جستجو در مقالات منتشر شده


۲ نتیجه برای سعادت

دکتر بهزاددماری، دکتر سعادت ترابیان، دکتر احمد قره‌باغیان، دکتر مهتاب مقصودلو، دکتر نوید محمدی، دکتر مرتضی ناصربخت، دکتر مریم رهبری، دکتر اسماعیل صانعی مقدم، دکتر امیرحسین اسدی، دکتر مصطفی پریدار،
جلد ۳، شماره ۲ - ( تابستان ۱۳۸۵ )
چکیده

  چکید ه

  سابقه و هدف

  یکی از اهداف اصلی سازمان انتقال خون، انگیزش مردم برای اهدای داوطلبانه خون است. در فرآیند ایجاد انگیزش، شناسایی نگرش‌ها و باورهای مردم در اهدای خون نقش محوری دارد. از طرفی کاهش یا حذف خون جایگزین در کشور نیز ارتباط نزدیکی با تمایل مردم به اهدای داوطلبانه خون دارد. سازمان انتقال خون در سال‌‌های گذشته گام‌های بلندی را برای حذف خون جایگزین برداشته است و آن را به عنوان یک اولویت در برنامه راهبردی خود قرار داده است. به طوری که در چند سال اخیر در اکثر استان‌های کشور درصد خون جایگزین صفر گزارش شده و در حال حاضر فقط در سه استان سیستان و بلوچستان، هرمزگان و خوزستان شاخص خون جایگزین بالاتر از صفر است. با توجه به نقش نگرش‌ها و باورهای مردم در تمایل آن‌ها به اهدای خون در سه استان جنوبی کشور که با مشکل اهدای خون جایگزین مواجه‌اند، در یک پژوهش کیفی به مطالعه باورها و نگرش‌های مردم این سه استان در تمایل به اهدای خون پرداخته شد.

  مواد وروش‌ها

  مطالعه انجام شده از نوع کیفی بود. در این مطالعه شش جلسه بحث گروهی متمرکز با مردم این استان‌ها و در هر یک از این استان‌ها دو جلسه بحث گروهی متمرکز برگزار شد. در هر جلسه گروه‌های متنوع و مشخصی از افراد جامعه با استفاده از معیارهای از قبل تعیین شده شرکت کردند.

  یافته‌ها

  باورها و اعتقادات ممانعت کننده در مورد اهدای خون استخراج شد، انتقال عفونت به اهداکننده، باور نداشتن کمبود خون، اهدای خون مختص مردان است، دختران نباید خون بدهند، وقتی خون بدهیم ضعیف می‌شویم، اهدای خون اعتیاد را مشخص می‌کند، حجامت بهتر از خون دادن است، حرام دانستن اهدای خون در برخی جمعیت‌ها و تاثیر منفی خون دادن بر قوای جنسی از جمله این تصورات ممانعت کننده است.

  نتیجه گیری

  به منظور ارتقای انگیزش مردم منطقه برای اهدای داوطلبانه خون لازم است ضمن استفاده از ابزار " بازاریابی اجتماعی" در ترغیب افراد برای اهدای داوطلبانه خون، از فهرست این باورها و اعتقادات در بازاریابی اجتماعی و تبلیغات استانی استفاده شود. نگرش‌هایی که در هر سه استان مشترک است از طریق برنامه‌های مشابه قابل اصلاح است. برای اصلاح نگرش‌های خاص هر منطقه لازم است که برنامه‌هایی ویژه همان استان طراحی شود.

کلمات کلیدی : ‌ اهداکننده خون، پژوهش کیفی، بازاریابی اجتماعی
فریبا راد، دکتر محسن حمیدپور، دکتر حبیب‌اله سعادت، دکتر بهزاد پوپک،
جلد ۱۲، شماره ۴ - ( زمستان ۱۳۹۴ )
چکیده

چکیده

سابقه و هدف

امروزه وارفارین به طور وسیعی توسط پزشکان تجویز می­شود. عوامل مختلفی هم‌چون سن، جنس، رژیم­غذایی، داروهای مصرفی و از همه مهمتر عوامل ژنتیکی در تعیین دوز وارفارین مؤثر می­باشند. از عوامل مؤثر ژنتیکی می­توان به سه آلل اصلی ژن CYP۲C۹ اشاره نمود. با توجه به روند رو به پیشرفت بیماری قلبی، این مطالعه جهت ارزیابی پلی‌مورفیسم‌های رایج در بیماران تحت درمان با وارفارین انجام شد.

مواد و روش‌ها

مطالعه تجربی حاضر در سال ۱۳۹۰-۱۳۸۹در آزمایشگاه پیوند انجام گرفت. بیماران به دلایل مختلف از جمله مشکلات قلبی وارفارین دریافت می­کردند. پلی­مورفیسم­های ژن CYP۲C۹ به روش PCR-RFLP مورد بررسی قرار گرفتند و در نهایت یافته‌ها توسط نرم­افزار ۱۳ SPSS و آزمون آماری t-test تجزیه و تحلیل شدند.

یافته‌ها

مطالعه بر روی ۱۰۰ بیمار انجام شده بود که ۳/۴۷% آن‌ها مؤنث و ۷/۵۲% آن‌ها مذکر بودند. فراوانی افراد با آلل *۱*۱ ، *۱*۲ ، *۱*۳ و *۲*۳ برای ژن CYP۲C۹ به ترتیب ۴۲/۶۸% ، ۵۲/۱۰%، ۹۴/۱۸% و ۱/۲% بود. دوز روزانه وارفارین مصرفی در افراد با آلل *۱*۱ بیشتر از افراد با آلل *۱*۲ ، *۱*۳ و *۲*۳ بود(۰۲/۰ p= ؛ ۵۷/۱ ± ۵۸/۴ میلی‌گرم در روز).

نتیجه گیری

نتایج تحقیق نشان داد حضور پلی­مورفیسم  ژن CYP۲C۹ اثر مهمی بر دوز وارفارین مورد نیاز برای حفظ INR در محدوده ۳-۲ دارد. در این مطالعه آلل *۱*۲ CYP۲C۹ شایع­ترین پلی­مورفیسم­های موجود بود ولی افراد با ژنوتیپ­های *۲*۲ و *۲*۳ نیز وجود دارند که اهمیت نیاز به بررسی ژنوتیپ وارفارین را در جامعه ایرانی نشان می­دهد.



صفحه ۱ از ۱     

کلیه حقوق این وب سایت متعلق به فصلنامه پژوهشی خون می باشد.

طراحی و برنامه نویسی : یکتاوب افزار شرق

© 2025 CC BY-NC 4.0 | Scientific Journal of Iran Blood Transfus Organ

Designed & Developed by : Yektaweb