چکید ه
سابقه و هدف
پلاسمای تازه منجمد( FFP ) حاوی تمام فاکتورهای انعقادی بوده و برای درمان اختلالات انعقادی در بیماران استفاده میشود. مصرف خون و فرآوردههای آن، خالی از عارضه نبوده و نیاز به پرسنل متخصص و صرف هزینه قابل توجهی میباشد. در این مطالعه نحوه مصرف فرآورده در مرکز طبی کودکان از نظر اندیکاسیون درخواست، مصرف و عدم مصرف آن مورد بررسی قرار گرفت تا در صورت مشاهده درخواستهای بیش از مورد، اقدامات توجیهی صورت گیرد.
مواد و روشها
در یک مطالعه گذشتهنگر، به روش سرشماری تعداد ۱۲۶۲ درخواست تزریق و رزرو FFP در فاصله زمانی خرداد ۸۵ تا خرداد ۸۶ مربوط به ۷۳۵ بیمار بررسی شد. نتایج به کمک آزمون آماری کایدو و نرمافزار SPSS تجزیه و تحلیل گردید.
یافتهها
از ۱۲۶۲ درخواست FFP ، ۹۵۲(۴/۷۵%) واحد تزریق شده، ۹۰ واحد(۱۳/۷%) با درخواست تزریق پس از ذوب فرآورده از مصرف آن انصراف داده شده و ۲۲۰ واحد نیز درخواست رزرو بوده که ۲۲ واحد آن تزریق شده است. هم چنین در سه مورد(۳/۳%) خطای پرسنل آزمایشگاه در تغییر شیفت کاری مشاهده شد.
نتیجه گیری
دقت نظر بیشتر پزشکان معالج جهت درخواست فرآورده خونی موجب جلوگیری از عوارض مصرف آن و صرفهجویی اقتصادی خواهد بود. در حال حاضر بانک خون این مرکز قبل از اطمینان نسبی از مصرف FFP ، به ذوب آن اقدام نمینماید و در صورت عدم استفاده، موضوع در کمیته انتقال خون بیمارستان مطرح و با پزشک یا پرسنل مرتبط با بیمار جهت آگاهی از علت این امر تماس برقرار میشود. با اقدامات فوق از مصرف نامناسب فرآورده کاسته خواهد شد.
کلمات کلیدی : FFP ، پلاسمای تازه منجمد، کودکان، عوارض