ تحلیلی بر روی ۲۱۲۹ نفر در طیف سنی ۱۰- ۵ سال که با روش نمونه‌گیری خوشه‌ای چند مرحله‌ای انتخاب شده بودند، انجام شد. تعداد نمونه مورد نظر هر شهرستان متناسب با حجم جمعیت آن در نظر گرفته شد. پارامترهای هماتولوژی بر روی نمونه‌های حاوی ضد انعقاد EDTA توسط شمارشگر اتوماتیک، مقدار HbA۲ با روش کروماتوگرافی ستونی، الکتروفورز هموگلوبین بر روی استات سلولز در۶/۸ pH و نمونه‌های دارای هموگلوبین غیر طبیعی در ۱/۶ pH نیز الکتروفورز شدند. نتایج توسط آزمون t و ۱۱ SPSS تجزیه و تحلیل شدند.

  یافته‌ها

  نتایج نشان داد که ۷/۹% افراد مورد مطالعه در سطح استان مبتلا به تالاسمی مینور بودند. فراوانی تالاسمی مینور از ۲/۶% در شهرهای شمالی تا ۹/۱۲% در شهرهای جنوبی متفاوت بود و ۹/۰%، ۷/۱% و ۱/۰% افراد به ترتیب مبتلا به هتروزیگوت هموگلوبین S ، D و C بودند. ۴/۷۲% افراد هتروزیگوت هموگلوبینوپاتی، مقدار HbA۲ در حد افراد سالم داشتند.

  نتیجه گیری

  شیوع ژن بتا تالاسمی در نواحی جنوبی استان، از میانگین کشوری بیشتر بود. غربالگری‌های کنونی قبل از ازدواج در اکثر موارد قادر به شناسایی افراد هتروزیگوت هموگلوبینوپاتی‌ها نمی‌باشد لذا توصیه می‌شود در مناطقی که هموگلوبینوپاتی‌ها شایع هستند، غربالگری هموگلوبین S در برنامه غربالگری کشوری گنجانده شود.

 


هایده هاشمی‌زاده، روشنک نوری،
جلد ۹، شماره ۴ - ( زمستان ۱۳۹۱ )
چکیده

  چکید ه

  سابقه و هدف

  مبتلایان به تالاسمی ماژور، باید از زمان تشخیص بیماری تا آخر عمر هر ۳ الی ۴ هفته یک بار خون دریافت نمایند. اگر چه تزریق خون، سبب از بین رفتن علایم حاد بیماری می‌گردد، ولی عقب افتادگی شدید رشد جسمانی ناشی از اضافه بار آهن را در دهه دوم عمر به جا می‌گذارد.

  مواد و روش‌ها

  پژوهش حاضر یک مطالعه مورد ـ شاهدی بوده که به روش مقطعی به بررسی رشد جسمانی در مبتلایان به تالاسمی ماژور پرداخته است. گروه مورد شامل ۱۰۰ بیمار ۲ تا ۱۸ ساله مبتلا به تالاسمی ماژور و گروه شاهد مشتمل بر ۳۴۰ دختر و پسر سالم در همان رده سنی بودند.

  یافته‌ها

  در گروه مورد، میانگین و انحراف معیار میزان هموگلوبین و فریتین، به ترتیب ۵/۱ ± ۵/۸ گرم در دسی‌لیتر و ۵۲۵ ± ۲۱۸۳ نانوگرم در میلی‌لیتر بود. یافته‌های ناشی از وزن، قد ایستاده و نشسته در گروه مورد نشان داد که وزن ۹/۴۸%، قد ایستاده ۴/۵۳% و قد نشسته ۳/۷۳% دختران و وزن ۷/۵۲%، قد ایستاده ۴/۵۶% و قد نشسته ۵/۷۴% پسران، زیر صدک پنج منحنی رشد قرار داشت. نتایج ناشی از مقایسه قد و وزن گروه مورد و شاهد نشان داد که با افزایش سن، اختلاف معناداری در اکثر گروه‌ها دیده می‌شود.

