جستجو در مقالات منتشر شده


۲ نتیجه برای مکی

دکتر مهتاب مقصودلو، دکتر مرجان مکی‌پور، دکتر سهیلا ناسی‌زاده،
جلد ۳، شماره ۱ - ( بهار ۱۳۸۵ )
چکیده

  چکید ه

  سابقه و هدف

  انتخاب نامناسب اهداکننده منجر به ایجاد عوارض برای داوطلب اهدای خون و یا بیمار گیرنده خون خواهد شد. در این مطالعه فراوانی هر یک از موارد معافیت از اهدای خون در ۷ استان کشور که جمعاً حدود نیمی از خونگیری کشور را به عهده دارند، تعیین گردید.

  مواد و روش‌ها

  تحقیق حاضر یک مطالعه توصیفی از نوع مقطعی بود که در مراکز انتقال خون استان تهران ، فارس ، اصفهان ، خراسان ، آذربایجان شرقی و غربی و اردبیل بر روی ۱۸ ۵ ۸ ۵ نفر داوطلب اهدای خون که از ابتدای زمستان ۱۳۸۱ تا پایان بهار ۱۳۸۳ جهت اهدای خون به پایگاه های انتقال خون استان ‌ها ی مذکور مراجعه و در بررسی پزشکی به هر علتی از اهدای خون معاف شد ه بودند ، انجام شد. روش نمونه ‌‌ گیری تصادفی سیستماتیک بود. برای افراد تحت مطالعه پرسش نامه ای شامل خصوصیات دموگرافیک فرد، نوع اهدای خون، سابقه اهدای خون، علت معافیت و نوع معافیت از اهدای خون، تکمیل گردید. اطلاعات جمع آوری شده با استفاده از آزمون های آماری کای دو (Chi-square) ، t-test و دقیق فیشر (Fisher's exact test) مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفتند .

  یافته‌ها

  میانگین سنی افراد معاف شده از اهدای خون ۳/۱۱ ± ۳/۳۲ سال بود. ۸/۸۲% مرد و ۸/۱۷% زن بودند. ۴۳% از افراد معاف شده در این مطالعه مجرد، ۵/۵۶% متاهل و ۵/۰% بیوه یا مطلقه بودند. از نظر تحصیلات ۹/۳% بی‌سواد، ۵/۳۸% زیردیپلم، ۳/۳۸% دیپلم و ۴/۱۹% دارای تحصیلات دانشگاهی بودند,۳۸% سابقه هیچ‌گونه اهدای خون قبلی نداشتند، ۳/۳۱% اهدا کننده با سابقه قبلی اهدای خون و ۲/۲۹% اهدا کننده مستمر بودند. شایع‌ترین علت معافیت از اهدای خون ، تماس‌های جنسی نامطمئن اخیر (۸/۱۷%) و پس از آن به ترتیب ، مصرف دارو (۳/۱۲%)، هپیوتانسیون (۹/۸%)، حجامت (۸%) و پلی سیتمی (۷/۵%) بود.

  نتیجه گیری

  در مطالعه حاضر ، شایع‌ترین علت معافیت از اهدای خون، تماس جنسی نامطمئن اخیر می‌باشد که در مقایسه با مطالعه مشابه در گذشته ، نشان دهنده افزایش روند این رفتار پر خطر در داوطلبان اهدای خون است و از آن‌جا ی ی که معافیت از اهدای خون تابعی از شیوع بیماری‌ها و رفتارها ی پرخطر در جامعه است ، افزایش میزان معافیت ، بیانگر افزایش روند رفتار پرخطر در جامعه می‌باشد.

کلمات کلیدی: اهد ای خون ، انتخاب اهداکننده، انتقال خون، ایران
دکتر محمد تقی آشتیانی ، دکتر نسرین مکی، دکتر مینا ایزدیار، دکتر فائزه فروغی، دکتر مریم منجم زاده ،
جلد ۷، شماره ۳ - ( پاييز ۱۳۸۹ )
چکیده

  چکید ه

  سابقه و هدف

  پلاسمای تازه منجمد( FFP ) حاوی تمام فاکتورهای انعقادی بوده و برای درمان اختلالات انعقادی در بیماران استفاده می‌شود. مصرف خون و فرآورده‌های آن، خالی از عارضه نبوده و نیاز به پرسنل متخصص و صرف هزینه قابل توجهی می‌باشد. در این مطالعه نحوه مصرف فرآورده در مرکز طبی کودکان از نظر اندیکاسیون درخواست، مصرف و عدم مصرف آن مورد بررسی قرار گرفت تا در صورت مشاهده درخواست‌های بیش از مورد، اقدامات توجیهی صورت گیرد.

  مواد و روش‌ها

  در یک مطالعه گذشته‌نگر، به روش سرشماری تعداد ۱۲۶۲ درخواست تزریق و رزرو FFP در فاصله زمانی خرداد ۸۵ تا خرداد ۸۶ مربوط به ۷۳۵ بیمار بررسی شد. نتایج به کمک آزمون آماری کای‌دو و نرم‌افزار SPSS تجزیه و تحلیل گردید.

  یافته‌ها

  از ۱۲۶۲ درخواست FFP ، ۹۵۲(۴/۷۵%) واحد تزریق شده، ۹۰ واحد(۱۳/۷%) با درخواست تزریق پس از ذوب فرآورده از مصرف آن انصراف داده شده و ۲۲۰ واحد نیز درخواست رزرو بوده که ۲۲ واحد آن تزریق شده است. هم چنین در سه مورد(۳/۳%) خطای پرسنل آزمایشگاه در تغییر شیفت کاری مشاهده شد.

  نتیجه گیری

  دقت نظر بیشتر پزشکان معالج جهت درخواست فرآورده خونی موجب جلوگیری از عوارض مصرف آن و صرفه‌جویی اقتصادی خواهد بود. در حال حاضر بانک خون این مرکز قبل از اطمینان نسبی از مصرف FFP ، به ذوب آن اقدام نمی‌نماید و در صورت عدم استفاده، موضوع در کمیته انتقال خون بیمارستان مطرح و با پزشک یا پرسنل مرتبط با بیمار جهت آگاهی از علت این امر تماس برقرار می‌شود. با اقدامات فوق از مصرف نامناسب فرآورده کاسته خواهد شد.

  کلمات کلیدی : FFP ، پلاسمای تازه منجمد، کودکان، عوارض

 



صفحه ۱ از ۱     

کلیه حقوق این وب سایت متعلق به فصلنامه پژوهشی خون می باشد.

طراحی و برنامه نویسی : یکتاوب افزار شرق

© 2025 CC BY-NC 4.0 | Scientific Journal of Iran Blood Transfus Organ

Designed & Developed by : Yektaweb