چکیده
سابقه و هدف
پلاسمای تازه منجمد، پلاسمایی است که تحت فرآیند انجماد به دمایی که فعالیت پروتئینهای ناپایدار آن حفظ شود رسیده است. هدف از مطالعه، بررسی کیفیت فرآورده FFP در طول سالهای ۱۳۹۷ و ۱۳۹۸ بوده است.
مواد و روشها
در یک مطالعه توصیفی ـ مقطعی، نتایج کنترل کیفی پارامترهای FFP ادارات کل انتقال خون در EXCEL ۲۰۱۹ جمعآوری شد. با استفاده از MedCalc Statistical Software Version ۱۹,۲.۶ و روش آماری کایدو، انطباق پارامترهای کیفی به تعداد کل واحدهای مورد ارزیابی بررسی شد. با روش t-test ، مقدارmean ±۱ SD پارامترهای حجم،FVIII ، تعداد گلبول سفید، گلبول قرمز، پلاکت و پروتئین در سال ۱۳۹۷ و ۱۳۹۸ مقایسه شد.
یافتهها
در سال ۱۳۹۷ ، تعداد ۱۸۷۴۴ و در سال ۱۳۹۸ تعداد۱۸۲۸۲ واحد FFP از نظر کیفی ارزیابی شدهاند. درصد انطباق پارامترهای کیفی FFP ، در سال ۱۳۹۸ نسبت به ۱۳۹۷ افزایش یافته و برای پارامترهایFVIII ، تعداد گلبول قرمز و پروتئین معنادار است(۰۵/۰ p≤). میانگین میزان FVIII ، افزایش معنادار و تعداد گلبول قرمز، گلبول سفید و پلاکت فرآورده FFP در سال ۱۳۹۸ نسبت به سال ۱۳۹۷ کاهشی معنادار داشت(۰۵/۰ p≤).
نتیجه گیری
این مطالعه نشان داد که بیش از ۹۹% واحدهای FFP ارزیابی شده در طول سالهای ۱۳۹۸-۱۳۹۷ منطبق با استانداردهای سازمان انتقال خون ایران بوده است. افزایش درصد انطباق پارامترهای کیفی در سال ۱۳۹۸، افزایش میانگین فعالیت FVIII و کاهش معنادار تعداد گلبول قرمز، گلبول سفید و پلاکت فرآورده FFP در سال ۱۳۹۸ به ۱۳۹۷ بیانگر ارتقای فرآیند تولید است.