[صفحه اصلی ]   [Archive] [ English ]  
:: صفحه اصلي :: درباره نشريه :: آخرين شماره :: آرشيو مقالات :: جستجو :: ثبت نام :: ارسال مقاله :: تماس با ما ::
بخش‌های اصلی
مؤسسه عالی آموزشی و پژوهشی طب انتقال خون::
اطلاعات نشریه::
آرشیو مقالات::
برای نویسندگان::
برای داوران::
ثبت نام و اشتراک::
اخبار و رویدادها::
تماس با ما::
تسهیلات تارنما::
فرم تعهد نامه (الزامی)::
اخلاق و مجوزها::
::
جستجو درتارنما

جستجوی پیشرفته
..
دریافت اطلاعات تارنما
نشانی پست الکترونیک خود را برای دریافت اطلاعات و اخبار پایگاه، در کادر زیر وارد کنید.
..
بانک تخصصی مقالات پزشکی

AWT IMAGE

..
نمایه ها
https://vlibrary.emro.who.int/journals_search/?skeyword=the+scientific+journal+of+iranian+blood+transfusion+organization&country=&subject=&indexing_status=&country_group=&so
..
:: جستجو در مقالات منتشر شده ::
۱۶ نتیجه برای علوی

دکتر سید حسن بزرگی، دکتر هما رمضانی، دکتر طاهره وحید، عظیم مستاجری، حسین کارگر فرد، مهدی رضایی، ندا عشایری، دکتر سید مؤید علویان،
جلد ۲، شماره ۷ - ( زمستان ـ ويژه‌نامه سلامتي خون ۱۳۸۴ )
چکیده

  چکیده

  سابقه و هدف

  ویروس هپاتیت (HCV)C یکی از علل شایع هپاتیت ویروسی در بیماران همودیالیزی و دریافت‌کنندگان پیوند کلیه می‌باشد. به طور متوسط ، ۲۰% بیماران همودیالیزی ، مبتلا به هپاتیت C هستند که البته این آمار در مناطق مختلف دنیا متفاوت است. هدف از انجام این مطالعه بررسی شیوع و عوامل خطر ابتلا به هپاتیت C در بیماران همودیالیزی شهر قزوین می باشد.

  مواد و روش ها

  این مطالعه به روش توصیفی ـ مقطعی انجام گرفت. نمونه گیری به صورت سرشماری انجام شد و تعداد ۸۹ نفر از بیماران همودیالیزی شهر قزوین در سال ۱۳۸۳ وارد مطالعه شدند. عوامل احتمالی خطر برای هر بیمار بررسی شد. سپس این افراد از نظر وجود آنتی بادی علیه ویروس هپاتیت ( Anti - HCV Ab ) C در خون با روش الیزای نسل سوم و ریبا ( RIBA ) بررسی شدند. در آنالیز تک متغیره از آزمون‌های (t-test)t ، کای دو (Chi-square) و دقیق فیشر (Fisher's exact test) استفاده شد.

  یافته ها

  در مجموع ۴۵ نفر (۶/۵۰%) زن و ۴۴ نفر (۴/۴۹%) مرد بودند. میانگین سنی بیماران ۹۷/۵۰ سال (۹۴/۱۴= SD ) بود. نتیجه آزمون آنتی‌بادی ضد HCV به روش الیزا در ۹ نفر (۳/۱۰%) مثبت بود که بعد از بررسی مجدد با آزمون ریبا در نهایت آنتی‌بادی ضد HCV در ۶ نفر (۴/۶%) مثبت گزارش شد. در بین عوامل خطر ، مجرد بودن ، زمان اولین ترانسفوزیون (قبل از سال ۱۳۷۵) ، تعداد دفعات ترانسفوزیون (بالای ۲۰ بار) و طول مدت همودیالیز ارتباط معنی داری با ابتلا به هپاتیت C داشتند(به ترتیب ۰۰۲/۰= p ، ۰۰۳/۰= p ، ۰۳۲/ ۰= p ، ۰۰/۰= p ).

  نتیجه گیری

  بر اساس یافته‌های مطالعه حاضر، شیوع هپاتیت C در بیماران همودیالیزی شهر قزوین ۴/۶% می باشد. علی رغم کاهش این میزان در مقایسه با میزان آلودگی ۹/۲۳% در سال ۱۳۸۰ ، با توجه به تأثیر محدود و میزان بالای عوارض جانبی داروهای موجود ، پیشگیری از ابتلا به این بیماری با در نظر گرفتن عوامل خطر ضروری به نظر می‌رسد.

کلمات کلیدی: ویروس هپاتیت C ، بیمار همودیالیزی ، شیوع
دکتر زهره عطارچی، دکتر مازیار غفوری، دکتر بشیر حاجی بیگی، دکتر شروین آثاری، دکتر سید مؤید علویان،
جلد ۲، شماره ۷ - ( زمستان ـ ويژه‌نامه سلامتي خون ۱۳۸۴ )
چکیده

  چکید ه

  سابقه و هدف

  سازمان‌های انتقال خون باهدف تأمین سلامت خون، از بین داوطلبین اهدای خون دست به انتخاب می‌زنند و داوطلبین پذیرفته‌شده را نیز تحت بررسی‌های غربالگری از نظر بیمار‌ی‌های منتقله از راه خون قرار می‌دهند. این مطالعه با دو هدف بررسی الگوی معافیت از اهدای خون و شیوع بیماری‌های منتقله از راه خون و همچنین متغیرهای مرتبط با آن در مراکز انتقال خون تهران در ۸ ماه از سال ۱۳۸۲ انجام گرفت.

  مواد وروش‌ها

  مطالعه به صورت مشاهده‌ای و مقطعی انجام گرفت. در ایـن مطالـعه، تعداد ۳۴۸۲۳ نفر از داوطلبین اهدای خون به صورت تصادفی ساده از بین کـل مـراجعین بـه مراکـز انتقال خون استان تهران در فاصله زمانی ۱ /۳ /۱۳۸۲ لغایت ۳۰/۱۰/۸۲ انتخاب شدند. در ۲۶۶۴۵ داوطلب پذیرفته شده، شیوع HBV ، HCV و HIV مورد بررسی قرار گرفت. ارتباط معافیت از اهدای خون با شیوع بیماری‌های منتقله از راه خون، متغیرهای دموگرافیک (سن، جنس، شغل، سطح تحصیلات) و عوامل مرتبط با اهدای خون (اهدای مستمر) تعیین گردید.

