چکید ه
سابقه و هدف
چندین چند شکلی ژنی در رابطه با گلیکوپروتئینهای پلاکتی به عنوان فاکتور خطر برای بیماریهای قلبی ـ عروقی شناسایی شده است. در این مطالعه نقش چند شکلی ژنی -۵T/C سکانس کوزاک ژن GPlb α ، به عنوان یک فاکتور خطر در سکته قلبی زودرس در بخشی از جمعیت ایرانی مورد مطالعه قرار گرفت.
مواد و روشها
در یک مطالعه توصیفی مقطعی در سال ۱۳۸۹، ۱۰۰ بیمار سکته قلبی و ۱۰۰ فرد سالم که با آنژیوگرافی، گرفتگی عروق در آنها رد شده بود، بررسی شدند. دو گروه از نظر سن همسان بودند و متعاقب ارزیابیهای بالینی به وسیله پزشک متخصص انتخاب شدند. توزیع ژنوتیپ افراد مورد مطالعه به وسیله روش PCR-RFLP و با استفاده از DNA استخراج شده ازگلبولهای سفید انجام گرفت. یافتهها توسط نرمافزار ۱۳ SPSS و آزمون کایدو تجزیه و تحلیل شدند.
یافتهها
بین دو گروه از نظر سن، ابتلا به دیابت و افزایش فشار خون اختلاف معناداری وجود نداشت، ولی تفاوت از نظر جنس، سابقه خانوادگی، استعمال سیگار و افزایش چربی خون، معنادار بود. فراوانی آلل موتانت C و آلل T در جمعیت مورد مطالعه به ترتیب ۱۳/۰ و ۸۷/۰ به دست آمد. بررسی ژنوتیپی و فاکتور خطر در افراد مورد مطالعه، نشاندهنده تاثیر هموزیگوت CC در بروز سکته قلبی زودرس بود(۵۶/۰ p= ، ۰۶/۳ OR= و ۹۴/۲۹-۳۱/۰ = ۹۵% CI ).
نتیجه گیری
با مقایسه آلل موتانت C در دو گروه بیمار و کنترل، ارتباط معناداری بین این آلل و بروز سکته قلبی مشاهده نشد ولی ژنوتیپ CC ممکن است با بروز سکته قلبی زودرس ارتباط داشته باشد.