جستجو در مقالات منتشر شده


۳ نتیجه برای طیبی

سید مرتضی طیبی ، دکتر حمید آقا علی‌نژاد، دکتر کامبیز کیادلیری، فاطمه قربانعلی‌زاده قاضیانی،
جلد ۷، شماره ۴ - ( زمستان ۱۳۸۹ )
چکیده

  چکید ه

  سابقه و هدف

  خون شناسی ورزشی، شاخه جدیدی از فیزیولوژی ورزشی است که قدمت آن به بیش از ۳۰ سال اخیر نیز نمی‌رسد. اما پیشینه مطالعه‌های سازمان نیافته این شاخه در ایران بسیار کوتاه می‌باشد. هدف از تحقیق حاضر، مروری کوتاه اما دقیق و کاربردی بر مطالعه‌های گذشته شاخص‌های شمارش کامل سلول‌های خون یا CBC در ورزش است تا راه‌کارهایی برای استفاده مربیان، ورزشکاران و حتی پزشکان مرتبط با این قشر ارایه گردد.

  مواد و روش‌ها

  به روش کتابخانه‌ای و بازبینی منابع چاپی و آنلاین، مروری کوتاه بر۸۱ مقاله انجام شد و از بین این مقاله‌ها به منابع روز معتبر داخلی(۲ کتاب و ۱ ۶ مقاله) و خارجی(۱۰ متن دایره‌المعارف پزشکی الکترونیکی و ۳۸ مقاله) رجوع شد و اطلاعات این مقاله‌ها مورد بررسی قرار گرفت.

  یافته‌ها

  نتایج نشان می‌دهد که ورزش حاد سبب افزایش تخریب سلول‌های قرمز خون و آنمی زودگذر ورزشی از طریق همولیز ناشی از ضربات مکانیکی، فشار اکسیداتیو و حتی هماچوری می‌شود. هم چنین افزایشی در شاخص‌های لکوسیتی و ترومبوسیتی متعاقب یک جلسه تمرین بدنی از طریق تغییرات هورمونی و افزایش جریان خون، رهایی از طحال و مغز استخوان و شش‌ها مشاهده می‌شود. اما در سازگاری با فعالیت‌های بدنی مداوم ممکن است تغییری حاصل نگردد یا تغییرات حاصل، ناشی از تغییرات حجم پلاسمایی باشد که در تفسیر باید بدان توجه ویژه‌ای نمود.

  نتیجه گیری

  فعالیت‌های بدنی و ورزش به طور حاد می‌تواند سبب تغییراتی در شاخص‌های CBC خون گردد. اما این تغییرات با یک بازیافت مناسب و در نتیجه تمرین‌های مجدد و ایجاد یک سازگاری با آن، می‌تواند کم رنگ گردد. با این حال تحقیقات مجدد ضروری به نظر می‌رسد.

  کلمات کلیدی : اریتروسیت‌ها، لکوسیت‌ها، ترومبوسیت‌ها، شمارش کامل سلول‌های خون، فعالیت بدنی، ورزش‌

 


علیرضا قنبری، سید مرتضی طیبی،
جلد ۸، شماره ۳ - ( پاييز ۱۳۹۰ )
چکیده

  چکید ه

  سابقه و هدف

  اگر چه تا به حال فعال‌ شدن دستگاه انعقاد خون در پاسخ به فعالیت بدنی تا حدودی مشخص شده است، اما سهم فعالیت برونگرا یا اکسنتریک در فعال شدن آن هنوز مشخص نیست؛ بنابراین، هدف از تحقیق حاضر بررسی اثر یک جلسه تمرین مقاومتی برونگرا بر برخی عوامل انعقاد خون در مردان غیرفعال بود.

  مواد وروش‌ها

  در یک مطالعه نیمه تجربی، ۱۲ دانشجوی داوطلب غیرفعال به صورت تصادفی انتخاب و به دو گروه تجربی و کنترل تقسیم شدند. گروه تجربی، تمرین بازگشت کنترل شده(اکستنشن) از حرکت فلکشن آرنج را که دربردارنده یک انقباض برونگراست، اجرا کردند.­ زمان‌های خونگیری به منظور اندازه‌گیری عوامل انعقادی شامل ­۳۰ دقیقه پیش، بلافاصله، ۲­ و ۲۴ ساعت پس از آزمون بود.