  یافته‌ها

  از کل داوطلبین اهدای خون، تعداد ۷۸۴۹ نفر (۵/۲۲%) معاف گردیدند. احتمال خطر انتقال بیماری‌های منتقله از راه خون در ۳۶/۴۳%، بیماری/مواجهه در ۰۲/۳۴% و مصرف داروها در ۹۱/۱۳% علت معافیت از اهدای خون بود. ۴۲/۱۵% افراد نیز به علل دیگر از اهدای خون معاف شدند. سن کمتر از ۴۰ سال، جنس زن، مجرد بودن، سطح تحصیلات زیر دیپلم، اهدای غیر مستمر خون، عدم علاقه به اهدای مستمر خون، انگیزه غیر از کمک به هم‌نوع و برخی مشاغل (تاجر، هنرمند، سرباز و دانش‌آموز) با معافیت از اهدای خون همراه بود (۰= p ). میزان شیوع آلودگی‌های هپاتیت B ، C و HIV در دوره زمانی مطالعه به ترتیب ۶/۰%، ۲/۰% و ۰۰۳/۰% به‌ دست آمد. سن بالاتر از ۴۰ سال (۰= p )، میزان شیوع آلودگی‌های هپاتیت B ، C و HIV در دوره زمانی مطالعه به ترتیب ۶/۰%، ۲/۰% و ۰۰۳/۰% به دست آمد. سن بالاتر از ۴۰ سال (۰= p )، تحصیلات کمتر از دیپلم (۰۰۲/۰= p )، تأهل (۰۰۱/۰= p ) و اهدای غیر مستمر خون (۰۰۰/۰= p ) با شیوع بیشتر هپاتیت B همراه بود، حال آن‌که شیوع هپاتیت B در دو جنس یکسان بود. شیوع هپاتیت C و HIV با هیچ یک از عوامل ذکر شده فوق ارتباط معنی‌داری نداشت (۰۵/۰ p> ).

  نتیجه گیری

  با توجه به این مطالعه، در تهران، جذب داوطلبین اهدای خون مرد، متأهل، افراد دارای سطح تحصیلات بالاتر، اهداکنندگان مستمر و برخی مشاغل به افزایش تولیدات سازمان منجر خواهد شد. همچنین افزایش جذب زنان، افراد دارای سن کمتر از ۴۰ سال، افراد دارای تحصیلات بیشتر و اهداکنندگان مستمر به افزایش سلامتی و ایمنی محصولات تولید شده سازمان انتقال خون منجر خواهد شد. انجام مطالعه‌های مشابه در سازمان‌های انتقال خون در تمامی استان‌های کشور توصیه می‌شود.

  کلمات کلیدی: اهدای خون، معافیت، HBV ، HCV و HIV


دکتر بهزاد پوپک، دکتر علی‌اکبر پورفتح‌اله، دکتر حسین نجم‌آبادی، دکتر سید حسین یحیوی، دکتر یوسف مرتضوی، دکتر پروانه وثوق، دکتر شهلا انصاری دماوندی، دکتر خدیجه ارجمندی رفسنجانی، دکتر محمد تقی ارزانیان، دکتر مینا ایزدیار، دکتر ثمین علوی، دکتر غلامرضا باهوش، دکتر الهام شاهقلی، دکتر امیرعلی حمیدیه، دکتر محمد فرانوش، دکتر گلاره خسروی‌پور، فریبا حق‌نژاد دوشانلو، ابوالفضل یوسفیان،
جلد ۴، شماره ۲ - ( تابستان ۱۳۸۶ )
چکیده

  چکید ه

  سابقه و هدف

  بازآرایی قطعات ژنی مختلف متغیر( V )، تنوع( D )، اتصال( J ) و ثابت( C ) تنوع زیادی را در IgH و Ig k ایجاد می‌کند و منجر به تشکیل توالی‌های اختصاصی می‌گردد که برای هر سلول یا کلون خاص است. در لوسمی‌های لنفوبلاستی نیز بازآرایی مشابه سلول‌های طبیعی در ژن‌های IgH و Ig k ایجاد می‌گردد که می‌تواند به عنوان شاخص کلونالیتی و ارزیابی MRD مورد استفاده قرار گیرد. هدف از مطالعه حاضر بررسی الگوی بازآرایی ژن‌های IgH ، Ig k در ALL کودکان از نوع پیش‌سازهای B توسط PCR به منظور پی‌گیری MRD پس از شروع درمان می‌باشد.

  مواد وروش‌ها

  در مطالعه آینده‌نگر حاضر ۱۸۳ کودک با تشخیص اولیه لوسمی حاد قبل از شروع درمان بررسی شدند. پـس از ارزیابـی مـرفولـوژی(% ۴۱: ۲ L ؛ % ۴۴: ۱ L ) و ایمـونوفنوتیپ، تنها ۱۴۰ بیمار با تشخیص B-precursor ALL برای مطالعه انتخاب شدند که ۳/۵۳% جمعیت را پسران و ۷/۴۶% را دختران(۱۴/۱: M/F ) با میانگین سنی ۶/۶۳ ماه(حداقل: ۶ ماه و حداکثر ۱۵۶ ماه) ابتلا تشکیل می‌دادند. سلول‌های تک هسته‌ای که بلاست‌ها را نیز شامل می‌شد در زمان تشخیص، روز ۱۴، روز ۲۸(انتهای درمان القایی)، ۴۵ روز تا ۳ ماه، ۳ تا ۶ ماه و ۶ تا ۱۲ ماه پس از شروع درمان بیماران پس از ارزیابی مرفولوژی با گرادیان غلظتی جدا شدند. پس از استخراج DNA ، آزمایش PCR به منظور تکثیر منطقه خیلی متغیر ژن IgH ( CDR-۳ & ۱ ) و Ig k ( V k I-IV/ Kde ) با استفاده از آغازگرهای مشترک انجام شد. محصولات PCR پس از آنالیز هترودوپلکس و الکتروفورز بر روی ژل پلی‌آکریلامید و رنگ‌آمیزی نقره مورد بررسی قرار گرفته و پس از تعیین توالی جهت تایید با توالی‌های مشابه در بانک ژنی مقایسه شدند. آنالیز آماری با برنامه نرم‌افزاری ۵/۱۱ SPSS انجام شد.

  یافته‌ها

  ۱۱۴ نفر(۵/۹۰%) از بیماران دارای بازآرایی کلونال در ژن IgH با استفاده از آغازگرهای مشترک نواحی CDR-III و CDR-I بودند(منوکلونال ۸/۵۷%، بای‌کلونال ۹/۳۴% و اولیگوکلونال ۵/۵%). الگوی کلونال Ig k -Kde در ۵۹(۶۷%) بیمار از موارد BP-ALL وجود داشت(۱۰% بای‌کلونال). با توجه به ارزیابی مرفولوژی معمول حدود ۹۲% از بیماران در فازهای ارزیابی شده در رمیسیون کامل بودند. MRD مثبت با استفاده از بازآرایی‌های ژنی از بیش از ۹۰%، به ۲۰% با درمان در فازهای مختلف تعریف شده کاهش پیدا کرد. از چهار بیماری که در زمان پیگیری عود کردند ۳ نفر MRD مثبت بوده و به جز یک بیمار همگی در رمیسیون کامل بالینی بودند.