  نتیجه گیری

  نارسایی رشد، یافته‌ای طبیعی در مبتلایان به بتا تالاسمی ماژور است. اصلی‌ترین علل نارسایی رشد در این گونه افراد شامل آنمی، هیپوکسی مزمن و اضافه بار آهن می‌باشد.

 


اکبر هاشمی طیر، امیر الماسی حشیانی، دکتر ناصر امیری‌زاده،
جلد ۱۰، شماره ۲ - ( تابستان ۱۳۹۲ )
چکیده

  چکید ه

  سابقه و هدف

  زنان از نظر عفونت‌های قابل انتقال از راه خون در مقایسه با مردان، جمعیت سالم‌تری هستند لذا تشویق زنان جهت اهدای خون اهمیت ویژه‌ای دارد. هدف این مطالعه ارزیابی میزان آگاهی دانشجویان و اساتید خانم شهر اراک درباره شرایط اهدای خون سالم بود.

  مواد و روش‌ها

  در این مطالعه مقطعی، ۶۱۷ نفر از دانشجویان و اساتید خانم دانشگاه‌های اراک به روش نمونه‌گیری تصادفی انتخاب و اطلاعات مورد نیاز پیرامون مشخصات فردی، انگیزه و آگاهی فرد درباره اهدای خون به وسیله پرسشنامه جمع‌آوری گردید. جهت تجزیه و تحلیل داده‌ها از نرم‌افزار ۱۶ SPSS و آزمون‌های t ، من‌ویتنی و دقیق فیشر استفاده شد.

  یافته‌ها

  ۴/۶% دانشجویان و ۲۵% اساتید خانم سابقه اهدای خون داشتند. دو گروه، انگیزه اصلی اهدای خون را نجات جان بیماران و مانع اصلی برای اهدای خون را کم خونی می‌دانستند. میزان آگاهی در هر دو گروه پایین بود. نتایج نشان داد که بین تحصیلات مادر و سابقه اهدای خون با میزان آگاهی فرد از لحاظ آماری ارتباط معنادار وجود داشت(۰۴/۰ p= ، ۰۰۱/۰ p= ).

  نتیجه گیری

  درصد قابل توجهی از زنان سطح آگاهی پایینی درباره اهدای خون دارند. بر اساس این پژوهش پیشنهاد می‌گردد آموزش در خصوص اهمیت اهدای خون در زنان در سطح وسیع صورت گیرد.

 


اکبر هاشمی طیر، دکتر ناصر امیری‌زاده، امیر الماسی حشیانی، مریم کامروان، دکتر محمد حسین محمدی،
جلد ۱۰، شماره ۳ - ( پاييز ۱۳۹۲ )
چکیده

  چکید ه

  سابقه و هدف

  چسب‌های فیبرینی به طور گسترده‌ای جهت کاهش خونریزی در اعمال جراحی استفاده می‌گردند. هدف این مطالعه، تهیه چسب فیبرینی از ترومبین و فیبرینوژن و بررسی کارایی هموستاتیک چسب فیبرینی در مدل حیوانی خرگوش بود.

  مواد و روش‌ها

  در این مطالعه تجربی، پلاسما به روش آفرزیس تهیه شد. فیبرینوژن با ترکیب کرایوپرسیپیتات و پروتامین سولفات استحصال و غلظت آن با روش الایزا اندازه‌گیری شد. چسب فیبرینی در برش‌های کبدی حیوان استفاده و زمان خونریزی و میزان خون از دست رفته اندازه‌گیری شد. هم چنین زمان خونریزی و میزان خون از دست رفته در خرگوش‌های هپارینه تعیین گردید.