  یافته‌ها

  فیبرینوژن پلاسما، در ۲۴ ساعت پس از آزمون افزایش معناداری یافت(۰۵/۰ p< )، اما اثر بین گروهی و اثر متقابل گروه و زمان معنادار نبود. زمان پروترومبین تغییر معناداری نیافت؛ زمان نسبی ترومبوپلاستین فعال شده کاهش معناداری در ۲۴ ساعت پس از آزمون (۰۱/۰ p< ) داشت. پلاکت و شاخص‌های آن نیز تغییر معناداری را نشان ندادند.

  نتیجه گیری

  ورزش برونگرا به شیوه تحقیق حاضر سبب افزایش انعقاد خون می‌گردد، به طوری که این فعال‌شدگی احتمالاً از طریق مسیر انعقاد درونی و نه بیرونی صورت می‌گیرد، هم چنان که توسط کاهشی در زمان نسبی ترومبوپلاستین فعال شده و عدم تغییر زمان پروترومبین نشان داده شد. هم چنین عدم تغییر معنادار فیبرینوژن، پلاکت و شاخص‌های مورفولوژیک آن می‌‌تواند منسوب به حجم کم عضلات درگیر و تنها نوع برونگرای انقباض باشد.

 


مرجان سلیمانی، محمد مهدی سپهری، توکتم خطیبی، دکتر کریم شمس اسنجان،
جلد ۱۳، شماره ۳ - ( پاييز ۱۳۹۵ )
چکیده

چکیده

سابقه و هدف

ارتقاء کیفیت خدمات درمانی، افزایش ایمنی در ارایه خدمات، ایجاد رضایت‌مندی برای بیماران و مراقبت از خون از جمله مواردی است که ضرورت استفاده از فناوری‌های جدید در بحث بهداشت و درمان را بیشتر نمایان می‏کند. فناوری ردفاشگر، یکی از انواع فناوری‌های بیسیم است که می‌تواند به افزایش کیفیت خدمات در بیمارستان‌ها کمک شایانی نماید. هدف از این تحقیق، شناسایی هدر رفت‌ها در فرآیند گردش خون در بیمارستان و استفاده از ابزارهای ردیابی برای بهبود گردش محصولات خونی بیمارستان و کاهش هدر رفت خون می‏باشد که می‏توان به عنوان سامانه پگاه(پایش گذر و استفاده هدفمند) از آن یاد کرد.

مواد و روش‌ها

این پژوهش بر پایه نیازی واقعی در محیط بیمارستان شکل گرفته و پژوهشی کاربردی محسوب می‏گردد. در یافتن تاثیر سیستم ردفاشگر بر ارتقاء سطح کیفیت خدمات و بهبود گردش محصولات خونی، استفاده از شبیه‏سازی نسبت به انجام آزمایش واقعی به علت هزینه پایین‏تر ارجحیت دارد. در این تحقیق پس از بررسی وضع موجود و شناسایی هدر رفت‎ها جهت شبیه‏‌سازی مدل پیشنهادی و سناریوی بهبود که استفاده از ردفاشگر می‎باشد، از شبیه‎سازی پیشامد گسسته و نرم‏افزار ۸ ED استفاده شد.

یافته‌ها

با توجه به نتایج شبیه‏سازی، متوسط کل حجم هدر رفت فرآورده‌های خونی بعد از پیاده‌سازی ردفاشگر(در طول شش ماه) به اندازه ۷۵% کاهش داشته است.

نتیجه گیری

سیستم ردفاشگر با کنترل فیزیکی بسته‎های خونی می‎تواند تاثیر به سزایی را در مدیریت موجودی و ردیابی لحظه به لحظه و ثبت اطلاعات آن‌ها و در نتیجه افزایش دقت در تزریق خون ‏داشته باشد.



صفحه ۱ از ۱     

کلیه حقوق این وب سایت متعلق به فصلنامه پژوهشی خون می باشد.

طراحی و برنامه نویسی : یکتاوب افزار شرق

© 2025 CC BY-NC 4.0 | Scientific Journal of Iran Blood Transfus Organ

Designed & Developed by : Yektaweb