  نتیجه گیری

  الگوی بازآرایی ژنی و مثبت شدن MRD در فازهای پس از درمان قابل مقایسه با موارد گزارش شده قبلی یا بیشتر از آن است و این اختلاف به دلیل اختلاف در روش، DNA و شاخص‌های مورد ارزیابی است. با توجه به نتایج حاصل می‌‌توان از این شاخص‌ها در تشخیص کلونالیتی و ارزیابی MRD استفاده کرد.

  کلمات کلیدی : بازآرایی ژن‌ها، حداقل بیماری باقیمانده، لوسمی لنفوبلاستی حاد


دکتر ثمین علوی، دکتر محمدتقی ارزانیان، دکتر مینو احمدی‌نژاد، دکتر گیتا مشکوه رضوی، ناصر ولایی، سید محمدرضا طباطبایی، دکتر مهدی کرباسی‌زاده،
جلد ۴، شماره ۳ - ( پاييز ۱۳۸۶ )
چکیده

  چکید ه

  سابقه و هدف

  یکی از مهم‌ترین علل حوادث ترومبوتیک در بیماران مبتلا به تالاسمی ماژور، تغییر در سطح پروتئین‌های سیستم ضد انعقاد می‌باشد. با توجه به تغییرات در پروتئین‌های فوق و عوارض شناخته شده ناشی از آن و عدم اطلاع از وضعیت فعالیت این سیستم در بیماران تالاسمی در ایران، این تحقیق به منظور تعیین سطح فعالیت مهارکننده‌های طبیعی انعقاد شامل پروتئین C ،‌ پروتئین S و آنتی‌ترومبین III روی مبتلایان به تالاسمی ماژور مراجعه کننده به بیمارستان مفید در سال ۱۳۸۲ صورت گرفت.

  مواد وروش‌ها

  این تحقیق به روش مقطعی روی ۵۹ کودک مبتلا به تالاسمی ماژور مراجعه کننده به بیمارستان کودکان مفید که سن بالای ۲ سال داشتند، بیش از ۲۵ روز از تزریق خون‌شان گذشته بود و فاقد بیماری قلبی یا کبدی علامت‌دار بودند صورت گرفت. فعالیت پروتئین‌های C و S پلاسما با روش‌های PTT based و آنتی‌ترومبین III با روش کروموژنیک اندازه‌گیری شد. موارد کاهش یافته تعیین شد و نقش طحال‌برداری، سطح فریتین سرم و آنزیم‌های کبدی با پروتئین‌های فوق ارتباط داده شد. جهت مقایسه میانگین‌ها از آزمون‌های t و من‌ویتنی (Mann-whitney) U test استفاده شد.

  یافته‌ها

  از ۵۹ بیمار مورد مطالعه، کاهش در پروتئین C در ۳/۲۰% و کاهش در پروتئین S در ۳/۱۵% مشاهده شد. فعالیت پروتئین C در گروه طحال‌برداری شده ۹/۱۷ ± ۴/۶۳% و در گروه طحال‌برداری نشده ۱/۱۵ ± ۵/۷۴% بود(۰۴/۰ p= ).

  نتیجه گیری

  کاهش در پروتئین C و S در مبتلایان به تالاسمی ماژور دیده می‌شود و طحال‌برداری احتمال کاهش پروتئین C را تشدید می‌کند. مطالعات تحلیلی در آینده جهت بررسی فعالیت سیستم فوق در بیماران تالاسمیک توصیه می‌شود. هم چنین پیشنهاد می‌شود جهت اظهار نظر دقیق‌تر در مورد نقش طحال‌برداری در کاهش پروتئین‌های ضد انعقادی، سطح پروتئین‌های فوق قبل و بعد از عمل اسپلنکتومی اندازه‌گیری شود.

  کلمات کلیدی : تالاسمی ماژور،‌ ترومبوز، ضد انعقادها، اسپلنکتومی

 


دکتر بی‌بی شهین شمسیان، دکترپ محمدتقی ارزانیان، دکتر احمدرضا شمشیری، دکتر ثمین علوی، دکتر امید خجسته،
جلد ۴، شماره ۴ - ( زمستان ۱۳۸۶ )
چکیده

  چکید ه

  سابقه و هدف

  در ایران حدود ۲۰۰۰۰ بیمار بتا تالاسمی ماژور وجود دارد که تحت تزریق خون و دسفرال قرار دارند. این گروه از بیماران نیازمند برنامه درمانی و پیگیری دقیق به منظور برخورداری از کیفیت زندگی طبیعی می‌باشند. در این مطالعه وضعیت تزریق خون در بیماران بتا تالاسمی ماژور بیمارستان کودکان مفید طی سال ۱۳۸۵ مورد بررسی قرار گرفته است.

  مواد وروش‌ها

  در این مطالعه توصیفی ـ تحلیلی وضعیت تزریق خون در ۱۲۱ بیمار بتا تالاسمی ماژور مراجعه کننده ثابت به درمانگاه تالاسمی بیمارستان کودکان مفید طی سال ۱۳۸۵ بر اساس جمع‌آوری آخرین اطلاعات موجود در پرونده بیماران بررسی شد. سپس یافته‌ها با استفاده از برنامه نرم‌ افزاری SPSS و آزمون همبستگی اسپیرمن ( Spearman ) و آزمون من‌ویتنی( Mann-Whitney ) مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت.