  یافته‌ها

  غلظت فیبرینوژن رسوب داده شده با پروتامین سولفات mg/mL ۶ ± ۷۱ اندازه‌گیری شد. زمان تشکیل لخته فیبرینوژن با ترومبین ۶/۰ ± ۵ ثانیه بود. استفاده از چسب فیبرینی در برش‌های کبدی خرگوش، زمان خونریزی (۲ ± ۸/۸ ثانیه) و از دست دادن خون (۴/۰± ۰۵/۱ گرم) را در مقایسه با برش‌های کنترلی(۹۶ ± ۶۴۳ ثانیه، ۲/۱ ± ۹/۶ گرم) به طور قابل توجهی کاهش داد(۰۰۱/۰ p< ). اگر چه میزان خون از دست رفته و زمان خونریزی در خرگوش‌های هپارینه نسبت به غیر هپارینه افزایش داشت اما از نظر آماری معنادار نبود.

  نتیجه گیری

  چسب فیبرینی تهیه شده از رسوب فیبرینوژن و ترومبین، یک رویکرد درمانی جدید را برای تهیه چسب فیبرینی جهت استفاده در بالین مطرح می‌کند.

 


فهیمه‌السادات حسینی، دکتر حسن جولایی، دکتر لیلا ولیزاده، اکرم طبقچی اهری، میر ولایت‌الدین هاشمی، ژاله ورمزیار،
جلد ۱۰، شماره ۴ - ( زمستان ۱۳۹۲ )
چکیده

  چکید ه

  سابقه و هدف

  هموفیلی یک اختلال انعقادی ارثی توام با عوارض متعدد می‌باشد. نوجوانان جمعیت وسیعی از این بیماران هستند. کنترل مناسب یک بیماری مزمن به معنی دانش کافی از عوارض بیماری و رفتارهای پیشگیرانه است. هدف مطالعه جاری، بررسی دانش پیشگیری از عوارض بیماری در نوجوانان مبتلا به هموفیلی در کشور بود.

  مواد و روش‌ها

  در این مطالعه توصیفی، نوجوانان مبتلا به هموفیلی به صورت نمونه‌گیری در دسترس از ۱۱ کانون هموفیلی کشور در یک مطقطع زمانی ۹ ماهه بین سال‌های ۹۰ تا ۹۱ انتخاب گردیدند. اطلاعات با استفاده از پرسشنامه محقق ساخته و با روش خود گزارشی جمع‌آوری شد. تجزیه و تحلیل داده‌ها با آمار توصیفی(میانگین، انحراف معیار و درصد فراوانی) و نرم‌افزار ۱۳ SPSS صورت پذیرفت.

  یافته‌ها

  از ۱۰۸ نوجوان شرکت‌کننده در مطالعه، ۳/۳۵% از عوارض بیماری هموفیلی و ۷/۴۳% و ۴۷% نوجوانان به ترتیب از راه‌کارهای پیشگیری از عوارض هموفیلی و علت ایجاد عوارض مطلع نبودند. ۵/۶۹% نوجوانان، آموزش درخصوص پیشگیری از عوارض هموفیلی را دریافت نکرده بودند. در بررسی دانش نوجوانان از عوارض بیماری، ۶/۶۷% نوجوانان در زمینه عفونت‌های ویروسی، ۱/۵۶% از خونریزی‌های تهدیدکننده، ۶/۶۰% از عوارض اقدامات دندانپزشکی، ۲/۶۸% از داروهای مخاطره‌آمیز و ۴/۲۲% نوجوانان از ورزش‌های مخاطره‌آمیز هیچ گونه اطلاعاتی نداشتند.

  نتیجه گیری

  نیاز به ارتقای دانش پیشگیری از عوارض در نوجوانان مبتلا به بیماری هموفیلی، در بسیاری از حیطه‌ها وجود دارد. در هنگام محدودیت منابع، آموزش دارای اولین درجه اهمیت در امر سازماندهی خدمات بیماران هموفیلی در کشورهای در حال توسعه می‌باشد.

