چکید ه
سابقه و هدف
خون بند ناف به طور موفقیتآمیزی از سال ۱۹۸۸ به عنوان یک منبع مهم برای سلولهای بنیادی خونساز استفاده شده است. احتمال ایجاد آلودگیهای باکتریایی در زمان خونگیری از بند ناف و نیز در طی فرآیندهای مربوط به پردازش آن وجود دارد. هدف از این تحقیق، بررسی و تعیین منشأ و نوع آلودگی باکتریایی نمونههای خون بند ناف در بانک خون بند ناف پژوهشکده رویان بود.
مواد و روشها
در این مطالعه توصیفی، تعداد ۳۰۷۴ واحد خون بندناف که در مدت ۳ سال جمعآوری شده، از نظر آلودگی باکتریایی مورد بررسی قرار گرفت. به منظور شناخت منشأ آلودگی، ۸۰۰ کیسه بررسی و از هر کیسه دو نمونه کشت و باکتریهای جدا شده تعیین سویه شدند. نتایج توسط آزمون کایدو و نرمافزار ۱۶ SPSS تجزیه و تحلیل شدند.
یافتهها
از مجموع ۳۰۷۴ واحد خون بند ناف، تعداد ۹۳ واحد(۶/۳-۳/۲= ۹۵% CI ، ۰۲/۳%) آلودگی باکتریایی داشتند. در بررسی دوم از مجموع ۸۰۰ واحد، تعداد ۲۶ واحد(۳/۳%) از نظر کشت میکروبی مثبت بودند که ۲۵ واحد(۲/۹۶%) آن در مرحله خونگیری و ۱ مورد(۸/۳%) پس از انجام فرآیند پردازش مثبت شده بود.
نتیجه گیری
در این تحقیق، بیشترین آلودگی مربوط به بخش زایمان بیمارستانها بود که درحین خونگیری نادرست از بند ناف ایجاد شده بود و اکثریت این باکتریهای جدا شده مربوط به فلور نرمال پوست و دستگاه تناسلی بودند؛ لذا با توجه به اهمیت و ارزش بالای سلولهای خون بند ناف و عوارض خطرناک ناشی از پیوند نمونه عفونی، تدوین برنامههایی به منظور آموزش جهت اخذ استریل نمونه، ضروری به نظر میرسد.
کلمات کلیدی : بانکهای خون، ذخیره کرایو، خون بند ناف