  یافته‌ها

  تعداد ۱۲۱ بیمار به صورت ثابت در درمانگاه تالاسمی بیمارستان کودکان مفید تحت تزریق خون با استفاده از فیلتر لکوسیت قرار داشتند. محدوده سنی بیماران ۲ تا ۲۶ سال و میانگین سنی ۱۹/۶ ± ۱۳ سال بود. تعداد بیماران مونث ۶۶ نفر(۵/۵۴%) و تعداد بیماران مذکر ۵۵ نفر(۵/۴۵%) بود. هموگلوبین بیماران در محدوده ۵/۱۱-۵/۷ گرم در دسی‌لیتر و میانگین ۹۷/۰ ± ۶/۹ گرم در دسی‌ لیتر بود. در ۸۲ بیمار(۸/۶۷%) مقادیر هموگلوبین بیشتر از ۹ گرم در دسی‌ لیتر مشخص شد. سطح سرمی فریتین بیماران در محدوده ng/ml ۹۵۰۰-۲۵۰ با میانگین ng/ml ۱۵۱۵ ± ۲۱۳۳ بود. سطح سرمی فولات در ۱۰۰ بیمار از ۱۲۱ بیمار ng/dl ۱۹-۱ و میانگین ng/ml ۹/۴ ± ۹ بود. ۳ بیمار(۳%) سطح سرمی فولات کمتر از ng/ml ۳ (محدوده طبیعی: ng/ml ۵/۱۷-۳) داشتند. تعداد بیمار HBsAg مثبت، یک مورد(۸/۰%) و تعداد بیماران Anti HCV مثبت و HCV-RNA (PCR) مثبت ۱۱ مورد(۱/۹%) بود. سن بیماران مبتلا به هپاتیت C ، ۱۶ تا ۲۶ سال بود. در این مطالعه فقط یک بیمار (۸/۰%) مشترکاًَ HBsAg مثبت و HCV RNA (PCR) مثبت شناسایی شد. آزمایش HIV Ab همه بیماران منفی بود. سطح سرمی فریتین بیماران مبتلا به هپاتیت C در محدوده ng/ml ۹۵۰۰-۵۶۸ و میانگین ng/ml ۲۷۷۲ ± ۳۱۷۲ بود.

  نتیجه گیری

  در این مطالعه به نظر می‌رسد بیماران بتا تالاسمی ماژور در بیمارستان کودکان مفید از برنامه درمانی مطلوب تزریق خون و ترکیبات شلاتور آهن هم چنین پایش مناسب به لحاظ انتقال بیماری‌های عفونی برخوردار می‌باشند. قدر مسلم کنترل دقیق وضعیت تزریق خون و ترکیبات شلاتور آهن، غربالگری اهداکنندگان خون به لحاظ انتقال عفونت‌ها به ویژه هپاتیت C و واکسیناسیون بیماران علیه هپاتیت B موجب بهبود قابل توجه کیفیت زندگی بیماران خواهد شد، اما پیشگیری هم چنان مهم‌ترین اقدام در جهت کاهش مبتلایان بتا تالاسمی ماژور و در نتیجه پیامدهای اجتناب‌ناپذیر بیماری می‌باشد.

  کلمات کلیدی : بتا تالاسمی ، فریتین، دسفرال، هپاتیت C

 


دکتر محمد تقی ارزانیان، دکتر عزیز اقبالی، دکتر ثمین علوی، دکتر بی‌بی شهین شمسیان، دکتر فاطمه ملک، دکتر اذن‌اله آذرگشب،
جلد ۶، شماره ۲ - ( تابستان ۱۳۸۸ )
چکیده

  چکید ه

  سابقه و هدف

  اختلالات چربی و لیپو پروتئین های خون در بدخیمی‌ها به علل مختلف از جمله مصرف داروهای شیمی درمانی ایجاد می‌شود. یکی از داروهایی که در تغییرات چربی‌های خون دخالت دارد ال آسپارژیناز می‌باشد. این مطالعه با هدف بررسی اثر داروی ال- آسپارژیناز با دوز ۶۰۰۰ واحد بر متر مربع روی چربی‌های خون در کودکان مبتلا به لوکمی لنفو بلاستیک حاد در بیمارستان کودکان مفید تهران انجام شد.

  مواد وروش‌ها

  تحقیق به روش کار آزمایی بالینی قبل و بعد انجام شد و جمعیت مورد مطالعه کودکان زیر ۱۵ سال مبتلا به لوکمی لنفوبلاستیک حاد بودند که به صورت مستمر و غیر احتمالی نمونه‌گیری شدند و هر بیمار شاهد خودش بود. در همه بیماران سطوح چربی و لیپو پروتئین‌های سرم شامل: Lpa - APO A - APO B - TG - Cholestrol – HDL- LDL – VLDL بعد از ۱۲-۸ ساعت ناشتایی در سه مرحله قبل از درمان، حین درمان با ال ـ آسپارژیناز و دو ماه بعد از قطع ال- آسپارژیناز چک شد و با هم مقایسه شدند. از آزمون‌های T زوج، فریدمن و ویلکوکسون جهت تحلیل نتایج استفاده شد.

  یافته‌ها

  در این مطالعه، ۸۲ کودک با تشخیص جدید لوکمی لنفوبلاستیک حاد، مورد ارزیابی قرار گرفتند. متوسط سن بیماران ۶ سال با انحراف معیار ۵/۳ و دامنه سنی از ۴۵ روز تا ۱۴ سال بود. متوسط سطح سرمی تری‌گلیسرید در مرحله قبل از شروع ال ـ آسپار ۹/۱۶۳ میلی‌گرم درصد(۱۰۷ SD= ) بود و در مرحله حین درمان با ال ـ آسپار به ۱۲۳ میلی‌گرم درصد(۶۷ SD= ) رسید که کاهش معنی‌داری بعد از شروع ال آسپار مشاهده شد(۰۰۲/۰ p= ). متوسط سطح سرمی کلسترول قبل از شروع ال آسپار ۱۵۱ میلی‌گرم درصد(۴۳ SD= )و در حین درمان با ال آسپار ۱۴۰ میلی‌گرم درصد(۵۲ SD= ) بود و از نظر آماری تفاوت معنی‌داری با مرحله قبل از شروع ال ـ آسپار نداشت(۰۶۱/۰ p= ).

  نتیجه گیری

  سطح سرمی TG به دنبال مصرف ال آسپار کاهش می‌یابد، کلسترول تغییر معنی‌داری به دنبال ال آسپار پیدا نمی‌کند و HDL به دنبال ال آسپار افزایش می‌یابد. به طور کلی ال آسپار با دوز ۶۰۰۰ واحد در متر مربع بر خلاف دوزهای بالای آن، باعث افزایش چربی‌های خون نمی‌شود.

  کلمات کلیدی: لوکمی لنفوبلاستیک حاد، ال آسپارژین، کودکان

 


دکتر ثمین علوی، دکتر فاطمه ملک، دکتر عزیز اقبالی، دکتر محمد تقی ارزانیان، دکتر شهین شمسیان، دکتر اذن‌اله آذرگشب،
جلد ۶، شماره ۳ - ( پاييز ۱۳۸۸ )
چکیده

  چکید ه

  سابقه و هدف

  ایدیوپاتیک ترومبوسیتوپنیک پورپورا( ITP )، یکی از علل شایع ترومبوسیتوپنی در اطفال می‌باشد. هدف از این مطالعه بررسی خصوصیات دموگرافیک، تظاهرات بالینی، عوامل مستعدکننده به مزمن شدن بیماری و وضعیت کمی مگاکاریوسیت‌های مغز استخوان کودکان مبتلا به ITP بود.