 


دکتر سید علی هاشمیان فر، لطفعلی خانی، دکتر رضا اسماعیلی،
جلد ۱۲، شماره ۳ - ( پاييز ۱۳۹۴ )
چکیده

  چکید ه

  سابقه و هدف

  اهدای عضو، یک پدیده پیچیده شامل ابعاد جسمانی، روانی و اجتماعی می­باشد. درک افراد از این پدیده، بستگی به هنجارهای فرهنگی و دانش فردی از اهدای عضو دارد. این مطالعه به منظور تبیین تجربه پزشکان از داوطلب شدن جهت اهدای عضو انجام شد.

  مواد و روش‌ها

  این مطالعه توصیفی با رویکرد کیفی و با استفاده از تکنیک پدیدارشناسی در سال ۱۳۹۳ بر روی ۱۴ پزشک دارای کارت اهدای عضو و شاغل در بیمارستان­های شهر ارومیه انجام شد. جهت گردآوری اطلاعات از مصاحبه‌های نیمه ساختار استفاده شد. تمام اطلاعات ضبط و دست‌نویس و با رویکرد «پدیدار شناسی Van manen » مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت.

  یافته‌ها

  یافته‌های تحقیق نشان داد که ۴ عامل؛ تجربه ارتباط با بیماران نیازمند اهدای عضو، نوع­دوستی، ایمان مذهبی و الگوگیری از عوامل مشوق و عدم رضایت خانواده به عنوان مانع، تبیین‌کننده تجربه‌های پزشکان داوطلب اهدای عضو می‌باشد.

  نتیجه گیری

  تجربه‌های پزشکان از اهدای عضو داوطلبانه منحصر به ­فرد بود. لذا درک پیچیدگی­های این تجربه‌ها درباره داشتن آمادگی اهدای عضو، برای کلیه دست‌اندر­کاران خدمات درمانی ضروری است.

 


مهسا نایب هاشمی، دکتر مهشید محمدی پور، دکتر حسین فهیمی، دکتر مهریار حبیبی رودکنار، دکتر محمدعلی جلیلی،
جلد ۱۴، شماره ۱ - ( بهار ۱۳۹۶ )
چکیده

چکیده

سابقه و هدف

فاکتور سلول بنیادی(SCF)، یک گلیکوپروتئین ۲۸ تا ۴۰ کیلودالتونی است که نقش مهمی را در تکثیر و تمایز سلول­های بنیادی خونساز(HSCs) بازی می­کند. هدف این مطالعه­ جداسازی، کلونینگ و بیان SCF در میزبان بیانیRosetta  بود. Rosetta علاوه بر ویژگی­های میزبان بیانی پروکاریوتی، انتظار می‌رفت با فراهم کردن کدون­های نادر پروتئین­های یوکاریوتی، سطح بیان پروتئین نوترکیب را افزایش دهد.

مواد و روش‌ها

مطالعه انجام از نوع تجربی بود. RNA تام از سلول‌های Hela استخراج و به دنبال آن cDNA ساخته شد. توالی رمزکننده­ SCF ، به وسیله آغازگرهای اختصاصی جداسازی و تکثیر شد و با استفاده از وکتور بیانی pET-۳۲a در E.coli TOP ۱۰ همسانه‌سازی شد. سازه نوترکیب به وسیله PCR ، هضم آنزیمی و تعیین توالی تایید ‌شد. وکتور نوترکیب در میزبان بیانی Rosetta تراریخت ‌شد. بیان  SCF نوترکیب در حضور IPTG القا شد. بیان فاکتور سلول بنیادی انسانی(hSCF) با SDS-PAGE و وسترن بلات ارزیابی و تایید شد.

یافته‌ها

توالی رمزکننده SCF با موفقیت از سلول‌های Hela جداسازی و در وکتور بیانی pET-۳۲a همسانه‌سازی و بیان پروتئین نوترکیب در میزبان بیانی Rosetta انجام شد.