  مواد و روش‌ها

  این مطالعه به صورت گذشته‌نگر وتوصیفی در بیمارستان کودکان مفید تهران و با بررسی پرونده بیماران مبتلا به ITP که در فاصله سال‌های ۱۳۸۷ - ۱۳۸۲ بستری گردیده‌ بودند، انجام شد. اطلاعات بیماران از پرونده‌ها استخراج و در فرم جمع‌آوری داده‌ها درج شد. لام حاصل از آسپیراسیون مغز استخوان بیماران از فایل‌های موجود استخراج و توسط مجری اول بازبینی شد و سپس داده‌ها وارد برنامه نرم‌افزاری ۵/۱۱ SPSS گردید و توسط آزمون‌های t و کای‌دو آنالیز شد.

  یافته‌ها

  از ۱۵۳ بیمار، ۸۱ نفر(۹/۵۲%) مذکر و ۷۲ نفر(۱/۴۷%) مونث بودند. میانگین سنی ۹/۳ ± ۴۲/۴ سال بود. ۸/۷۰% بیماران مبتلا به ITP حاد و ۲/۲۹% بیماران مبتلا به ITP مزمن بودند. ۹/۵۴% بیماران دارای پتشی سرو گردن، ۷/۳۲% بیماران دارای پتشی قفسه سینه و ۵/۸۹% بیماران دارای پتشی اندام‌ها بودند. از ۱۵۳ بیمار، ۱۴۷ نفر تحت آسپیراسیون مغز استخوان قرار گرفته بودند که در ۲/۶۱% مگاکاریوسیت‌های مغز استخوان افزایش یافته، در ۳۲% تعداد مگاکاریوسیت‌ها نرمال و در ۸/۶% تعداد مگاکاریوسیت‌های مغز استخوان کاهش یافته بود.

  نتیجه گیری

  در مطالعه حاضر، تفاوتی بین حاد و مزمن بودن بیماری و تعداد مگاکاریوسیت‌های مغز استخوان یافت نشد، هم چنین بین پاسخ به درمان اولیه و ازمان بیماری همراهی دیده نشد. در بیمارانی که شروع بیماری‌ به صورت بی سر و صدا بود، شانس مزمن شدن بیشتر بود.

  کلمات کلیدی : ایمیون ترومبوسیتوپنیک پورپورا، کودک، مغز استخوان، پلاکت‌های خون

 


دکتر شیرین شهبازی، سارا علوی، دکتر رضا مهدیان،
جلد ۹، شماره ۱ - ( بهار ۱۳۹۱ )
چکیده

  چکید ه

  سابقه و هدف

  بیماری فون ویلبراند، شایع‌ترین اختلال ارثی انعقادی در انسان می‌باشد که از نقایص کمی یا کیفی فاکتور فون‌ویلبراند ناشی می‌شود. عوامل مختلف ژنتیکی می‌توانند در سطح پلاسمایی این پروتئین در بیماران یا افراد سالم، تغییراتی ایجاد کنند. در مطالعه حاضر پلی‌مورفیسم RsaI ژن کد کننده فاکتور فون‌ویلبراند( vWF )، که یکی از عوامل احتمالی ایجاد تغییر در سطح پلاسمایی این فاکتور می‌باشد، مورد بررسی قرار گرفته است.

  مواد و روش‌ها

  در یک مطالعه توصیفی در سال ۱۳۸۹، شیوع پلی‌مورفیسم RsaI ژن vWF در ۱۹ بیمار فون‌ویلبراند و ۵۰ فرد سالم ایرانی مورد بررسی قرار گرفت. قطعه حاوی این پلی‌مورفیسم به کمک آغازگرهای اختصاصی تکثیر شد. ارزیابی RFLP انجام شده بر روی ژل آگارز، فنوتیپ‌های هموزیگوت AA ، GG و فنوتیپ هتروزیگوت AG را در بیماران و گروه کنترل آشکار نمود.

  یافته‌ها

  پلی‌مورفیسم RsaI که عامل بروز آلل G در جمعیت می‌باشد، با توزیع ۲۹% در مقابل ۷۱% آلل A در مجموع ۱۰۰ آلل جمعیت ایرانی مشاهده شد. این نسبت در میان بیماران فون‌ویلبراند به ترتیب ۶/۲۳% به ۳/۷۶% برای آلل‌های G و A بود. میزان شیوع هموزیگوت GG در بیماران بیشتر از افراد سالم بود(۸% در افراد سالم در مقابل ۲۱% در بیماران).

  نتیجه گیری

  فراوانی آلل G از پلی‌مورفیسم RsaI در جمعیت سالم ایرانی، با توزیع جغرافیایی پیش‌بینی شده آن مطابقت داشت. نتایج این مطالعه مشخص کرد که ژنوتیپ هموزیگوت GG در افراد سالم جمعیت نیز دیده می‌شود.

  


سارا علوی، دکتر شیرین شهبازی، دکتر رضا مهدیان، احمدرضا کامیاب، دکتر محمدعلی شکرگزار،
جلد ۹، شماره ۲ - ( تابستان ۱۳۹۱ )
چکیده

  چکید ه

  سابقه و هدف

  بیماری فون ویلبراند نوع ۳ ، یک بیماری ارثی همراه با علایم خونریزی‌دهنده می‌باشد. این بیماری با توارث اتوزومال مغلوب در مناطقی که نرخ ازدواج‌های خویشاوندی بالا است، شیوع بیشتری نشان می‌دهد. نشان داده شده است که جهش Q۷۹۳X ایجادکننده بیماری فون‌ویلبراند نوع ۳، در اگزون ۱۸ فراوانی بیشتری در جمعیت ایرانی دارد. لذا به منظور بررسی جهش مذکور در بیماران ایرانی، دو روش مولکولی جدید به کار گرفته شد.

  مواد و روش‌ها

  مطالعه از نوع توصیفی بود. وجود جهش ژنتیکی Q۷۹۳X در ۱۵ بیمار و ۳۰ فرد نرمال بررسی شد. از دو روش ARMS-PCR و Real-time PCR برای بررسی جهش استفاده شد. پس از انجام واکنش Real-time PCR ، الگوی منحنی‌های ذوب نیز بررسی و به منظور تایید نتایج آزمایش‌ها، نمونه محصول PCR بیماران تعیین توالی گردید. نتایج با نرم‌افزار ۵/۱ Chormaspro تجزیه و تحلیل شدند.

  یافته‌ها

  از مجموع نمونه‌های بیماران، ۳ نمونه از قبل برای جهش Q۷۹۳X شناسایی شده بودند که در این بیماران وجود موتاسیون در حالت هموزیگوت تایید شد. بر اساس آزمایش‌های انجام شده، دو نمونه از میان بیماران تعیین جهش نشده به کمک دو روش Real-time PCR و ARMS-PCR ، واجد جهش Q۷۹۳X شناخته شدند. در میان ۳۰ نمونه نرمال نیز، هیچ حالت هتروزیگوتی برای این موتاسیون مشاهده نشد.

  نتیجه گیری

  جهش Q۷۹۳X در میان جمعیت ایرانی از فراوانی بالایی برخوردار است. هر دو روش ARMS PCR و Real-time PCR در بررسی این جهش تک نوکلئوتیدی مناسب به نظر می‌رسند اگرچه نسبت به هم دارای معایب و مزایایی هستند.

  


دکتر حمیدرضا صابر، دکتر سید محمد میررضایی، دکتر بشیر حاجی‌بیگی، علی عباسیان، عباداله سالک مقدم، دکتر سید مؤید علویان، دکتر حسن ابوالقاسمی، هاله مهرآبادی،
جلد ۹، شماره ۳ - ( پاييز ۱۳۹۱ )
چکیده

  چکید ه

  سابقه و هدف

  کمبود روشی برای تخمین میزان بروز HCV و HIV در اهداکنندگان بار اول، توانایی در اندازه‌گیری میزان بروز و خطر باقی‌مانده در این گروه از اهداکنندگان را محدود ساخته است. مطالعه حاضر سعی در تخمین میزان بروز از طریق مدل پیشنهاد شده توسط شیمیان ژو در اهداکنندگان باراول دارد.

  مواد و روش‌ها

  در یک مطالعه مقطعی گذشته‌نگر، کلیه اهداکنندگان بار اول(۹۸۸۱۰ نفر) از گروه‌های سنی ۲۰-۱۷ سال و۳۳-۲۶ سال که در سال‌های ۱۳۸۸ و ۱۳۸۹ موفق به اهدای خون گردیده بودند، وارد مطالعه شدند. شیوع عفونت‌های HCV و HIV در گروه مورد بررسی، از طریق تقسیم تعداد موارد مثبت اثبات شده به کل اهداکنندگان بار اول در هر گروه سنی به دست آمد. تجزیه و تحلیل داده‌ها از طریق نرم‌افزار ۵/۱۹ SPSS انجام و از آمار توصیفی و فاصله اطمینان ۹۵% برای محاسبه P۱-P۲ استفاده شد.

  یافته‌ها

  میزان بروز HCV در دو سال پیاپی ۸۸ و ۸۹ به ترتیب ۶۵/۱۵ و ۸۳/۱۱ در ۱۰۰۰۰۰ نفر به دست آمد. میزان بروز کل دوره ۲ ساله نیز ۲۶/۱۳در۱۰۰۰۰۰ نفر محاسبه شد. میزان بروز HIV در ۲سال پیاپی ۱۳۸۸ و ۱۳۸۹ به ترتیب ۴۷/۱ و ۲۱/۱ در ۱۰۰۰۰۰ نفر به دست آمد. میزان بروز کل دوره ۲ ساله ۳۷/۱ در ۱۰۰۰۰۰ نفر محاسبه شد.

  نتیجه گیری

  قابل مقایسه بودن میزان بروز HIV محاسبه شده با کشورهای توسعه‌یافته، می‌تواند بر ایمنی مناسب خون از این نظر دلالت داشته باشد. در عین حال بالاتر بودن میزان بروز HCV ، نیاز به تمهیدات دیگری برای ارتقای سلامت خون(مانند استفاده از آزمایش NAT ) را گوشزد می‌کند.


دکتر محمدتقی ارزانیان، دکتر بی‌بی شهین شمسیان، دکتر پیمان عشقی، دکتر محمد کاجی یزدی، دکتر ثمین علوی، دکتر شیو ا نظری، دکتر کوروش گودرزی‌پور،
جلد ۱۲، شماره ۱ - ( بهار ۱۳۹۴ )
چکیده

  چکید ه

  سابقه و هدف

  استفاده از کاتترهای عروقی (VADs) در امر مراقبت و سلامت نوزادان، کودکان و بالغین، نقشی حایز اهمیت دارد. استفاده از کاتترهای عروقی فوق در شرایط حاد و مزمن بیماران و برنامه‌های درمانی طولانی مدت کاربرد دارند. گروه بیماران انکولوژی از جمله موارد کاندید استفاده از کاتترهای عروق مرکزی در مراحل مختلف بیماری مانند اعمال جراحی، استفاده از داروهای شیمی درمانی، هم چنین سیر مزمن و مراحل پیشرفته بیماری جهت درمان‌های نگه‌دارنده می‌باشند. در بیماران مبتلا به سرطان، استفاده از داروهای شیمی درمانی موجب آسیب دیواره عروق محیطی و در نتیجه مشکلات دسترسی و استفاده از عروق محیطی می‌شوند. کاتترهای ورید مرکزی اولین بار توسط دودریک در سال ۱۹۶۸ شرح داده شد. در سال ۱۹۷۳ اولین کاتتر ورید مرکزی طولانی مدت به منظور تغذیه وریدی مورد استفاده قرار گرفت. در سال ۱۹۷۹ کاتتر وریدی هیک‌من برای اولین بار جهت شیمی درمانی استفاده شد و استفاده از کاتترهای پورت زیر جلدی از اوایل سال ۱۹۸۰ مطرح شد. در این مطالعه، استفاده از کاتتر پورت و نقش حائز اهمیت آن در بیماران هماتولوژی ـ انکولوژی بر اساس مقالات بررسی شد.

  مواد و روش‌‌ها

  این مقاله بر اساس مرور مقالات عدیده به روز، در زمینه کاربرد کاتتر پورت و نقش اساسی کاربرد بالینی آن در بیماران هماتولوژی ـ انکولوژی ارایه شده است.

  یافته‌ها

  بررسی مقالات، اهمیت کاربرد، موارد کاربرد، نحوه و شرایط کارگذاری، طریقه استفاده، چگونگی مراقبت و نحوه برخورد با مشکلات ناشی از استفاده از کاتتر پورت را مشخص می‌نماید.

  نتیجه گیری

  مرور مقالات نشانگر کاربرد ضروری کاتتر پورت در امر درمان بیماران هماتولوژی ـ انکولوژی می‌باشد. مشخصاً نحوه صحیح استفاده و چگونگی مراقبت از کاتتر طی درمان بیماران باید به نحوه بهینه انجام شود.