نتیجه‌گیری

در سیستم بیانی Rosetta ، امکان تولید پروتئین‌های یوکاریوتی با کدون‌های نادر مثل AGG ، AGA ، AUA ، CUA ، CCC و GGA وجود دارد بنابراین به میزان بالایی پروتئین فاکتور سلول بنیادی تولید می‌شود.


دکتر علی وحیددستجردی، دکتر شیوا سلیمی، دکتر محسن جعفریان، دکتر ناهید اکبری، دکتر فخرالملوک یاوری، سیده سارا هاشمی،
جلد ۱۵، شماره ۱ - ( بهار ۱۳۹۷ )
چکیده

چکیده
سابقه و هدف
سیستم Rh با بیش از ۵۰ آنتی‌ژن، یکی از پلی‌مورفیک‌ترین سیستم‌های گروه خونی می‌باشد که پس از ABO به لحاظ بالینی بیشترین اهمیت را داراست. شایع‌ترین آنتی‌ژن‌های این سیستم e،c،E،C،D می‌باشند، با توجه به این که گزارش‌ها در مورد فروانی این آنتی‌ژن‌ها در جمعیت اهداکنندگان مستمر مرکز انتقال خون اصفهان محدود است لذا هدف از این مطالعه تعیین فنوتیپ و فراوانی آن‌ها، شناسایی افراد دارای فنوتیپ نادر و تشکیل بانک اطلاعاتی آن‌ها بود.
مواد و روش‌ها
مطالعه انجام شده از نوع توصیفی بود. نمونه‌گیری به روش غیر احتمالی آسان بر روی ۳۱۰ نفر از اهداکنندگان مستمر گروه خونی  Oمراجعه‌کننده به مرکز انتقال خون اصفهان در سال ۱۳۹۵ انجام گرفت. سوسپانسیون خونی ۵-۳ درصد در سرم فیزیولوژی تهیه شده با آنتی‌سرم‌های سیستم Rh به روش آگلوتیناسیون مستقیم مواجه گردید. سپس فنوتیپ Rh بر اساس شایع‌ترین ژنوتیپ تعیین شد.
یافته‌ها
از میان کلیه واکنش‌های مشاهده شده، بیشترین فراوانی مربوط به آنتی‌ژن e (۱۶/۹۵%) بود. فراوانی سایر آنتی‌ژن‌ها به ترتیب D (۱/۸۷%)، C (۲۹/۷۱%)، c (۱۹/۷۴%) و E (۹/۳۲%) و هم‌چنین شایع‌ترین فنوتیپ رایج R۱r (۲۷,۴۲%) و کمترین آن‌ها r"r (۳۲/۰%) و R۲RZ (۳۲/۰%) بودند.
نتیجه گیری
به طور کلی، انجام مطالعه‌های تعیین فنوتیپ و درصد فراوانی آنتی‌ژن‌های گلبول قرمز در جمعیت اهداکنندگان مستمر خون، موجب یافتن خون سازگار برای گیرندگان مکرر خون در حداقل زمان شده و منجر به کاهش واکنش‌های همولیتیک ـ آلوایمیون می‌شود.

 

عنایت اله شادمند، دکتر کاووس صلح جو، دکتر اکبر هاشمی طیر،
جلد ۱۶، شماره ۲ - ( تابستان ۱۳۹۸ )
چکیده

چکیده
سابقه و هدف
ژل پلاکتی غنی از فاکتورهای رشد با ماهیت ترمیمی می‌باشد و در اکثر جراحی‌ها برای درمان انواع نقائص بافتی استفاده می‌شود. در این مطالعه تاثیر ژل پلاکتی اتولوگ در ترمیم زخم‌های لیشمانیوز جلدی مورد ارزیابی قرار گرفت.
مواد و روش‌ها
در این مطالعه کارآزمایی بالینی، ۱۵ بیمار مبتلا به لیشمانیوز جلدی به طور تصادفی وارد مطالعه شدند و به مدت ۲ ماه مورد ارزیابی قرار گرفتند. بیماران دارای بیش از یک زخم جلدی بودند که یکی از زخم‌ها به عنوان کنترل و دیگری را به عنوان مداخله مورد بررسی قرار دادیم. گروه کنترل تحت درمان روتین گلوکانتیم قرار گرفته و گروه مداخله علاوه بر درمان معمول، فرآورده ژل پلاکتی را نیز دریافت نمودند. ژل پلاکتی به صورت هفته‌ای یک بار و تا حداکثر ۷ بار در محل زخم مورد استفاده قرار گرفت. اساس پاسخ به درمان به صورت تشکیل نسج گرانولاسیون قابل مشاهده توسط پزشک معالج و اپیتلیزاسیون بود.
یافته‌ها
استفاده از ژل پلاکتی اتولوگ در زخم‌های گروه مداخله، در ۶۶% موارد با بهبودی کامل و سریع‌تر زخم همراه بود و ۳۴% زخم‌ها نیز بهبودی نسبی داشتند. در طول ۲ ماه ارزیابی، هیچ کدام از زخم‌های گروه کنترل با بهبودی کامل همراه نبود. در گروه مداخله، میانگین مساحت زخم در هفته اول ۹/۱۴۸ ± ۶/۱۶۰ میلی‌متر مربع و در هفته هشتم به میزان ۶/۱۲۱ ± ۹/۸۶ میلی‌مترمربع رسید که این تغییر نزولی از نظر آماری معنادار بود (۰۰۱/۰>p).
نتیجه گیری
ژل پلاکتی می تواند در ترمیم زخم و رفع اسکار زخم‌های ناشی از لیشمانیوز جلدی مؤثر باشد.

 

دکتر اکبر هاشمی طیر، مریم کامروان،
جلد ۱۸، شماره ۲ - ( تابستان ۱۴۰۰ )
چکیده

چکیده
سابقه و هدف
ژل پلاکتی، غنی از فاکتورهای رشد نظیر فاکتور رشد مشتق از پلاکت، فاکتور رشد ترانسفورمینگ، فاکتور رشد اندوتلیال عروقی، فاکتور رشد اپیدرمال و فاکتور رشد فیبروبلاستی می‌باشد که ماهیت‌های ترمیمی دارند. در این مطالعه، فاکتورهای رشد در ژل پلاکتی تهیه شده از خون بند ناف و خون محیطی بررسی شدند.
مواد و روش‌ها
در این مطالعه مورد - شاهدی، نمونه خون ۳۰ اهداکننده خون بند ناف و ۳۰ اهداکننده خون محیطی مورد ارزیابی قرار گرفت. از نمونه‌های جمع‌آوری شده، ژل پلاکتی(فاکتور رشد پلاکتی) تهیه گردید. سطح فاکتورهای رشد در محلول رویی فاکتور رشد پلاکتی در زمان‌های مختلف انکوباسیون(۰، ۵/۰، ۱، ۶ و ۲۴ ساعت) در دمای ۳۷ درجه سانتی‌گراد با استفاده از الایزا اندازه‌گیری شد.
یافته‌ها
ارزیابی الایزا نشان داد که غلظت فاکتورهای رشد مشتق از پلاکت و رشد اندوتلیال عروقی، در محلول رویی ژل پلاکتی خون بند ناف بعد از ۶ ساعت انکوباسیون به طور قابل توجهی افزایش یافت(۰۱/۰p<). غلظت فاکتور رشد مشتق از پلاکت در ژل پلاکتی خون بند ناف در زمان صفر و ۶ ساعت انکوباسیون به ترتیب ۱/۷ ± ۹۰/۳۸ و ۹/۱۰±۲۰/۷۳ نانوگرم در میلی‌لیتر تعیین شد. هم‌چنین سطح فاکتورهای رشد ترانسفورمینگ و فاکتور رشد اپیدرمال به دنبال ۲۴ ساعت انکوباسیون ژل پلاکتی به طور معناداری افزایش داشتند (۰۱/۰p<). در تمام زمان‌های مورد مطالعه، سطح فاکتورهای رشد اندازه‌گیری شده در ژل پلاکتی خون بند ناف بیشتر از ژل پلاکتی خون محیطی تعیین شد.
نتیجه گیری
مقدار قابل توجهی از فاکتورهای رشد در ژل پلاکتی خون بند ناف آزاد می‌شوند که می‌توانند پروسه ترمیم را واسطه‌گری کنند.