 


دکتر الهام خلف عادلی، دکتر سید مصطفی علوی، خانم فاطمه اسلامی، دکتر علی اکبر پورفتح اله،
جلد ۱۵، شماره ۳ - ( پاییز ۱۳۹۷ )
چکیده

چکیده
سابقه و هدف
کم خونی قبل از عمل  به عنوان یک فاکتور خطر برای پیامدهای بالینی ضعیف در انواع مختلف جراحی‌ها گزارش شده است. در این مطالعه فراوانی کم خونی قبل از عمل و ارتباط آن با انتقال خون پیرامون عمل [EK۱] را در  بیماران تحت جراحی قلب، در بیمارستان قلب شهید رجایی مورد بررسی قرار دادیم.
مواد و روش‌ها
در یک مطالعه توصیفی، نمونه آماری شامل ۱۸۱ بیمار بزرگسال بودند که جهت انجام جراحی‌های قلب تحت گردش خون خارج پیکری در بیمارستان قلب شهید رجایی بستری شده بودند. جمع‌آوری اطلاعات بیماران در بازه زمانی آذر ماه ۱۳۹۴تا مرداد ۱۳۹۵ انجام گرفت. فراوانی بیماران کم خون قبل از جراحی محاسبه شد. هم چینن فراوانی انتقال خون در بیماران کم خون با بیماران غیر کم خون مقایسه گردید. جهت تحلیل داده‌ها از آزمون‌های آماری پیرسون، کای‌دو و t-test و نرم‌افزارل ۲۲ SPSS استفاده شد.
یافته‌ها
از مجموع ۱۸۱ بیمار، ۸/۲۹% (۵۴ بیمار) کم خون بودند. از مجموع بیماران کم خون، ۳۳ بیمار(۶۱%) کم خونی خفیف، ۱۴ بیمار(۲۶%) کم خونی متوسط و ۷ بیمار(۱۳%) کم خونی شدید داشتند[EK۲] . فراوانی انتقال خون در بیمـاران کم خون به طور معنـاداری در مقایسه با بیماران غیر کم خون بالاتر بود(۸/۷۷% در مقابل ۳۹%) (۰۰۱/۰ >p).
نتیجه گیری
نتایج این مطالعه نشان داد که در بیمارستان قلب شهید رجایی، کم خونی قبل از عمل فراوانی قابل توجهی در بیماران تحت جراحی قلب داشته و با افزایش نیاز به انتقال خون همراه است. با تصحیح کم خونی بیماران  قبل از انجام اعمال جراحی می‌توان میزان انتقال خون را کاهش داد.

 [EK۱]داور ۲
 [EK۲] اصلاحیه. داور۲. 

دکتر الهام خلف عادلی، دکتر علی اکبر پورفتح اله، دکتر سید مصطفی علوی، مهرناز عبدالعلیان،
جلد ۱۷، شماره ۳ - ( پاییز ۱۳۹۹ )
چکیده

چکیده
سابقه و هدف
با توجه به تنوع بالا در میزان مصرف خون در مراکز درمانی مختلف، مطالعه عملکردهای حاکم بر انتقال خون در مراکز بیمارستانی می‌تواند بر سیاست‌گذاری و برنامه‌ریزی بیمارستان‌ها درخصوص مدیریت صحیح مصرف فرآورده‌های خون مؤثر باشد. مطالعه حاضر به منظور بررسی عملکرد‌های حاکم بر انتقال خون در بیمارستان قلب شهید رجائی تهران انجام شد.
مواد و روش‌ها
در این مطالعه مقطعی و آینده‌نگر، ۳۹۹ بیمار بزرگسال تحت عمل جراحی قلب در مرکز قلب شهید رجائی تهران از بهمن ماه ۱۳۹۶ تا تیر ماه ۱۳۹۷ مورد مطالعه قرار گرفتند. اطلاعات مربوط به میزان خون رزرو شده، مصرف فرآورده‌های خونی و فراوانی بیماران دارای انتقال خون مثبت و با توجه به نوع عمل، مقایسه گردید. جهت تحلیل داده‌ها از آزمون‌های آماری کای‌اسکوئر، آنالیز واریانس یک‌طرفه و نرم‌افزار SPSS ۲۳  IBM استفاده شد.
یافته‌ها
فراوانی انتقال خون در جمعیت مورد مطالعه برابر ۷۱% (۲۸۲) بود. ۶۵% (۲۵۹) RBC ، ۲۱% (۸۳) FFP و ۱۸% بیمار (۷۱) پلاکت دریافت کرده‌اند. از ۷۴۹ واحد RBC رزرو شده، ۲۵۶ واحد(۳۴%) برای بیماران استفاده شد. ۲۵% از بیماران قبل از عمل کم خون بودند و میانگین هموگلوبین قبل از تزریق g/dL RBC ۳/۱ ± ۳/۱۰ بود. اختلاف معناداری بر اساس نوع جراحی در تعداد بیماران دارای انتقال خون و واحدهای خون مصرف شده وجود نداشت.
نتیجه گیری
با توجه به بالا بودن میزان انتقال خون در این مرکز، پیروی از دستورالعمل‌های انتقال خون سختگیرانه در رابطه با آستانه هموگلوبین و تهیه و اجرای دستورالعمل اصلاح کم خونی قبل از عمل و MSBOS توصیه می‌شود.

سارا ریاحی، دکتر صدیقه امینی کافی آباد، دکتر داریوش مینایی طهرانی، دکتر مهتاب مقصودلو، دکتر سید مؤید علویان،
جلد ۱۸، شماره ۳ - ( پاییز ۱۴۰۰ )
چکیده