دکتر منصور مقیمی، سیما مظقری، دکتر اعظم السادات هاشمی، دکتر مهدیه ساعتچی، دکتر فریماه شمسی، دکتر هانیه زارع، هما مؤذن،
جلد ۲۰، شماره ۲ - ( تابستان ۱۴۰۲ )
چکیده

چکیده
سابقه و هدف
پان­سیتوپنی یکی از ویژگی­های اصلی بیماری­های جدی و خطرناک در بین کودکان است. بنابراین شناسایی علایم اولیه بروز پان­سیتوپنی و یافتن علت اصلی بروز آن، در انتخاب شیوه درمانی مناسب حائز اهمیت است. این مطالعه با هدف بررسی خصوصیات کلینیکوپاتولوژیکی و بقای کودکان مبتلا به پان‌سیتوپنی مراجعه‌کننده به بیمارستان شهید صدوقی طی سال‌های۱۳۹۰ تا ۱۳۹۵ طراحی گردید.
مواد و روش‌ها
در این مطالعه گذشته‌نگر، از میان کودکان با گروه سنی دو ماه تا ۱۶ سال، ۸۸ کودک با علائم پان‌سیتوپنی شناسایی شدند که خصوصیات کلینیکی، پاتولوژیک، اتیولوژی و بقای این کودکان بررسی و با کمک نرم‌افزار ۲۵ SPSS و آزمون log-rank تجزیه و تحلیل شد.
یافته‌ها
نسبت پسران به دختران برابر با ۱/۱ بود که اختلاف معناداری نداشت. فراوانی پان‌سیتوپنی در بین کودکان یک تا شش سال برابر با ۸۷/۴۸% (۴۳ کودک) و بیشتر از سایر گروه‌ها بود. به ترتیب تب، استخوان درد و ضعف عمومی در  ۳۲ (۳۶/۳۶%)، ۱۷ (۳۲/۱۹%) و ۱۶ (۱۸/۱۸%) کودک مشاهده شد. هم چنین، بیماری لوسمی لنفوبلاستیک حاد و آنمی آپلاستیک به عنوان دلایل اصلی پان‌سیتوپنی در ۵۷ (۱/۵۹%) و ۳۱ (۸/۳۱%) کودک گزارش شد. نتایج نشان داد که ۹ کودک مبتلا به پان‌سیتوپنی شدید بودند و بقا در این گروه نسبت به سایر کودکان کمتر بود (۰۰۱/۰ p<).
نتیجه گیری
بر اساس نتایج این مطالعه، احتمال بروز پان­سیتوپنی در کودکان با محدوده سنی ۱ تا ۶ سال با بروز علائمی مانند تب، استخوان درد و ضعف عمومی می­بایست مد نظر قرار گیرد تا هر چه سریعتر جهت درمان اقدامات موثر اتخاد شود.
 


صفحه ۱ از ۲    
اولین
قبلی
۱
 

کلیه حقوق این وب سایت متعلق به فصلنامه پژوهشی خون می باشد.

طراحی و برنامه نویسی : یکتاوب افزار شرق

© 2025 CC BY-NC 4.0 | Scientific Journal of Iran Blood Transfus Organ

Designed & Developed by : Yektaweb