چکیده
سابقه و هدف
حساسیت، ویژگی و ارزش اخباری کیت‌های شناسایی عفونت‌های منتقله از راه خون، از شاخص‌های مهم ارزیابی و کاربری کیت است. با توجه به استفاده وسیع از کیت الایزا در شناسایی عفونت‌ها، هدف این مطالعه بررسی کیت‌های فوق بود.
مواد و روش‌ها
در این مطالعه توصیفی، حساسیت کیت‌ها با استفاده از پانل‌‌های معتبر کمپانی بوستون بیومدیکا و نمونه‌های مثبت قطعی بیماران ایرانی و ویژگی و ارزش اخباری مثبت کیت‌ها در دو گروه کم خطر(۱۶۴۶۳۷۱) و پرخطر (۲۵۲۵) محاسبه گردید. نتایج با آزمون‌های آماری توصیفی۲۶ SPSS وOR  تحلیل شده و ۰۵/۰ p< معنادار در نظرگرفته شد.
یافته‌ها
در ارزیابی کیت‌های Monalisa HBsAg ULTRA بیوراد و Genscreen ULTRA HIV Ag/Ab بیوراد حساسیت حتی بیش از کیت‌های مرجع(Siemens ، ۶/۰ Enzygnost HBsAg و HIV Ag/Ab بیومریوکس) و در مورد کیت Monalisa Anti-HCV PLUS Version ۳ بیوراد حساسیت معادل ۶/۹۸% کیت مرجع(Ortho HCV ۳,۰ Enhanced SAVE) گزارش گردید. نتایج ارزیابی ویژگی در گروه پرخطر در سه کیت HBs Ag ، Anti HCV و HIV Ag/Ab به ترتیب ۵۶/۹۹% ، ۱۰۰% و ۸۰/۹۹% و ارزش اخباری مثبت در گروه کم خطر به ترتیب ۰۴/۴۱% ، ۳۰/۳۱% و ۰۷/۶% و در گروه پر خطر به ترتیب ۵/۷۲%، ۱۰۰% و ۵/۳۷% گزارش شد.
نتیجه گیری
نتایج پژوهش حاضر علاوه بر مناسب بودن حساسیت و ویژگی کیت‌های مورد بررسی، تفاوت چشمگیر ارزش اخباری مثبت در جوامع با شیوع کم خطر و پرخطر ویروسی را نشان داد و بر اهمیت توجه به شیوع به منظور انتخاب کیت و روش مورد استفاده جهت غربالگری ویروسی هر چه بیشتر تأکید نمود.

پویا علوی، دکتر آزیتا چگینی، شهرام سمیعی، دکتر مستانه علایی،
جلد ۲۰، شماره ۲ - ( تابستان ۱۴۰۲ )
چکیده

چکیده
سابقه و هدف
وجود میتوکندریالDNA در فرآورده‌های خونی می‌تواند باعث تغییرات فیزیولوژیک سلول‌ها و در نهایت بروز عوارض در بیماران گردد. هدف از این مطالعه، ارزیابی تأثیر مدت زمان ذخیره‌سازی بر روی تعداد نسخه میتوکندریالDNA آزاد در فرآورده‌های گلبول قرمز متراکم و گلبول‌های قرمز کم لکوسیت بود.
مواد و روش‌ها
در یک مطالعه توصیفی مقطعی، تعداد ۱۵ واحد گلبول قرمز متراکم تهیه شده از خون کامل و ۱۵ عدد گلبول قرمز کم لکوسیت وارد مطالعه شدند. پس از ارزیابی پارامترهای هماتولوژیک در هر کیسه با استفاده از روش RT-PCR تعداد نسخه میتوکندریالDNA آزاد، در فرآورده‌های خون در روزهای ۰ ، ۵ و ۳۵ انجام گردید. پس از جمع‌آوری داده‌ها، آزمایش شاپیرو و من‌ویتنی انجام و تجزیه و تحلیل با نرم‌افزار ۲۰۰۹ REST صورت گرفت.
یافته‌ها
میانگین هموگلوبین در کیسه‌های خون gr/dL ۳/۴ ± ۶/۱۷ بود. میانگین پلاکت در کیسه‌های گلبول قرمز نیز ۶۰/۵۰ ± ۰۲/۱۳۲ هزار در میلی‌متر مکعب خون، هم‌چنین میانگین شمارش گلبول‌های قرمز نیز ۱۴/۰ ± ۰۷/۶ میلیون در هر میکرولیتر خون و میانگین شمارش گلبول‌های سفید در کیسه خون نیز ۳/۲ ± ۹۸/۴ در میکرولیتر بود. تعداد نسخه میتوکندریالDNA آزاد در فرآورده گلبول قرمز متراکم در مقایسه با فرآورده‌ گلبول قرمز کم لکوسیت در روزهای ۵ و ۳۵ بیشتر بود.
نتیجه گیری
تعداد نسخه میتوکندریالDNA آزاد در فرآورده‌های گلبول قرمز متراکم بیشتر از گلبول قرمز کم لکوسیت بود و ارتباط مستقیمی بین میزان WBC و تعداد نسخه میتوکندریالDNA آزاد وجود دارد.
 

دکتر آزیتا چگینی، دکتر علی جمالیان، علی بروجردی علوی، امیرحسین مقری،
جلد ۲۱، شماره ۳ - ( پاییز ۱۴۰۳ )
چکیده

چکیده
سابقه و هدف
مدیریت خونریزی در حین و بعد از جراحی، از جمله استفاده از دستگاه نجات سلول‌های قرمز یا CS یکی از ارکان مدیریت خون بیمار است. هدف این مقاله بررسی وضعیت انعقادی بیماران جراحی قلب پس از استفاده از دستگاه نجات سلول‌های قرمز بود.
مواد و روش‌ها
این مطالعه کوهورت (سه روزه) در بیمارستان ارجاعی سوم در تیر ماه سال ۱۳۹۸ بعد از استقرار مدیریت خون بیمار اجرا گردید. بیماران جراحی قلب انتخابی که رضایت آگاهانه کتبی ورود به برنامه جامع "مدیریت خون بیمار" را داده بودند، وارد مطالعه شدند.پس از عمل جراحی و استفاده از دستگاه ، علایم حیاتی بیمار، حجم کل خونریزی بر حسب میلی‌لیتر از لوله قفسه سینه و پارامترهای انعقادی تا سه روز در بخش مراقبت‌های ویژه بررسی ‌شدند.
یافته‌ها
۱۶ بیمار عمل جراحی قلب در تیر ماه سال ۹۸ از دستگاه CS استفاده نمودند که ۷  نفر از آن‌ها زن و بقیه  مرد بودند( متوسط سن۴۷/۱۳ ±  ۳۶/۶۱ سال). در سه روز بعد از عمل جراحی، علائم حیاتی بیماران پایدار بوده ونیاز به عمل جراحی مجدد نداشتند.آزمون‌های تعقیبی نشان داد که از ۶ ساعت اول تا پایان روز اول و از روز دوم تا روز سوم کاهش معناداری در میزان خونریزی مشاهده شد (۰۲۷/۰ p=). پلاکت و PTT در طول زمان تفاوت معناداری نشان ندادند.
نتیجه گیری
علائم حیاتی بیمار پس از استفاده از دستگاه CS در بخش مراقبت‌های ویژه پایدار بوده و ارتباطی بین میزان خونریزی و شاخص‌های آزمایشگاهی دیده نشد.

 


صفحه 1 از 1     

فصلنامه پژوهشی خون Scientific Journal of Iran Blood Transfus Organ
The Scientific Journal of Iranian Blood Transfusion Organization - Copyright 2006 by IBTO
Persian site map - English site map - Created in 0.42 seconds with 44 queries by YEKTAWEB 4700